Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Μειωμένα τα έσοδα και τα έξοδα του ΟΑΕΔ για το νέο έτος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Μειωμένα τα έσοδα και τα έξοδα του ΟΑΕΔ για το νέο έτος

Πλεονασματικός ο ενοποιημένος προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ υπό προϋποθέσεις.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Πλεόνασμα 261 εκατ. ευρώ παρουσιάζει ο ενοποιημένος προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ, υπό την προϋπόθεση ότι το ΙΚΑ θα αποδώσει τα προϋπολογιζόμενα έσοδα που εισπράττει για λογαριασμό του Οργανισμού.

Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ για το 2015 αναφέρεται, μάλιστα, ότι ειδικά για τον Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής, στον οποίο αποτυπώνεται πλεόνασμα 191 εκατ. ευρώ, το ΙΚΑ δεν προέβη σε καμία καταβολή έναντι των εσόδων του κλάδου το τρέχον έτος, ενώ αποδόθηκαν μόνο 2 εκατ. ευρώ το 2013. Πρόκειται για τον ειδικό λογαριασμό που δημιουργήθηκε με την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας και την ένταξη των δράσεων στον ΟΑΕΔ. Βάσει νόμου, έχει καταργηθεί η εργοδοτική εισφορά υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ, ενώ εισπράττονται μόνο οι εισφορές των εργαζομένων. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, και με βάση την πορεία υλοποίησης των εσόδων του κλάδου, ο ΟΑΕΔ δεν αναλαμβάνει περαιτέρω δράσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στον προϋπολογισμό ότι «δεν θα ήταν δυνατό να διασφαλισθούν οι όποιες πληρωμές κατά την πραγματοποίησή τους». Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ενδέχεται ο κλάδος να επιβαρυνθεί με δαπάνες από εκκρεμείς δίκες σε βάρος της εταιρείας Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε. για τις οποίες δεν έχουν προβλεφθεί πιστώσεις.

Τα έσοδα του Οργανισμού εκτιμάται ότι θα περιοριστούν κατά το επόμενο έτος σε 2,880 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,776 δισ. ευρώ από εισφορές (343 εκατ. ευρώ από εισφορές υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ). Αντίστοιχα, μειωμένα θα είναι και τα έξοδα του ΟΑΕΔ. Μόλις 992 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα δαπανηθούν για επιδόματα ανεργίας, ενώ 600 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την εκπόνηση προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης. Στα 25 εκατ. ευρώ περιορίζονται οι δαπάνες για προνοιακά επιδόματα, ενώ μόλις 48 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την επιδότηση ενοικίου και επιτοκίου σε δάνεια που είχε δώσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: