Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

«Βαθιά ύφεση» για τη Ρωσία βλέπει ο Μεντβέντεφ

«Βαθιά ύφεση» για τη Ρωσία βλέπει ο Μεντβέντεφ

dmitri_medvedev.jpg

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι ΜεντβέντεφΣε αύξηση δημοσίων δαπανών ώστε να αποφευχθεί η ύφεση στη Ρωσία θα προχωρήσει ο Ρώσος πρωθυπουργός | REUTERS
Σε βαθιά ύφεση θα πέσει η Ρωσία το 2015, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν πρέπει να σταματήσει το πρόγραμμα δημοσίων δαπανών.
Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος της Ρωσίας, ο Ντ. Μετβέντεφ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στους στρατηγικούς της στόχους και στις δημόσιες δαπάνες, ώστε να αποφευχθεί η ύφεση. Ο Ρώσος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα προβλήματα της χώρας οφείλονται στις κυρώσεις της Δύσης, διότι μια ομάδα χωρών συνεχίζει να σφυροκοπά τη ρωσική οικονομία.
Το ρούβλι, που υπέστη σημαντικές ζημιές λόγω των δυτικών κυρώσεων, σημείωσε άνοδο σήμερα Τρίτη. Έπειτα από εντολή της ρωσικής κυβέρνησης, οι Ρώσοι εξαγωγείς αγόρασαν ρούβλια και πούλησαν δολάρια. Το μέτρο προβλέπει ότι οι εξαγωγείς αυτοί, μεταξύ των οποίων οι ενεργειακοί κολοσσοί Gazprom και η Rosneft, δεν θα μπορούν να αυξήσουν τα συναλλαγματικά αποθέματά τους πριν από τον Μάρτιο. Επίσης, όρισε ελεγκτές στις υπηρεσίες αγοράς συναλλάγματος σε όλες τις μεγάλες ρωσικές τράπεζες. Αποτέλεσμα των κινήσεων αυτών ήταν η ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων να φτάσει τα 52,88 ρούβλια, η υψηλότερη τιμή από τις 8 Δεκεμβρίου.
Η απόφαση για έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Εκπρόσωπος της Merill Lynch υποστήριξε ότι θα προκαλέσει περιορισμούς στην ελεύθερη λειτουργία των αγορών, ενώ εκπρόσωποι ρωσικών τραπεζών δήλωσαν πως φοβούνται ότι θα χαθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ εγχώριων και διεθνών επενδυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: