Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Μπαράζ τροπολογιών στο νομοσχέδιο για την άνοια!

Μπαράζ τροπολογιών στο νομοσχέδιο για την άνοια!

akinita_e9.jpg

Δίχως πρόστιμα και προσαυξήσεις θα μπορούν οι φορολογούμενοι να διορθώνουν τα Ε9 που είχαν καταθέσει το 2010 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ
Απ' όλα και για όλους έχει η προεκλογική 48σέλιδη τροπολογία-νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών σε νομοσχέδιο για την άνοια! Η τροπολογία «κλείνει» σημαντικές φορολογικές εκκρεμότητες, πολλές από τις οποίες αποτελούσαν αντικείμενο συζήτησης με τους δανειστές. Οι διατάξεις αφορούν από την επέκταση των κινήτρων απόσυρσης Ι.Χ. και το 2015 και το «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων έως το τέλος του 2016 μέχρι την παράταση για έναν χρόνο της προθεσμίας παραγραφής φορολογικών υποθέσεων που λήγει στο τέλος του 2014. Αναλυτικότερα:
Ακίνητα
 Φόρος υπεραξίας: «Παγώνει» η επιβολή του για τα επόμενα δύο χρόνια σε μια προσπάθεια να «αναστηθεί» η κτηματαγορά που έχει καταβαραθρωθεί από τους φόρους του μνημονίου. Με την τροπολογία, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και έως το τέλος του 2016, κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων ο πωλητής δεν θα πληρώνει φόρο 15% επί της υπεραξίας που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης του ακινήτου. Από την αναστολή της φορολόγησης της υπεραξίας στις μεταβιβάσεις των ακινήτων, το Δημόσιο έχει απώλειες εσόδων που το Γενικό Λογιστήριο είναι αδύνατο να εκτιμήσει τη δεδομένη στιγμή.
■ ΦΠΑ στα νεόδμητα: Δεν θα καταβάλλει ΦΠΑ ο κατασκευαστής για τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του και δεν έχουν πουληθεί παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει μία τετραετία από την ημερομηνία αποπεράτωσης της οικοδομής, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Η διάταξη είχε εφαρμογή από 1.1.2015 και μετά.
■ Διορθώσεις Ε9: Χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις οι διορθώσεις που θα κάνουν οι υπόχρεοι στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του 2010.
■ Μεταβολές περιουσιακής κατάστασης: Αλλαγές που έγιναν στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων και υπάρχουν την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα πρέπει να δηλωθούν έως τις 31 Μαρτίου 2015. Μεταβολές μετά την 1/1/2015 θα πρέπει να δηλώνονται εντός τριάντα ημερών στο Ε9.
Αυτοκίνητα
■ Απόσυρση: Παρατείνεται μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του 2015 η προθεσμία (έληξε 20-12-2014) για την αντικατάσταση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας, με άδεια κυκλοφορίας μέχρι και 31-12-2001, με καινούργια έως 2.000 κ.ε. Μέχρι τώρα η απόσυρση αφορούσε αυτοκίνητα των οποίων η άδεια κυκλοφορίας έχει εκδοθεί μέχρι 31-12- 2000. Τα έσοδα τα οποία χάνει το Δημόσιο από το τέλος ταξινόμησης ανέρχονται σε 68 εκατ. ευρώ.
■ Τέλη κυκλοφορίας: Παρατείνεται έως τις 31-12-2016 (λήγει 31-12-2015) το μέτρο της καταβολής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Ο φορολογούμενος θα συνεχίσει να έχει τη δυνατότητα να πληρώνει τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες κατά τους οποίους κυκλοφορεί το όχημά του.
Χρηματοοικονομικά
 Φόρος υπεραξίας μετοχών: Αποσύρονται οι διατάξεις για τον λεγόμενο «επαγγελματία-επενδυτή». Ετσι, η υπεραξία για όλους τους επενδυτές θα φορολογείται με συντελεστή 15% (αντί για έως 33% που ίσχυε για όσους πραγματοποιούσαν συναλλαγές αξίας άνω των 300.000 ευρώ τον χρόνο). Σημειώνεται ότι οι διατάξεις για τον χαρακτηρισμό ενός επενδυτή ως επαγγελματία που οδηγούσαν στη φορολόγηση της υπεραξίας με συντελεστή 26% ή 33%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του, είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Επίσης, απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας μετοχών και οι τίτλοι που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά και έχουν αποκτηθεί μετά την 1-1-2009.
■ Παράγωγα: Οι ζημιές από τη μεταβίβαση παραγώγων τίτλων θα μπορούν να συμψηφίζονται εντός πενταετίας με κέρδη από οποιασδήποτε μορφής τίτλους.
Επιχειρήσεις
 Απογραφή: Για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που τηρούν απλογραφικά βιβλία και τον υπολογισμό των αποτελεσμάτων τους για τη χρήση 2013 θεωρείται ως απογραφή έναρξης το 10% των αγορών της χρήσης του 2013 και ως απογραφή λήξης το 10% των αγορών του φορολογικού έτους 2014. Η διάταξη έχει ισχύ και για τους αγρότες που τηρούσαν βιβλία πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2014.
■ Φοροαπαλλαγές: Δεν χάνουν το δικαίωμα έκπτωσης από ΦΠΑ επενδυτικά αγαθά επιχειρήσεων τα οποία δεν έχουν τεθεί σε χρήση.
Εφορία
 Ανέλεγκτες υποθέσεις: Παρατείνεται η παραγραφή υποθέσεων φορολογικού ελέγχου έως και το τέλος του 2015. Αφορούν υποθέσεις στις οποίες έχουν εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν εντολές ελέγχου έως και τις 31/12/2014.
 Οικονομικός εισαγγελέας: Αυστηρότερες γίνονται οι διατάξεις που αναφέρονται στις αρμοδιότητες του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος και οι οποίες έχουν να κάνουν με δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και περιουσιακών στοιχείων.
 Ενδικοφανείς προσφυγές: Αυξάνεται στις 90 από 60 μέρες η απόφαση για ενδικοφανείς προσφυγές.
Δημόσιο
 Παρακράτηση πόρων: Παρατείνονται μέχρι τις 31-12-2018 οι διατάξεις για τον περιορισμό στο 90% των ετήσιων αποδόσεων υπέρ τρίτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, με παρακράτηση του υπόλοιπου 10% ως δημόσιου εσόδου. Το μέτρο οδηγεί σε ετήσια έσοδα 275 εκατ. ευρώ-1,1 δισ. ευρώ έως και το 2018.
 Ενοίκια: «Παγώνουν» μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2019 τα μισθώματα που πληρώνει το Δημόσιο για τη στέγαση των υπηρεσιών του.
 ΟΔΔΗΧ: Παρατείνονται μέχρι 31-12-2016 οι συμβάσεις εργασίας του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού του ΟΔΔΗΧ που λήγουν φέτος, με κόστος 225.000 ευρώ.
Τράπεζες
 Συνεταιριστικές: Δίνεται η δυνατότητα συγχώνευσης είτε με απορρόφηση είτε με σύσταση νέας εταιρείας, αλλά και να βγαίνουν για δανεισμό στις αγορές.
■ Προμήθεια: Η προμήθεια που καταβάλλουν οι εμπορικές τράπεζες για τις συμβάσεις παροχής πίστωσης από την Τράπεζα της Ελλάδος θα αποδίδεται στον κρατικό προϋπολογισμό (1 εκατ. ευρώ).

Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: και δανεισμός για τις τράπεζες
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορεί να δανειοδοτεί το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), υπέρ του σκέλους εξυγίανσης των τραπεζών, έπειτα από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με διάταξη που περιέχεται στην τροπολογία.
Το ΤΕΚΕ μπορεί να προσφεύγει σε άμεσο δανεισμό αν τα διαθέσιμά του δεν επαρκούν και η απόφαση του υπουργού για δανειοδότηση από το ΤΧΣ θα καθορίζει και θα εξειδικεύει τους όρους χορήγησης και αποπληρωμής του δανείου.
Το ΤΕΚΕ αποτελεί φορέα διαχείρισης του συστήματος εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων και επενδυτικών υπηρεσιών (ν. 3746/2009) με σκοπό: α) την καταβολή αποζημίωσης στους καταθέτες αλλά και στους επενδυτές - πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία βρίσκονται σε αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς αυτούς, και β) τη χρηματοδότηση της εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Το ΤΕΚΕ διαχωρίζεται πλέον σε τρία διακριτά Σκέλη, καθένα από τα οποία διαθέτει αυτοτελή κεφάλαια: για την κάλυψη των καταθετών («Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων»), για την κάλυψη των επενδυτών («Σκέλος Κάλυψης Επενδύσεων») και για τη χρηματοδότηση των μέτρων εξυγίανσης («Σκέλος Εξυγίανσης» τα κεφάλαια του οποίου προέρχονται από ετήσιες τακτικές εισφορές των τραπεζών).

Δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου: ευθύνη μόνο για το ανεξόφλητο κεφάλαιο
Στο εγγυημένο ποσοστό του ανεξόφλητου κεφαλαίου περιορίζεται η ευθύνη του ελληνικού Δημοσίου στις περιπτώσεις που οι τράπεζες και λοιποί πιστωτές προχωρούν σε απομείωση επιχειρηματικών δανείων που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο συμφωνίας εξυγίανσης.
Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, με την οποία προστίθεται στον νόμο 3588/2007 εδάφιο που λέει ότι «κατ’ εξαίρεση οι εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου υπέρ πιστωτικών ιδρυμάτων ακολουθούν τις απαιτήσεις υπέρ των οποίων χορηγήθηκαν όπως οι απαιτήσεις αυτές ρυθμίζονται με τη συμφωνία. Αν δεν τηρηθεί η συμφωνία εξυγίανσης από τον οφειλέτη, το ελληνικό Δημόσιο ευθύνεται μόνο για την καταβολή του αντίστοιχου εγγυημένου ποσοστού του ανεξόφλητου κεφαλαίου».
Η συγκεκριμένη ρύθμιση λύνει τα χέρια των τραπεζών να συναινούν σε σχέδια εξυγίανσης βιώσιμων επιχειρήσεων τα οποία μπορούν να οδηγήσουν με μεγάλη πιθανότητα στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια στη μη κατάπτωση της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου.
Οπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση θα πρέπει η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου να ακολουθεί τους όρους ρύθμισης των σχεδίων εξυγίανσης διότι σε διαφορετική περίπτωση τα πιστωτικά ιδρύματα, θεωρώντας ότι θα χάσουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, δεν θα συναινούν σε σχέδια εξυγίανσης μέσω των οποίων το Δημόσιο θα μπορούσε να μειώσει το ύψος της εγγυητικής του ευθύνης.

Μέχρι και για το Μέγαρο
Παρατείνεται μέχρι την 30ή Απριλίου 2015 η διάταξη που προβλέπει τη χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στον Οργανισμό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ). Αυτό προβλέπει τροπολογία που προστέθηκε από τους υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών στο νομοσχέδιο για την Ιδρυση του Παρατηρητηρίου Ανοιας.
Υπενθυμίζεται ότι το Μέγαρο Μουσικής έχει χρέη άνω των 220 εκατ. ευρώ και με τη συγκεκριμένη διάταξη παρατείνεται η χαριστική ρύθμιση του περασμένου Απριλίου, η οποία προβλέπει απαλλαγή από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας, αλλά και την εξαίρεση από τον υπολογισμό τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής από καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: