Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ Το υπουργείο Οικονομικών «εκδικείται» όσους προσφεύγουν για τον ΕΝΦΙΑ

ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

Το υπουργείο Οικονομικών «εκδικείται» όσους προσφεύγουν για τον ΕΝΦΙΑ

Το υπουργείο Οικονομικών «εκδικείται» όσους προσφεύγουν για τον ΕΝΦΙΑ
-A+A
Σπασμωδικά αντέδρασε το υπουργείο Οικονομικών απέναντι στη «βροχή» ενδικοφανών προσφυγών για τη συνταγματικότητα του ΕΝΦΙΑ, κρατώντας πλέον στα χέρια του και τα ανησυχητικά στοιχεία εισπράξεων (μόλις 230 εκατ. ευρώ) του φόρου το Νοέμβριο.
 Έτσι με νέα εγκύκλιο της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων καταργεί εγκύκλιο του Οκτωβρίου που καθιστούσε πολύ πιο απλή τη διαδικασία υποβολής ενδικοφανών προσφυγών και επαναφέρει σε ισχύ τη... Μακιαβελικής εμπνεύσεως εγκύκλιο της 4ης Μαρτίου του 2014, που προβλέπει απίστευτη γραφειοκρατία και ταλαιπωρία για όσους... τολμήσουν να αμφισβητήσουν την... αυθεντία του υπουργείου Οικονομικών!
Ας δούμε τι προβλέπει η εγκύκλιος 1069, που έχει ως στόχο να αποθαρρύνει όσους σκέπτονται να προσφύγουν κατά του ΕΝΦΙΑ, επικαλούμενοι είτε την αντισυνταγματικότητα του, είτε τη μη νόμιμη εφαρμογή πλασματικών αντικειμενικών αξιών, είτε λόγους απαλλαγής τους, είτε λόγους οικονομικής αδυναμίας. Ο υπάλληλος που ορίσθηκε δημιουργεί και ηλεκτρονικό φάκελο της υπόθεσης τον οποίο αποστέλλει μέσω της υφιστάμενης ηλεκτρονικής εφαρμογής στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Στον ηλεκτρονικό φάκελο περιλαμβάνονται σε ψηφιακή μορφή:
α) το διαβιβαστικό έγγραφο του φυσικού φακέλου της υπόθεσης προς την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, με συνημμένη την κατάσταση των εγγράφων που προβλέπεται
β) η ενδικοφανής προσφυγή,
γ) η αίτηση αναστολής στην περίπτωση υποβολής της,
δ) τα έγγραφα που προσκόμισε ο υπόχρεος σε μαγνητική μορφή,
ε) οι εκθέσεις ελέγχου,
στ) οι προσβαλλόμενες πράξεις,
ζ) οι αιτιολογημένες απόψεις της φορολογικής αρχής επί των ισχυρισμών του υπόχρεου, καθώς και
η) κατάσταση - πίνακας των προσβαλλόμενων πράξεων (ως συνημμένο υπόδειγμα) που περιλαμβάνει:
(1) τον αριθμό και την ημερομηνία της πράξης,
(2) την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης,
(3) το είδος του φόρου,
(4) την διαχειριστική ή φορολογική περίοδο,
(5) την διαφορά φορολογητέας βάσης,
(6) το ποσό της διαφοράς φόρου,
(7) το ποσό πρόσθετου φόρου ή των τόκων μετά την 1.1.2014 και
(8) το ποσό του προστίμου του άρθρου 58 Κ.Φ.Δ.,
(9) το ποσό των λοιπών προστίμων.
Σημειώνεται ότι με την εγκύκλιο που έπαυσε να ισχύει, ο υπάλληλος της εφορίας δεν χρειαζόταν να συγκροτήσει ηλεκτρονικό φάκελο ούτε να συντάξει έγγραφο με τις αιτιολογημένες απόψεις της Διοίκησης έναντι των ισχυρισμών του φορολογούμενου.
Σύμφωνα με την οργάνωση "Έλληνες φορολογούμενοι", έως τώρα έχουν υποβληθεί πάνω από 90.000 ενδικοφανείς προσφυγές αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει απαντήσει ακόμα και με δεδομένο ότι παρέρχεται η προθεσμία των 60 ημερών, οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει είτε να μην προχωρήσουν σε άλλη ενέργεια αναμένοντας την παρέμβαση του 6μήνου που έχει ορίσει το ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες είτε να φτάσουν έως τις αίθουσες των διοικητικών δικαστηρίων. Τονίζεται, όμως, ότι αν το ποσό του φόρου είναι πάνω από 589 ευρώ, τότε χρειάζεται παράσταση δικηγόρου ενώ σε κάθε περίπτωση απαιτείται παράβολο στο 6% του φόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: