Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ε9 (σχεδόν) για όλους και φέτος Νέα απογραφή ακινήτων για να διευκολυνθεί η φορολογική λαίλαπα - Δεν γλιτώνουν ούτε οι κοινόχρηστες θέσεις στάθμευσης ούτε τα θυρωρεία - Αλαλούμ με τις αγροτικές εκτάσεις - Κλειδάριθμοι και για τα ανήλικα.

21/02/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ε9 (σχεδόν) για όλους και φέτος

Νέα απογραφή ακινήτων για να διευκολυνθεί η φορολογική λαίλαπα - Δεν γλιτώνουν ούτε οι κοινόχρηστες θέσεις στάθμευσης ούτε τα θυρωρεία - Αλαλούμ με τις αγροτικές εκτάσεις - Κλειδάριθμοι και για τα ανήλικα.
        
 

Του Κώστα Τσάβαλου

Σε… παράκρουση οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους οι νέες εξωφρενικές απαιτήσεις της Εφορίας για να εμπλουτίσει το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των ακινήτων και να διευκολύνει τη φορολογική λαίλαπα.

Τα πρόσθετα στοιχεία που ζητάει η Εφορία, οδηγούν ουσιαστικά σε καθολική εφαρμογή του εντύπου Ε9 για μία ακόμα χρονιά, παρά τις διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Οικονομικών ότι υπόχρεοι υποβολής είναι μόνον όσοι είχαν μεταβολή στην περιουσία τους το 2013, όσοι έχουν σφάλματα στα στοιχεία των ακινήτων τους, καθώς και οι αγρότες με κτίσματα ειδικού σκοπού, προκειμένου να έχουν την προβλεπόμενη απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο.

Η «καμπάνα» πάντως χτυπάει για την πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων και κυρίως για όσους έχουν κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου.

Παγίδες

Οι ασάφειες της εγκυκλίου κρύβουν παγίδες οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε επιβαρύνσεις, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους τακτοποιημένους ημιυπαίθριους, που έχουν έκπτωση 50% στον φόρο, ενώ για πρώτη φορά καθίσταται υποχρεωτική η δήλωση των στεγασμένων κοινόχρηστων θέσεων στάθμευσης. Οι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει να γράψουν λεπτομέρειες ακόμα και για το είδος της καλλιέργειας. Σε περιπέτειες θα μπουν και οι γονείς που έχουν γράψει ακίνητα στα ανήλικα τέκνα τους. Θα πρέπει να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet για λογαριασμό των παιδιών τους, προκειμένου να δηλώσουν ξεχωριστά τα περιουσιακά στοιχεία των παιδιών.

Στην αναλυτική εγκύκλιο για το Ε9 του 2014, που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ορίζεται ότι «η δήλωση στοιχείων ακινήτων ανήλικου τέκνου υποβάλλεται στο όνομα του ανήλικου τέκνου, από τους υπόχρεους γονείς, με τους προσωπικούς κωδικούς του τέκνου».

Αυτό σημαίνει ότι και οι ανήλικοι θα πρέπει να αποκτήσουν κλειδάριθμο και κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet.

Μέχρι πέρυσι η δήλωση στοιχείων ακινήτων ανήλικου προστατευόμενου τέκνου έπρεπε να υποβληθεί από τον υπόχρεο γονέα με τη χρήση του ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης του ιδίου, στο όνομα του ανήλικου τέκνου.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Από την εγκύκλιο προκύπτει μεταξύ άλλων ότι:

1. Φέτος για πρώτη φορά θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά τα αγροτεμάχια, όπως άλλωστε και οι κοινόχρηστες θέσεις στάθμευσης, οι κοινόχρηστες πισίνες ή τα «διαμερίσματα θυρωρών» σε πολυκατοικίες στα οποία είναι συνιδιοκτήτες περισσότεροι του ενός φορολογούμενοι.

2. Τα στοιχεία του συμβολαίου απόκτησης ή μεταβίβασης αναγράφονται υποχρεωτικά όχι μόνο στην περίπτωση προσθήκης ακινήτου αλλά και στην περίπτωση διαγραφής ακινήτου από την περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου.

3. Τα αγροτεμάχια δηλώνονται σε ξεχωριστές γραμμές ανάλογα με το αν είναι ελιές, υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες, βοσκότοποι, μεταλλεία-λατομεία, υπαίθριες εκθέσεις ή χώροι στάθμευσης. Ξεχωριστή γραμμή υπάρχει για αποθήκες και γεωργικά κτίσματα στα οποία προβλέπεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

4. Για τα αυθαίρετα. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ξεχωριστή γραμμή για την καταγραφή βοηθητικών χώρων που νομιμοποιήθηκαν με τους τελευταίους νόμους για τα αυθαίρετα, μπορεί να οδηγήσει σε διπλάσιο ΕΝΦΙΑ για τους συγκεκριμένους χώρους καθώς έχει οριστεί ότι η φορολογητέα τους αξία υπολογίζεται μειωμένη κατά 50%. Επίσης σε περίπτωση δήλωσης αυθαίρετων κτισμάτων ή κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, ορίζεται πως αναγράφεται η μεικτή επιφάνεια αυτών (κλιμακοστάσια, πλατύσκαλα κ.λπ.).

5. Στεγασμένες κοινόχρηστες θέσεις στάθμευσης και κοινόχρηστες κολυμβητικές δεξαμενές και αποθήκες δηλώνονται από τον κάθε συνιδιοκτήτη σύμφωνα με το ποσοστό του.

6.Διαμερίσματα τα οποία χρησιμοποιούσαν ή χρησιμοποιούν ως κατοικία οι θυρωροί πολυκατοικιών και ανήκουν από κοινού σε όλους τους συνιδιοκτήτες, δηλώνονται από τον καθέναν από αυτούς σύμφωνα με το συνολικό ποσοστό συνιδιοκτησίας αυτού επί του οικοπέδου.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Εκκαθαριστικά «μαϊμού»

Θα στέλνει η Εφορία σε όσους δεν υποβάλλουν έγκαιρα τη δήλωση!

«Κοστούμι» φόρου σε δικό της πατρόν θα «ράβει» η Εφορία σε όσους φορολογουμένους δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις. Δέκα μέρες μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης και η γενική γραμματεία Εσόδων θα στέλνει «ραβασάκι» στους φορολογουμένους ειδοποιώντας για τον φόρο εισοδήματος που θα πρέπει να πληρώσουν! Το παράλογο του μέτρου είναι ότι ο φόρος που θα υπολογίζει η Εφορία χρησιμοποιώντας τη δική τους μεζούρα δεν θα ανταποκρίνεται στα εισοδήματα του υπόχρεου, από τη στιγμή που ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει ακόμη τη δήλωση. Το ποσό πληρωμής, αν και εξωπραγματικό, θα είναι ενδεικτικό και θα διαγράφεται με την έκδοση του πραγματικού εκκαθαριστικού σημειώματος. Βέβαια μέχρις ότου γίνει αυτό, το «σοκ» για τον φορολογούμενο με το εκκαθαριστικό-μαϊμού θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Αυτά προκύπτουν από δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη χθες στη Βουλή, παρουσιάζοντας το νέο «όπλο» που θα αναγκάζει έναν φορολογούμενο να μην ξεχνά ποτέ τη φορολογική του δήλωση. Το μέτρο δεν θα περιοριστεί μόνο στο εισόδημα αλλά και σε άλλες κατηγορίες φόρων, όπως για παράδειγμα ο ΦΠΑ. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, μπορεί σε υπόχρεο υποβολής μηδενικής δήλωσης ΦΠΑ να σταλεί ειδοποιητήριο οφειλής ΦΠΑ 5.000 ευρώ, το οποίο βεβαίως θα ακυρωθεί απευθείας με την υποβολή της δήλωσης. Η δυνατότητα της γενικής γραμματείας Εσόδων να υπολογίζει από μόνη της τον φόρο εκβιάζοντας έτσι όλους τους φορολογουμένους προβλέπεται από τον φορολογικό νόμο του περασμένου καλοκαιριού.

M.X.

Ψάχνουν έξοδο από το αλαλούμ

Ψάχνουν έξοδο από το αλαλούμ

Εγκλωβισμένη στο «τρίγωνο» της φορολογικής τρέλας η κυβέρνηση. Πρόστιμα, φόρος υπεραξίας και φορολογία αγροτών δοκιμάζουν τις αντοχές των πολιτών. Οι διορθώσεις που σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών.
        
 Pin It
Εγκλωβισμένη στο «τρίγωνο» της φορολογικής τρέλας η κυβέρνηση. Πρόστιμα, φόρος υπεραξίας και φορολογία αγροτών δοκιμάζουν τις αντοχές των πολιτών. Οι διορθώσεις που σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών

Του Κώστα Τσάβαλου

Λύσεις στο χάος που έχει προκάλεσε η ίδια με τις αποφάσεις της προσπαθεί να βρει η κυβέρνηση στα κρίσιμα μέτωπα των φορολογικών προστίμων, τον φόρο υπεραξίας και τη φορολογία των αγροτών. Οι αρχικές ρυθμίσεις αποδείχτηκαν στην πράξη ανεφάρμοστες, κυρίως όσον αφορά τα πρόστιμα της Εφορίας και τον φόρο υπεραξίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα απίστευτο φορολογικό αλαλούμ. Οι λογιστές… σήκωσαν τα χέρια, οι συμβολαιογράφοι σταμάτησαν να συντάσσουν συμβόλαια, ενώ επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται αντιμέτωποι με εξοντωτικά πρόστιμα ακόμα και για λάθη ή μικροπαραβάσεις.

Στα πρόθυρα αφανισμού

Οσοι γλίτωσαν μέχρι τώρα από την κρίση, οδηγούνται στα πρόθυρα του αφανισμού, καθώς θεωρούν ότι τα εξοντωτικά πρόστιμα της Εφορίας θα αποτελέσουν το τελειωτικό χτύπημα για τις επιχειρήσεις τους. Στην αγορά ακινήτων «πάγωσαν» οι λίγες μεταβιβάσεις που είχαν προγραμματιστεί με τον νέο χρόνο, ενώ οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα, προειδοποιώντας με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους εάν δεν αλλάξει ριζικά το νέο καθεστώς φορολόγησή τους.

Το… τρίγωνο της φορολογικής τρέλας συμπληρώνει η εκκρεμότητα του νέου καθεστώτος κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων, με τις βασικές κατευθύνσεις να αλλάζουν από μήνα σε μήνα.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν γνωρίζουν ακόμα πόσες και ποιες αποδείξεις θα πρέπει να μαζέψουν φέτος για να μην υπερφορολογηθούν και το 2015. Ειδικότερα:

● Ενώ η κυβέρνηση αποδέχεται πλέον το ανεφάρμοστο των νέων προστίμων, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα οι αλλαγές οι οποίες θα καθιστούν ηπιότερα και εφαρμόσιμα τα πρόστιμα για υποβολή εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων, μη υποβολή δηλώσεων, μη έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων και ανακριβή έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει το ίδιο πρόστιμο των 1.000 ευρώ ένας μικρομεσαίος επιτηδευματίας, επειδή καθυστέρησε για μία ή δύο ημέρες να υποβάλει μία περιοδική δήλωση ΦΠΑ ή μία προσωρινή δήλωση απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών από την οποία προκύπτει ένα πολύ μικρό ποσό φόρου (π.χ. 10 ευρώ), με έναν άλλον φορολογούμενο ο οποίος υπέβαλε εκπρόθεσμη δήλωση από την οποία προκύπτει η υποχρέωση καταβολής ενός πολύ μεγάλου ποσού (π.χ. 4.000 ευρώ). Τώρα το υπουργείο μελετά τη σύνδεση των προστίμων με το ύψος του απολεσθέντος φόρου, καθώς και την καθιέρωση ενός χαμηλού προστίμου της τάξης των 100 ευρώ για τις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φόρος.

● Με τον φόρο υπεραξίας τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα. Το οικονομικό επιτελείο απορρίπτει τις προτάσεις να αντικατασταθεί ο συγκεκριμένος φόρος από έναν άλλο φόρο με συντελεστή 3% επί της αξίας του συμβολαίου, όπως ζητούσε η ΠΟΜΙΔΑ, ή με συντελεστή 7% για ακίνητα που αποκτήθηκαν προ 2013, όπως εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θα επιβάρυνε τον πωλητή. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται σε άλλες λύσεις: όσοι κρατούν ακίνητα στην κατοχή τους για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών ή έχουν κέρδος από την πώληση κάτω των 25.000 ευρώ και διατηρούσαν το ακίνητο στην κατοχή τους πάνω από πέντε χρόνια θα γλιτώνουν τον φόρο υπεραξίας. Για φορολογούμενους οι οποίοι θα προχωρήσουν σε πώληση ακινήτου εντός του χρονικού ορίου των 25 ετών, ο φόρος μειώνεται σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό.

● Το ύψος του ορίου τήρησης παραστατικών φαίνεται ότι αποτελεί την αιχμή για τις αντιδράσεις των αγροτών στο νέο φορολογικό καθεστώς. Οι αγρότες λένε όχι «στην καθιέρωση λογιστικών βιβλίων για τους αγρότες με ετήσιο τζίρο μέχρι 40.000 ευρώ» και ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ. Το υπουργείο ζητάει βιβλία για τζίρο άνω των 15.000 ευρώ. Οσοι είχαν το 2013 ετήσιο τζίρο μεγαλύτερο των 15.000 ευρώ (αντί 10.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική νομοθετική ρύθμιση) ή έλαβαν το 2013 άμεσες ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ υποχρεούνται από φέτος να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια, αποδείξεις κ.λπ.) για τις πωλήσεις των προϊόντων τους.

● Σε εκκρεμότητα παραμένει και το πλαίσιο των κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων από μισθωτούς και συνταξιούχους. Το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε μεν την αξία των αποδείξεων λιανικής που πρέπει να συγκεντρώνουν οι υπόχρεοι (το 10% του ακαθάριστου εισοδήματός τους, έναντι 25% που ίσχυε πέρυσι, με μέγιστο ποσό τα 10.500 ευρώ), όχι όμως και το ποιες αποδείξεις θα αναγνωρίζει η Εφορία.

Πάντως εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των κινήτρων συλλογής αποδείξεων και στα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι, δηλαδή στους αυτοαπασχολούμενους, στους αγρότες και στους εισοδηματίες.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ Οι 30 αλλαγές στο νέο Ε1

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ

Οι 30 αλλαγές στο νέο Ε1

Προσαρμοσμένο στις μεγάλες και επώδυνες αλλαγές που έχουν επέλθει από φέτος στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων είναι το νέο Ε1 της Εφορίας, που θα κληθούν να συμπληρώσουν από τον επόμενο μήνα περισσότεροι από 5,7 εκατ. φορολογούμενοι.
        
 Pin It
Ποιους κωδικούς «εξαφάνισε» το ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές. Τα τεκμήρια και οι παγίδες τους
 dilosi-eforias
Των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου

Προσαρμοσμένο στις μεγάλες και επώδυνες αλλαγές που έχουν επέλθει από φέτος στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων είναι το νέο Ε1 της Εφορίας, που θα κληθούν να συμπληρώσουν από τον επόμενο μήνα περισσότεροι από 5,7 εκατ. φορολογούμενοι. Το βασικό έντυπο του «σώματος» των δηλώσεων θα αποτελέσει τον κεντρικό «αγωγό» μέσω του οποίου η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τροφοδοτήσει τη μεγάλη δεξαμενή των φόρων, η οποία για να γεμίσει φέτος χρειάζεται εισπράξεις ύψους 13 δισ. ευρώ! Ο νέος «λογαριασμός» είναι βαρύς και ασήκωτος ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.

Μόνο από τις επιχειρήσεις το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει σε εισπράξεις 3,9 δισ. ευρώ (αυξημένες κατά 137% σε σχέση με πέρυσι), ενώ 6,9 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και άλλα φυσικά πρόσωπα.

Πρόκειται για φόρους οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με τις αλλαγές που έγιναν από φέτος στη φορολογία και οι οποίες αφορούν την κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για μισθωτούς, συνταξιούχους (5.000 ευρώ) και τέκνων αλλά και την «απονεύρωση» του συνόλου σχεδόν των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου. Ενοίκιο κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν της μόνιμης κατοικίας τους, δίδακτρα ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ασφάλιστρα υγείας και σύνταξης, συνιστούν το βασικό πακέτο των φοροαπαλλαγών που έχουν απαλειφτεί από φέτος.

Ποιες δαπάνες αναγνωρίζονται

Στον αντίποδα, τα μόνα ποσά δαπανών που θα αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων είναι το 10% της διατροφής που καταβλήθηκε λόγω διαζυγίου και το 10% των δωρεών προς το Δημόσιο και προς ιδιωτικούς φορείς. Επιπλέον, τα έξοδα για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη θα εκπίπτουν σε ποσοστό 10% από τον φόρο εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερβαίνουν το 5% του συνολικού δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος και μόνο κατά το μέρος που υπερβαίνουν το όριο αυτό!

Από φέτος ισχύει και το νέο αυστηρότερο καθεστώς τεκμηρίων για τον προσδιορισμό των ελάχιστων εισοδημάτων όλων των φυσικών προσώπων. Τα χρήματα που δαπανούν οι φορολογούμενοι για να αγοράζουν ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων ή να ανεγείρουν οικοδομές καθώς και τα κεφάλαια που θα διαθέτουν για να συστήνουν νέες επιχειρήσεις ή για να συμμετέχουν στα μετοχικά κεφάλαια υφιστάμενων επιχειρήσεων θα «μετράνε» στον υπολογισμό από την Εφορία των εισοδημάτων τους, ως «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων».

Τα νέα αυτά «τεκμήρια» θα προστίθενται στα ποσά των υπολοίπων τεκμηρίων που ήδη ισχύουν (π.χ. στα ποσά των ετήσιων δαπανών για την εξόφληση στεγαστικών, καταναλωτικών ή προσωπικών δανείων και πιστωτικών καρτών, για την αγορά αυτοκινήτων, δικύκλων, τρικύκλων, σκαφών αναψυχής, κινητών αντικειμένων αξίας μεγαλύτερης των 10.000 ευρώ κ.λπ.), καθώς επίσης και στα ποσά των αντικειμενικών δαπανών (τεκμηρίων) διαβίωσης που ήδη ισχύουν για τη χρήση Ι.Χ. αυτοκινήτων, κατοικιών, σκαφών αναψυχής κ.λπ., με συνέπεια να εκτοξευθούν στα ύψη τα ποσά των τεκμαρτών εισοδημάτων που θα πρέπει να καλύπτουν οι φορολογούμενοι με βάση τα πραγματικά τους έσοδα και εισοδήματα.

Εφόσον τα εισοδήματα του 2014 που θα δηλωθούν το 2015 είναι χαμηλότερα από το άθροισμα των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και των τεκμηρίων διαβίωσης, ο φορολογούμενος θα καλείται να πληρώνει υπέρογκο φόρο με βάση το τεκμαρτό και όχι το δηλωθέν εισόδημά του.

Ολες αυτές οι μεταβολές στο εισόδημα συμπυκνώνονται στο νέο έντυπο Ε1, από το οποίο έχουν εξαφανιστεί οι κωδικοί που αφορούν τα προστατευόμενα μέλη και τη μείωση του φόρου λόγω αναπηρίας. Προσοχή στη νέα δήλωση θα πρέπει να δείξουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες, που προσφέρουν παροχή υπηρεσίας και έχουν το πολύ μέχρι τρεις εργοδότες και υπογεγραμμένη σύμβαση, αφού μόνο έτσι θα μπορέσουν να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών. Διαφορετικά η Εφορία θα τους «σπρώξει» προς τη φορολόγηση των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών και με συντελεστές 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα. Ο φόρος μετράει από το πρώτο ευρώ, ωστόσο για τους επιτηδευματίες υπάρχει η δυνατότητα να εκπίπτει το σύνολο των επαγγελματικών τους δαπανών και των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Στη φορολογική δήλωση προστέθηκαν νέοι κωδικοί για όσους παρέχουν εργασία με εργόσημο, καθώς και κωδικοί που αφορούν την ετήσια αντικειμενική δαπάνη πρώτης και δεύτερης κατοικίας, ειδικοί κωδικοί για τους κατόχους σκαφών, αεροσκαφών και ελικοπτέρων αλλά και νέοι όπου θα πρέπει να αναγράφονται οι τόκοι καταθέσεων σε τράπεζες της ημεδαπής. Ταυτόχρονα, στη φορολογική δήλωση 2014 θα αναγράφεται το ΑΜΚΑ των ηλικιωμένων προστατευόμενων μελών.

Από την άλλη πλευρά, δεν θα υπάρχουν οι κωδικοί που αφορούν τις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς μεταφέρονται στο έντυπο Ε3, αλλά και οι κωδικοί για τους τόκους των στεγαστικών δανείων, των δαπανών για την αποκατάσταση ακινήτων κι εκείνοι που αφορούν τα φροντιστήρια των παιδιών. Αναλυτικότερα, οι 30 αλλαγές στο έντυπο Ε1 αφορούν:

Πίνακας 2

Καταργήθηκαν οι κωδικοί:

1. 011-012 για το «στεγαστικό επίδομα», μετά την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας.

2. 015-016 τον οποίο συμπλήρωναν οι μισθωτοί που κατοικούν σε παραμεθόρια περιοχή.

3. 017-018 για όσους είχαν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση με εξαίρεση όσους θεωρούνται προστατευόμενη μέλη – φοιτητές κ.λπ.).

4. 021-022 που συμπλήρωναν όσοι είχαν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.

5. 010. Δεν ζητείται πλέον από τους φορολογουμένους να σημειώσουν τη σχετική ένδειξη σε περίπτωση που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στην τηλεφωνική και ηλεκτρονική πληροφόρηση που παρέχεται από το υπουργείο Οικονομικών.

6. Προστίθεται καινούργιος κωδικός 017-018 ο οποίος συμπληρώνεται από όσους έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά. Για νέες ατομικές επιχειρήσεις ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες για τα 3 πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου και για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ μειώνεται κατά 50% (στο 13%). Για τα επόμενα 40.000 ευρώ εισοδήματος επιβάλλεται συντελεστής 26%.

Οι νέοι επαγγελματίες απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος την πρώτη πενταετία.

Πίνακας 3

7. Αντικαθίσταται το περιεχόμενο του κωδικού 001-002 που συμπληρώνουν όσοι δικαιούνται μείωση φόρου λόγω αναπηρίας 67% και άνω. Πέρυσι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δικαιούνταν αυξημένο αφορολόγητο 2.000 ευρώ, ενώ φέτος έχουν μείωση φόρου 200 ευρώ.

8. Καταργήθηκαν οι κωδικοί 003 και 004 που συμπλήρωναν οι γονείς για τα προστατευόμενα τέκνα τους.

Τώρα συμπληρώνεται ο πίνακας 9 με τα ονόματα των παιδιών, το έτος γέννησης, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ.

Πίνακας 4

9. Προστίθεται κωδικός 307-308 όπου δηλώνεται το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερου επαγγέλματος της παρ. 1 άρθρου 45 ΚΦΕ. Πρόκειται για τους μισθωτούς που αμείβονται με «μπλοκάκι» και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και έχουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ.

10. Προστίθεται κωδικός 309-310 στον οποίο θα «φακελώνονται» όσοι παρέχουν εργασία με εργόσημο.

11. Νέος κωδικός 311-312 αφορά όσους έχουν οικοδομικά ένσημα και αυτασφαλίζονται (για να διευκολυνθούν οι διασταυρώσεις).

12. Προστίθεται κωδικός 343-344 ο οποίος αναφέρει: «Εισόδημα των περιπτώσεων 1,2,3,4,5,6,7 (είναι τα εισοδήματα που θεωρείται ότι αποτελούν εισόδημα από μισθωτή εργασία).

13. Απαλείφθηκε ο κωδικός 403-404 καθώς καταργήθηκε η επιχειρηματική αμοιβή.

14. Καταργήθηκαν οι κωδικοί 415-416 όπου δηλώνονταν οι ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ατομική επιχείρηση.

Πίνακας 5

15. Προστίθενται δύο νέοι κωδικοί: 231 και 234 τους οποίους θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους με τον νόμο 4178/2013. Θα δηλωθεί ξεχωριστά η επιφάνεια των κύριων χώρων που νομιμοποιήθηκαν αλλά και των αντίστοιχων βοηθητικών χώρων, για λόγους που αφορούν τα τεκμήρια.

16. Προστέθηκαν οι κωδικοί 709 (για τον υπόχρεο) και 710 (της συζύγου) στους οποίους θα πρέπει να δηλωθούν τα ποσοστά που κατέχει ο κάθε συνιδιοκτήτης σε αεροσκάφη, ελικόπτερα ιδιωτικής χρήσης και ανεμόπτερα.

Πίνακας 6

17. Προστέθηκαν οι κωδικοί 653-654 στους οποίους δηλώνονται τα μερίσματα πλοιοκτητριών εταιρειών του ν. 27/1975 που δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα.

18. Στους νέους κωδικούς 667-678 αναγράφονται οι τόκοι καταθέσεων τράπεζας ημεδαπής προέλευσης (και στους τόκους επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης).

19. Στον κωδικό 433-434 δηλώνεται ο φόρος που παρακρατήθηκε από τους τόκους καταθέσεων.

20. Αλλαξαν θέση και από τον πίνακα 7 του Ε1 μεταφέρθηκαν στον πίνακα 6 οι κωδικοί στους οποίους καταγράφεται το ενοίκιο που πληρώσαμε για την κύρια κατοικία ή για το ενοίκιο των παιδιών που σπουδάζουν στο εσωτερικό (η έκπτωση φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας ή των παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη καταργήθηκε, όμως τα στοιχεία χρειάζονται για τις διασταυρώσεις).

Πίνακας 7

Καταργήθηκαν οι κωδικοί:

21. 053-054 όπου δηλώνονταν οι υποχρεωτικές εισφορές σε ταμεία ασφάλισης (ΟΑΕΕ κ.λπ.). Πλέον οι εισφορές θα δηλώνονται μόνο στο νέο έντυπο Ε3.

22. 063-064 που αφορούσε τους τόκους στεγαστικών δανείων κύριας κατοικίας. Αντίστοιχα καταργείται ο κωδικός 069-070 όπου δηλώνονταν τα ποσά των δανείων. Ο κωδικός καταργείται γιατί καταργήθηκε η έκπτωση φόρου.

23. 073-074 με τα ασφάλιστρα ζωής, αφού και αυτή η έκπτωση φόρου καταργήθηκε.

24. 039-040 για τις δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων. Ούτε αυτή η έκπτωση ισχύει.

25. 037-038 για τη δαπάνη αποκατάστασης ακινήτων.

26. 084-085 για τα δίδακτρα σε φροντιστήρια. Οι αποδείξεις από τα φροντιστήρια «μετράνε» στο καλάθι των αποδείξεων για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Πίνακας 8

27. Προστίθεται ο κωδικός 345-346 για τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα των μισθωτών που αμείβονται με «μπλοκάκι».

28. Προστίθεται ο κωδικός 347-348 για τον φόρο που παρακρατήθηκε στο εισόδημα των μισθωτών με «μπλοκάκι».

29. Νέος κωδικός 349-350 για το ποσό ειδικής εισφοράς που παρακρατήθηκε για μισθωτούς με «μπλοκάκι».

Πίνακας 9

30. Ζητείται πλέον και ο ΑΜΚΑ γονέων και παππούδων που θεωρούνται προστατευόμενα μέλη. Ετσι, προστίθενται οι κωδικοί 861-864.


ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Εξηγήσεις για τη φορολόγηση

        
 Pin It
Σε διευκρινίσεις σχετικές με τη φορολόγηση των αγροτών προέβη ο γ. γ. Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, στο πλαίσιο συνάντησής του με 19 βουλευτές της Ν.Δ. Μία ημέρα πριν από το μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, ο κ. Θεοχάρης ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, πως θα υπολογίζονται στα έξοδα: το σύνολο των λειτουργικών δαπανών, οι τόκοι δανείων, οι αποσβέσεις για αγορά πάγιου μηχανολογικού εξοπλισμού -όπως και για αγορά γης-, τα έξοδα άρδευσης, καθώς και τα έξοδα ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής ή του ζωικού κεφαλαίου. Επίσης, επισήμανε πως θα εκπίπτουν οι δαπάνες για ασφάλιση του αγρότη και των μελών της οικογένειάς του στον ΟΓΑ και πως δεν θα υπάρχει πλαφόν εξόδων σε πετρέλαιο, φυτοφάρμακα, λιπάσματα και άλλα αγροεφόδια.

Ωστόσο, μηδενικές πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να ικανοποιηθεί ένα από τα κυρίαρχα αιτήματα των αγροτών, το οποίο εστιάζει στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που θα κληθούν να καταβάλλουν με το νέο φορολογικό καθεστώς. Σε σχετικό ερώτημα ο κ. Θεοχάρης αρκέστηκε να απαντήσει στους βουλευτές της παράταξής του πως μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να την πάρει ο ίδιος. Σχετικά με το «καυτό» για τους αγρότες ζήτημα της ρύθμισης της επιστροφής του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου, «πέταξε το μπαλάκι» στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λέγοντας ότι πρέπει να υποβάλει σχετική πρόταση. Στο ενδεχόμενο να οριστεί χαμηλός συντελεστής 13% στην αγορά μηχανημάτων και λοιπών αγροεφοδίων, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «είναι θέμα πολιτικής απόφασης». Ομοίως απάντησε στην πρόταση των «γαλάζιων» βουλευτών να μη φορολογούνται οι κοινοτικές ενισχύσεις.

Στ.Ζ.

Τραγελαφικές καταστάσεις με τα πρόστιμα της Εφορίας

Τραγελαφικές καταστάσεις με τα πρόστιμα της Εφορίας

Το υπουργείο Οικονομικών στέλνει επιστολές για επιβολή ποινών οι οποίες θα αλλάξουν από βδομάδα!.
        
 Pin It
ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΠΑ: Το υπουργείο Οικονομικών στέλνει επιστολές για επιβολή ποινών οι οποίες θα αλλάξουν από βδομάδα!

Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου

Τον απόλυτο εμπαιγμό για τους φορολογουμένους συνιστούν οι τραγελαφικές καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί, με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, στο μείζον ζήτημα των προστίμων. Ενώ αύριο, 20 Φεβρουαρίου, λήγει η προθεσμία για την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, το υπουργείο Οικονομικών με επιστολή του προς τους υπόχρεους τους υπενθυμίζει ότι κινδυνεύουν με τα νέα τσουχτερά πρόστιμα, εάν δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα τη δήλωση. Η προειδοποιητική επιστολή αποστέλλεται σε μια στιγμή που το ίδιο υπουργείο, κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού, έχει έτοιμη τη ρύθμιση με τις αλλαγές στα πρόστιμα, η οποία και θα ενσωματωθεί σε πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί από βδομάδα στη Βουλή.

Αντί λοιπόν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αναγνωρίσει το λάθος της με τις εξοντωτικές ποινές, οι οποίες έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να εφαρμοστούν, παίζει με τα «σπασμένα» νεύρα των φορολογουμένων. Τα ίδια και χειρότερα έχουν γίνει με τις δηλώσεις του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Η εγκύκλιος για τον τρόπο παρακράτησης του ΦΜΥ δεν έχει εκδοθεί ακόμα, αφού το υπουργείο πήγε να αντιγράψει τον αγγλικό φορολογικό κώδικα και… χάθηκε στη μετάφραση. Αποτέλεσμα; Το απίστευτο αλαλούμ στα λογιστήρια των επιχειρήσεων (όσων έχουν απομείνει) από τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης. Ενώ ο φόρος αποδίδεται έναν μήνα μετά την παρακράτησή του (σ.σ. το άρθρο 60 του νόμου 4172/2013 αναφέρει: Ο φόρος που παρακρατείται αποδίδεται το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής του υποκείμενου σε παρακράτηση εισοδήματος), το υπουργείο δεν «κατάλαβε» τι αντέγραψε από τους Αγγλους, και τώρα παρέχει δίμηνο περιθώριο για να αποδώσουν τον φόρο οι επιχειρήσεις, διορθώνοντας την «γκάφα».

Οσοι πληρώνουν έναντι

Ενα ακόμα σημείο αφορά το τι γίνεται με τις επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν στην ώρα τους και δίνουν έναντι στους υπαλλήλους τους. Σ’ αυτή την περίπτωση ο εργοδότης φαίνεται να αποκτά το δικαίωμα μη έγκαιρης απόδοσης του φόρου, πράγμα που ζημιώνει τα έσοδα του Δημοσίου, την ώρα που το υπουργείο κάνει… κήρυγμα για την παρακράτηση των διπλών συντάξεων.

Οσον αφορά την προειδοποιητική επιστολή, προφανώς για να μη βρεθεί στη δυσάρεστη θέση η ηγεσία του υπουργείου να επιβάλει τα εξοντωτικά πρόστιμα για λάθη και εκπρόθεσμες δηλώσεις, ενημέρωσε τους υπόχρεους. Αντ’ αυτού όμως θα μπορούσε να τους καθησυχάσει ότι οι παραβάτες θα τιμωρηθούν με τις νέες, ηπιότερες ποινές, που θα ανακοινωθούν και επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα. Το μήνυμα που έλαβαν πολλές επιχειρήσεις στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο αναφέρει:

«Αγαπητέ/ή κύριε/α,

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι σε λίγες ημέρες λήγει η προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και παρακαλούμε (εφόσον δεν το έχετε ήδη πράξει) να μην αμελήσετε την έγκαιρη υποβολή της. Επίσης, θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε ότι από 01/01/2014 έχει τεθεί σε ισχύ ο νόμος 4174/2013 ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει σημαντικές αλλαγές στα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής όλων των δηλώσεων».

Με νομοσχέδιο-σκούπα που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, θα επιχειρήσει να δώσει τέλος στις εκκρεμότητες και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με προηγούμενες ρυθμίσεις για: τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις, τον φόρο υπεραξίας στα ακίνητα, το σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ, τη φορολογία των αγροτών, το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων καθώς και τον συμψηφισμό χρεών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών.

Τα πρόστιμα

Στα πρόστιμα επίκειται μείωση έως 68% για εκπρόθεσμη υποβολή ή μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων, καθώς και για μη έκδοση αποδείξεων.

Ειδικά για τη μη έκδοση αποδείξεων αναμένεται να καθιερωθεί πλαφόν στο ύψος του προστίμου στα 30.000 ευρώ. Το πρόστιμο των 1.000 ευρώ που επιβάλλεται σε επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Β´ κατηγορίας), πρόκειται να περιοριστεί στα 400 ευρώ (μείωση προστίμου 60%). Στο τραπέζι των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας βρίσκεται και η πρόταση για μείωση του προστίμου των 1.000 ευρώ στα 250 ευρώ, η οποία όμως μάλλον απορρίπτεται από την τρόικα. Το εξοντωτικό πρόστιμο των 2.500 ευρώ που επιβάλλεται στους επιτηδευματίες και στις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ´ κατηγορίας) «πέφτει» στα 800 ευρώ (μείωση προστίμου 68%), ενώ υπάρχει και πρόταση για μείωση στα 500 ευρώ, εάν συμφωνήσει η τρόικα.

Ο φόρος υπεραξίας

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την εξαίρεση από τον φόρο υπεραξίας για τα ακίνητα που οι πολίτες έχουν στην κατοχή τους για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών. Για τα υπόλοιπα ακίνητα ο φόρος περιορίζεται σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό. Η τιμή κτήσης θα υπολογίζεται ξανά λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον πληθωρισμό των ετών που μεσολάβησαν (δηλαδή θα πληθωρίζεται). Στην υπεραξία που προκύπτει εφαρμόζονται συντελεστές απομείωσης ανάλογα με τον χρόνο διακράτησης του ακινήτου, οι οποίοι ξεκινούν από 0,95 για διακράτηση έως πέντε χρόνια και φτάνουν έως 0,66 για διακράτηση από 20 έως 25 χρόνια. Επίσης διατηρείται η απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας για όσους έχουν κέρδος από την πώληση έως 25.000 ευρώ και έχουν κρατήσει το ακίνητο στην ιδιοκτησία τους τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται και θα βεβαιώνεται από τις εφορίες και οι συμβολαιογράφοι θα είναι υπεύθυνοι για την είσπραξη και την απόδοση του φόρου στο Δημόσιο.

Η υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ αποσυνδέεται από την καταβολή του φόρου. Το ποσό του οφειλόμενου ΦΠΑ θα βεβαιώνεται αυτόματα με την υποβολή της δήλωσης ηλεκτρονικά και για την εξόφλησή του στις τράπεζες ή τα ΕΛ.ΤΑ. θα εκδίδεται «ταυτότητα οφειλής». Η υποβολή θα μπορεί να γίνει χωρίς την πληρωμή των 10 ευρώ. Η δυνατότητα εξόφλησης σε δύο δόσεις διατηρείται. Ο υπόχρεος θα πρέπει να εξοφλεί το 50% του οφειλόμενου ΦΠΑ μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης και το υπόλοιπο 50% μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα, με προσαύξηση 2%.

Οι αγρότες

Ολοι οι αγρότες θα απαλλαγούν από την τήρηση βιβλίων, όμως θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μια ετήσια δήλωση ΦΠΑ και συγκεντρωτική κατάσταση μία φορά τον χρόνο. Θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος για τα 5 πρώτα χρόνια, ενώ η προκαταβολή φόρου για το 2015 θα μειωθεί στο 27,5%.

Το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ τον μήνα, ενώ καταργείται το μέτρο της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι 500 ευρώ. Πάσης φύσεως απαιτήσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και δήμους θα μπορούν να συμψηφίζονται με οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.