Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Αυξήθηκε το λαθρεμπόριο τσιγάρων τον Νοέμβριο


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 

Αυξήθηκε το λαθρεμπόριο τσιγάρων τον Νοέμβριο

Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων εξακολουθεί να αυξάνεται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στον Βόλο κ.α.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στο 20,8% ανήλθε το ποσοστό του λαθρεμπορίου τσιγάρων τον φετινό Νοέμβριο έναντι 19,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Η έρευνα της ACNielsen πραγματοποιήθηκε σε 20 πόλεις της χώρας με τη μέθοδο της συλλογής χρησιμοποιημένων πακέτων. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το παράνομο εμπόριο τσιγάρων εξακολουθεί να αυξάνεται στην Αθήνα, στο Περιστέρι, στη Λάρισα, στον Βόλο, στο Ηράκλειο, στην Καλαμαριά, στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα.

Από την έρευνα επίσης φαίνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα (7 στα 10) των παράνομων τσιγάρων είναι illicit whites. Ως κυριότερες μάρκες illicit whites εμφανίζονται οι Royal, Golden Mount, Raquel, 777 και RGD.
Σε δηλώσεις του ο κ. Νικήτας Θεοφιλόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος τονίζει τα εξής: «Τα νέα στοιχεία της έρευνας της Nielsen για το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων, που έχει φτάσει πλέον στο 21%, είναι ενδεικτικά του μεγάλου προβλήματος του λαθρεμπορίου στα καπνικά, που εξακολουθεί να αυξάνει επί 6 χρόνια, κυρίως λόγω των 7 συνεχών αυξήσεων της φορολογίας. Δραματικές οι επιπτώσεις και στα κρατικά έσοδα (πάνω από 550 εκατ. ευρώ οι απώλειες το 2013), καθώς και στον κλάδο μας και στις 60.000 οικογένειες που ζουν από αυτόν. Είμαστε στο σημείο πλέον που κάθε αύξηση των φόρων οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των εσόδων».

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση SUN της KPMG (Ιούνιος 2013) αναφέρει ότι συνολικά 3,9 δισ. παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν το 2013 στη χώρα μας (4 φορές περισσότερα από το 2009 που ήταν 1 δισ. παράνομα τσιγάρα), τα οποία υπολογίζεται ότι στέρησαν τα δημόσια ταμεία από έσοδα περίπου 565 εκατ. ευρώ αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας από τον κλάδο. Σε συνέχεια της μακρόχρονης προσπάθειας του κλάδου για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα, οι εταιρείες καπνού πραγματοποιούν νέα εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών, λέγοντας «ΟΧΙ στα παράνομα τσιγάρα και στον παράνομο χύμα καπνό». Στη συμμαχία των εταιρειών Παπαστράτος, British American Tobacco Hellas, Japan Tobacco International και Imperial Tobacco Hellas προστίθενται τώρα και οι εταιρείες Καπνοβιομηχανία Καρέλια και ΣΕΚΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: