Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών ζητά ο Γ. Στουρνάρας

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών ζητά ο Γ. Στουρνάρας

stournaras.jpg

Ο Γιάννης ΣτουρνάραςΑΠΕ-ΜΠΕ / Zucchi Enzo
Για επανεξέταση των τελευταίων φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει κάνει λόγο ηΕνδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος. Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ δείχνει ανήσυχος για την κατάσταση στην κτηματαγορά -την οποία ο ίδιος έχει στείλει στα τάρταρα- και βαράει καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας, συμπλέοντας με τις αξιώσεις της τρόικας, σημειώνει: «Θα πρέπει να επανεξεταστεί η σκοπιμότητα ύπαρξης εκείνων των εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις άμεσης και έμμεσης φορολογίας οι οποίες δεν δικαιολογούνται με κριτήρια κοινωνικά ή/και αναπτυξιακά. Μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ και στον τομέα αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς των ποικίλων εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις».
Την ίδια στιγμή, μιλά για την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και εξάλειψης της αβεβαιότητας: «H εξάλειψη της αβεβαιότητας στο εσωτερικό της χώρας και η δέσμευση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης και την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση».
Σημειώνεται πως η ενδιάμεση έκθεση έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα, με τις οποίες υπερασπίστηκε το κλίμα φόβου και αβεβαιότητας που συντηρεί η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης στην οικονομία, σε περίπτωση που αλλάξει η κυβέρνηση. Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι λόγω της συζήτησης για πρόωρες εκλογές «η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό», και ζήτησε από τους βουλευτές «να συνεκτιμήσουν το μεγάλο αυτό και άμεσο κίνδυνο». 
Οι δηλώσεις Στουρνάρα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ: «Προφανώς ο κ. Στουρνάρας, έχοντας την ευθύνη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, όταν προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις, έχει στο  νου του τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού» επισήμανε αρχικά. Σημειώνεται πως σήμερα (Τρίτη) υπήρξε παρέμβαση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε παράγοντες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναφορικά με τις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: