Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Ανάπτυξης

Συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Ανάπτυξης

laikes_agores_espa_ypourgio_anaptixis.jpg

Στο νέο νομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ καταργούνται οι Οργανισμοί Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης και συστήνονται Διευθύνσεις Λαϊκών Αγορών στις δύο Περιφέρειες
Μια μεγάλη διαφορά στον νέο νόμο για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 είναι ότι προμηνύεται συγκεντρωτισμός στον εκάστοτε υπουργό Ανάπτυξης, αφού οι διαχειριστικές αρχές των τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων «φεύγουν» από το κάθε υπουργείο και συγκεντρώνονται όλες στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στα υπουργεία θα παραμείνουν μόνο επιτελικές μονάδες, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από υπουργούς που χάνουν το πλεονέκτημα της διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων.
Παράλληλα το νομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ θέτει για πρώτη φορά πλαφόν συμβασιοποιήσεων στο 110% του προϋπολογισμού κάθε προγράμματος (5 τομεακά και 13 περιφερειακά) προκειμένου να μπει φρένο στο φαινόμενο των υπερδεσμεύσεων που έφτασαν έως το 180% στο τρέχον ΕΣΠΑ, ενώ προβλέπει σύστημα αυτόματης απένταξης όσων έργων δεν προχωρούν ώστε να αποδεσμεύονται εγκαίρως τα κεφάλαια.
Λαϊκές αγορές
Στο ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται και οι «εκκρεμότητες» για τις λαϊκές αγορές. Καταργούνται οι Οργανισμοί Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης και συστήνονται Διευθύνσεις Λαϊκών Αγορών στις δύο Περιφέρειες με αρμοδιότητες μεταξύ άλλων την έκδοση των αδειών προσέλευσης των επαγγελματιών πωλητών και παραγωγών στις λαϊκές αγορές, τον καθορισμό των χώρων λειτουργίας των αγορών και των θέσεων των επαγγελματιών πωλητών και παραγωγών. Προβλέπεται επίσης η σύσταση Επιτροπών Λαϊκών Αγορών σε Αττική και Θεσσαλονίκη οι οποίες θα αποφασίζουν για την τοποθέτηση των πωλητών στις λαϊκές αγορές, την έκδοση αδειών παραγωγού ή επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών, τη μεταβίβαση των παραγωγικών και επαγγελματικών αδειών κ.ά. Η προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας παραμένει υποχρεωτική αλλά θα γίνεται κάθε τριετία.
• Με άλλη διάταξη στο νομοσχέδιο καταργείται οποιοδήποτε τέλος υπέρ τρίτων που έχει σχέση με σύσταση, δημοσίευση και τροποποίηση του καταστατικού της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας καθώς και με τη μετατροπή άλλης εταιρείας σε ΙΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: