Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Εξι μήνες επιπλέον για τις ασφαλισμένες στο ΙΚΑ

Εξι μήνες επιπλέον για τις ασφαλισμένες στο ΙΚΑ

ika_asfalismenoi_sintaxeis_eurokinissi.jpg

Σύμφωνα με τον νόμο 4093/2012 το όριο ηλικίας λήψης πλήρους σύνταξης για τις γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που ξεκίνησαν πρώτη φορά να ασφαλίζονται πριν από την 31η-12-1992, αυξήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2013 στο 62ο | EUROKINISSI
Ενα εξάμηνο φορτώνονται στην «καμπούρα» τους οι εργαζόμενες γυναίκες που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ. Πρόκειται για όσες ασφαλίστηκαν πρώτη φορά μέχρι και την 31η-12-1992 (δηλαδή οι παλαιές ασφαλισμένες) και θέλουν να συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις της 35ετίας (που πλέον με τις μνημονιακές διατάξεις έχει γίνει 40ετία, δηλαδή 12.000 ημέρες ασφάλισης).
Η συγκεκριμένη δυσμενής εξέλιξη αφορά ήδη ψηφισμένο νόμο (συγκεκριμένα το τελευταίο μνημόνιο που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2012) και όχι όσα επέρχονται στην κοινωνική ασφάλιση και έχει συμφωνήσει ουσιαστικά η παρούσα συγκυβέρνηση των Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ με την τρόικα των δανειστών μας.
Πρόκειται για τον νόμο 4093/2012, ο οποίος αποτέλεσε την ταφόπλακα σε όσους ήλπιζαν ότι η κυβέρνηση του νυν πρωθυπουργού Α. Σαμαρά θα επέλεγε τον δρόμο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας, όπως τουλάχιστον εκείνος έταζε προεκλογικά προκειμένου να ψηφοθηρεύσει.
Ετσι όσες ασφαλισμένες επιλέξουν να λάβουν μειωμένη σύνταξη και δεν προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους από τη νέα χρονιά αντί να συνταξιοδοτηθούν όταν γίνουν 60,5 ετών θα συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του 61ου έτους ηλικίας.
Βέβαια σε κάθε περίπτωση οι ασφαλισμένες αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να έχουν εργαστεί ασφαλισμένες σε φορέα κύριας ασφάλισης για 12.000 ημέρες (δηλαδή 40 έτη). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μεταβατική διάταξη, αφού στο όνομα της σωτηρίας του ασφαλιστικού συστήματος ήδη από τα τέλη του 2012 έχει θεσμοθετηθεί η κατάργηση της μειωμένης σύνταξης γι’ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων γυναικών.
Ετσι, για να λάβει μία ασφαλισμένη στο ΙΚΑ πλήρη σύνταξη θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τις 12.000 ημέρες ασφάλισης και την ηλικία των 62 ετών.
Σύμφωνα λοιπόν με τον νόμο 4093/2012 το όριο ηλικίας λήψης πλήρους σύνταξης για τις γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που ξεκίνησαν πρώτη φορά να ασφαλίζονται πριν από την 31η-12-1992, αυξήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2013 στο 62ο και ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης αυξήθηκε στις 12.000 ημέρες.
Σε ό,τι αφορά τη λήψη μειωμένης σύνταξης, ο ίδιος νόμος όριζε ότι από 1.1.2013, το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στο 60ό και, εν συνεχεία, το όριο αυτό σταδιακά προσαυξάνεται και καταργείται, μέσω της προσθήκης ενός εξαμήνου ανά έτος και μέχρι τη συμπλήρωση του 62ου έτους. Η κατάργηση θα λάβει χώρα το 2017, αφού θα έχει εξομοιωθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και οι ημέρες ασφάλισης με αυτά της πλήρους συνταξιοδότησης.
100 ημέρες ασφάλισης
Πάντως οι ασφαλισμένες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για τη λήψη μειωμένης σύνταξης απαιτείται η πραγματοποίηση τουλάχιστον 100 ημερών ασφάλισης, κάθε έτος, την αμέσως προηγούμενη πενταετία πριν από το έτος υποβολής της αίτησης για σύνταξη.
Γενικά για την κατηγορία της πάλαι ποτέ συνταξιοδότησης με 35ετία (που πλέον αφορά ασφαλισμένους με 40 έτη ασφάλισης), ισχύουν τα εξής: Για τους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται λόγω 35ετίας, οι μεταβολές έχουν επέλθει και είναι ίδιες από την 1η-1-2013 αφού έχει ανακαθοριστεί ο χρόνος ασφάλισης στα 12.000 ημερομίσθια και έχει αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στο 62ο έτος. Ετσι για τους άνδρες ασφαλισμένους το έτος της ηλικίας που αποτελεί το όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης έχει ανακαθοριστεί και από την 1η-1-2013 είναι το 67ο έτος, ενώ το 62ο έτος της ηλικίας αποτελεί το όριο ηλικίας μειωμένης συνταξιοδότησης με τον ίδιο χρόνο ασφάλισης (δηλαδή 40 έτη εργασίας που αφορούν σε 12.000 ημερομίσθια).
Επίσης στην κατηγορία των ανδρών ασφαλισμένων για τη λήψη μειωμένης σύνταξης απαιτείται η πραγματοποίηση τουλάχιστον 100 ημερών ασφάλισης, κάθε έτος, την αμέσως προηγούμενη πενταετία πριν από το έτος υποβολής της αίτησης για σύνταξη.
Τι ισχύει στην επικουρική ασφάλιση
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και για τις επικουρικές συντάξεις ισχύει το ίδιο καθεστώς, δεδομένου ότι οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των ασφαλισμένων των φορέων κύριας ασφάλισης ισχύουν και για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης, στους οποίους υπάγονται οι ασφαλισμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: