Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

IFO: Έξοδος από το ευρώ και υποτίμηση του νέου νομίσματος για την Ελλάδα

IFO: Έξοδος από το ευρώ και υποτίμηση
του νέου νομίσματος για την Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: 31/12/2014 - 09:27
Τελευταία δημοσίευση: 09:27Επικαιρότητα
IFO: Έξοδος από το ευρώ και υποτίμηση του νέου νομίσματος για την Ελλάδα
Ολοένα και πιο δυνατά ακούγονται οι φωνές που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη διατήρησης της Ελλάδας στο Ευρώ με οποιοδήποτε κόστος αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο της την τελευταία μέρα του χρόνου υπογραμμίζοντας πληροφορίες από ανώτατο αξιωματούχο του CDU που σημειώνει ότι η χώρα «δεν έχει καμία δυνατότητα εκβιασμού πλέον».
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του CDU Michael Fuchs υποστηρίζει ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ελληνικού αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη είναι πλέον πιθανή. Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από ότι πριν από τρία χρόνια, όταν δεν υπήρχαν ακόμη μηχανισμοί εξασφάλισης, αναφέρει εξάλλου ο Michael Fuchs στην εφημερίδα Rheinische Post.
«Οι εποχές που έπρεπε να σώσουμε την Ελλάδα έχουν παρέλθει» συνεχίζει ο Γερμανός πολιτικός για να διαπιστώσει «Δεν υπάρχουν πλέον δυνατότητες εκβιασμού». «Η Ελλάδα δεν είναι αποτελεί συστημική απειλή πλέον για το ευρώ», λέει ο Fuchs. «Αν ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ, πάει πίσω τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, «τότε η τρόικα, θα αναγκαστεί να περιορίσει τα δάνεια για την Ελλάδα».

Η έξοδος από το Ευρώ είναι πλέον εναλλακτική
Ο οικονομολόγος Hans-Werner Sinn θεωρεί τη έξοδο της χώρας από το Ευρώ ως μια εναλλακτική λύση από άλλες χρηματοπιστωτικές επιλογές των διεθνών πιστωτών τη στιγμή που ο πρόεδρος του IFO (Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών) υποστηρίζει ότι «για να μην υπάρξει νέο κούρεμα του χρέους η χώρα πρέπει να βγει από το ευρώ και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της με μια υποτίμηση» αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου της FAZ.

Αφερεγγυότητα
Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Jürgen Stark, μάλιστα καταγγέλλει με δηλώσεις του στην FAZ την Ελλάδα για επανειλημμένη αφερεγγυότητα παρότι συνεχώς της παρέχονται κεφάλαια από την ΕΚΤ και τα κράτη μέλη για να αποφύγει την χρεοκοπία.
Tags: FAZ

Δεν υπάρχουν σχόλια: