Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Αλλάζει μορφή το Ταμείο Νέας Οικονομίας

Αλλάζει μορφή το Ταμείο Νέας Οικονομίας

evro_xrima_oikonomia.jpg

Το ΤΑΝΕΟ καλείται να επιστρέψει αμέσως στο Δημόσιο, στο οποίο ουσιαστικά ανήκει, κεφάλαια ύψους 51,5 εκατ. ευρώ ως «έναντι» των συνολικών οφειλών που έχει δημιουργήσει μετά την κατάπτωση εγγυήσεων 116 εκατ. ευρώ
Ο κύκλος ζωής του Ταμείου Νέας Οικονομίας, όπως τη γνώριζε η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals) από το 2003, κλείνει με τροπολογία που κατέθεσαν χθες στη Βουλή οι υπουργοί Ανάπτυξης και Οικονομικών, η οποία προβλέπει τη ρευστοποίηση επενδύσεων της εταιρείας για να αποπληρώσει οφειλές στο Δημόσιο και παράλληλα τη μεταβίβαση των μετοχών του ΤΑΝΕΟ στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).
Το ΤΑΝΕΟ, το οποίο ιδρύθηκε για να ενισχύει οικονομικά καινοτόμους επιχειρήσεις σε σύμπραξη με ιδιωτικά κεφάλαια, καλείται να επιστρέψει αμέσως στο Δημόσιο, στο οποίο ουσιαστικά ανήκει, κεφάλαια ύψους 51,5 εκατ. ευρώ ως «έναντι» των συνολικών οφειλών που έχει δημιουργήσει μετά την κατάπτωση εγγυήσεων 116 εκατ. ευρώ (101,9 εκατ. ευρώ κεφάλαιο και 14 εκατ. ευρώ προσαυξήσεις). Τα υπόλοιπα των οφειλών προβλέπεται ότι θα αποπληρωθούν σταδιακά μετά τη ρευστοποίηση των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία. Τα περισσότερα από τα κεφάλαια -πάνω από 84 εκατ. ευρώ- είναι «παρκαρισμένα» εδώ και χρόνια στην Deutsche Bank και παραμένουν αναξιοποίητα. Με την αποπληρωμή των 51,5 εκατ. ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο, που θα πρέπει να γίνει εντός ενός μήνα από την επιστροφή των μετοχών στο Δημόσιο, οι υπόλοιπες οφειλές παγώνουν και δεν υπόκειται σε άλλες προσαυξήσεις.
Παράλληλα, τρεις μήνες μετά τη μεταβίβαση στο Δημόσιο, οι κοινές μετοχές του ΤΑΝΕΟ προβλέπεται ότι θα περιέλθουν στο ΕΤΕΑΝ με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης. Από το σημείο αυτό και μετά η ΤΑΝΕΟ Α.Ε. θα μπορεί να αναλαμβάνει με σύμβαση τη διαχείριση πόρων τρίτων φορέων από διαρθρωτικά ταμεία, ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων, το ΕΣΠΑ της περιόδου 2010-2014 και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: