Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΔΙΠΛΗ ΛΙΣΤΑ Υπ. Οικονομικών: Αυτοί είναι οι «φορολογικοί παράδεισοι» ανά τον κόσμο

ΔΙΠΛΗ ΛΙΣΤΑ

Υπ. Οικονομικών: Αυτοί είναι οι «φορολογικοί παράδεισοι» ανά τον κόσμο

Υπ. Οικονομικών: Αυτοί είναι οι «φορολογικοί παράδεισοι» ανά τον κόσμο
Οι χώρες φορολογικοί παράδεισοι σε όλο τον κόσμο καταγράφονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη.
Πρόκειται για τα κράτη τα οποία δεν συνεργάζονται στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα ή το φορολογικό καθεστώς τους είναι προνομιακό σε σχέση με το ελληνικό.
Ειδικότερα, στην υπουργική απόφαση περιλαμβάνονται δύο λίστες: Η πρώτη με 31 χώρες που δεν συνεργάζονται με τις ελληνικές φορολογικές αρχές και η δεύτερη με 33 χώρες που διαθέτουν φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις ίσους ή χαμηλότερους κατά 50% από αυτούς που ισχύουν στη χώρα μας.
Η λίστα με τα μη συνεργάσιμα κράτη για το έτος 2014:
- Ανδόρα
- Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
- Μπαχρέιν
- Μπαρμπάντος
- Μπρουνέι
- Νήσοι Κουκ
- Ντομίνικα
- Γρενάδα
- Γουατεμάλα
- Τζέρσεϋ
- Λίβανος
- Λιβερία
- Λιχτενστάιν
- Νήσοι Μάρσαλ
- Μαυρίκιος
- Μονακό
- Ναούρου
- Ολλανδικές Αντίλλες
- ΠΓΔΜ
- Νιούε
- Παναμάς
- Φιλιππίνες
- 'Αγιος Χριστόφορος και Νέβις
- 'Αγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες
- Σαμόα
- Σεϋχέλλες
- Σιγκαπούρη
- Παρθένοι νήσοι των ΗΠΑ
- Βανουάτου
- Ουρουγουάη
- Χόνγκ-Κόνγκ
Η λίστα των κρατών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς :
• 'Αγιος Μαρίνος
• Αλβανία
• Ανδόρα
• Βανουάτου
• Βερμούδες
• Βοσνία - Ερζεγοβίνη
• Βουλγαρία
• Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
• Γιβραλτάρ
• Γκέρνσεϋ
• Ιρλανδία
• Κατάρ
• Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
• Κύπρος
• Λίχτενσταϊν
• Μαυροβούνιο
• Μακάο
• Μονακό
• Μονσεράτ
• Μπαχάμες
• Μπαχρέϊν
• Μπελίζ
• Ναουρού
• Νήσοι Κέϋμαν
• Νήσοι Μάρσαλ
• Νήσος του Μάν
• Νήσοι Τέρκς και Κάϊκος
• Ομάν
• Παραγουάη
• Σαουδική Αραβία
• Σεϋχέλλες
• Τζέρσεϋ
• ΠΓΔΜ

Τέλος τα τεκμήρια διαβίωσης


Τέλος τα τεκμήρια διαβίωσης

Τέλος τα τεκμήρια διαβίωσης
Τελευταία χρονιά με τεκμήρια διαβίωσης θα είναι το 2014. Από το 2015 τέλος και αντικατάστασή τους από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Tην απόσυρση των τεκμηρίων διαβίωσης προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για τον αναχρονιστικό τρόπο φορολόγησης, με βάση ιδεατές δαπάνες, οι οποίες στην πράξη έχουν γίνει εφιάλτης για χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και για τους ανέργους και τους ελεύθερους επαγγελματίες που, λόγω της κρίσης, έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα.

Στη θέση των τεκμηρίων ο σχεδιασμός προβλέπει τη θέσπιση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Το αποφασιστικό βήμα για τη δημιουργία του έκανε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας από μια σειρά από επιχειρήσεις και φορείς να του υποβάλουν στοιχεία για τις συναλλαγές των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, τα τεκμήρια πρόκειται να καταργηθούν από τα εισοδήματα του 2015, αναφέρει το e-forologia.gr επικαλούμενο το capital.gr. Μάλιστα, ο ίδιος σχεδιασμός προβλέπει ότι η κατάργηση θα γίνει σταδιακά, με την απαλλαγή, αρχικά, από τα τεκμήρια των μισθωτών και των συνταξιούχων και, στη συνέχεια, μέσα σε ένα ή δύο χρόνια, και των υπόλοιπων φορολογουμένων.

Προϋπόθεση για την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης είναι να στηθεί και να λειτουργήσει το νέο σύστημα της καταγραφής των δαπανών των φορολογουμένων, αλλά και να προχωρήσουν οι έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες τυπικά έχουν ήδη θεσπιστεί.

Ποια στοιχεία θέλει να συγκεντρώνει και να καταγράφει το υπουργείο Οικονομικών;

Τις δαπάνες των φορολογουμένων για ασφάλιστρα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι.

Τις χρεώσεις σε πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι.

Τις δαπάνες τους για λογαριασμούς ΔΕΚΟ, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό ύδρευσης. Με βάση αυτές τις δαπάνες, το υπουργείο Οικονομικών θα εντοπίζει εστίες πολυτελούς διαβίωσης.

Τους λογαριασμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που εξοφλούν οι φορολογούμενοι.

Το ποσό των τόκων που εισπράττουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι από προθεσμιακές καταθέσεις, τραπεζικούς λογαριασμούς και συμφωνίες επαναγοράς (repos).

Τα δίδακτρα που κατα-βάλλουν οι φορολογούμενοι για ιδιωτικά σχολεία, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και κολέγια.

Τα στοιχεία κατόχων τραπεζικών λογαριασμών οι οποίοι εμφανίζουν συνολική χρέωση ή πίστωση άνω των 50.000 ευρώ.

Τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, αλλά οι κάτοχοί τους πραγματοποιούν συναλλαγές στην Ελλάδα. Με τα στοιχεία αυτά, η Εφορία θα εντοπίζει φορολογουμένους που διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς και, κατ΄ επέκταση, κεφάλαια στο εξωτερικό.

Τα χρήματα που αποστέλλουν με εμβάσματα οι φορολογούμενοι στο εξωτερικό.

Τα παραπάνω στοιχεία θα συμπληρώνονται από αυτά που ήδη γνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως είναι το δηλωθέν εισόδημα, τα ακίνητα, τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και οι πισίνες που διαθέτει ο φορολογούμενος.

Στο 100% οι αποδείξεις από σουπερμάρκετ, βενζινάδικα

09/03/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο 100% οι αποδείξεις από σουπερμάρκετ, βενζινάδικα

Πίσω ολοταχώς έκανε τελικώς η κυβέρνηση στο μείζον θέμα των αποδείξεων, εν όψει των «διπλών» εκλογών αλλά και λόγω των ισχυρών αντιδράσεων που προκάλεσαν οι αρχικές ανακοινώσεις για «κούρεμα» της αξίας των αποδείξεων από σουπερμάρκετ και καύσιμα κατά 50% .
        
 Pin It
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις δηλώσεις που θα υποβάλουν το 2015

Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου

Πίσω ολοταχώς έκανε τελικώς η κυβέρνηση στο μείζον θέμα των αποδείξεων, εν όψει των «διπλών» εκλογών αλλά και λόγω των ισχυρών αντιδράσεων που προκάλεσαν οι αρχικές ανακοινώσεις για «κούρεμα» της αξίας των αποδείξεων από σουπερμάρκετ και καύσιμα κατά 50%.

Μετά από παλινωδίες, πειραματισμούς, προχειρότητα και καθυστερήσεις μηνών και αφού πρώτα… τρέλανε τους φορολογούμενους, οι οποίοι μαδούσαν «μαργαρίτες» για να μαντέψουν ποιες αποδείξεις προϊόντων και υπηρεσιών «μετράνε» στην Εφορία, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εδέησε και ανακοίνωσε (ελπίζουμε να μην το αλλάξει εκ νέου) ότι οι αποδείξεις θα υπολογίζονται στο 100% της αξίας τους και όχι στο 50% (για σουπερμάρκετ και καύσιμα), όπως αρχικώς είχε ανακοινωθεί. Πρόκειται για τις αποδείξεις που θα συγκεντρωθούν φέτος (εισοδήματα 2014) και η αξία τους θα δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2015 και έπρεπε ήδη να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι από την 1η του έτους ποιες από αυτές θα μαζέψουν. Οι αποδείξεις λοιπόν που θα μαζέψουν φέτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι από σουπερμάρκετ και καύσιμα θα υπολογιστούν από την Εφορία στο 100% της αξίας τους, όπως και οι υπόλοιπες που αναγνωρίζει η Εφορία.

Ωστόσο ζήτημα υπάρχει με τις αποδείξεις από φάρμακα τις οποίες δεν αναγνωρίζει η Εφορία. Πολλοί φορολογούμενοι, και κυρίως οι συνταξιούχοι, δαπανούν μεγάλο μέρος του οικογενειακού τους προϋπολογισμού σε φάρμακα και ως εκ τούτου θα έπρεπε στη συνολική αξία αποδείξεων που υποχρεούνται να μαζέψουν να υπολογίζονται και αυτές.

Η αλλαγή της αρχικής απόφασης, η οποία προέβλεπε να λαμβάνεται υπόψη το 50% της αξίας των αποδείξεων από σουπερμάρκετ και καύσιμα, κρίθηκε… αναγκαία, καθώς το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση θα ήταν υπολογίσιμο εν όψει εκλογών. Πολλά νοικοκυριά, που ξοδεύουν πλέον μόνο για διατροφή και στέγαση, θα δυσκολεύονταν να συγκεντρώσουν το 10% του εισοδήματός τους σε αποδείξεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν να πληρώσουν επιπλέον φόρους λόγω της ποινής (22%) που προβλέπεται σε περίπτωση μη συγκέντρωσης του απαιτούμενου ποσού . Η δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά εξαιτίας της μνημονιακής λαίλαπας επιβεβαιώνεται και από έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Σε ερώτημα σχετικά με τη δυνατότητα ανταπόκρισης στις φορολογικές υποχρεώσεις τους για το 2014, έξι στους δέκα πολίτες (ποσοστό 59%) εκτιμούν ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν. Αντιθέτως, τρεις στους δέκα (το 31%) απάντησαν ότι θεωρούν πως θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν, ενώ ένας στους δέκα (10%) δεν είναι σε θέση να παράσχει κάποια εκτίμηση στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Το εισόδημα που πρέπει να καλυφθεί

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος του 2014 που πρέπει να καλυφθεί με αποδείξεις από κάθε μισθωτό και συνταξιούχο μειώνεται στο 10% από 25% που ήταν για το 2013. Δηλαδή το συνολικό ποσό αποδείξεων που πρέπει να μαζέψουν φέτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι μειωμένο κατά 60%, ενώ αν συνυπολογιστεί και η μείωση του εισοδήματός τους λόγω Μνημονίου, τότε το τελικό ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει φέτος ο καθένας τους θα είναι φέτος χαμηλότερο κατά ποσοστό άνω του 60%.

Οι αποδείξεις που απαιτείται να προσκομίσει κάθε μισθωτός και συνταξιούχος από αγορές ειδών διατροφής και καυσίμων θα υπολογίζονται στο σύνολό τους. Για να διατηρηθεί στο ακέραιο το ποσό μείωσης φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων να διατηρηθεί στο ακέραιο, ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις συνολικής αξίας ίσης με ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ. Το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζονται γίνεται αποδεκτό μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση, λογίζεται συνολικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζεται μεταξύ τους ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με την κλίμακα ατομικό εισόδημα.

…………………………………………………………

Τι ισχύει για τις φετινές δηλώσεις

Προσοχή! Το σύστημα των αποδείξεων που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2013, τα οποία θα δηλωθούν με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, είναι διαφορετικό.

Την περασμένη χρονιά, μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες αλλά και εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» έπρεπε να συγκεντρώσουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του ετήσιου εισοδήματός τους. Η υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων αξίας μέχρι 25% του συνολικού εισοδήματος ισχύει για ετήσια ποσά εισοδήματος μέχρι 42.000 ευρώ.

Για όσους είχαν εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ θα έπρεπε να είχαν μαζέψει αποδείξεις συνολικής αξίας 10.500 ευρώ. Σε όσους δεν συγκέντρωσαν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων επιβάλλεται φορολογική «ποινή» 22%. Στις αποδείξεις που αναγνωρίζει η Εφορία προστέθηκαν κι αυτές που αφορούν δαπάνες για δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιαίτερων μαθημάτων. Προστέθηκαν επίσης και οι αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών ή λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιούνται σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

………………………………………………………………………………………..

Η Εφορία «αναγνωρίζει» τα πούρα, αλλά όχι τα φάρμακα!

Οι αποδείξεις που «μετράνε»

Καπνός

• Τσιγάρα, πούρα

Ενδυση – Υπόδηση

• Υφάσματα • Ρούχα • Αξεσουάρ ένδυσης • Παπούτσια • Επιδιορθώσεις υποδημάτων • Μεταποίηση ρούχων • Καθαρισμός ενδυμάτων

Επισκευή και συντήρηση κατοικίας

• Υλικά οικοδομής (π.χ. χρώματα, στόκος) • Εργασίες υδραυλικού • Εργασίες ηλεκτρολόγου • Κλειδαράς • Εργασίες ελαιοχρωματιστή

Διατροφή

• Τρόφιμα • Μη αλκοολούχα ποτά (ροφήματα, αναψυκτικά, χυμοί, νερό) • Κρασιά, αλκοολούχα ποτά

Μεταφορές

• Ανταλλακτικά αυτοκινήτου • Ελαστικά • Λιπαντικά • Πυροσβεστήρας • Καύσιμα • Σέρβις αυτοκινήτου – μοτοσικλέτας • Πλύσιμο αυτοκινήτου • Βαφή αυτοκινήτου • Βουλκανιζατέρ • Μίσθωση ταξί • Μεταφορές πραγμάτων

Είδη νοικοκυριού

• Επιπλα • Φωτιστικά • Διακοσμητικά • Χαλιά – μοκέτες • Υφάσματα κου­ρτί­νας • Ριχτάρια • Στρώμα • Μαξιλάρια • Σεντόνια • Κουβέρτες • Πετσέτες • Ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες, φούρνοι, κλιματιστικά και θερμάστρες) • Μικρές οικιακές συσκευές • Επισκευή ηλεκτρικών συσκευών • Πιάτα – μαχαιροπίρουνα • Υαλικά • Σκεύη κουζίνας • Εργαλεία • Είδη κηπουρικής • Εξαρτήματα (π.χ. λαμπτήρες, μπαταρίες) • Είδη καθαρισμού • Οικιακές υπηρεσίες (οικιακή βοηθός , φύλαξη παιδιών στο σπίτι) • Φύλαξη και καθαρισμός χαλιών
Εκπαίδευση

• Δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών

Εστιατόρια – καφέ – ξενοδοχεία

• Εστιατόρια • Ταβέρνες • Ζαχαροπλαστεία • Καφενεία • Μπαρ • Νυχτερινά κέντρα • Εξοδα ξενοδοχείων

Αναψυχή – πολιτιστικές δραστηριότητες

• Ράδιο CD • Τηλεοράσεις • Δορυφορική κεραία • Αποκωδικοποιητής • Συσκευή GPS • Ψηφιακή κορνίζα • Φωτογραφική μηχανή • Βιντεοκάμερες • Ηλεκτρονικοί υπολογιστές • Μέσα εγγραφής ήχου – εικόνας • Επισκευές συσκευών • Μουσικά όργανα • Μεγάλα είδη αναψυχής (εξωλέμβια μηχανή, γουίντ σέρφινγκ) • Ηλεκτρονικά παιχνίδια • Παιχνίδια (κούκλες, ποδήλατα, παζλ) • Είδη άθλησης • Ανθη • Τροφές και είδη για κατοικίδια ζώα • Κτηνιατρικές υπηρεσίες • Εισιτήρια αθλητικών δραστηριοτήτων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.ά.) • Γυμναστήρια • Σχολές χορού • Ωδεία • Μαθήματα ποδοσφαίρου – μπάσκετ • Μαθήματα κολύμβησης • Λούνα παρκ • Ιντερνετ καφέ • Κινηματογράφος • Θέατρα • Μουσεία • Εκτυπώσεις φωτογραφίας • Ενοικίαση DVD • Βιβλία • Εφημερίδες • Περιοδικά • Γραφική ύλη • Σχολικά είδη • Πακέτο διακοπών • Εκπαίδευση

Διάφορα αγαθά – υπηρεσίες

• Κουρεία – κομμωτήρια • Ηλεκτρική ξυριστική μηχανή • Πιστολάκι μαλλιών • Είδη ατομικής φροντίδας • Κοσμήματα – ρολόγια • Είδη ταξιδιού • Είδη καπνιστού • Παιδικό καροτσάκι • Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου • Βρεφονηπιακοί σταθμοί • Οίκοι ευγηρίας • Βοήθεια ηλικιωμένων στο σπίτι • Τραπεζικές υπηρεσίες • Υπηρεσίες χρηματιστών • Υπηρεσίες συμβούλων φορολογίας • Δικηγόροι • Εξοδα θρησκευτικών τελετών (κηδείες) • Υπηρεσίες μεσιτικών γραφείων • Αγγελίες σε εφημερίδες • Φωτοτυπίες

…………………………………………………………………

Οι αποδείξεις που δεν «μετράνε»

• Ενοίκια κατοικιών • Υδρευση • Δημοτικά τέλη • Αποχέτευσ • Υπηρεσίες κοινόχρηστων • Συντήρηση ανελκυστήρα • Κηπουρός • Καθαρισμός πολυκατοικίας • Απόφραξη κεντρικής αποχέτευσης • Συντήρηση καυστήρα κεντρικής θέρμανσης • Ηλεκτρικό ρεύμα • Υγραέριο • Φυσικό αέριο • Πετρέλαιο θέρμανσης • Κάρβουνα – καυσόξυλα

Υγεία

• Φάρμακα • Φαρμακευτικά προϊόντα (π.χ. θερμόμετρο, οινόπνευμα) • Θεραπευτικές συσκευές (π.χ. ακουστικά βαρηκοΐας, συσκευή μέτρησης ζαχάρου, πιεσόμετρο) • Ιατρικές υπηρεσίες • Οδοντιατρικές υπηρεσίες • Φυσιοθεραπεία • Μικροβιολογική εξέταση • Ακτινογραφία • Υπέρηχος • Τεστ ΠΑΠ • Μαστογραφία • Νοσοκομειακή περίθαλψη • Αποκλειστική νοσοκόμα

Μεταφορές – επικοινωνίες

• Αγορά αυτοκινήτων • Αγορά μοτοποδήλατων – μοτοσικλετών • Αγορά σκαφών αναψυχής • Τέλη κυκλοφορίας • Διόδια • Εισιτήρια σε τρένα, αεροπλάνα, πλοία, αστικές συγκοινωνίες • Δημόσιες ταχυδρομικές υπηρεσίες • Υπηρεσίες ιδιωτικών ταχυδρομείων (courier) • Σταθερή τηλεφωνία • Κινητή τηλεφωνία • Πρόσβαση στο διαδίκτυο • Συνδρομητική τηλεόραση

Αλλες υπηρεσίες

• Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων • Ασφάλιση κατοικίας • Ασφάλιση υγείας • Ασφάλιστρα αυτοκινήτου – δικύκλων • Αλλες ασφαλίσεις • Φωτοβολταϊκά

Ποιες αποδείξεις μετράνε στο ακέραιο το 2014

ΥΠΟΙΚ

Ποιες αποδείξεις μετράνε στο ακέραιο το 2014

Ποιες αποδείξεις μετράνε στο ακέραιο το 2014
Στο 100% της αξίας τους θα «μετράνε» τελικά οι αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ και τα πρατήρια καυσίμων. Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη ορίζεται ότι και κατά την τρέχουσα χρήση οι αποδείξεις που απαιτείται να προσκομίσει ο φορολογούμενος από αγορές ειδών διατροφής και καυσίμων θα υπολογίζονται στο σύνολό τους. Το μέτρο συλλογής αποδείξεων αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και τους εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι» και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών.
Προκειμένου το ποσό μείωσης φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων να διατηρηθεί ακέραιο, ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ.
Το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζονται γίνεται αποδεκτό μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση, λογίζεται συνολικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζεται μεταξύ τους ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με την κλίμακα ατομικό εισόδημα. Οι αποδείξεις που προσκομίζονται πρέπει να αφορούν αγορές αγαθών και υπηρεσιών και συγκεκριμένα:
- Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά
- Αλκοολούχα ποτά και καπνός
- Ένδυση και υπόδηση
- Στέγαση (μόνο οι υπηρεσίες και τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας)
- Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες
- Μεταφορές (μόνο οι μεταφορές πραγμάτων, η συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου/μοτοσυκλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα, τα λιπαντικά, το αντιψυκτικό και η μίσθωση ταξί)
- Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές στη - Δημόσια Τηλεόραση και σε συνδρομητικά κανάλια
- Εκπαίδευση (μόνο τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών)
- Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια
- Αλλά αγαθά και υπηρεσίες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για κάθε είδους ασφάλιση).
Πιο συγκεκριμένα οι αποδείξεις που θα πρέπει να μαζεύουν φέτος
Οι αποδείξεις που «αναγνωρίζει» η εφορία
Διατροφή
  • Τρόφιμα.
  • Μη αλκοολούχα ποτά (ροφήματα, αναψυκτικά, χυμούς, νερό)
  • Κρασιά, αλκοολούχα ποτά
Καπνός
  • Τσιγάρα, πούρα
Ένδυση - Υπόδηση.
  • Υφάσματα.
  • Ρούχα.
  • Αξεσουάρ ένδυσης.
  • Παπούτσια.
  • Επιδιορθώσεις υποδημάτων.
  • Μεταποίηση ρούχων.
  • Καθαρισμός ενδυμάτων.
Επισκευή και Συντήρηση κατοικίας.
  • Υλικά οικοδομής (π.χ. χρώματα στόκος) .
  • Εργασίες υδραυλικού.
  • Εργασίες ηλεκτρολόγου.
  • Κλειδαράς.
  • Εργασίες ελαιοχρωματιστή
Είδη νοικοκυριού.
  • Έπιπλα.
  • Φωτιστικά.
  • Διακοσμητικά .
  • Χαλιά – μοκέτες.
  • Υφάσματα κουρτίνας.
  • Ριχτάρια.
  • Στρώμα.
  • Μαξιλάρια.
  • Σεντόνια .
  • Κουβέρτες.
  • Πετσέτες.
  • Ηλεκτρικές συσκευές. (ψυγεία , πλυντήρια , κουζίνες φούρνοι κλιματιστικά και θερμάστρες).
  • Μικρές οικιακές συσκευές.
  • Επισκευή ηλεκτρικών συσκευών.
  • Πιάτα – μαχαιροπήρουνα.
  • Υαλικά .
  • Σκεύη κουζίνας.
  • Εργαλεία .
  • Είδη κηπουρικής.
  • Εξαρτήματα (π.χ. λαμπτήρες, μπαταρίες).
  • Είδη καθαρισμού.
  • Οικιακές υπηρεσίες (οικιακή βοηθός , φύλαξη παιδιών στο σπίτι).
  • Φύλαξη και καθαρισμός χαλιών.
Μεταφορές
  • Ανταλλακτικά αυτοκινήτου.
  • Ελαστικά
  • Λιπαντικά.
  • Πυροσβεστήρας.
  • Καύσιμα.
  • Σέρβις αυτοκινήτου - μοτοσυκλέτας.
  • Πλύσιμο αυτοκινήτου.
  • Βαφή αυτοκινήτου
  • Βουλκανιζατέρ.
  • Μίσθωση ταξί.
  • Μεταφορές πραγμάτων.
Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες.
  • Ράδιο CD.
  • Τηλεοράσεις
  • Δορυφορική κεραία
  • Αποκωδικοποιητής
  • Συσκευή GPS.
  • Ψηφιακή κορνίζα.
  • Φωτογραφική μηχανή.
  • Βιντεοκάμερες
  • Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές.
  • Μέσα εγγραφής ήχου – εικόνας.
  • Επισκευές συσκευών.
  • Μουσικά όργανα.
  • Ηλεκτρονικά παιχνίδια.
  • Παιχνίδια (κούκλες , ποδήλατα, παζλ).
  • Είδη άθλησης
  • Άνθη
  • Τροφές και είδη για κατοικίδια ζώα.
  • Κτηνιατρικές υπηρεσίες
  • Γυμναστήρια.
  • Σχολές χορού.
  • Ωδεία.
  • Μαθήματα ποδοσφαίρου – μπάσκετ.
  • Μαθήματα κολύμβησης.
  • Λούνα πάρκ.
  • Internet Cafe.
  • Κινηματόγραφος
  • Θέατρα.
  • Μουσεία.
  • Εκτυπώσεις φωτογραφίας.
  • Ενοικίαση DVD.
  • Βιβλία
  • Εφημερίδες
  • Περιοδικά
  • Γραφική ύλη
  • Σχολικά είδη
  • Πακέτο διακοπών
Εκπαίδευση.
- Δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών
Εστιατόρια – καφέ – ξενοδοχεία .
  • Εστιατόρια
  • Ταβέρνες
  • Ζαχαροπλαστεία
  • Καφενεία.
  • Μπαρ
  • Νυχτερινά κέντρα
  • Έξοδα ξενοδοχείων.
Διάφορα αγαθά – υπηρεσίες.
  • Κουρεία – κομμωτήρια
  • Ηλεκτρική ξυριστική μηχανή
  • Πιστολάκι μαλλιών
  • Είδη ατομικής φροντίδας
  • Κοσμήματα – ρολόγια
  • Είδη ταξιδιού
  • Είδη καπνιστού
  • Παιδικό καροτσάκι.
  • Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου
  • Οίκοι ευγηρίας.
  • Βοήθεια ηλικιωμένων στο σπίτι
  • Τραπεζικές υπηρεσίες.
  • Υπηρεσίες χρηματιστών
  • Υπηρεσίες συμβούλων φορολογίας
  • Δικηγόροι
  • Έξοδα θρησκευτικών τελετών (κηδείες)
  • Υπηρεσίες μεσιτικών γραφείων
  • Αγγελίες σε εφημερίδες.
  • Φωτοτυπίες.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι αποδείξεις που δεν «μετράνε»*
 Ενοίκια κατοικιών
 Ύδρευση.
 Δημοτικά τέλη
 Αποχέτευση
 Υπηρεσίες κοινοχρήστων
 Συντήρηση ανελκυστήρα.
 Κηπουρός.
 Καθαρισμός πολυκατοικίας
 Απόφραξη κεντρικής αποχέτευσης
 Συντήρηση καυστήρα κεντρικής θέρμανσης
 Ηλεκτρικό ρεύμα
 Υγραέριο
 Φυσικό αέριο
 Πετρέλαιο Θέρμανσης
 Κάρβουνα - καυσόξυλα.
Υγεία.
 Φάρμακα
 Φαρμακευτικά προϊόντα (π.χ. θερμόμετρο ,οινόπνευμα)
 Θεραπευτικές συσκευές (π.χ. ακουστικά βαρηκοΐας , συσκευή μέτρησης ζαχάρου, πιεσόμετρο)
 Ιατρικές υπηρεσίες
 Οδοντιατρικές υπηρεσίες
 Φυσιοθεραπεία
 Μικροβιολογική εξέταση.
 Ακτινογραφία
 Υπέρηχος.
 Τεστ ΠΑΠ
 Μαστογραφία.
 Νοσοκομειακή περίθαλψη
 Αποκλειστική νοσοκόμα.
Μεταφορές – Επικοινωνίες .
 Αγορά αυτοκινήτων
 Αγορά μοτοποδήλατων – μοτοσυκλετών
 Αγορά σαφών αναψυχής
 Τέλη κυκλοφορίας
 Διόδια
 Εισιτήρια σε τρένα , αεροπλάνα , πλοία αστικές συγκοινωνίες.
 Δημόσιες ταχυδρομικές υπηρεσίες .
 Υπηρεσίες ιδιωτικών ταχυδρομείων (courier).
 Σταθερή τηλεφωνία.
 Κινητή τηλεφωνία
 Πρόσβαση στο διαδίκτυο
 Συνδρομητική τηλεόραση.
Άλλες υπηρεσίες
 Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων
 Ασφάλισης κατοικίας.
 Ασφάλισης υγείας
 Ασφάλιστρα αυτοκινήτου – δικύκλων.
 Άλλες ασφαλίσεις
 Φωτοβολταϊκά