Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Δικαίωση ενστόλων. Οι περικοπές αποδοχών είναι αντισυνταγματικές

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Δικαίωση ενστόλων. Οι περικοπές αποδοχών είναι αντισυνταγματικές

Δικαίωση ενστόλων. Οι περικοπές αποδοχών είναι αντισυνταγματικές
Τα ποσά που παρακρατήθηκαν εξαιτίας των περικοπών με το τρίτο μνημόνιο αναμένεται να πάρουν πίσω στρατιωτικοί, λιμενικοί και μέλη των σωμάτων ασφαλείας. Γιατί αντισυνταγματικές κρίθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι περικοπές των αποδοχών για το σύνολο των ενστόλων.

Οι περικοπές που είχαν επιβληθεί το 2012, με το λεγόμενο τρίτο μνημόνιο, κρίθηκαν αντισυνταγματικές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ήταν ομόφωνη.

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ο νόμος για τις περικοπές των ενστόλων παύει να ισχύει από την 1η μερα που εκδόθηκε, και το ελληνικό δημόσιο ειναι υποχρεωμένο να επιστρέψει σε στρατιωτικούς, σώματα ασφαλείας και τους λιμενικούς τα ποσά που έως τώρα παρακρατήθηκαν στο πλαίσιο των περικοπών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί το αργότερο ώς το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε θα γίνει γνωστό το πλήρες σκεπτικό της.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει στρατιωτικοί, λιμενικοί και τα σώματα ασφαλείας, ζητώντας την κήρυξη των περικοπών στις αποδοχές τους ως αντισυνταγματικές.

Το υπουργείο Οικονομικων, σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένει την καθαρογραφή της απόφασης, προκειμένου να τοποθετηθεί.

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΘΕΟΧΑΡΗ Μεγάλες αλλαγές: Πότε κάνουμε δηλώσεις και πότε πληρώνουμε φόρους

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΘΕΟΧΑΡΗ

Μεγάλες αλλαγές: Πότε κάνουμε δηλώσεις και πότε πληρώνουμε φόρους

Μεγάλες αλλαγές: Πότε κάνουμε δηλώσεις και πότε πληρώνουμε φόρους
Πολύ σημαντικές διευκρινίσεις για την υποβολή των οποιονδήποτε φορολογικών δηλώσεων και την καταβολή των φόρων δίνει ο γενικός γραμματέας εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης με επιστολή του.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Αγαπητέ Φορολογούμενε,
Από την 01/01/2014 και εφεξής, έχουν τεθεί σε ισχύ οι διατάξεις του Ν.4174/2013 (ΦΕΚ 170Α'/26-07-2013). Η πιο σημαντική αλλαγή που επιφέρει ο Νόμος και επηρεάζει άμεσα τη συναλλαγή του πολίτη με τη Φορολογική Διοίκηση είναι το γεγονός ότι από 01/01/2014 αποσυνδέεται η υποβολή της δήλωσης από την καταβολή του φόρου (ολικά ή σε δόσεις όπου προβλέπεται), δεδομένου της παρ. 1 του άρθρου 31 που αναφέρει, ότι: «άμεσος προσδιορισμός φόρου είναι ο προσδιορισμός φόρου που προκύπτει χωρίς περαιτέρω ενέργεια ταυτόχρονα με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ταυτόχρονα με την οριστικοποίηση υποβολής οποιασδήποτε δήλωσης (εκτελεστός τίτλος), το ποσό φόρου που προκύπτει βεβαιώνεται άμεσα στον φορολογούμενο.

Με την οριστικοποίηση της υποβολής της δήλωσης εκδίδεται το σημείωμα για την πληρωμή του φόρου στο οποίο περιέχεται ο αριθμός της «Ταυτότητας Οφειλής (Τ.Ο.)», στοιχείο απαραίτητο για να δοθεί η εντολή πληρωμής στην τράπεζα ή τα ΕΛ.ΤΑ. μέσω ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ.

Από τα παραπάνω πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με την υποβολή - οριστικοποίηση της δήλωσης - εφόσον είναι χρεωστική - βεβαιώνεται ο φόρος που προκύπτει από αυτή, χωρίς να προαπαιτείται η καταβολή του.

Επομένως, σε περίπτωση που διαπιστωθεί εκ των υστέρων - μετά την οριστικοποίηση της δήλωσης, ότι αυτή είναι λανθασμένη, δεν υπάρχει δυνατότητα ακύρωσής της με την μη καταβολή του φόρου, αλλά ο φορολογούμενος οφείλει να προβεί εκ νέου σε υποβολή δήλωσης.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις περιπτώσεις υποβολής δηλώσεων για τις οποίες δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής και η πληρωμή τους γίνεται με την υποβολή. Η ταυτότητα οφειλής εκδίδεται με ημερομηνία λήξης της δόσης την τρέχουσα ημερομηνία. Στις περιπτώσεις αυτές, παρόλο που η υποβολή είναι εμπρόθεσμη, αν η καταβολή δε γίνει μέσα στα χρονικά πλαίσια λειτουργίας των εναλλακτικών δικτύων (όπως web-bαnking) τότε θεωρείται πως έχει καταβληθεί την επόμενη ημέρα και συντρέχει περίπτωση τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Προσοχή! Για δηλώσεις Φ.Π.Α., Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, Παρακρατούμενων Φόρων, Ειδικών Φόρων και Τελών, που υποβάλλονται από 1.1.2014, η πληρωμή γίνεται μέσω Τ.Ο. (Βεβαιωμένες Οφειλές)».

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Πως θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Ολο το σχέδιο

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Πως θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Ολο το σχέδιο

Πως θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Ολο το σχέδιο
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
Σε μείωση «εξπρές» - και όχι σε βάθος... τριετίας- των ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση βάζοντας, κατά προτεραιότητα, στο τραπέζι την κατάργηση των εισφορών υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ του ΟΑΕΔ) που επιβαρύνουν, με μηνιαία παρακράτηση 2% επί του μισθού, όλους τους εργαζομένους και τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα και χρηματοδοτούν την καταβολή, κάθε χρόνο, σε περίπου 150.000 μισθωτούς ενός «έξτρα» οικογενειακού επιδόματος (επιπλέον της σχετικής γενικής παροχής η οποία ισχύει για όλους).
Η κατάργηση της εισφοράς υπέρ του ΔΛΟΕΜ (ύψους 1% για τον εργοδότη και 1% για τον εργαζόμενο) περιλαμβάνεται, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «ΗτΣ», στο σχέδιο το οποίο διαπραγματεύονται με την τρόικα τα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ως ένα «γενναίο βήμα» για την ταχύτερη μείωση των εισφορών που μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των εσόδων του Δημοσίου και, ταυτόχρονα, να περιορίσει το χρηματοδοτικό κενό των ασφαλιστικών ταμείων!
Πως θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Ολο το σχέδιο
Με βάση τα οικονομετρικά υποδείγματα που έχουν «τρέξει» τα δύο υπουργεία, η κατάργηση των σχετικών εισφορών, θα αυξήσει, εν μέσω της κρίσης, τους μισθούς των εργαζομένων (+12 ευρώ τον μήνα θα είναι το «όφελος» για μισθό 1.200 ευρώ) και τα έσοδα από φόρους επί των μισθών (και των κερδών για τις επιχειρήσεις) και εισφορές στα Ταμεία (προσλήψεις νέων εργαζομένων) μειώνοντας το δημοσιονομικό κενό.
  • «Μια μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες θα οδηγήσει στην πρόσληψη τουλάχιστον 30.000 ατόμων, περιορίζοντας σημαντικά την αναζήτηση δημοσιονομικών ισοδυνάμων από τα 800 εκατ. ευρώ σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα», είναι η πρόβλεψη που κάνει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης θεωρώντας δεδομένη τη θετική αντανάκλαση που θα έχει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. «Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα και θα πρέπει να βρεθούν δημοσιονομικά ισοδύναμα», παραδέχεται ο υπουργός Εργασίας.
ΔΙΠΛΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Η κατάργηση της εισφοράς του ΔΛΟΕΜ εντάχθηκε στο σχέδιο, με δεδομένο το γεγονός ότι δεν επηρεάζει τα έσοδα στον κλάδο των συντάξεων (όπου υπάρχει πρόβλημα) ενώ διπλο-καλύπτει όσους εισπράττουν, μέσω της γενικής ρύθμισης που ήδη ισχύει, οικογενειακό επίδομα (ανά τρίμηνο με εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια, 40 ? 180 ευρώ το μήνα + 60 ευρώ κάθε μήνα, για κάθε επιπλέον παιδί πάνω από τα 4). Η συγκεκριμένη εισφορά επιβλήθηκε το... 1958 και ο ΟΑΕΔ καταβάλλει τα επιδόματα του ΔΛΟΕΜ (από 8,22 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, 24,65 ευρώ για το δεύτερο, 55,47 ευρώ για το τρίτο κ.ο.κ) για παιδιά ηλικίας έως 18 ετών ή 22 ετών αν σπουδάζουν:
  • Στους ημερομίσθιους που παρέχουν εξαρτημένη εργασία με σχέση ιδιωτικού δικαίου σε οποιονδήποτε εργοδότη και στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό που είτε δεν δικαιούνται οικογενειακό επίδομα από τον εργοδότη τους βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, είτε δικαιούνται από τον εργοδότη τους ποσό επιδόματος ίσο ή μικρότερο από εκείνο που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών.
  • Στους απασχολουμένους με σύμβαση μίσθωσης έργου, εφόσον εργάζονται με συνθήκες που απαντώνται στις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και
  • Στους απασχολούμενους σε εργοδότες με τους οποίους είναι σύζυγοι ή συγγενείς α' και β΄ βαθμού.
Για το 2014 ο ΟΑΕΔ έχει προϋπολογίσει να διαθέσει επιδόματα ύψους 116 εκατ. ευρώ, έναντι 90 εκατ. ευρώ, καθώς η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και η επικράτηση των ατομικών έχει αυξήσει τον αριθμό των «δικαιούχων».
Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΙΩΣΗ
Η πρώτη μείωση εισφορών υπέρ του ΙΚΑ έγινε από την 1/11/12 ήταν 1,1 ποσοστιαία μονάδα και αφορούσε τις εργοδοτικές εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (0,75%) και της Εργατικής Εστίας (0,35%). Τα ποσοστά ασφαλίστρων στο ΙΚΑ παραμένουν, ωστόσο σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας στον κλάδο των οικοδομών, το 59,46% (19,95% για τον ασφαλισμένο και 39,515% για τον εργοδότη) έναντι 60,84% που ήταν έως τις 31 Οκτωβρίου 2012.