Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Αλλαγή πλαισίου ποινικοποίησης για φορολογικές παραβάσεις

Αλλαγή πλαισίου ποινικοποίησης για φορολογικές παραβάσεις

Εξαγγελίες: Δεσμεύσεις υπουργών για μέτρα που θα συμβάλουν σε ανάκαμψη της οικονομίας και αντιμετώπιση των ανισορροπιών
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
 
Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014
 
Σελ. 05
Στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή μεταφέρθηκε το βαρύ κλίμα που δημιουργεί στην κυβέρνηση η αρνητική τροπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Οι περισσότεροι υπουργοί που κατέχουν παραγωγικά χαρτοφυλάκια χαμήλωσαν εμφανώς τους τόνους σχετικά με το success story της ελληνικής οικονομίας, αλλά ύψωσαν την κριτική τους προς την αξιωματική αντιπολίτευση καλώντας την να εξηγήσει πώς θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της.
Διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, είπε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.
Την προώθηση αλλαγών στις ποινικές διατάξεις για τις φορολογικές παραβάσεις προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.
«Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθούμε αλλαγές σε αυτό το πλαίσιο. Χωρίς να θίγεται η αποφασιστικότητά μας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, θα αντιμετωπισθεί και η ελληνική ιδιαιτερότητα ποινικοποίησης της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο», είπε ο κ. Μαυραγάνης στην τοποθέτησή του επί του κρατικού προϋπολογισμού.
«Επιδιώκουμε να θέσουμε σε εφαρμογή καινοτόμες ιδέες, με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να καταπολεμηθεί περαιτέρω η φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες», πρόσθεσε ο κ. Μαυραγάνης.
Παρά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για την αύξηση φορολογικών συντελεστών, ο κ. Μαυραγάνης ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν μετακινείται από το στόχο της μείωσης των φορολογικών βαρών με γνώμονα τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης και την επίτευξη σταθερών ρυθμών ανάπτυξης.
Τάχθηκε, μάλιστα, υπέρ της χάραξης ενός «οδικού χάρτη» στον τομέα της φορολογίας που θα περιλαμβάνει: α) Σταθερό φορολογικό περιβάλλον, β) την παροχή μιας δεύτερης ευκαιρίας για τους επιχειρηματίες που έντιμα συνεχίζουν να επιχειρούν έπειτα από μια αποτυχημένη προσπάθεια, γ) ανάδειξη της ευθύνης για τους φορολογούμενους, αλλά και επιβράβευση των πολιτών και επιχειρήσεων που είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους και δ) ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
Την ώθηση που αναμένεται να δώσει στην ελληνική οικονομία η εκκίνηση έργων του ΕΣΠΑ χάρη στον εμπροσθοβαρή σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου υπογράμμισε στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.
«Περίπου 700 έργα συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 4 δισ. ευρώ μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα. Επιπλέον, έχουν ήδη ξεκινήσει εμπροσθοβαρείς δράσεις για την απασχόληση ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ.
Εως το τέλος του 2015, από το παλιό και από το νέο ΕΣΠΑ θα υπάρχουν διαθέσιμα στην ελληνική οικονομία 12 δισεκατομμύρια ευρώ», εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης και σημείωσε ότι η αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας ενισχύεται και από το νέο ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, με συνολικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Σκρέκας επισήμανε ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση εστιάζει το ενδιαφέρον της στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως αποδείχτηκε τον προηγούμενο μήνα, μέσα από την υιοθέτηση της ρύθμισης για τα λεγόμενα «κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια». «Με αυτή τη ρύθμιση προβλέπουμε τον ευνοϊκό διακανονισμό των τραπεζικών δανείων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δίνουμε μια σημαντική ανάσα και μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περίπου 350.000 εργαζομένους», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης. Υποστήριξε δε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2015 αποτελεί το μέσο για την επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου, της μακρόχρονης βιώσιμης ανάπτυξης.
Αποστάσεις από την κυβερνητική απόφαση για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία κράτησε από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία χαρακτήρισε «αμφίβολες» τις επιπτώσεις του μέτρου, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή.
«Μια πιθανή επιβολή νέων φόρων στο τουριστικό πακέτο και συγκεκριμένα στη διαμονή δεν διευκολύνει τα σχέδιά μας. Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης, μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι ευχάριστη. Ιδίως όταν αφορά τον κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό κλάδο της ελληνικής οικονομίας», είπε η κα Κεφαλογιάννη και υπογράμμισε ότι συμμερίζεται την αγωνία των επαγγελματιών του τουρισμού. Η υπουργός Τουρισμού εξέφρασε μάλιστα τον προβληματισμό της για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό το μέτρο στους επιχειρηματίες, στους εργαζομένους και στις τοπικές κοινωνίες.
«Διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου», πρόσθεσε η κα Κεφαλογιάννη, αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι θα συνταχθεί με την κυβερνητική γραμμή.
Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που έβγαιναν στη σύνταξη σε χαμηλότερα από τα γενικά ηλικιακά όρια αλλά και σε κατάργηση της 15ετίας, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, χαρακτηρίζοντας τις υφιστάμενες προβλέψεις «προκλητικές» και «άδικες». «Το έχω πει ήδη αρκετές φορές, ότι εκτός από ειδικές ευαίσθητες περιπτώσεις -όπως βαρέα και ανθυγιεινά, άτομα με αναπηρία κ.λπ.- όλα τα υπόλοιπα αποτελούν “πολυτέλεια” για τις δυνατότητες του ασφαλιστικού και πρόκληση για τους υπόλοιπους εργαζομένους», ανέφερε ο κ. Βρούτσης.
Υποστήριξε, πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει «κανέναν απολύτως αιφνιδιασμό» ανατρέποντας οικογενειακούς προγραμματισμούς. «Θα διατηρηθούν όλες εκείνες οι ειδικές περιπτώσεις που επιβάλλεται είτε λόγω του ειδικού επαγγέλματός τους είτε λόγω της αναπηρίας τους να έχουν διαφορετική ευνοϊκή αντιμετώπιση», συμπλήρωσε.
Ο κ. Βρούτσης επιβεβαίωσε επίσης ότι θα καταργηθεί η χορήγηση κατώτατης σύνταξης σε όσους έχουν συμπληρώσει 15 συντάξιμα χρόνια και το όριο θα μετακινηθεί στα 20 χρόνια. Εξήγησε δε «για συντάξιμο χρόνο από 15 έως 20 χρόνια ασφάλισης, οι ασφαλισμένοι δεν θα χάσουν τα ένσημά τους, αλλά θα λαμβάνουν σύνταξη με ανταποδοτικό τρόπο». «Θα πάρουν όσα χρήματα έχουν δώσει», είπε και χαρακτήρισε το υφιστάμενο καθεστώς της 15ετίας «μεγάλη στρέβλωση» και «αδικία».
«Στη γραμμή της ευθύνης»
«Αντιλαμβάνομαι την κρισιμότητα των στιγμών και συντάσσομαι στη γραμμή της ευθύνης. Αυτή επιτάσσει λύσεις και όχι μόνο διαπιστώσεις» σημείωσε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. Τόνισε, πάντως, ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να χαράξει συγκεκριμένη στρατηγική για την απορρόφηση των κραδασμών που θα προκύψουν από την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. «Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν ψύχραιμους χειρισμούς», ξεκαθάρισε.
ΣΥΡΙΖΑ: Θα καταθέσουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό
Την πρωτοφανή έμφαση που έδωσε η κυβέρνηση όχι στην παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού του 2015, αλλά στην κριτική των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, στηλίτευσε η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνοντας ότι αυτό οφείλεται στην αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος τόνισε: «Η κυβέρνηση έχει διολισθήσει σε μία επικοινωνιακή τακτική αλλοίωσης του τι κάνει η αντιπολίτευση, με έναν εξωφρενικό -θα έλεγα- εξωθεσμικό πλέον τρόπο». Εφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε στους υπαλλήλους του να κοστολογήσουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις πλαστές ανακοινώσεις που διακινήθηκαν σχετικά με τις δήθεν αντιδράσεις των ξένων funds στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οχι» στα πλεονάσματα
«Η θέση μας είναι σαφής, την έχουμε πει εκατό φορές. Ο πρωτογενής προϋπολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος» είπε και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να παράγουμε πλεονάσματα 4,5% -5% το χρόνο, όπως λέει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για τα επόμενα δέκα χρόνια, διότι αυτό σκοτώνει την ανάπτυξη, το ξέρετε όλοι». «Δεν μπορείς να έχεις 3,5% ανάπτυξη με τέτοια πλεονάσματα, ούτε θα φέρουμε 22 δισεκατομμύρια ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις» εξήγησε. Χαρακτήρισε δε εκτός τόπου και χρόνου τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι το κόμμα του θα επιδιώξει μία μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, «ώστε να βγει η Ελλάδα από την παγίδα του χρέους, να στρέψει τις προσπάθειές της σε αυτό που αποτελεί τη βασική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: