Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Τα μισά επιμελητήρια δεν θα αντέξουν και θα κλείσουν λέει το Ε.Ε.Α.

Τα μισά επιμελητήρια δεν θα αντέξουν και θα κλείσουν λέει το Ε.Ε.Α.

Η επίσκεψη στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας πραγματοποίησε, στις 3 Δεκεμβρίου 2014, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Σταθάκης. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της γενικής πολιτικής του ΕΕΑ για την ενημέρωσης των επαγγελματιών, από στελέχη της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, για τρέχοντα θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις και τον επιμελητηριακό θεσμό.

Η σημαντικότερη τοποθέτηση του κ Σταθάκη αφορούσε τον επιμελητηριακό θεσμό. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει, για την επιβίωση των επιμελητηρίων σήμερα και όταν γίνουμε κυβέρνηση θα επαναφέρουμε την υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια».  Με τη δήλωση αυτή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποτύπωσε τη βασική θέση του κόμματος της  Αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον επιμελητηριακό θεσμό. Τόνισε, επίσης, μεταξύ άλλων και ότι "ο επιμελητηριακός θεσμός είναι εξαιρετικά χρήσιμος ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα επιμελητήρια πρέπει να αναβαθμιστούν και να παίξουν ένα διευρυμένο ρόλο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, όπως τα περισσότερα ευρωπαϊκά επιμελητήρια και όχι να υποβαθμίζονται όπως κάνει η κυβέρνηση".

Υποδεχόμενος τον κ. Σταθάκη, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επεσήμανε ότι: «σήμερα για τον επιμελητηριακό θεσμό και ως προς τη βιωσιμότητα των επιμελητριών, βρισκόμαστε στο «και πέντε»! Από 1.1.2015 δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στην εγγραφή και φυσικά στις συνδρομές ενώ είμαστε μπροστά στην κατάθεση τροπολογιών στο νομικό πλαίσιο του θεσμού, από το υπουργείο Ανάπτυξης. Όπως είπε ο υφυπουργός κ. Γ. Γιακουμάτος οι τροπολογίες θα δώσουν οικονομική ανάσα στο θεσμό μέσω του ΓΕΜΗ. Στην ουσία όμως θα έχουμε μια άμεση μείωση εσόδων πάνω από 35%. Ωστόσο, για να επιτευχτεί και αυτός ο στόχος, θα πρέπει να ψηφιστούν τροπολογίες ώστε να γίνει απογραφή στο ΓΕΜΗ και των ατομικών επιχειρήσεων, να γίνει ετήσιο το τέλος ΓΕΜΗ και όχι εφάπαξ και να εκδοθεί υπουργική απόφαση για να καθοριστεί αναλογικά με το σχέδιο το τέλος ΓΕΜΗ. Όμως και όλα αυτά να γίνουν εκτιμάμε ότι, δυστυχώς, τα μισά επιμελητήρια δεν θα αντέξουν και θα κλείσουν».

Ο κ. Σταθάκης, δήλωσε ακόμη ότι χρειάζεται επανεκκίνηση της οικονομίας με αναδιάρθρωση των οφειλών και δανείων των μικρομεσαίων και των πολιτών, βάση μιας οροφής εξυπηρέτησης του χρέους στο 35% του εισοδήματος, επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους μικρομεσαίους και φορολογουμένους στα 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και ριζική φορολογική μεταρρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: