Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Αντισυνταγματικός ο νόμος για τη φορολόγηση απαλλοτριωμένων ακινήτων

Αντισυνταγματικός ο νόμος για τη φορολόγηση απαλλοτριωμένων ακινήτων

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Μια ακόμα φορολογική στρέβλωση με τους νόμους εξπρές του 2010 εντοπίζουν οι δικαστικές αρχές και συγκεκριμένα τις διατάξεις του νόμου 3842/10 με τον οποίο κλήθηκαν οι κληρονόμοι  απαλλοτριωμένων ακινήτων, να καταβάλλουν άμεσα μέσα στο 2011, το φόρο κληρονομιάς ακόμα κι αν δεν είχαν εισπράξει την αποζημίωση της απαλλοτρίωσης. Το  Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε πως αυτές οι διατάξεις του νόμου 3842/2010 που ανέτρεψαν το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από το 1923 για τη φορολόγηση των κληρονόμων ακινήτου που βρίσκεται σε διαδικασία απαλλοτρίωσης, είναι αντίθετες στα άρθρα 4 και 17 του Συντάγματος.

Το νομοθετικό πλαίσιο του 1923 που ίσχυε μέχρι το 2010 προέβλεπε ότι  τα ακίνητα που  κληρονομούνται και έχουν κηρυχθεί ως αναγκαστικά απαλλοτριωθέντα  φορολογούνται το χρόνο καταβολής της αποζημίωσης  ή κατά το χρόνο άρσης της απαλλοτριώσεις τους.

Όμως, επίμαχος νόμος 3842/2010 αφού κατάργησε το έως τότε νομοθετικό πλαίσιο προέβλεψε  ότι  μέσα σε ένα έτος από την ψήφιση του νόμου (δηλαδή μέσα στο 2011) όσοι κληρονομήσαν απαλλοτριωμένες εκτάσεις πρέπει να υποβάλλουν αναδρομικά δηλώσεις φόρου κληρονομιάς. Η επίμαχη ρύθμιση τέθηκε σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση για να μην έχουν οι φορολογούμενοι εκκρεμότητες.

Το Β΄ Τμήμα με την υπ’ αριθμ. 4447/2014 απόφασή του παρέπεμψε το όλο ζήτημα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Π. Στάθης


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: