Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Με το ΕΚΑΣ τα... βάζει η τρόικα

Με το ΕΚΑΣ τα... βάζει η τρόικα

syntaxiouxoi.jpg

Πορεία συνταξιούχων στην ΑθήναEUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Οι παροχές του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων έχουν μπει στο στόχαστρο των δανειστών, καθώς διαπιστώνουν συνεχή υπέρβαση των χρημάτων που προβλέπονται από την επιχορήγηση του προϋπολογισμού. 
Συγκεκριμένα, για το ΕΚΑΣ δόθηκαν το εννιάμηνο του 2014 628 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου άλλα 80 εκατ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου, την ώρα που η επιχορήγηση για όλο το 2014 είναι 516 εκατ. ευρώ. 
Έτσι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι των δανειστών αναζητούν κοινά αποδεκτή λύση για το ζήτημα, προκειμένου να μειωθούν τα χρήματα που χορηγεί το κράτος. Το σίγουρο είναι ότι τα κριτήρια χορήγησής του θα είναι αυστηρότερα από τα ισχύοντα.
Ειδικότερα, η πλευρά των δανειστών ζητά την ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ από την κυβέρνηση προτείνονται δύο σενάρια: 
  • να μπει εισοδηματικό όριο, πιθανότατα στα 700 ευρώ, για κύρια σύνταξη και ΕΚΑΣ, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί και το χρόνια πρόβλημα να λαμβάνουν αρκετοί συνταξιούχοι περισσότερα χρήματα από  συνταξιούχους που έχουν περισσότερα έτη ασφάλισης.
  • να γίνει οριζόντιο «κούρεμα» δικαιούχων, με αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησής του. Το όριο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις 9.884 ευρώ, ενώ όταν το εισόδημα προέρχεται μόνο από συντάξεις διαμορφώνεται στις 8.472 ευρώ, με την τρόικα να ζητά να πέσει αρκετά πιο χαμηλά και συγκεκριμένα στις 6.500 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: