Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Τρομολαγνεία, «νουθεσίες» και ελπίδες

Τρομολαγνεία, «νουθεσίες» και ελπίδες

eu_leaders.jpg

Προειδοποιητικές βολές από την Ευρώπη, ενόψει των εκλογών στην Ελλάδα
Προειδοποιήσεις από το Βερολίνο, «επιφυλακτικότητα» από το ΔΝΤ, στάση αναμονής από την ΕΚΤ, ερωτήματα από τον δυτικό Τύπο, δεύτερος γύρος κινδυνολογίας από θεσμικούς αξιωματούχους, αλλά και ορισμένα μηνύματα αισιοδοξίας: η Ευρώπη αντέδρασε με τον αναμενόμενο τρόπο στην προκήρυξη εκλογών στην Ελλάδα. 
Σαν να νοσταλγεί ήδη την απερχόμενη κυβέρνηση Σαμαρά και παρότι νωρίτερα η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είχε αρνηθεί να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν κρατήθηκε και εξαπέλυσε προειδοποιητικές βολές στο ίδιο γνωστό μοτίβο, προς την «επόμενη» ηγεσία της χώρας. «Οι σκληρές μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», είπε. 
«Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα ώστε να βοηθήσει τον εαυτό της στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Εάν η Ελλάδα ακολουθήσει άλλο μονοπάτι, θα υπάρξουν δυσκολίες. Οι νέες εκλογές δεν θα αλλάξουν τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την Ελληνική κυβέρνηση. Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνήσει που έκανε η προκάτοχος της».    
Τα ίδια και τα ίδια από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε | 
Ως η «φωνή» της Κομισιόν, είχε προηγηθεί ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, που υποστήριξε πως εκτός ευρωζώνης η Ελλάδα δεν έχει μέλλον. «Μέσω της δημοκρατικής διαδικασίας ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει πάλι για το μέλλον του», αναφέρει η γραπτή δήλωσή του. «Μια ισχυρή δέσμευση απέναντι στην Ευρώπη και ευρεία υποστήριξη μεταξύ των Ελλήνων ψηφοφόρων και των πολιτικών ηγετών προς τις απαραίτητες φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις θα είναι ουσιαστικής σημασίας για την Ελλάδα, προκειμένου να ευημερήσει πάλι στους κόλπους της ευρωζώνης»
Ο Πιερ Μοσκοβισί στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα | REUTERS/Alkis Konstantinidis
Όσο για την ΕΚΤ, λιτή η ανακοίνωση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι: «Τώρα εξαρτάται από το εκλογικό σώμα στην Ελλάδα για να αποφασίσει τη μελλοντική σύνθεση της Βουλής και της κυβέρνησης. Δεν θα αναμειχθούμε και δεν θα σχολιάσουμε γι' αυτή τη δημοκρατική διαδικασία. Θα περιμένουμε τις απόψεις και τις προτάσεις των ελληνικών αρχών για το πώς θα προχωρήσουμε με τον καλύτερο τρόπο με την έκθεση και θα συζητήσουμε με την Κομισιόν και το ΔΝΤ».
Εκ των «δορυφόρων» του Βερολίνου ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Σταμπ, έσπευσε κι αυτός να στείλει μήνυμα στη «νέα κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», αφού «η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμα από τα δύσκολα». 
Σαμαράς και Σταμπ σε μια ευχάριστη στιγμή στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής | Reuters
Η γειτονική Ρώμη, από την άλλη πλευρά, που εντάσσεται στον «αμαρτωλό» νότο, άρχισε να σφυρίζει αδιάφορα, περιχαρακωμένη γύρω από το δικό της πρόβλημα και δηλώνοντας ότι το θέμα δεν την αφορά. «Πιστεύω ότι μπορώ ολοκληρωτικά να αποκλείσω τη μετάδοση (των επιπτώσεων) από την Ελλάδα στην Ιταλία, δύο χώρες που διαφέρουν ριζικά», είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
Δεν κινδυνεύουμε από τις επιπτώσεις των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, διακήρυξε ο Ιταλός πρωθυπουργός | Reuters
Πανηγυρική ήταν η αντίδραση από το ισπανικό Podemos. Άμεσα έφυγε το μήνυμα από τον επικεφαλής του κόμματος- το οποίο παραμένει πρώτο στις δημοσκοπήσεις προκαλώντας τριγμούς στα συστηματικά κόμματα της χώρας του: «To 2015 Θα είναι χρονιά αλλαγής στην Ισπανία και την Ευρώπη. θα αρχίσουμε από την Ελλάδα. Vamos Alexis !! Vamos syriza_gr», έγραφε στον λογαριασμό του στο twitter ο Πάμπλο Ιγλέσιας. «Θα νικήσουμε» του απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.  
Ανταλλαγή μηνυμάτων Τσίπρα- Ιγκλέσιας μέσω twitter | 
Τα ΜΜΕ, οι αναλυτές δημοσιογράφοι κινήθηκαν αναλόγως. Η σχετική είδηση ήταν πρώτη τόσο στη Αυστριακή Ραδιοφωνία όσο και στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης και συνοδευόταν με επικρίσεις  για τον Αντώνη Σαμαρά και το «πολιτικό λάθος» του να παραχωρήσει «πέναλτι» στην αντιπολίτευση, που ήθελε οπωσδήποτε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.
Κατά την εκτίμηση του απεσταλμένου τους, η αναμέτρηση αυτή θα είναι «στήθος με στήθος» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, καθώς, όπως αναφέρει, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η αρχικά μεγάλη διαφορά τους έχει συρρικνωθεί σημαντικά και οι Έλληνες φαίνεται να είναι τώρα επιφυλακτικοί απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ τίθεται το ερώτημα κατά πόσο θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή «αντιμνημονιακά» κόμματα, τα οποία θα χρειαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Το Spiegel κάλυψε επαρκώς την διαδικασία καταλήγοντας στο σχετικό άρθρο του ανταποκριτή του από την Ελλάδα ότι με τις εκλογές στην Ελλάδα «η ευρω-κρίση μόλις ξεκινά»  κι ότι «ο ριζοσπαστικός αριστερός ΣΥΡΙΖΑ έχει καλές πιθανότητες για μια νίκη. Ο αρχηγός του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, θέλει να τερματίσει τη γερμανική εντολή για λιτότητα στην ευρωζώνη και να πετύχει "κούρεμα"».
«Κρίσιμες στιγμές για την Ευρώπη μετά την πτώση της Ελληνικής κυβέρνησης»
Με μια πιο ψύχραιμη ματιά ο γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος Πολ Μέισον γράφει στο blog του στο βρετανικό κανάλι Channel 4: «Οι συστημικές ελληνικές εφημερίδες στέλνουν σινιάλα πανικού, αλλά πολίτες σε όλη την Ευρώπη που αντιτίθενται στην λιτότητα θεωρούν αυτές τις εκλογές ως το σημείο καμπής. Η ελληνική οικονομική κρίση κατέστρεψε τις προοπτικές μιας γενιάς», γράφει θυμίζοντας ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο συμμετείχε για την Ελλάδα, με την άνοδο της Χρυσής Ελλάδας, την συνεργασία ΠΑΣΟΚ- ΝΔ την κατάρρευση των ελπίδων ενός ολόκληρου λαού.
«Πριν δυο χρόνια λέει ήμουνα στο αρχηγείο του ΣΥΡΙΖΑ περιμένοντας να ακούσω τα αποτέλεσμα των εκλογών. "Ευτυχώς χάσαμε" είπε ένας από τους φιλικούς προς το κόμμα δημοσιογράφους ενώ με υποδεχόταν. Μπορούσε κάποιος να καταλάβει το γιατί: δεν ήταν έτοιμοι να αναλάβουν την εξουσία [...] Αλλά τα δυο τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από περισσότερο επαγγελματισμό, έχει μια αρκετά συνεπή ομαλή πορεία ως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχει μετριάσει τις απαιτήσεις του. Αντί να ζητά την κατάργηση του χρέους από την ΕΕ και το ΔΝΤ, θέλει να διαπραγματευτεί  την μείωση τους στο μισό. [...] στην πραγματικότητα το πρόγραμμα του για την Ελλάδα είναι βασικά οικονομικά του Κέινς. Το ερώτημα είναι: εάν κερδίσει μπορούν οι ευρωπαικοί θεσμοί να το αντέξουν; [...] Και το πιο άμεσο θέμα για την επερχόμενες εκλογές είναι ε΄να το ελληνικό σύστημα διακυβέρνησης μπορεί να ανεχθεί μια αριστερή κυβέρνηση ή θα επαναστατήσει, σαν ένας οργανισμό που απορρίπτει ένα μόσχευμα;»».

Δεν υπάρχουν σχόλια: