Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Τα «κρυφά νούμερα» της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014 10:58

Τα «κρυφά νούμερα» της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τα «κρυφά νούμερα» της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών
Επί καθημερινής βάσεως, το οικονομικό επιτελείο ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων πληροφορίες για την πορεία της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας να επιστρέφουν στην Αθήνα, το να δοθεί μια εικόνα «επιτυχίας» είναι εξαιρετικά σημαντικό πόσο μάλλον όταν το αποτέλεσμα της ρύθμισης μπορεί να επηρεάσει συνολικά το «πακέτο των μέτρων» που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση στην περίπτωση φυσικά που παραμείνει κυβέρνηση και μετά τις προεδρικές εκλογές. Τι δείχνουν λοιπόν οι αριθμοί;
Γράφει:  
Από τη δεξαμενή των περίπου 3,7 εκατομμυρίων οφειλετών του δημοσίου εκ των οποίων πάνω από το 95% μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση δεδομένου ότι δεν εμπίπτουν στον «κόφτη» του ενός εκατομμυρίου ευρώ (σ.σ οφειλές άνω του ενός εκατ. ευρώ δεν μπορούν να μπουν σε ρύθμιση) προς το παρόν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περίπου 86 χιλιάδες.
Από αυτούς, έχουν οριστικοποιήσει τη ρύθμιση (δηλαδή έχουν ανταποκριθεί στην υποχρέωση να πληρώσουν την 1η δόση εντός τριών ημερών) περισσότεροι από 65.000. Από τα 71-72 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι οι συνολικές οφειλές προς το δημόσιο από φόρους έχουν ρυθμιστεί οριστικά περίπου 700 εκατ. ευρώ ενώ αν προστεθούν και οι μη οριστικοποιημένες ρυθμίσεις, τότε το ποσό πλησιάζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Τι έχει βάλει το κράτος στην τσέπη σε αυτές τις πρώτες εβδομάδες της ρύθμισης; Περίπου 30 εκατ. ευρώ λένε οι πληροφορίες. Ωστόσο, αυτό το ποσό δεν είναι «καθαρό έσοδο». Δεν περιλαμβάνει τα διαφυγόντα έσοδα από τις μεταφορές οφειλών από τη μία ρύθμιση στην άλλη.
Δηλαδή, ο οφειλέτης που εγκαταλείπει τη ρύθμιση των 12 δόσεων για να μπει στη ρύθμιση των 72 ή των 100 δόσεων, εμφανίζεται στη στατιστική των εσόδων επειδή έχει πληρώσει το 1/72 ή το 1/100 της οφειλής του. Δεν φαίνεται όμως στη στατιστική το γεγονός ότι με την εγκατάλειψη της προηγούμενης ρύθμισης, ο συγκεκριμένος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει –για παράδειγμα- το ένα δωδέκατο ή το ένα 48ο της οφειλής του. Αυτό είναι και το στοιχείο στο οποίο εστιάζουν οι δανειστές απαιτώντας να κοπεί το δικαίωμα μεταφοράς από τη μία ρύθμιση στην άλλη.
Το αν θα υπάρξουν αλλαγές ή όχι, προφανώς θα φανεί μετά τις 29 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: