Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Ετοιμάζονται και τα «ηλεκτρονικά τιμολόγια»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Ετοιμάζονται και τα «ηλεκτρονικά τιμολόγια»

ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες ήδη αναπτύσσουν υπηρεσία που προωθεί την ηλεκτρονική έκδοση, αλλά και την εξόφληση τιμολογίων.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει το 2015 σε μαζικούς ηλεκτρονικούς ελέγχους προκειμένου να τονώσει τα έσοδα από τον ΦΠΑ- η σχετική δέσμευση έχει καταγραφεί και στο πρόσφατο email της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα - ανοίγει την όρεξη για... δουλειές σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που εμπλέκονται με τις πάσης φύσεως συναλλαγές, είτε αυτές γίνονται μεταξύ επιχειρήσεων είτε αφορούν σε συναλλαγές με ιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες ήδη αναπτύσσουν υπηρεσία που προωθεί την ηλεκτρονική έκδοση αλλά και εξόφληση τιμολογίων προκειμένου να την προσφέρουν στους εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες τους. Οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης προσβλέπουν σε περισσότερα έσοδα μετά και την ψήφιση των ελληνικών λογιστικών προτύπων που προωθούν το «ηλεκτρονικό τιμολόγιο», ενώ οι εισαγωγείς φορολογικών μηχανισμών προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο οι ταμειακές μηχανές να «διασυνδεθούν» με το σύστημα Taxis προκειμένου οι φορολογικές αρχές να αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση στις συναλλαγές της λιανικής.

Κεντρικό σύστημα

Το email της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα που εστάλη στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει ότι θα αναπτυχθεί «κεντρικό σύστημα παρακολούθησης των εσόδων από τον ΦΠΑ μέσω του οποίου θα γίνονται έλεγχοι τόσο στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων όσο και στις λιανικές πωλήσεις». Οι έλεγχοι προγραμματίζεται να γίνονται σε τριμηνιαία βάση, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν και τα στοιχεία των τιμολογίων που θα αποστείλουν μαζικά μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου του 2015 το σύνολο των επιχειρήσεων, αποτυπώνοντας όλες τις συναλλαγές από το πρώτο ευρώ. Ιδιαίτερο βάρος φαίνεται να πέφτει επίσης στη διάδοση των «ηλεκτρονικών τιμολογίων», το πλαίσιο έκδοσης των οποίων εκσυγχρονίστηκε μετά την ψήφιση των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων.
Τι ισχύει για τα «ηλεκτρονικά τιμολόγια;» τα οποία επίσης επικαλείται η κυβέρνηση στο email προς την τρόικα; Ο νέος νόμος προβλέπει ότι η αυθεντικότητα ενός ηλεκτρονικού τιμολογίου μπορεί –μεταξύ άλλων– να διασφαλίζεται «με την εκκαθάριση συναλλαγών πωλήσεων μέσω ενός παρόχου υπηρεσιών πληρωμών που τελεί υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας». Σε αυτή την αναφορά του νόμου έχουν στηριχτεί οι τράπεζες και προετοιμάζουν – σύμφωνα με πληροφορίες – υπηρεσίες εκκαθάρισης συναλλαγών.

Πώς θα δουλεύει πρακτικά αυτή η υπηρεσία; Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο θα αποστέλλεται από τον εκδότη του – κατά κύριο λόγο μέσω μιας εταιρείας παρόχου η οποία θα αναλαμβάνει και την πιστοποίηση της αυθεντικότητας του τιμολογίου – σε ειδική ηλεκτρονική βάση της διατραπεζικής εταιρείας «ΔΙΑΣ». Ο λήπτης του τιμολογίου θα ενημερώνεται για την έκδοσή του και θα επιλέγει πότε θα προχωρήσει στην εξόφλησή του. Η εξόφληση θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω e-banking, κάτι το οποίο ευνοεί και τις τράπεζες, καθώς το χρήμα, μέσω αυτής της διαδικασίας, θα διακινείται μόνο ηλεκτρονικά. Η μαζική χρήση μιας τέτοιας υπηρεσίας, θα επέτρεπε και στις φορολογικές αρχές να αποκτήσουν πρόσβαση στις επιχειρηματικές συναλλαγές, απλώς ανοίγοντας «ηλεκτρονικό δίαυλο» με τη βάση δεδομένων της «ΔΙΑΣ».
Με τα «ηλεκτρονικά τιμολόγια» αλλά και τις μηνιαίες ή τριμηνιαίες καταστάσεις τιμολογίων που θα υποβληθούν για το 2014 μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, οι φορολογικές αρχές μπορούν να ελέγξουν μόνο τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων. Οι συναλλαγές στη λιανική μπορούν να καταγραφούν μόνο αν αποσταλούν τα στοιχεία των ταμειακών μηχανών στο Taxis.

Τα νέα ελληνικά λογιστικά πρότυπα αφήνουν ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο και μεταφέρουν το βάρος της τελικής απόφασης στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Στον νόμο που ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου 2015, αναφέρεται ότι η έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης γίνεται με τη χρήση φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών.
«Με απόφαση της ΓΓΔΕ δύναται να τίθενται σε εφαρμογή τεχνικές προδιαγραφές καθώς και πληροφοριακά και λειτουργικά χαρακτηριστικά των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών με σκοπό τη διασφάλιση της αυθεντικότητας και της ακεραιότητας των εκδιδόμενων στοιχείων λιανικής πώλησης» αναφέρει ο νόμος. Προβλέπει, επίσης, ότι «οι επιχειρήσεις μπορούν να εκδίδουν τις αποδείξεις, κάνοντας χρήση των υπηρεσιών ενός παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης αντί να χρησιμοποιούν φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς».
Εξαιρέσεις

Στη διακριτική ευχέρεια της ΓΓΔΕ είναι και το να εξαιρέσει κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες από την υποχρέωση να εκδίδουν τις αποδείξεις χειρόγραφα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στις ταμειακές μηχανές ώστε τα δεδομένα των συναλλαγών να αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις φορολογικές αρχές έχει ήδη συζητηθεί εδώ και μήνες σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, καθώς παρά το γεγονός ότι οι τεχνικές δυνατότητες υπάρχουν –σχετικές εφαρμογές έχουν παρουσιαστεί στο υπουργείο Οικονομικών από το 2004– η υλοποίηση συνεπάγεται μεγάλο κόστος, καθώς προϋποθέτει παρεμβάσεις στις ταμειακές μηχανές ή ακόμη και αντικατάστασή τους. Σε κάθε περίπτωση, για την ενεργοποίηση των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων έχει ήδη συσταθεί επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: