Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Προκαλεί με τον ΕΝΦΙΑ της ΤτΕ, δεν πείθει ούτε τον υπουργό

Προκαλεί με τον ΕΝΦΙΑ της ΤτΕ, δεν πείθει ούτε τον υπουργό

stournaras-xardouvelis.jpg

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης ΣτουρνάραςEUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κατέφυγε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προκειμένου αυτό να γνωμοδοτήσει αν πρέπει να πληρώσει Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων η Τράπεζα της Ελλάδος για τα 29 κτίρια που βρίσκονται στην κατοχή της. 
Ο κ. Χαρδούβελης θέλοντας να μην λάβει ο ίδιος το «κόστος» της απάντησης, απέστειλε ερώτημα στο ΝΣΚ, ρωτώντας αν υπερισχύει των  διατάξεων του ν. 4223/2013, το Καταστατικό της Τραπέζης της Ελλάδος που έχει ισχύ νόμου και προβλέπει ότι «απαλλάσσεται παντός φόρου ή τέλους».
Τα 29 κτίρια της τράπεζας αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, με πρώτο και καλύτερο το κεντρικό της Πανεπιστημίου, το οποίο καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο (Πανεπιστημίου, Εδουάρδου Λω, Σταδίου και Ομήρου) συνολικού εμβαδού 19.300 τ.μ. Τα κτίρια της Τραπέζης της Ελλάδος είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα από την Ξάνθη και την Κέρκυρα έως τη Ρόδο και τα Χανιά. Ο κ. Στουρνάρας επικαλείται νόμους του 1927 για να καταφέρει την απαλλαγή του Οργανισμού που προϊσταται, ενώ ως υπουργός είχε φροντίσει να μην εξαιρεθεί κανείς, ακόμα και η Εκκλησία. Παράλληλα αδιαφορεί για την ηθική διάσταση του θέματος και παραβλέπει το γεγονός ότι η ΤτΕ ασκεί εμπορικές δραστηριότητες και μοιράζει μέρισμα εκατομμυρίως ευρώ κάθε χρόνο στους μετόχους της.
Η απαλλαγή των ακινήτων της ΤτΕ απλώς θα επιβαρύνει τους υπόλοιπους υπόχρεους στον φόρο για να μην υπονομευθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: