Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΤΡΕΛΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Η εφορία θα κυνηγάει τους οφειλέτες ακόμη κι αν βρίσκονται στο νοσοκομείο ή στη... φυλακή

ΤΡΕΛΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Η εφορία θα κυνηγάει τους οφειλέτες ακόμη κι αν βρίσκονται στο νοσοκομείο ή στη... φυλακή

Η εφορία θα κυνηγάει τους οφειλέτες ακόμη κι αν βρίσκονται στο νοσοκομείο ή στη... φυλακή
Είσαι οφειλέτης και νοσηλεύεσαι στο νοσοκομείο; Άλλαξες τόπο κατοικίας, βρίσκεσαι στη φυλακή ή έφυγες στο εξωτερικό; Η εφορία θα σε κυνηγήσει και όπου και αν βρίσκεσαι θα σε εντοπίσει αν έχεις ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
Ακόμα και αν ο οφειλέτης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, βρίσκεται στη φυλακή ή άλλαξε τόπο διαμονής θα πρέπει να γνωρίζει ότι τον κυνηγάει κάποιο κατασχετήριο, ανεξαρτήτως αν κοινοποιήθηκε στον ίδιο ή σε κάποιον άλλο αντ' αυτού.
Στην περίπτωση που ο οφειλέτης νοσηλεύεται οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα παραδίδουν, στο διευθυντή του νοσοκομείου το ειδοποιητήριο με τις όφειλες ή το όποιο πρόστιμο του έχει καταλογιστεί από την εφορία. Επίσης εάν ο φορολογούμενος στον οποίο πρόκειται να γίνει η επίδοση κρατείται σε φυλακή, η κοινοποίηση γίνεται στο διευθυντή της φυλακής!
Η εφορία θα κυνηγάει τους οφειλέτες ακόμη κι αν βρίσκονται στο νοσοκομείο ή στη... φυλακή
Αυτά επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, σε νέες οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προς τις ελεγκτικές αρχές. Σύμφωνα με την ΓΓΔΕ η κοινοποίηση προστίμων, φύλλων έλεγχου, πράξεων προσδιορισμού φόρου κλπ θεωρειται οτι εχει πραγματοποιηθεί εφόσον:
α) κοινοποιηθεί ηλεκτρονικά,
β) αποσταλεί με συστημένη επιστολή, στην τελευταία δηλωθείσα ταχυδρομική διεύθυνση κατοικίας ή επαγγελματικής εγκατάστασης του εν λόγω προσώπου, ή
γ) επιδοθεί στο εν λόγω πρόσωπο, η σε κάποιο συγγενή του!
Ειδικότερα στις οδηγίες της ΓΓΔΕ τονίζονται τα εξής:
  • Στην περίπτωση που οι υπόχρεοι απουσιάζουν από την οικία τους το έγγραφο παραδίδεται στο σύζυγο, ή σε οποιονδήποτε από του συγγενείς, ή σε μέλος του προσωπικού!
  • Επίσης, εάν ο υπόχρεος επιτηδευματίας απουσιάζει από το κατάστημα, το γραφείο ή το εργαστήριο όπου εργάζονται, το έγγραφο παραδίδεται σε συνεταίρο ή συνεργάτη ή υπάλληλο, που εργάζεται στον ίδιο χώρο.
  • Εαν τα παραπάνω πρόσωπα δεν βρίσκονται στην κατοικία ή στο χώρο της εργασίας τους ή αρνούνται την παραλαβή του ή την υπογραφή της έκθεσης ή δεν μπορούν να υπογράψουν την έκθεση η επίδοση γίνεται με θυροκόλληση.
  • Εαν ο υπόχρεος είναι, κατά το χρόνο της επίδοσης, άγνωστης διαμονής, τότε αυτή γίνεται, στον δήμαρχο ή τον πρόεδρο της κοινότητας της τελευταίας γνωστής κατοικίας ή διαμονής του....
Πράξη που αποστέλλεται με συστημένη επιστολή θεωρείται ότι έχει νομίμως κοινοποιηθεί μετά την παρέλευση δεκαπέντε ημερών από την ημέρα αποστολής. Στις περιπτώσεις της ηλεκτρονικής κοινοποίησης στο λογαριασμό φυσικού, νομικού πρόσωπο η πράξη θεωρείται ότι έχει νομίμως κοινοποιηθεί μετά την παρέλευση δέκα ημερών από την την ηλεκτρονική ειδοποίηση του.
Μαρία Βουργάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: