Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ Εννέα «νάρκες» βάζει η τρόικα στις διαπραγματεύσεις

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Εννέα «νάρκες» βάζει η τρόικα στις διαπραγματεύσεις

Εννέα «νάρκες» βάζει η τρόικα στις διαπραγματεύσεις
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Το μόνο βιώσιμο σενάριο με το οποίο εργάζεται η Κομισιόν είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλαν χθες οι Βρυξέλλες. Εν τω μεταξύ, χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εκτίμησε πως η τρόικα είναι πιθανόν να επιστρέψει στην Αθήνα, στις αρχές Ιανουαρίου, εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο, θέτοντας ως στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Μάλιστα, οι εκκρεμότητες εξετάστηκαν χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία εκτός από τον υπουργό Οικονομικών συμμετείχε και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στ. Παπαδόπουλος.
Πάντως, όπως προκύπτει και από την τρισέλιδη έκθεση της τρόικας, που συνόδευσε το αίτημα για τη δίμηνη παράταση του προγράμματος στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, τα «μέτωπα» στην αξιολόγηση παραμένουν δύσκολα και οι συζητήσεις συνεχίζονται, χωρίς ακόμη να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις σε κρίσιμα πεδία, όπως το δημοσιονομικό, το ασφαλιστικό και το εργασιακό και αλλαγές στον ΦΠΑ. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να προωθήσουν ένα ισχυρό πακέτο μεταρρυθμίσεων για να διασφαλίσουν την παραμονή του προγράμματος εντός τροχιάς, επισημαίνουν οι ελεγκτές, υπογραμμίζοντας πως αυτό απαιτεί να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα διαρθρωτικά ορόσημα και προαπαιτούμενα.
Ειδικότερα, χθες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Αντρέεβα, μιλώντας στις Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε πως το μόνο βιώσιμο σενάριο για την Κομισιόν είναι η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ, τονίζοντας πως για αυτό τον λόγο βρίσκεται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί. Σχετικά με το εάν η χώρα οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές, τόνισε ότι «η δέσμευση της Επιτροπής στις προσπάθειες των ελληνικών αρχών και του ελληνικού λαού έχει υπάρξει απολύτως σαφής», κάτι το οποίο, όπως είπε, αποτυπώθηκε και στην ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας. Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα στήριξε την υποψηφιότητα του κ. Δήμα, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η συγκεκριμένη επιλογή είναι ισχυρό μήνυμα για την Ευρώπη, καθώς είναι πρώην επίτροπος και πεπεισμένος ευρωπαϊστής.
Όσον αφορά στην αξιολόγηση από την τρόικα, από την έκθεσή της προκύπτει σειρά σημαντικών ζητημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όταν ξεκινήσουν πάλι οι συζητήσεις:
1. Προϋπολογισμός
Η τρόικα εξακολουθεί να «βλέπει» δημοσιονομικό κενό προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ φέτος. Η Ελλάδα έχει προτείνει μέτρα, όπως αύξηση συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%, μείωση ή και κατάργηση μη μισθολογικών παροχών, μείωση ανώτατων ορίων δαπανών κ.α. Οι συζητήσεις συνεχίζονται για το εύρος των τελικών παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της νομοθέτησης, από τώρα, μέτρων που έχουν προταθεί από τις Αρχές ως εναλλακτικά.
2. Ρύθμιση 100 δόσεων
Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τροποποιήσεις στη ρύθμιση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ευθυγραμμισμένες στις δεσμεύσεις του προγράμματος, τη διατήρηση της κουλτούρας των πληρωμών και τη μείωση του δημοσιονομικού κόστους. Αυτά θα μπορούσαν να σχετίζονται με παρεμβάσεις σε κριτήρια επιλεξιμότητας για τον προσδιορισμό της δυνατότητας των οφειλετών να πληρώσουν, ενίσχυση της συμμόρφωσης και βελτίωση κινήτρων για εμπρόθεσμη πληρωμή. Οι Αρχές έχουν δεσμευθεί να επανδρώσουν πλήρως τις μονάδες ελέγχου φορολογούμενων μεγάλου πλούτου και να αλλάξουν τις διαδικασίες για την είσπραξη παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών όπου απαιτούνται σημαντικές αλλαγές.
3. Φορολογική διοίκηση
Υπάρχει επί της αρχής συμφωνία για δημιουργία οργανισμού φορολογικής διοίκησης, ανεξάρτητου από το υπουργείο Οικονομικών, που θα διοικείται από διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα αναπτύσσει και θα εγκρίνει τη στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού και του προϋπολογισμού του φορέα. Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να περάσει ο σχετικός νόμος εντός του 2014.
4. Ασφαλιστικό
Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πρέπει να προχωρήσουν ενοποιήσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων, περιορισμός των δαπανών, καθώς και η άμεση συνάρτηση μεταξύ εισφορών και παροχών για όλα τα ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα αναφέρει ότι οι Αρχές δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν νομοθεσία λήψης ορισμένων διοικητικών μέτρων, αλλά και σταδιακή κατάργηση του «προνομίου» της πρόωρης συνταξιοδότησης. Πάντως, σημειώνει πως οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη σχετικά με την κλίμακα και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την κάλυψη των δεσμεύσεων.
5. Αγορά εργασίας
Οι συζητήσεις συνεχίζονται για την αποτελεσματικότητα του ισχύοντος πλαισίου ομαδικών απολύσεων, ενώ οι Αρχές πρότειναν τροποποίηση της νομοθεσίας για τις δράσεις των συνδικάτων, μεταξύ άλλων τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας σχετικά με την απόφαση και ανακοίνωση των απεργιών και τις αμοιβές των συνδικαλιστών. Δεσμεύτηκαν επίσης να καταργήσουν ορισμένους υπερβολικούς περιορισμούς στην αγορά εργασίας, αλλά «όλες οι προτάσεις είναι υπό συζήτηση». Παράλληλα, συμφωνία προκύπτει ότι υπάρχει να ισχύσει το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο έως την 1η Ιανουαρίου 2016.
6. Μεταρρύθμιση του καθεστώτος ΦΠΑ
Οι συζητήσεις συνεχίζονται και επισημαίνεται ότι δέσμευση του προγράμματος είναι να προχωρήσει μια συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ.
7. Πτωχευτικός κώδικας
Πρέπει να γίνει τροποποίηση του νόμου ώστε να είναι συμβατός με τις αναγκαίες αλλαγές στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επίσης θα γίνουν εσωτερικές αλλαγές, που ακόμη δεν έχουν συμφωνηθεί, στον πτωχευτικό κώδικα για πτωχεύσεις εταιρειών και νοικοκυριών και να συγκροτηθεί ένα ειδικό σώμα διαχειριστών. Οι Αρχές έχουν δεσμευτεί σε μια πιο σταθερή και περιεκτική αναμόρφωση του πτωχευτικού πλαισίου ως το τέλος του 2015, «συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης, εξειδικευμένων, πτωχευτικών δικαστηρίων».
8. Αγορές προϊόντων
Εκκρεμούν παρεμβάσεις για τον ανταγωνισμό, τα τέλη υπέρ τρίτων και στο πεδίο των κλειστών επαγγελμάτων. Οι Αρχές έχουν δεσμευθεί για νομοθεσία απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου και ανακοίνωση δεσμευτικών προσφορών για την ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΙΕ.
9. Ιδιωτικοποιήσεις
Οι Αρχές έχουν δεσμευτεί να ολοκληρώσουν δύο συμφωνίες παραχώρησης λιμένων, να έχουν δεσμευτικές προσφορές για τους σιδηροδρόμους, να μεταβιβάσουν τις μετοχές του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση.
Τρόικα
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εκτίμησε πως η τρόικα είναι πιθανόν να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Ιανουαρίου, εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο, θέτοντας ως στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Τα «μέτωπα» στην αξιολόγηση παραμένουν δύσκολα και οι συζητήσεις συνεχίζονται, χωρίς ακόμη να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις σε κρίσιμα πεδία, όπως το δημοσιονομικό, το ασφαλιστικό και το εργασιακό και αλλαγές στον ΦΠΑ.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Αντρέεβα, μιλώντας στις Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε πως το μόνο βιώσιμο σενάριο για την Κομισιόν είναι η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: