Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Γίναμε ένα απέραντο… χρεοκομείο

Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014 11:55

Γίναμε ένα απέραντο… χρεοκομείο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Γίναμε ένα απέραντο… χρεοκομείο
Τέτοια συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μηνιαία βάση δεν έχει καταγραφεί ποτέ. Το γεγονός ότι μαζεύτηκαν χρέη 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μήνα που υποτίθεται ότι οι φορολογούμενοι θα έκαναν ότι μπορούσαν για να πληρώσουν τα τρέχοντα προκειμένου να ρυθμίσουν τα παλιά, δείχνει απλώς το αυτονόητο: ότι οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Ότι δεν μπορούν να σηκώσουν τόσα βάρη. 
Γράφει:  

Πώς λοιπόν να τακτοποιήσουν και τις παλαιές οφειλές; Ενώ η συζήτηση παραμένει κολλημένη στο αν είναι βιώσιμο ή όχι το δημόσιο χρέος, η «βόμβα» του ιδιωτικού χρέους το οποίο περιλαμβάνει τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, τα χρέη στην εφορία και τα χρέη προς την τράπεζα, γίνεται ολοένα και ισχυρότερη.
Η ρύθμιση των 72 ή των 100 δόσεων φαίνεται να μην ανακόπτει το ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα με τα στοιχεία του Νοεμβρίου. Υποτίθεται ότι με το κίνητρο των 100 δόσεων και το χαμηλό ποσοστό των προσαυξήσεων, ο κόσμος θα έμπαινε στη διαδικασία να πληρώνει τα τρέχοντα για να διατηρήσει το δικαίωμα να ξεφορτώνεται σιγά-σιγά τα παλαιά. Ούτε αυτό συνέβη.
Πέρασε ήδη πάνω από ένας μήνας που είναι ενεργή η ρύθμιση. Σε σύνολο τεσσάρων εκατομμυρίων οφειλετών, περίπου 100.000 είναι αυτοί που τακτοποίησαν χρέη και ένα μεγάλο μέρος αυτών απλώς μετέφεραν οφειλές από τις παλαιές ρυθμίσεις στις καινούργιες.
Ύστερα από τόσο θόρυβο, το ρυθμισμένο ποσό ανήλθε στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Φυσικά, θα πρέπει να αφαιρεθούν οι οφειλές που ήταν ούτως ή άλλως ρυθμισμένες με προηγούμενες ρυθμίσεις.
Προκύπτει λοιπόν ότι ακόμη και το ποσό που ρυθμίστηκε σε έως και 100 δόσεις, είναι πολύ μικρότερο από τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που προστέθηκαν μέσα σε μόλις έναν μήνα. Και όχι μόνο αυτό: υπάρχει ρήτρα που λέει ότι όποιος έχει τρέχουσες οφειλές μετά την 01/10/2014, πρέπει να αποβάλλεται από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Αν γίνει ο σχετικός έλεγχος, χιλιάδες ακόμη και από αυτούς που εντάχθηκαν στη ρύθμιση θα πεταχτούν έξω βάσει του νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: