Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Επιπλέον διευκρινίσεις ζητά η τρόικα

Επιπλέον διευκρινίσεις ζητά η τρόικα

Πρώτη καταχώρηση: 03/12/2014 - 08:55
Τελευταία δημοσίευση: 08:55Οικονομία
Επιπλέον διευκρινίσεις ζητά η τρόικα
Επιπλέον διευκρινίσεις ζητά η τρόικα
Του Τάσου Δασόπουλου
Επιπλέον διευκρινίσεις για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση ζητά η τρόικα με e-mail που απέστειλε τα ξημερώματα στο Υπουργείο Οικονομικών...
Εν τω μεταξύ χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε εκτάκτως άλλη μια τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ελεγκτών και της Αθήνας, χωρίς όμως αποτέλεσμα, τη στιγμή που το ΔΝΤ διοχέτευε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, πως «όλα τα μέτρα, περιλαμβανομένων και των λεγόμενων μέτρων του Ιουνίου πρέπει να ψηφιστούν από τώρα».
Για αυτό τον λόγο οι ελεγκτές επιθυμούν ξεκάθαρες δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση θεωρώντας ότι πολλές από τις λύσεις που τους έχουν προταθεί για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια, κ.ά., είναι χαλαρές
Παρόμοια είναι και η στάση των ελεγκτών στα διαρθρωτικά, θεωρώντας ότι πολλές από τις λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση σε καυτά θέματα (ασφαλιστικό, εργασιακά, κόκκινα δάνεια) είναι «νερωμένες» και επιθυμεί σαφέστερες δεσμεύσεις.
Η Ελλάδα στην γωνία μέχρι να τα βρούν ΕΕ και ΔΝΤ
Η διαφωνία μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ κρατά ακόμη την τρόικα μακριά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα έφερνε μια πρόοδο στο θέμα του μετασχηματισμού του ελληνικού προγράμματος έστω και μέσα στοθυς πρωτους μήνες του 2014.
Στις κατ' ιδίαν διαπραγματεύσεις τους με τα στελέχη της Ευρωπαϊκή Επιτροπής οι τενχοκράτες του ΔΝΤ επιμένουν – ακόμη και μετά την πρόταση του ΥΠΟΙΚ- να συνεχίσουν το διάλογο από μακριά αφού θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά «οφείλει να κάνει περισσότερα» . Η πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης που έστειλε τα ξημερώματα της Κυριακής το υπουργείο οικονομικών δεν ικανοποίησε ιδιαίτερα τους δανειστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού .
Πολύ μεγάλη απόσταση το 1,5 δισεκ. ευρώ
Καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν χθες, ότι τα στελέχη του ΔΝΤ, θεωρούν πολύ μεγάλη την απόσταση του 1,5 δισεκ. που χωρίζει τις εκτιμήσεις του υπουργείου οικονομικών από αυτές της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό του 2015. Τούτο την στιγμή που εκφράζουν ανοιχτά την διαφωνία τους τόσο για την φύση όσο και για την απόδοση των μέτρων της ελληνικής πρότασης. Παράδειγμα, στο ασφαλιστικό ζητούν άμεση εφαρμογή της αύξησης του μέσου όρους ηλικίας συνταξιοδότησης
Διάβασαν επίσης με ελαφρύ μειδίαμα μέτρα όπως η λοταρία για το ΦΠΑ την στιγμή που η ελληνική πλευρά επιμένει στην διατήρηση των εξαιρέσεων του υπομειωμένου συντελεστή του 6,5% και για τα νησιά αλλά και ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών καθημερινής χρήσης ( π.χ.φάρμακα τρόφιμα)
Πολιτική η προσέγγιση της Κομισιόν
Από την άλλη μεριά η Κομισιόν έχει μια πιο πολιτική προσέγγιση στο θέμα . Θα επιβάλλει την εξάμηνη παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα ώστε να ελέγξει όλα τα πιθανά εκλογικά σενάρια . Έτσι θέλει άμεση συνέχιση των διαπραγματεύσεων αφού ο Γκίκας Χαρδούβελης ικανοποιούσε μερικώς το βασικό αίτημα της Κομισιόν Στην πρόταση του άφηνε παράθυρο για παρεμβάσεις στην υλοποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων έστω και αν ξεκαθάριζε ότι δεν θα αλλάξει τον σχετικό νόμο.
Επιπλέον, κανείς στις Βρυξέλλες δεν θέλει την επάνοδο του ελληνικού θέματος με την ένταση που είχε το 2010 και του 2012 . Ειδικά τώρα που οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες ομολογούν πως οι οικονομικές συνθήκες για τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες μοιάζουν με αυτές του 2008.
Σε σχέση με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα η Επιτροπή θεωρεί ότι ακόμη και αν η Ελλάδα περάσει στην επόμενη μέρα και ευεργετηθεί από την Πιστωτική Γραμμή Ενισχυμένης Εποπτείας θα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ελέγχου στο ελληνικό πρόγραμμα .
Μνημόνιο 3 αν...
Αν η Ελλάδα επιμένει να μην προχωρά τις επώδυνες αλλαγές που της επιβάλλονται μπορεί εύκολα η προληπτική πιστωτική γραμμή να μετατραπεί σε ένα μνημόνιο 3 . Πηγές από τις Βρυξέλλες θύμιζαν με νόημα ότι η πιστωτική γραμμή θα ήταν το «δίκτυ ασφαλείας» της Ελλάδας για την έξοδό της στις αγορές . Στην παρούσα φάση όμως τα επιτόκια του 10ετούς που βρίσκεται σταθερά πάνω από το 8% καθιστά απαγορευτική για την χώρα μας κάθε σκέψη για έκδοση ομολόγων.
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: