Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Εκτός στόχου τα έσοδα

Εκτός στόχου τα έσοδα

forologika_esoda_proipologismos.jpg

Η αρνητική απόκλιση στα φορολογικά έσοδα προέρχεται κυρίως από τον φόρο εισοδήματος, οποίος στο υπό εξέταση διάστημα έχει αποδώσει 416 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον στόχο
Η υστέρηση των εσόδων παραμένει η «αχίλλειος πτέρνα» του φετινού προϋπολογισμού, παρά τη φορολογική επιδρομή στις τσέπες των φορολογουμένων με βασικό «όχημα» τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Και από τα νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την πορεία του προϋπολογισμού στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου προκύπτει ότι η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα φτάνει τα 678 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (συμπεριλαμβανομένου και του ΠΔΕ) καταγράφουν υστέρηση 1,12 δισ. ευρώ.
Η αρνητική απόκλιση στα φορολογικά έσοδα προέρχεται κυρίως από τον φόρο εισοδήματος, οποίος στο υπό εξέταση διάστημα έχει αποδώσει 416 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον στόχο.
Οι εισπράξεις των τελευταίων ημερών του έτους θα δείξουν εάν τελικώς επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος (40,230 δισ. ευρώ) των φορολογικών εσόδων, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ, αλλά και της δόσης για όσους ρύθμισαν ληξιπρόθεσμα χρέη με το νέο καθεστώς.
Ο κίνδυνος να προστεθούν και άλλα ληξιπρόθεσμα χρέη στη μεγάλη δεξαμενή των 73 δισ. ευρώ είναι σχεδόν βέβαιος, λόγω αδυναμίας της πλειονότητας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Το πλεόνασμα
Οι απώλειες στα έσοδα υπεραντισταθμίζονται από τις μεγάλες περικοπές στο μέτωπο των δαπανών, με αποτέλεσμα τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε επίπεδα άνω του μνημονιακού στόχου.
Το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 3,56 δισ. ευρώ έναντι 2,778 δισ. ευρώ που ήταν την ίδια περίοδο του 2013 και 2,875 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος του φετινού προϋπολογισμού.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού:
■ Τα φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 39,552 δισ. ευρώ έναντι στόχου 40,230 δισ. ευρώ (υστέρηση 678 εκατ. ευρώ).
■ Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 41,774 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 918 εκατ. ευρώ ή 2,2%. Τα φορολογικά έσοδα που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη υστέρηση αναφέρονται στον παρατιθέμενο πίνακα.
■ Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 47,755 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,828 δισ. ευρώ. Του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 43,207 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1,327 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1,121 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: