Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Εισέπραξες επίδομα πριν τις εκλογές; Κινδυνεύεις να το επιστρέψεις μετά την κάλπη

Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014 11:56

Εισέπραξες επίδομα πριν τις εκλογές; Κινδυνεύεις να το επιστρέψεις μετά την κάλπη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Εισέπραξες επίδομα πριν τις εκλογές; Κινδυνεύεις να το επιστρέψεις μετά την κάλπη
Άρον-άρον δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση που δίνει το δικαίωμα στον ΟΓΑ να προκαταβάλει το επίδομα τέκνων σε περίπου 700.000 γονείς με παιδιά. 
Γράφει:  
Πρόκειται για το επίδομα των 40 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί που χορηγείται από πέρυσι με εισοδηματικά κριτήρια ως «αντάλλαγμα» για την κατάργηση του αφορολογήτου της φορολογικής κλίμακας. Είναι τέτοια η «βιασύνη» της κυβέρνησης να ρίξει χρήμα στην αγορά ώστε θα καταθέσει προκαταβολή επιδόματος σε γονείς οι οποίοι έχουν πάψει να το δικαιούνται. Χιλιάδες θα εμπλακούν σε μια διαδικασία να εισπράξουν χρήματα τώρα και μετά τις εκλογές να πρέπει να τα επιστρέψουν ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα».
Γιατί συμβαίνει αυτό; Ακόμη δεν έχει υποβληθεί ούτε η φορολογική δήλωση με τα εισοδήματα του 2013, ούτε το έντυπο Α21 το οποίο καλούνται να συμπληρώσουν οι γονείς με παιδιά (σ.σ ο ΟΓΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ενεργοποιείται η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας θα υποβληθεί το έντυπο Α21). Έτσι, οι αρχές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τα εισοδήματα του 2013. Τι θα κάνουν; Θα δώσουν προκαταβολή επιδόματος σε όλους όσους εισέπραξαν επίδομα το 2013 με βάση τα εισοδήματα του 2012. Είναι προφανές ότι από αυτή την απόφαση η οποία γίνεται στο όνομα του να εισρεύσει χρήμα στην αγορά θα προκύψουν σημαντικές στρεβλώσεις:
1.    Αυτοί που απέκτησαν παιδί μέσα στο 2013, δεν θα πάρουν επίδομα
2.    Αυτοί που υπέστησαν κατακόρυφη μείωση των εισοδημάτων τους μέσα στο 2013, επίσης δεν θα εισπράξουν επίδομα
Και οι δύο αυτές κατηγορίες, θα περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, να σταλεί και το Α21 και μετά θα εισπράξουν επίδομα, προφανώς όχι νωρίτερα από τις 20 Ιουλίου στην καλύτερη περίπτωση.
Θα υπάρξουν και αυτοί που θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που θα τους καταβάλουν έως τις 20 Απριλίου. Αν για παράδειγμα στις φετινές φορολογικές δηλώσεις εμφανίσουν έστω και μια μικρή αύξηση εισοδήματος, θα γίνει έλεγχος για να το αν εξακολουθούν να πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια και σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι δεν πληρούνται, τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν. 

Τεστ εσείς; Τεστ και εμείς –Αγαπητό οικονομικό επιτελείο διάβασε όλες τις ερωτήσεις πριν απαντήσεις

Τεστ εσείς; Τεστ και εμείς –Αγαπητό οικονομικό επιτελείο διάβασε όλες τις ερωτήσεις πριν απαντήσεις

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)
Τεστ εσείς; Τεστ και εμείς –Αγαπητό οικονομικό επιτελείο διάβασε όλες τις ερωτήσεις πριν απαντήσεις
Χρειάζεται μια μικρή εισαγωγή για να μπείτε στο… θέμα. Το υπουργείο Οικονομικών κάλεσε εκτάκτως και υποχρεωτικά τους εφοριακούς σε απογευματινά σεμινάρια με στόχο «την εκπαίδευσή τους για την αντιμετώπιση της όλο και αυξανόμενης έντασης που παρατηρείται στις εφορίες όλης της χώρας».  
Γράφει:  
Αφού λοιπόν τους μίλησαν για ρέγγες και θαλάσσιους ελέφαντες, τους κάλεσαν να συμπληρώσουν ένα τέστ μέσα σε δύο λεπτά. Ποιες ήταν οι ερωτήσεις του τέστ; «Διαίρεσε 999 δια 245 και γράψε το αποτέλεσμα στο πίσω μέρος της σελίδας». «Πολλαπλασίασε 123 επί 123». «Φώναξε δυνατά σχεδόν τελείωσα». Χρειάζεται να διαβάσεις έναν κατάλογο 11 τέτοιων εξυπνάδων προκειμένου, στη τελευταία γραμμή να συνειδητοποιήσεις ότι το τέστ είναι μια …δοκιμασία υπομονής, ή μια ειρωνεία. Αναφέρει η τελευταία γραμμή «Τώρα που διάβασες τα πάντα κάνε μόνο τις δύο πρώτες εντολές» (σ.σ οι οποίες αναφέρουν απλώς να αναγράψεις το όνομά σου).
Δεν θα κρίνουμε τον συντάκτη του τεστ ούτε αυτόν που πήρε την απόφαση να υποβάλλει τους εφοριακούς σε τέτοια διαδικασία. Τίποτα από αυτά. Απλώς, θα συντάξουμε ένα δικό μας τέστ. Το οποίο έχει ως εξής:
Αγαπητό οικονομικό επιτελείο, αγαπητέ γενικέ γραμματέα δημοσίων εσόδων, έχετε δύο ολόκληρα λεπτά της ώρας για να ολοκληρώσετε με επιτυχία αυτό το τεστ
1.     Γράψε το όνομά σου στο πάνω δεξιό μέρος της σελίδας
2.     Διάβασε όλες τις εντολές πριν κάνεις οτιδήποτε
3.     Υπολόγισε την ενέργεια που θα παραχθεί από τους καυγάδες που θα προκύψουν μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων λόγω της απόφασης οι φορολογικές δηλώσεις να προσυμπληρωθούν χωρίς ο ενδιαφερόμενος να μπορεί μόνος του να διορθώσει το λάθος
4.     Μάντεψε σε πέντε δευτερόλεπτα πόσες οικογένειες θα μπερδευτούν και θα δηλώσουν από δύο φορές ο καθένας τους τόκους μόνο και μόνο επειδή αποφασίστηκε να αναγράψουμε στη φορολογική δήλωση ακόμη και ένα λεπτό του ευρώ τόκο.
5.     Να εκτιμήσεις τον χρόνο που θα χρειαστεί ο υπάλληλος στο call center του υπουργείου Οικονομικών για να απαντήσει στους έξαλλους συνταξιούχους που θα αναζητούν τη βεβαίωση αποδοχών τους ηλεκτρονικά
6.     Δώσε στον λογιστή να καταλάβει που και πώς πρέπει να δηλώσει τον ημιυπαίθριο που τακτοποίησε ο πελάτης του ώστε και να εκπληρώσει την υποχρέωση για αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης του ακινήτου και να εξασφαλίσει την έκπτωση 50% που προβλέπει ο νόμος για συγκεκριμένες και όχι όλες τις κατηγορίες τακτοποιημένων και αυθαίρετων χώρων.
7.     Αποφάσισε τι θέλεις να κάνεις με τον φόρο υπεραξίας των ακινήτων μπας και ξαναλειτουργήσει η καταπληγωμένη αγορά ακινήτων
8.     Να καταλήξεις επίσης τι θέλεις να κάνεις με τα πρόστιμα που ψήφισες. Τελειώνει και ο Μάρτιος
9.     Μόλις φτάσεις εδώ, φώναξε δυνατά: κατάφερα να κάνω τη μισή Ελλάδα να χρωστάει στην εφορία
10.  Κάνε  βόλτα με τα πόδια στην Πατησίων και κατέγραψε τον αριθμό των πινακίδων «ενοικιάζεται» στα κλειστά καταστήματα. Μετά σκέψου γιατί πρέπει να υπερφορολογούνται οι μικρομεσαίοι στην Ελλάδα που απασχολούν το 70% των εργαζομένων που έχουν απομείνει
11.  Τώρα που διάβασες τα πάντα, απλώς σταμάτα να παίζεις με τη φορολογική νομοθεσία. 

ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΔΙΚΙΩΝ Οι αλλαγές στους φόρους των Ι.Χ. αυτοκινήτων

ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΔΙΚΙΩΝ

Οι αλλαγές στους φόρους των Ι.Χ. αυτοκινήτων

Οι αλλαγές στους φόρους των Ι.Χ. αυτοκινήτων
Του Γιώργου Κ. Ανδρή
andris@pegasus.gr
Φοροελαφρύνσεις για εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες με στόχο την τόνωση των πωλήσεων του κλάδου, την ανάσχεση κατάθεσης πινακίδων κυκλοφορίας από ιδιώτες καταναλωτές αλλά και από επαγγελματίες του χώρου, την αποκατάσταση αδικιών και βέβαια την αύξηση των κρατικών εσόδων.
Τα θέματα που έχουν εξεταστεί και αφορούν στα αυτοκίνητα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μείωση των Τεκμηρίων Διαβίωσης κατά 30%, μείωση του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης κατά 30%, αλλαγή του τρόπου φορολόγησης στη χρήση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ενεργοποίηση και πάλι των πινακίδων «ΔΟΚ» για τους επαγγελματίες του κλάδου, «απενεργοποίηση» των πινακίδων «Μ» από τις εφορίες, προκαταβολή των Τελών Κυκλοφορίας με σημαντικές εκπτώσεις αλλά και αλλαγές στην καταβολή των Τελών για Ι.Χ .που βρίσκονται σε φορολογική ακινησία (κατατεθειμένες πινακίδες) ή καινούργια που ταξινομούνται κατά το δεύτερο εξάμηνο του κάθε έτους, κατάργηση της καταβολής των Τελών στα Ι.Χ. που έχουν κατατεθειμένες πινακίδες και οδεύουν προς εξαγωγή, αλλαγές στη χρήση των εταιρικών αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, υψηλά πρόστιμα στους κατόχους επαγγελματικών αυτοκινήτων που τα χρησιμοποιούν ως Ι.Χ. και τα οχήματα που έχουν στην κατοχή τους οι εμπορίες αυτοκινήτων αλλά και οι εταιρείες χρονομίσθωσης και ενοικίασης θα εξαιρούνται από τον νόμο περί υποχρεωτικής ασφάλισής τους.
Επίσης το μέτρο της απόσυρσης θα λήγει στις 31 αντί για 20 Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα θα παρέχεται δυνατότητα υπαγωγής στις διατάξεις περί επιστροφών και για τα οχήματα για τα οποία έχουν κατατεθεί αιτήσεις επιστροφής του Τέλους Ταξινόμησης από ενδιάμεσους εμπόρους αυτοκινήτων, στους οποίους μεταβιβάστηκαν τα υπό κρίση οχήματα με ολόκληρο το ποσό του Τέλους Ταξινόμησης, τηρουμένων, κατά τα λοιπά, των ισχυουσών διατάξεων.
Οι αλλαγές στους φόρους των Ι.Χ. αυτοκινήτων
Αναπηρικά Ι.Χ.
Παράλληλα στο φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχει ρύθμιση και για τα αναπηρικά αυτοκίνητα των οποίων οι δικαιούχοι εξαιτίας των δυσλειτουργιών των υγειονομικών επιτροπών αλλά και των ιατρών δεν μπορούσαν να λάβουν βεβαιώσεις από τα ΚΕΠΑ ώστε να απαλλαγούν από το Τέλος Ταξινόμησης αλλά και τα Τέλη Κυκλοφορίας.
Οσον αφορά στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης εξετάστηκε να αλλάξει και να υπολογίζεται με βάση την αξία λιανικής αντί της εργοστασιακής αλλά εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων δεν θα αλλάξει προς το παρόν...
Αλλωστε αν άλλαζε ο τρόπος υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης θα δημιουργούσε θέμα στο ισχύον μέτρο της απόσυρσης αλλά και στην εισαγωγή των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που επίσης εκτελωνίζονται πλέον με βάση την εργοστασιακή αξία των αντίστοιχων καινούργιων μοντέλων και όχι με βάση το τιμολόγιο αγοράς τους.
Προς κατάργηση ο Φόρος Πολυτελείας
Ο Φόρος Πολυτελείας επιβάλλεται σε καινούργια και εισαγόμενα αυτοκίνητα με εργοστασιακή αξία από 20.000 ευρώ και άνω. Το ισχύον μέτρο δεν απέφερε τα αναμενόμενα έσοδα στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα στρέβλωσε και τις πραγματικές εργοστασιακές αξίες που δήλωναν κάποιες εισαγωγικές εταιρείες στην Υπηρεσία Αξιών, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει εκατομμύρια ευρώ
από έσοδα.Με την κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης, η αγορά θα λειτουργήσει με ένα σωστό ανταγωνιστικό πλαίσιο και βέβαια θα φθηνύνουν τα ακριβά μοντέλα...
Τέλη Κυκλοφορίας
Τα κρατικά έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας είναι γνωστό πως ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, τα οποία το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να μειωθούν περαιτέρω. Ωστόσο οι μαζικές καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας συνεχώς μειώνουν τα έσοδα, με αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει το σενάριο σε όσα ΙΧ γίνει άρση ακινησίας, οι κάτοχοί του να μην καταβάλουν ολόκληρο το τίμημα των τελών του έτους, αλλά μόνο των υπολειπόμενων μηνών. Δηλαδή, αν κάποιος προβεί σε άρση ακινησίας του οχήματός του τον Ιούνιο θα καταβάλει μόνο το 50% του τιμήματος των ετήσιων Τελών του οχήματός του.Παράλληλα το ίδιο ακριβώς σχέδιο εξετάζεται και για τα καινούρια αυτοκίνητα, ώστε να μην υπάρχουν διακυμάνσεις στα Τέλη κάθε έτους εξαιτίας της διπλής καταβολής των Τελών από τους νέους ιδιοκτήτες.
Εταιρικά αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο για τα εταιρικά αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες μετά από απαίτηση της Ε.Ε. Ειδικότερα επιτρέπεται η χρήση εταιρικού ΙΧ με ξένες πινακίδες για πρόσωπα με συνήθη κατοικία στην Ελλάδα που εργάζονται σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. και το χρησιμοποιούν στη χώρα μας, εφόσον υπάρχει σύμβαση εργασίας ή συμφωνία μισθωτού ή μη μισθωτού εργαζομένου με την εταιρεία, η μη επαγγελματική χρήση του εταιρικού ΙΧ να έχει δευτερεύοντα χαρακτήρα σε σχέση με την επαγγελματική χρήση του και να προβλέπεται στη σύμβαση εργασίας και το όχημα να καλύπτεται ασφαλιστικά στην Ελλάδα. Παράλληλα ορίζεται ότι η διάρκεια παραμονής του επιβατικού οχήματος στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής δεν περιορίζεται χρονικά, εφόσον πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις.
Διορθώνεται μια μεγάλη αδικία
Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων (κυρίως δίλιτρων) τα είχαν θέσει σε φορολογική ακινησία εξαιτίας της άδικης επιβολής υψηλών τεκμηρίων αλλά και Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης. Ο λόγος εστιάζεται στο γεγονός πως η εφορία δεν λάμβανε καθόλου υπόψη την πρώτη Αδεια Κυκλοφορίας σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος των συγκεκριμένων οχημάτων αλλά μόνο την ελληνική πρώτη Αδεια Κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα τα οχήματα να αντιμετωπίζονται ως πολύ νεότερα από ό,τι πραγματικά είναι. Δηλαδή, αν ένα Ι.Χ. είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στην Ε.Ε. το 2003 και είχε εισαχθεί στην Ελλάδα το 2010, η εφορία το φορολογούσε ως μοντέλο του 2010 και ο κάτοχός του δεν είχε ούτε μειώσεις στο τεκμήριο, ενώ αν ήταν και δίλιτρο επιβάλλονταν και Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης. Στο φορολογικό νομοσχέδιο καταργείται αυτή η αδικία και πλέον τα εισαγόμενα θα φορολογούνται με βάση την πραγματική τους ηλικία με εφαρμογή για τις φορολογικές χρήσεις 2013!
Πάνω από 1 εκατ. Ι.Χ. σε ακινησία
Περισσότερα από 1,1 εκατ. οχήματα έχουν τεθεί σε ακινησία την περίοδο 2009-2013 σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. Την ίδια περίοδο παράλληλα πραγματοποιήθηκε άρση ακινησίας σε 438.842 οχήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σε σύνολο 1.143.034 οχημάτων που τέθηκαν σε ακινησία την πενταετία 2009- 2013, τα 1.035.290 είναι οχήματα ΕΙΧ και ΔΙΧ.
Με δεδομένο, λοιπόν, τον αριθμό των οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν, τα διαφυγόντα κέρδη για το Δημόσιο για την επίμαχη περίοδο εκτιμώνται πως ξεπερνούν το1 δισ. ευρώ από τα Τέλη Κυκλοφορίας, τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης, τα ασφάλιστρα, τα καύσιμα, κ.ά. Ωστόσο παρά το γεγονός πως οι πωλήσεις νέων ΙΧ καταγράφουν πτώση ρεκόρ, έχουν εξαχθεί χιλιάδες αυτοκίνητα και άλλες τόσες δεκάδες χιλιάδες έχουν αποσυρθεί σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. Με επίσημο έγγραφό της προς τη Βουλή βεβαιώνει πως το 2008 ο στόλος κυκλοφορούντων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών ήταν 7,7 εκατ. και στο τέλος του 2012 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν αυξημένος κατά 300.000... Από την άλλη μεριά, όμως, τα έσοδα του Δημοσίου από τα Τέλη Κυκλοφορίας από το 1,5 δισ. ευρώ που ανήλθαν το 2010 έπεσαν κάτω από το 1,1 δισ. ευρώ το 2013.
Μείωση 30%
Οι 1,1 εκατ. πινακίδες κυκλοφορίας που έχουν κατατεθεί, οι απώλειες στα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας, ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης, η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων του κλάδου αλλά και οι αντιδράσεις των καταναλωτών οδήγησαν το οικονομικό επιτελείο στην πλήρη αναδιάρθρωση του φορολογικού πλαισίου για τα αυτοκίνητα.
Αρχικά έχουμε τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% που συμπαρασύρει και τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης που επιβάλλεται στα ΙΧ με κινητήρες άνω των 1.929 κ.εκ. Με τα συγκεκριμένα μέτρα θα πάρουν μικρή «ανάσα» οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων και ειδικά εκείνοι που έχουν στην κατοχή τους κάποιο μοντέλο με δίλιτρο ή μεγαλύτερου κυβισμού κινητήρα.
Ξεχάστε τις πινακίδες «Μ» από τις εφορίες
Τις πινακίδες «Μ» από τις εφορίες φαίνεται πως χρησιμοποιούν πάρα πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κατατεθειμένες πινακίδες κυκλοφορίας ώστε να κυκλοφορούν νόμιμα τα οχήματά τους δύο ημέρες κάθε μήνα.
Το υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να περιορίσει τη χρήση των πινακίδων «Μ», καθώς έχει γίνει κατάχρηση από κάποιους, θέτει πολύ αυστηρούς περιορισμούς, καθώς η χρήση των συγκεκριμένων πινακίδων κυκλοφορίας θα μπορεί να γίνεται μόνο δύο φορές τον χρόνο συνολικής διάρκειας τριών ημερών και μόνο για παράδοση του οχήματος σε κέντρο ανακύκλωσης ή για την επισκευή του και τον έλεγχο του από ΚΤΕΟ και βέβαια να είναι ασφαλισμένο! Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο οι πινακίδες «Μ» θα χρησιμοποιούνται από εκείνους που πραγματικά τις έχουν ανάγκη και όχι για να πηγαίνουν διήμερες βόλτες στα χιονοδρομικά μία φορά τον μήνα οι ιδιοκτήτες τους γλιτώνοντας την καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας αλλά και του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης.
Πρόστιμα και στα διπλοκάμπινα!
Τα επαγγελματικά αυτοκίνητα είναι γνωστό πως καταβάλλουν χαμηλά Τέλη Κυκλοφορίας καθώς αποτελούν εργαλεία δουλειάς. Στην Ελλάδα φαίνεται πως έχει γίνει κατάχρηση και σε αυτό τον θεσμό και πλέον τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παραβάτες θα είναι τσουχτερά. Μάλιστα στο στόχαστρο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου εισέρχονται τα γνωστά διπλοκάμπινα τετρακίνητα μοντέλα στα οποία τοποθετώντας ένα hard-top στο πίσω μέρος της καρότσας τα μετατρέπουν σε τζιπ. Αλλωστε τα καινούρια σύγχρονα διπλοκάμπινα δεν υστερούν ούτε σε δυνατότητες αλλά ούτε σε πολυτέλεια από τα ιδιωτικής χρήσης τετρακίνητα μοντέλα...Τα πρόστιμα υπολογίζονται σε ποσό ίσο με το 1/5 του αναλογούντος σε αυτά Τέλους Ταξινόμησης, με ανώτατο όριο το ποσό των 2.000 ευρώ. Το ανώτατο όριο στο ύψος των προστίμων υιοθετήθηκε καθώς η αξία των παλιών διπλοκάμπινων ή άλλων επαγγελματικών οχημάτων είναι πολύ μικρότερη του αναλογούντος προστίμου.
Οι ρυθμίσεις για τους επαγγελματίες του κλάδου
Σημαντικές είναι και οι ρυθμίσεις που αναμένεται να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο και αφορούν τους επαγγελματίες του κλάδου.
Ειδικότερα με το νέο καθεστώς αναμένεται να «ξεπαγώσουν» οι εξαγωγές ΙΧ, να σταματήσει αθρόα κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας από εμπορίες και εταιρείες ενοικίασης και χρονομίσθωσης, ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται και πάλι οι πινακίδες «ΔΟΚ».
Εξαγωγές Ι.Χ.
Κυριολεκτικά έχουν «παγώσει» οι εξαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από την Ελλάδα, καθώς οι έμποροι ή οι ιδιοκτήτες τους, αν οι πινακίδες κυκλοφορίας τους είναι κατατεθειμένες, θα πρέπει να προβούν σε άρση ακινησίας καταβάλλοντας τα Τέλη Κυκλοφορίας και κατόπιν να προχωρήσει η εξαγωγή των οχημάτων.
Το κόστος όμως καταβολής των Τελών Κυκλοφορίας είναι υπέρογκο, καθώς η πλειονότητα των οχημάτων είναι μεγάλου κυβισμού και με δεδομένο ότι έχουν πουληθεί στο εξωτερικό έναντι 3.000 έως 5.000 ευρώ, η καταβολή των Τελών καθιστά ασύμφορη την εξαγωγή τους...
Με το νέο φορολογικό δεν θα χρειάζεται η καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας στα οχήματα που βρίσκονται σε φορολογική ακινησία και θα ξεπαγώσουν οι εξαγωγές των αυτοκινήτων με την προϋπόθεση να βεβαιώνεται η εξαγωγή του οχήματος...
Πινακίδες «ΔΟΚ» - Υποχρεωτική ασφάλιση
Οι πινακίδες ΔΟΚ υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και δημιουργήθηκαν για να μπορούν οι επαγγελματίες του κλάδου αυτοκινήτου να κινούν νόμιμα τα οχήματα που έχουν στις εκθέσεις ή τα πάρκινγκ τους είτε έχουν πινακίδες είτε όχι.
Ωστόσο μια παλιά νομοθεσία ουσιαστικά ακύρωνε τη χρήση των πινακίδων «ΔΟΚ» αλλά τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μετά από συναντήσεις που είχαν με φορείς του κλάδου αντιλήφθηκαν το πρόβλημα και έσπευσαν να το διορθώσουν.
Ασφάλιση Ι.Χ.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της υποχρεωτικής ασφάλισης των αυτοκινήτων που έχουν στην κατοχή τους εμπορίες αυτοκινήτων αλλά και εταιρίες χρονομίσθωσης ή ενοικίασης φαίνεται πως έχει λυθεί, καθώς στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα διευκρινίζεται ξεκάθαρα πως θα εξαιρούνται από το καθεστώς υποχρεωτικής ασφάλισης τα αυτοκίνητα που βρίσκονται σε εμπορίες αυτοκινήτων, χρονομοσθωτικές ή εταιρείες ενοικίασης, καθώς βρίσκονται παρκαρισμένα είτε σε καταστήματα εμπορίας ή σε εταιρικά πάρκινγκ.
Με αυτή τη ρύθμιση αναμένεται να σταματήσει και η αθρόα κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας προς τα τέλη του κάθε έτους ενισχύοντας τα δημόσια έσοδα που προέρχονται από τα Τέλη Κυκλοφορίας.

Τι κερδίζουν οι εργοδότες, τι χάνουν Ταμεία και εργαζόμενοι Τι προβλέπει η συμφωνία για τα εργασιακά

Τι κερδίζουν οι εργοδότες, τι χάνουν Ταμεία και εργαζόμενοι

Τι προβλέπει η συμφωνία για τα εργασιακά

Tης Μαίρης Λαμπαδίτη
Ανοιχτή παραμένει η ατζέντα των εργασιακών θεμάτων, παρά την περίοδο χάριτος που δόθηκε. Η τρόικα φρόντισε να επισημάνει ότι οι Αρχές έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν τα μέτρα σταδιακά εντός του 2014.
Ας δούμε λοιπόν πώς θα επηρεάσουν οι επιταγές των δανειστών την αγορά εργασίας με βάση τις κυβερνητικές διαρροές, καθώς μέχρι να δημοσιοποιηθεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας όλα τελούν υπό αίρεση.
Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με τη βούλα του νόμου πήρε παράταση έως τον Οκτώβριο. Αυτό δεν σημαίνει ότι παγώνει η δυνατότητα για απολύσεις άνω του 5% μηνιαίως, απλώς οι αποφάσεις κατά τη δοκιμαστική περίοδο θα λαμβάνονται «υπηρεσιακά», καθώς το βέτο για τις ομαδικές απολύσεις μεταφέρεται από τον υπουργό Εργασίας στη γενική γραμματέα που είναι επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ).
Οι περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις αφορούν επιχειρήσεις με 20 εργαζομένους και πάνω, οι οποίες αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό στην Ελλάδα.
Ποιους λοιπόν θα διευκολύνει; Εργοστάσια και επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να αποδείξουν ότι οι απολύσεις τούς εξασφαλίζουν προοπτικές βιωσιμότητας και ανάπτυξης, καθώς και τις τράπεζες μετά τις συγχωνεύσεις, οι οποίες όμως έχουν δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις εξαντλώντας τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου.
Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο επέλεξαν τη διαδικασία πτώχευσης ή άφησαν μέσα σε μια νύχτα στον δρόμο στρατιές ανέργων που διεκδικούν μάταια δεδουλευμένα, αποζημιώσεις και επιδόματα ανεργίας.
Οι ασφαλιστικές εισφορές
Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, από τον Ιούλιο η μείωση 2,9% για τους εργοδότες (1% στράτευση, 1% ΔΛΟΕΜ, 0,20% ΛΑΕΚ και 0,25% ΕΛΠΕΚΕ) και 1% (ΔΛΟΕΜ) για τους εργαζομένους θα φέρει σημαντική ελάφρυνση για τους εργοδότες και μικρή αύξηση των μισθών για τους εργαζομένους. Για παράδειγμα, για μικτές αποδοχές 1.000 ευρώ τον μήνα το όφελος είναι 11 ευρώ για τον εργαζόμενο και περίπου 28 ευρώ για τον εργοδότη. Για 1.500 ευρώ μηνιαίες μικτές αποδοχές, οι εργαζόμενοι κερδίζουν 17 και οι εργοδότες 42 ευρώ. Σημαντικές, όμως, θα είναι και οι απώλειες. Θεωρείται δεδομένο ότι θα διακοπεί η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων αλλά και των δύο συμπληρωματικών παροχών που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε 26.000 μητέρες, συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ ετησίως.
Το έλλειμμα στα ταμεία
Το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση των εισφορών εκτιμάται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας ότι θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως, από τα οποία τα 350 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα. Ενα ποσοστό εικάζεται ότι θα καλυφθεί σε βάθος χρόνου από την αύξηση των θέσεων εργασίας, ενώ η μαύρη τρύπα που θα απομείνει πολλοί φοβούνται ότι θα αποτελεί μια συνεχή απειλή για τη μείωση των συντάξεων, καθώς θα εντείνει το πρόβλημα ρευστότητας τόσο στον ΟΑΕΔ όσο και στο ΙΚΑ.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης μείωση των νομοθετημένων κατώτατων ορίων των αποδοχών για τους μακροχρόνια ανέργους (70% των ανέργων) με την περικοπή κατά 50% των προσαυξήσεων των τριετιών. Αυτό σημαίνει ότι άνεργοι με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών θα αμείβονται με 673,98 ευρώ αντί των 761,90 ευρώ.


Πηγή: Τι προβλέπει η συμφωνία για τα εργασιακά | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/44532/ti-provlepei-i-symfonia-gia-ta-ergasiaka#ixzz2wsMhAmet

Η πύλη για δηλώσεις άνοιξε, αλλά μη βιαστείτε

Έντυπη Έκδοση 

Η πύλη για δηλώσεις άνοιξε, αλλά μη βιαστείτε

«ΑΝΟΙΞΑΜΕ και σας περιμένουμε» έγραψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης στο Twitter του, αναγγέλλοντας την έναρξη της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικών δηλώσεων μέσω του TAXIS η οποία θα διαρκέσει έως και τις 30 Ιουνίου.
Αν και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η ηλεκτρονική πύλη του TAXIS άνοιξε, έστω και με μερικές ώρες καθυστέρηση, την ημέρα που το υπουργείο Οικονομικών είχε προαναγγείλει, τα προβλήματα τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του συστήματος δεν έχουν λείψει.
Βασικότερο όλων, ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων -ασφαλιστικών ταμείων- υπηρεσιών μισθοδοσίας του δημόσιου τομέα, δεν έχουν στείλει ακόμα ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τα στοιχεία βεβαίωσης μισθών και συντάξεων και των φόρων που παρακράτησαν το 2013.
Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια φορολογούμενοι πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον έως τις 28 Απριλίου, όταν και λήγει η προθεσμία υποβολής των στοιχείων στη ΓΓΠΣ, ώστε να βρουν τα προσυμπληρωμένα στις δηλώσεις τους και να τις υποβάλουν.
Αδιευκρίνιστη μένει και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί με τις ανείσπρακτες αποδοχές του 2013. Πέρσι οι αποδοχές αυτές δεν είχαν δηλωθεί, αλλά προς το παρόν το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει τι θα γίνει φέτος. Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει αν ο εργοδότης αποστείλει βεβαίωση αποδοχών που εμφανίζει ανείσπρακτες αποδοχές, σαν να έχουν καταβληθεί κανονικά.
Εγκύκλιος αναμένεται και για τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυταπασχολούμενους, καθώς μένει να καθοριστεί αν θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους μόνο οι καταβληθείσες εντός του 2013 εισφορές του ιδίου έτους ή εάν θα εκπίπτουν όλες οι καταβληθείσες μέσα στο 2013 εισφορές (και αυτές που ρυθμίστηκαν).
Αγνωστο παραμένει ακόμα τι θα γίνει και με τους τόκους καταθέσεων, καθώς αν και σχεδόν το σύνολο των στοιχείων έχει αποσταλεί ήδη από τις τράπεζες, δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτοί θα δηλωθούν μόνο αν ξεπερνούν τα 250 ευρώ.

Υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή (ακόμη και για άστεγους που διαμένουν σε σκηνές!) 22 ερωτήσεις-απαντήσεις για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις

23/03/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή (ακόμη και για άστεγους που διαμένουν σε σκηνές!)

22 ερωτήσεις-απαντήσεις για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Φόρους-φωτιά θα κληθούν να πληρώσουν φέτος στην Εφορία εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων.
        
 
Των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου

Φόρους-φωτιά θα κληθούν να πληρώσουν φέτος στην Εφορία εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο νέος «λογαριασμός» είναι βαρύς και ασήκωτος, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Μόνο από τις επιχειρήσεις το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει σε εισπράξεις 3,9 δισ. ευρώ (αυξημένες κατά 137% σε σχέση με πέρυσι), ενώ 6,9 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και φυσικά πρόσωπα.

Λόγω αλλαγών

Πρόκειται για φόρους οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με τις αλλαγές που έγιναν από φέτος στη φορολογία, οι οποίες αφορούν την κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για μισθωτούς, συνταξιούχους (5.000 ευρώ) και τα αφορολόγητα των παιδιών αλλά και την «απονεύρωση» σχεδόν του συνόλου των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου.

Τον δρόμο για την είσπραξη αυτών των φόρων δείχνει η ΓΓΠΣ με τον αναλυτικό οδηγό που συνέταξε για τη συμπλήρωση και την υποβολή του εντύπου Ε1. Οπως προκύπτει από τις ερωταπαντήσεις που ακολουθούν, φέτος θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους ακόμη κι όσοι διαμένουν σε… σκηνές, δηλαδή χιλιάδες άστεγοι και Αθίγγανοι! Θα πρέπει δηλαδή να λάβουν κωδικούς πρόσβασης και κλειδάριθμους, για να πιστοποιηθούν στο σύστημα ΤΑΧΙSNET και να υποβάλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις για το 2013, ανεξαρτήτως του εάν το έτος αυτό είχαν ή όχι κάποιο εισόδημα. Επίσης, όσοι φορολογούμενοι δηλώσουν το 2013 εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα ή ακίνητα θα επιβαρυνθούν, συν τοις άλλοις, με προκαταβολή φόρου 55%, ενώ όσοι δηλώσουν εισοδήματα από ακίνητα θα πληρώσουν και φέτος συμπληρωματικό φόρο 1,5%-3%.

1.Πώς γίνεται επιβεβαίωση όταν ο γάμ ος δεν έχει δηλωθεί και στον πίνακα επιβεβαίωσης δεν εμφανίζεται η σύζυγος;

Πριν από την επιβεβαίωση των στοιχείων πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της ΔΟΥ για την έγγαμη σχέση. Στη συνέχεια θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση, αφού επιλέξετε την ένδειξη «έγγαμος» και πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ της συζύγου.

2. Συμπληρώνω την ημερομηνία γέννησής μου αλλά δεν τη δέχεται ως σωστή. Τι πρέπει να κάνω;

Πρέπει να μεταβείτε στο μητρώο της ΔΟΥ σας για να επικαιροποιήσετε την εικόνα σας και στη συνέχεια μπορείτε να προχωρήσετε στην υποβολή.

3. Θέλω να δηλώσω προστατευόμενα μέλη. Ποιον πίνακα συμπληρώνω;

Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 9 με τα στοιχεία των προστατευόμενων μελών που σας βαρύνουν και αυτόματα θα συμπληρωθεί στον ίδιο πίνακα ο αριθμός των τέκνων σας. Συμπληρώστε υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ για όλα τα προστατευόμενα μέλη και επιπλέον τον ΑΦΜ για τα ενήλικα μέλη.

4. Πώς καταχωρώ περισσότερες από 4 εγγραφές στον πίνακα 4.β4 (εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις με βάση το αντικειμενικό σύστημα);

Συμπληρώνετε αναλυτικά τις 3 πρώτες γραμμές, στην 4η γράφετε ως «συνημμένη κατάσταση» και στον κωδικό 915 γράφετε το σύνολο του γεωργικού εισοδήματος που προκύπτει από τις ενδείξεις του υποπίνακα αυτού.

5. Εχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2013, πώς το δηλώνω;

Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα εισαγάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρίσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση. Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά μεταφορά στη δήλωση. Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανιστούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και στον 708 για τη σύζυγο.

6.Θέλω να συμπληρώσω τον πίνακα 5 .1 και επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο εμφανίζονται όλα τα ακίνητα που έχω στην κατοχή μου. Ποια θα δηλώσω;

Δηλώνετε όποια ακίνητα ιδιοκατοικείτε, τα χαρακτηρίζετε ανάλογα (κύρια-1η, δευτερεύσα-2η, δευτερεύουσα και λοιπές), τα καταχωρείτε και, τέλος, επιλέγετε μεταφορά στη δήλωση.

7 .Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;

Σε περίπτωση φιλοξενίας, αναγράψτε στον κωδικό 801 τον ΑΦΜ του προσώπου που σας φιλοξενεί και συμπληρώστε τους κωδικούς 092, 091 και 097.

8. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωση όταν διαμένω σε σκηνή;

Σε περίπτωση φορολογούμενου σκηνίτη/νομάδα (διαμονή σε σκηνή) συμπληρώνεται ο κωδικός 801 με τον ΑΦΜ.

9. Πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονέα σε παιδί και αντίστροφα;

Α) Αυτός που το παραχωρεί το δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση.

Β) Αυτός που το κατοικεί, το δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία).

10. Οι γονείς μου μένουν σε ιδιόκτητο διαμέρισμα του 1ου ορόφου μιας πολυκατοικίας. Στην κατοχή τους έχουν δεύτερο διαμέρισμα στον 3ο όροφο, στο οποίο διαμένω. Πώς θα δηλώσ ω τη διαμονή μου στη φορολογική μου δήλωση;

Στην περίπτωσή σας δεν διαμένετε στο ίδιο σπίτι με τους γονείς σας, ώστε να είστε φιλοξενούμενός τους, αλλά σας έχει δοθεί ένα ξεχωριστό σπίτι να κατοικείτε. Επομένως πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203, ενώ οι γονείς σας στο Ε2 που υποβάλλουν αναγράφουν το ακίνητο ως δωρεάν παραχωρημένο σε εσάς. Υπενθυμίζουμε ότι δωρεάν παραχώρηση μιας κύριας κατοικίας επιφάνειας μέχρι 200 τ.μ. γίνεται μόνο από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα.

11. Πώς μπορώ να τροποποιήσω τα στοιχεία ενός ακινήτου;

Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο για να σας ανοίξει ο πίνακας με την εικόνα των ακινήτων σας. Επιλέγοντας τα ακίνητα που σας ενδιαφέρουν, μπορείτε να τροποποιήσετε τα περιγραφικά στοιχεία τους όπως εμφανίζονται και να τα χαρακτηρίσετε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία. Στη συνέχεια κάνετε μεταφορά στη δήλωση με τα διορθωμένα στοιχεία. Οι αλλαγές αυτές αφορούν αποκλειστικά τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε1 και δεν επηρεάζουν την περιουσιακή σας εικόνα την 1/1/2013.

12. Εκμισθώνω ένα σπίτι 100 τ.μ , ένα κατάστημα 250 τ.μ και μία αποθήκη. Τι συμπληρωματικός φόρος θα μου υπολογιστεί;

Στο ενοίκιο της κατοικίας η οποία είναι μικρότερη από 300 τ.μ και στο ενοίκιο της αποθήκης η οποία αφορά αστική μίσθωση υπολογίζεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% και αθροιστικά τα ποσά αυτά θα τα συμπληρώσετε και στους κωδικούς 177 ή 178. Στο κατάστημα, το οποίο αφορά επαγγελματική-εμπορική μίσθωση ανεξάρτητα της επιφάνειας του, επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 3% και το ποσό αυτό θα το μεταφέρετε και στον κωδικό 175 ή 176.

13. Εκμισθώνω μία οικία 350 τ.μ. και ένα αγροτεμάχιο 2.000 τ.μ. Ποιος είναι ο συμπληρωματικός φόρος που θα μου επιβληθεί;

Τα ενοίκια που εισπράττονται αφορούν κατοικία άνω των 300 τ.μ. και γαία, οπότε φορολογείστε με συμπληρωματικό φόρο 3% και θα πρέπει να μεταφέρετε το συνολικό ποσό των ενοικίων στον κωδικό 175 ή 176.

14. Ποιος είναι ο Αριθμός Παροχής Ρεύματος;

Θα τον αναζητήσετε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που σας αποστέλλονται από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ή πάνω στον μετρητή κατανάλωσης. Θα αναγράψετε τα εννέα πρώτα ψηφία χωρίς κενά. Στην περίπτωση που στο ακίνητο δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης για να ηλεκτροδοτείται θα συμπληρώσετε 999999999.

15 .Το ακίνητό μου δεν ηλεκτροδοτείται μετά από αίτηση διακοπής που είχα καταθέσει στη ΔΕΗ και επομένως δεν έχω αριθμό παροχής. Τι πρέπει να συμπληρώσω στον αντίστοιχο κωδικό;

Δεν είναι σωστό ότι δεν έχετε αριθμό παροχής, αφού είναι ένας μοναδικός αριθμός ο οποίος αναγράφεται πάνω στον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (ρολόι) και χαρακτηρίζει τη σύνδεση του συγκεκριμένου ακινήτου με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Θα τον αναζητήσετε σε παλιότερους λογαριασμούς που σας έχουν αποσταλεί.

16. Το ακίνητό μου δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί και δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης. Τι θα συμπληρώσω στον αντίστοιχο κωδικό;

Η συμπλήρωση του αριθμού παροχής για όλα τα ακίνητα είναι υποχρεωτική. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει μετρητής θα συμπληρώσετε τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999.

17. Πώς δηλώνουν στο Ε1 οι κάτοικοι εξωτερικού το σπίτι που έχουν στην Ελλάδα;

α. Αν το σπίτι είναι κενό δηλώνεται μόνο στο Ε2 (κενό θεωρείται το σπίτι που δεν έχει κατανάλωση ρεύματος στη διάρκεια του χρόνου).

β. Αν το σπίτι κατοικείται περιστασιακά, πρέπει να δηλωθεί στο Ε1 στον πίνακα 5.1 ως δευτερεύουσα κατοικία.

18. Πώς δηλώνει εταίρος-διαχειριστής-διευθύνων σύμβουλος τα αυτοκίνητα που τον βαρύνουν;

Στις περιπτώσεις εταίρων ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων ή περιορισμένης ευθύνης ή ανώνυμων ή αστικών εταιρειών καθώς και κοινωνιών και κοινοπραξιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους ή στην κατοχή τους ΕΙΧ ιδιωτικής χρήσης, η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί στους εταίρους, διαχειριστές, διευθύνοντες συμβούλους κ.λπ. δεν μπορεί να είναι ανώτερη από τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από αυτοκίνητο της εταιρείας. Από την κατάσταση των αυτοκινήτων, θα πρέπει να μεταφερθεί στη δήλωση αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη, ενώ τα υπόλοιπα διατηρούνται στο αρχείο σας. Η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί από αυτοκίνητο εταιρείας συμπληρώνεται στο όνομα του φορολογούμενου που τον βαρύνει.

19. Πότε δεν υπολογίζεται προκαταβολή φόρου στην εκκαθάριση και πώς υπολογίζεται η προκαταβολή;

Δεν υπολογίζεται προκαταβολή όταν στο εκκαθαριστικό σημείωμα περιλαμβάνονται μόνον εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες. Η προκαταβολή φόρου για το εισόδημα του διανυόμενου κάθε φορά έτους υπολογίζεται στο 55% του φόρου που προκύπτει από τη δήλωση. Εάν υπάρχουν τυχόν φόροι που έχουν παρακρατηθεί στην πηγή, αφαιρούνται από το ποσό που προκύπτει μετά την εφαρμογή του συντελεστή 55%.

20.Φορολογείται η διατροφή;

Η διατροφή που καταβάλλεται στον σύζυγο ή στη σύζυγο φορολογείται. Αντίθετα, η διατροφή που καταβάλλεται στα τέκνα είναι αφορολόγητη.

21. Για σκάφος που είναι σε ακινησία υπολογίζεται ετήσια τεκμαρτή δαπάνη;

Δεν υπολογίζεται ετήσια τεκμαρτή δαπάνη σε σκάφος σε ακινησία, αρκεί να υπάρχει βεβαίωση από την αρμόδια λιμενική αρχή από την οποία να προκύπτει επ’ ακριβώς το χρονικό διάστημα της ακινησίας μέσα στο έτος 2013.

Στην ηλεκτρονική υποβολή θα πρέπει να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία του σκάφους και θα επιλέξετε από τη στήλη Λόγος Μη Εφαρμογής Αντικειμενικής Δαπάνης την ακινησία, ενώ θα συμπληρώσετε και τον αριθμό πρωτοκόλλου της βεβαίωσης ακινησίας της αρμόδιας λιμενικής αρχής.

22. Πώς μπορώ να υποβάλω τη φορολογική μου δήλωση για το οικονομικό έτος 2014;

Οι δηλώσεις οικονομικού έτους 2014 υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά. Οσοι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του TAXISnet, στη συνέχεια να απευθυνθούν στη ΔΟΥ για να παραλάβουν τον κλειδάριθμό τους και να τον ενεργοποιήσουν ώστε να ολοκληρωθεί η πιστοποίησή τους. Εναλλακτικά, η δήλωση φορολογούμενου που δεν διαθέτει κωδικούς πρόσβασης, μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένο λογιστή. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 με γνήσιο της υπογραφής του φορολογούμενου (και της συζύγου του αν υπάρχει) προς τον λογιστή.