Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Προσοχή στα ηλεκτρονικά μηνύματα για δήθεν επιστροφές φόρων ypologistis-pliktrologio-630.jpg

Προσοχή στα ηλεκτρονικά μηνύματα για δήθεν επιστροφές φόρων

ypologistis-pliktrologio-630.jpg

Προσοχή στα ηλεκτρονικά μηνύματα για δήθεν επιστροφές φόρωνΠίσω τους κρύβονται απατεώνες που προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους
Τα μάτια τους… δεκατέσσερα θα πρέπει να 'χουν οι φορολογούμενοι που δέχονταιύποπτα μηνύματα υποτίθεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) για την επιστροφή φόρων που… δικαιούνται.
Το πιθανότερο είναι ότι πίσω από αυτά τα μηνύματα κρύβονται κάποιοι επιτήδειοι, οι οποίοι προσπαθούν να υποκλέψουν τα προσωπικά τους δεδομένα ώστε στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσουν για να αποσπάσουν χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Οι απατεώνες του διαδικτύου επιχείρησαν, αρχικώς, ανεπιτυχώς να «σπάσουν» τα συστήματα ασφαλείας της ΓΓΠΣ, προκειμένου να υποκλέψουν κωδικούς και στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών που κατέχει η συγκεκριμένη υπηρεσία μετά τη συνεργασία με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για την προσυμπλήρωση των τόκων των καταθέσεων απευθείας στις φορολογικές δηλώσεις.
Στη συνέχεια οι «χάκερ», χρησιμοποιώντας το λογότυπο της ΓΓΠΣ, στράφηκαν σε ανύποπτους φορολογούμενους στους οποίους άρχισαν να στέλνουν παραπλανητικά SMS και emails για δήθεν επιστροφές φόρου που δικαιούνται από το υπουργείο Οικονομικών.
Για να λάβουν όμως την υποτιθέμενη επιστροφή φόρου, τους ζητούν να τους αποκαλύψουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία για την ταυτότητά τους και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Το θέμα ανέδειξε με ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε μηνύματα από το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία κατά τα άλλα παρουσιάζονται «εξαιρετικά αληθοφανή».
Με τα μηνύματα αυτά οι άγνωστοι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, ώστε να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται:
  •  Οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καλούνται να μην απαντούν και να μη στέλνουν προσωπικά τους δεδομένα, καθώς σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά.
     
  • Με τα μηνύματα αυτά οι άγνωστοι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, ώστε να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά.
     
  • Τα μηνύματα ενημερώνουν τους παραλήπτες ότι έχουν επιστροφή φόρου εισοδήματος από το υπουργείο Οικονομικών.
Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης ανταποκριθεί, του ζητούν να καταχωρίσει σε ειδική φόρμα ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, ΑΦΜ, αριθμό πιστωτικής κάρτας κ.ά.
Οι παραλήπτες των μηνυμάτων δεν πρέπει να απαντούν, να καταχωρίζουν και να στέλνουν προσωπικά δεδομένα.
- Επισημαίνεται ότι κανένας οργανισμός ή φορέας δεν ζητά πληροφορίες, όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ., μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: