Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

«Αγκάθι» τα τέλη κυκλοφορίας - Τα δικαιολογητικά για κατάθεση πινακίδων

«Αγκάθι» τα τέλη κυκλοφορίας - Τα δικαιολογητικά για κατάθεση πινακίδων

Πρώτη καταχώρηση: 15/12/2014 - 10:15
Τελευταία δημοσίευση: 10:15Οικονομία
«Αγκάθι» τα τέλη κυκλοφορίας - Τα δικαιολογητικά για κατάθεση πινακίδων
Του Γιώργου Κ. Ανδρή
Ακόμη λιγότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αναμένεται φέτος να καταβάλλουν ταετήσια τέλη κυκλοφορίας δημιουργώντας ένα επιπλέον «αγκάθι» στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει το enikonomia, το 2013 τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας ανήλθαν σε 1,183 δισ. ευρώ ενώ το 2014 υπολογίζονται σε 1,139 δισ. ευρώ δηλαδή 44 εκατ. ευρώ λιγότερα.
Οσον αφορά στα επιβατικά ΙΧ ο συνολικός αριθμός τους την 1η Ιανουαρίου 2013 ανήλθε σε 3.854.927 αυτοκίνητα ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 κυμάνθηκε σε 3.685.015 αυτοκίνητα. Δηλαδή ο αριθμός των αυτοκινήτων που κατέβαλλαν τέλη κυκλοφορίας πέρσι μειώθηκε κατά 169.912 οχήματα.
Αν υπολογίσει κανείς πως δεν έχει αλλάξει τίποτα ούτε στα τέλη κυκλοφορίας, ούτε στα τεκμήρια, ούτε στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης και επιπλέον έχει τεθεί σε ισχύ και ο νόμος περί ανασφάλιστων οχημάτων τότε ο αριθμός των αυτοκινήτων που θα τεθούν σε φορολογική ακηνισία θα είναι πολύ υψηλότερος από κάθε άλλη χρονιά...
Τα δικαιολογητικά για κατάθεση πινακίδων
Το Enikonomia δημοσιεύει τη λίστα με τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων ώστε να προβούν στην κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων τους στις κατά τόπους εφορίες η οποία να υπενθυμίσουμε πως λήγει στις 31 Δεκεμβρίου εκτός και αν δοθεί παράταση για την καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας για λίγες ημέρες στις αρχές του 2015.
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

«Αγκάθι» για τον προϋπολογισμό
τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας

Πρώτη καταχώρηση: 15/12/2014 - 08:58
Τελευταία δημοσίευση: 13:08Auto
«Αγκάθι» για τον προϋπολογισμό τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας
Του Γιώργου Κ. Ανδρή

Ακόμη λιγότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αναμένεται φέτος να καταβάλλουν τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας δημιουργώντας ένα επιπλέον «αγκάθι» στα έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει το Enikonomia το 2013 τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας ανήλθαν σε 1,183 δισ. ευρώ ενώ το 2014 υπολογίζονται σε 1,139 δισ. ευρώ δηλαδή 44 εκατ. ευρώ λιγότερα.
Οσον αφορά στα επιβατικά ΙΧ ο συνολικός αριθμός τους την 1η Ιανουαρίου 2013 ανήλθε σε 3.854.927 αυτοκίνητα ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 κυμάνθηκε σε 3.685.015 αυτοκίνητα. Δηλαδή ο αριθμός των αυτοκινήτων που κατέβαλλαν Τέλη Κυκλοφορίας πέρσι μειώθηκε κατά 169.912 οχήματα.
Αν υπολογίσει κανείς πως δεν έχει αλλάξει τίποτα ούτε στα Τέλη Κυκλοφορίας, ούτε σταΤεκμήρια, ούτε στο Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης και επιπλέον έχει τεθεί σε ισχύ και ο νόμος περί ανασφάλιστων οχημάτων τότε ο αριθμός των αυτοκινήτων που θα τεθούν σε φορολογική ακηνισία θα είναι πολύ υψηλότερος από κάθε άλλη χρονιά...

Υψηλές προσδοκίες για το 2015
Αυξημένα κατά 17 εκατ. ευρώ εμφανίζονται στον Προϋπολογισμό του 2015 τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας σε σχέση με το 2014. Ειδικότερα για φέτος το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως θα αντλήσει 1,139 δισ. ευρώ ενώ για το 2015 τα αντίστοιχα έσοδα ανέρχονται σε 1,156 δισ. ευρώ.

Η διαφορά των 17 εκατ. ευρώ σύμφωνα με στελέχη της αγοράς είναι πολύ πιθανό να προέλθει από την επιβολή Τελών σε αυτοκίνητα που εκπέμπουν CO2 λιγότερο από 100 γρ. ανά χλμ. καθώς από τη μία μεριά ο στόλος των κυκλοφορούντων οχημάτων συνεχώς μειώνεται ενώ από την άλλη τα καινούρια οχήματα που ταξινομούνται δεν καταβάλλουν Τέλη Κυκλοφορίας εξαιτίας των χαμηλών εκπομπών ρύπων.

Επίσης το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως θα αυξηθούν κατά 1 εκατ. ευρώ τα έσοδα από το Τέλος Ταξινόμησης τα οποία θα ανέλθουν σε 87 εκατ. ευρώ από 86 εκατ. ευρώ που θα κυμανθούν φέτος.


645.000 κατατεθειμένες πινακίδες
Ενόψει λήξης του έτους χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα σπεύσουν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους για να γλιτώσουν από την καταβολή των υπέρογκων Τελών Κυκλοφορίας, του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης αλλά από τα Τεκμήρια.
Ηδη όπως αποκάλυψε το Enikonomia στις αρχές του 2014 είχαν κατατεθεί περισσότερες από 645.000 πινακίδες κυκλοφορίας από ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν στα τέλη του έτους που διανύουμε.
Ειδικότερα οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων αλλά και χρονομίσθωσης έχουν ήδη καταθέσει τις πινακίδες κυκλφορίας του στόλου των οχημάτων τους καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να καταβάλουν το πρόστιμο για τα ανασφάλιστα οχήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia ο συγκεκριμένος αριθμός οχημάτων υπερβαίνει τις 100.000 οχήματα!
Από την άλλη μεριά έχουμε τους ιδιώτες καταναλωτές οι οποίοι έκαναν χρήση της εννοϊκής ρύθμισης καταβάλοντας μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας εντός του 2014 πραγματοποιώντας άρση ακινησίας στα οχήματά τους.
Οι εν λόγο κάτοχοι υπολογίζονται σε περίπου 40.000 ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι επίσης θα καταθέσουν και πάλι τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους ώστε να γλιτώσουν Τέλη, Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης και Τεκμήρια.
Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τους χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι για οικονομικούς λόγους θα καταθέσουν για πρώτη φορά τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους μειώνοντας περαιτέρω τα δημοσιονομικά έσοδα.

Τα δικαιολογητικά για κατάθεση πινακίδων
Το Enikonomia δημοσιεύει τη λίστα με τα Δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων ώστε να προβούν στην κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων τους στις κατά τόπους εφορίες η οποία να υπενθυμίσουμε πως λήγει στις 31 Δεκεμβρίου εκτός και αν δοθεί παράταση για την καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας για λίγες ημέρες στις αρχές του 2015.
Τα δικαιολογητικά:
Αδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου
Πινακίδες Κυκλοφορίας
Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ.
Αντίγραφο του εντύπου Ε9 ώστε να αποδεικνύεται πως έχετε θέση στάθμευσης.
Αποδεικτικό καταβολής των Τελών Κυκλοφορίας του 2014.

Στην εφορία, θα σας ζητήσουν να συμπληρώσετε μια αίτηση με τα ακόλουθα στοιχεία:
1. Επώνυμο ή επωνυμία
2. Όνομα
3. Ονομα πατέρα
4. Επάγγελμα
5. ΑΦΜ
6. Διεύθυνση κατοικίας
7. Αριθμός κυκλοφορίας αυτοκινήτου
8. Είδος και χρήση (ΙΧ, επαγγελματικό κλπ)
9. Τόπος ακινησίας
10. Περιφέρεια αστυνομικού τμήματος
11. Ημερομηνία έναρξης ακινησίας
12. Λόγοι που προκάλεσαν την ακινησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: