Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

FT: Πανικός και πάλι λόγω... Ελλάδας

FT: Πανικός και πάλι λόγω... Ελλάδας

Τους φόβους σχετικά με τον μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της ευρωζώνης πυροδότησαν οι τελευταίες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. 
Η επίσπευση της προεδρικής εκλογής και η «βουτιά» τόσο του γενικού δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όσο και στις διεθνείς αγορές «οδήγησαν» τους Ευρωπαίους να υποστηρίζουν ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα αναμένεται να έχουν περισσότερη βαρύτητα στην Ευρώπη απ' ότι η κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας. 
Την αναζωπύρωση φόβων σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης, τους οποίους οδηγούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, επισημαίνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times με εκτενές δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Snap election in Greece reignites fears for eurozone».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που υπογράφουν οι Ιλέν Μούρ, Ρόμπιν Ουίγκλεσουέρθ, Κάριν Χόουπ και Πήτερ Σπίγκελ, τα πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας επανήλθαν ως απειλή στη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1980 στο Xρηματιστήριο Αθηνών και μετασεισμικές δονήσεις σε όλες τις διεθνείς αγορές.
Όπως σημειώνεται, οι φόβοι για την Ελλάδα τροφοδότησαν ευρύτερη διολίσθηση στα διεθνή χρηματιστήρια, που είχαν ήδη τρομοκρατηθεί με την κάθετη πτώση στις τιμές του πετρελαίου και τη βουτιά στο χρηματιστήριο της Κίνας. Ο S&P 500 άνοιξε με πτώση 1% και ο EuroStoxx υποχώρησε επί δεύτερη συνεδρίαση 2,5%.
«Τη βύθιση, την προκάλεσε η ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν δεν εξασφαλίσει επαρκή στήριξη για τον υποψήφιό του, μπορεί να ακολουθήσουν πρόωρες γενικές εκλογές, που οι επενδυτές φοβούνται ότι θα ανεβάσουν στην ηγεσία το ριζοσπαστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει το ίδιο δημοσίευμα.
«Η Ελλάδα στις επόμενες 6 εβδομάδες ίσως αποδειχθεί πιο σημαντική για τις διεθνείς αγορές απ' όσο ήταν η Ρωσία και η Ουκρανία το 2014» σχολίασε ο Τσαρλς Ρόμπερτσον, ανώτατος οικονομολόγος της Renaissance Capital, συμπληρώνοντας πως «πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ίσως υποχρεώσει την ευρωζώνη να επιλέξει ανάμεσα στη δημοσιονομική ενοποίηση (τη διαγραφή του ελληνικού χρέους) και την πρώτη έξοδο από το ευρώ».
Όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, ένα εσωτερικό υπόμνημα που διέρρευσε από αναλυτή της Capital Group ο οποίος ήταν παρών σε συναντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους επενδυτές στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα περιέγραψε τα σχέδια του κόμματος για τη χώρα ως «χειρότερα από κομμουνισμό», σχολιάζοντας ότι όσοι βρίσκονταν στη συνάντηση ήθελαν «να πουλήσουν ό,τι είχαν στην Ελλάδα». 
Τέλος, ο Πιέρ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομίας δήλωσε ότι είχε μιλήσει με τον κ. Σαμαρά σχετικά με την απόφαση επίσπευσης των εκλογών και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι θα μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση.
«Οι αγορές είναι πάντα πολύ ευαίσθητες στην πολιτική αβεβαιότητα» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί μετά από συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. «Πιστεύω ότι αν ο πρωθυπουργός επιλέγει αυτόν τον δρόμο, είναι γιατί είναι σίγουρος για την ικανότητά του να έχει επιτυχές αποτέλεσμα... Νομίζω ότι οι αγορές θα πρέπει να νιώθουν πιο ασφαλείς απ' όσο έδειξαν (χθες) το πρωί» πρόσθεσε, καταλήγει το δημοσίευμα των Financial Times.

Δεν υπάρχουν σχόλια: