Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Φτηνότερα προϊόντα ψάχνουν οι αγοραστές

Φτηνότερα προϊόντα ψάχνουν οι αγοραστές

katastimata_agora_-_eurokinissi.jpg

Ο περισσότερος κόσμος τις ημέρες αυτές επισκέπτεται τους εμπορικούς δρόμους για βόλτα και όχι για αγορές λέει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης
Το λιανεμπόριο χάνει το στοίχημα της εορταστικής αγοράς, καθώς φόροι και υποχρεώσεις που πρέπει να πληρωθούν ώς το τέλος του έτους (ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, δόσεις ρυθμίσεων κ.α.) ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των εμπόρων, η κίνηση να αποδεικνύεται τελικά πολύ χαμηλότερη των προσδοκιών.
Σε μικρά και μεγάλα καταστήματα των αστικών κέντρων τα στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) δείχνουν ότι ο τζίρος της εορταστικής περιόδου εμφανίζει πτώση 6-8 % ενώ η μείωση σε σχέση με πέρυσι φτάνει το 10% στις περιφερειακές αγορές. Στελέχη του λιανεμπορικού κλάδου λένε ότι σε πολλά είδη ο Δεκέμβριος «τρέχει» με πτώση έως και 20% συγκριτικά με πέρυσι και ειδικά στις κατηγορίες των ρούχων και των παπουτσιών η μείωση του τζίρου είναι αρκετά μεγαλύτερη. Ακόμη και σε καταστήματα που παραδοσιακά ευνοούνται από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπως ζαχαροπλαστεία, παιδικά είδη και παιχνίδια, καταγράφεται υστέρηση, αν και συνολικά οι κατηγορίες των τροφίμων και παιχνιδιών βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση, όπως και των βιβλίων λόγω της στροφής του καταναλωτικού κοινού σε φτηνότερης αξίας δώρα.
Παρά την κρίση πάντως και την κατάρρευση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων την τελευταία πενταετία, η σύγκριση με την Ευρώπη δείχνει ότι οι Ελληνες συνεχίζουν να ξοδεύουν αρκετά χρήματα στις γιορτές σε σχέση με τις απώλειες εισοδήματος που έχουν υποστεί. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ ο μέσος όρος της συνολικής αξίας αγορών για χριστουγεννιάτικα δώρα στην Ελλάδα είναι 406 ευρώ, συγκριτικά με 488 ευρώ στην Ευρώπη των 28. Μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι πως οι καταναλωτές αναζητούν πλέον τα πιο οικονομικά προϊόντα από κάθε είδος, ώστε ακόμα και όσοι ψώνισαν στις γιορτές διέθεσαν κατά 20% μικρότερα ποσά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Η προπαραμονή των Χριστουγέννων 23/12 ήταν σύμφωνα με 5 στους 10 εμπόρους η καλύτερη μέρα από πλευράς αγοραστικής κίνησης και τζίρου (στοιχεία ΕΣΕΕ), ενώ για 3 στους 10 ήταν η παραμονή των Χριστουγέννων 24/12. Τα εμπορικά καταστήματα δεν είχαν ιδιαίτερη κίνηση τη Κυριακή 14/12, ενώ μόλις 2 στους 10 λένε ότι δούλεψαν πολύ ικανοποιητικά τη Κυριακή 21/12 πριν από τα Χριστούγεννα και χθες τελευταία Κυριακή του χρόνου 28/12. «Ενώ υπήρχε αρκετός κόσμος στους εμπορικούς δρόμους, οι περισσότεροι είχαν διάθεση ή δυνατότητα μόνο για βόλτα και όχι για αγορές, καταδεικνύοντας για ακόμη μία φορά πως μείζον θέμα αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας των καταναλωτών», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
Στην καλύτερη περίπτωση οι έμποροι εκτιμούν ότι η χρονιά θα κλείσει με μικρή άνοδο 1-2% σε σχέση με πέρυσι φτάνοντας στα 6,3 δισ. ευρώ (από τα 22,9 δισ. ευρώ του 2008), και στη χειρότερη να καταγράψει εκ νέου αρνητικό πρόσημο, με τον Δεκέμβριο να αποδεικνύεται καθοριστικός μήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: