Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Ημερίδα -ΕΦΕΕΑ - Δ.ΗΛΕ.Δ - Οδηγίες συμπλήρωσης Δηλώσεων Ε1

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για δηλώσεις εισοδήματος φυσικών προσώπων Ε1, Ε2 και Ε3

(Ενημερωμένο) Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για δηλώσεις εισοδήματος φυσικών προσώπων Ε1, Ε2 και Ε3

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

(Ημερομηνία ανάρτησης 20-3-2014)

(Τελευταία ενημέρωση 21-3-2014)


Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για Δηλώσεις Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων Ε1

1. Κατά την επιβεβαίωση των σταθερών στοιχείων της Δήλωσης εμφανίζεται στο πάνω μέρος της οθόνης το μήνυμα: "Αποκλεισμός αναδυόμενου παραθύρου. Το αναδυόμενο παράθυρο έχει αποκλειστεί. Για να δείτε αυτό το αναδυόμενο παράθυρο ή περαιτέρω επιλογές κάντε κλικ εδώ.." (Pop-up blocked. To see this pop-up or additional options click here...). Τι πρέπει να κάνω;

Κάντε κλικ και επιλέξτε:

Να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από αυτήν την τοποθεσία πάντοτε... (Always Allow Pop-ups from This Site...)

Εμφανίζεται παράθυρο που ρωτάει:

Θέλετε να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από την τοποθεσία 'www1.gsis.gr'; (Would you like to allow pop-ups from 'www1.gsis.gr'?)

Επιλέξτε ΝΑΙ (YES)

Επιλέξτε Επανάληψη (Retry)

2. Συμπληρώνοντας την δήλωση Ε1 μου εμφανίζονται ερωτηματικά ???? σε διάφορα πεδία. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιείται λογιστικό πρόγραμμα το οποίο δεν είναι συμβατό με τις προδιαγραφές των προγραμμάτων της ΓΓΠΣ.

3. Πώς γίνεται επιβεβαίωση όταν ο γάμος δεν έχει δηλωθεί και στον πίνακα επιβεβαίωσης δεν εμφανίζεται η σύζυγος;

Πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσης σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. για την έγγαμη σχέση. Στην συνέχεια θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση αφού επιλέξετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ της συζύγου.

4. Έχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω την σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;

Πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσης σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. για την διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στην συνέχεια θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της συζύγου.

5. Έχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τον σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;

Πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσης σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. για την διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στην συνέχεια θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ», στο πεδίο «ΥΠΟΧΡΕΟΣ» θα πληκτρολογήσετε τον δικό σας ΑΦΜ και θα πατήσετε «Επιβεβαίωση στοιχείων».

6. Συμπληρώνω την ημερομηνία γέννησής μου αλλά δεν τη δέχεται ως σωστή. Τι πρέπει να κάνω;

Πρέπει να μεταβείτε στο μητρώο της ΔΟΥ σας για να επικαιροποιήσετε την εικόνα σας και στη συνέχεια μπορείτε να προχωρήσετε στην υποβολή.

7. Θέλω να δηλώσω προστατευόμενα μέλη. Ποιον πίνακα συμπληρώνω;

Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 9 με τα στοιχεία των προστατευόμενων μελών που σας βαρύνουν και αυτόματα θα συμπληρωθεί στον ίδιο πίνακα ο αριθμός των τέκνων σας. Συμπληρώστε υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ για όλα τα προστατευόμενα μέλη και επιπλέον τον ΑΦΜ για τα ενήλικα μέλη.

8. Πώς καταχωρώ περισσότερες από 4 εγγραφές στον πίνακα 4.β4 ( εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις με βάση το αντικειμενικό σύστημα );

Συμπληρώνετε αναλυτικά τις 3 πρώτες γραμμές, στην 4η γράφετε ως συνημμένη κατάσταση και στον κωδικό 915 γράφετε το σύνολο του γεωργικού εισοδήματος που προκύπτει από τις ενδείξεις του υποπίνακα αυτού.

9. Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2013, πώς το δηλώνω;

Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα εισάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα την χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρήσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση.

Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά μεταφορά στη δήλωση.Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για την σύζυγο.

ΠΡΟΣΟΧΗ στα μηνύματα που εμφανίζονται κατά την εισαγωγή των στοιχείων των ακινήτων.

10. Θέλω να συμπληρώσω τον πίνακα 5.1 και επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο εμφανίζονται όλα τα ακίνητα που έχω στην κατοχή μου. Ποια θα δηλώσω;

Δηλώνετε όποια ακίνητα ιδιοκατοικείτε, τα χαρακτηρίζετε ανάλογα (κύρια-1η δευτερεύσα-2η δευτερεύουσα και λοιπές), τα καταχωρείτε και τέλος επιλέγετε μεταφορά στη δήλωση.

11. Πώς μπορώ να συμπληρώσω τον πίνακα 5.1, όταν έχοντας επιλέξει το κίτρινο πλαίσιο δεν εμφανίζονται τα στοιχεία των ακινήτων που θέλω να δηλώσω;

Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα καταχωρήσετε τα στοιχεία των ακινήτων που θέλετε, θα τα χαρακτηρίσετε ανάλογα (κύρια-1η δευτερεύσα-2η δευτερεύουσα και λοιπές), τα καταχωρείτε και τέλος επιλέγετε μεταφορά στη δήλωση.

12. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;

Σε περίπτωση φιλοξενίας , αναγράψτε στον κωδικό 801 τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που σας φιλοξενεί και συμπληρώστε τους κωδικούς 092, 091 και 097.

13. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν διαμένω σε σκηνή;

Σε περίπτωση φορολογούμενου σκηνίτη / νομάδα (διαμονή σε σκηνή) συμπληρώνεται ο κωδικός 801 με τον Α.Φ.Μ. 000000000 (9 μηδενικά).

14. Πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τμ από γονέα σε παιδί και αντίστροφα;

Α) Αυτός που το παραχωρεί το δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση.

Β) Αυτός που το κατοικεί, το δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία).

15. Οι γονείς μου μένουν σε ιδιόκτητο διαμέρισμα του 1ου ορόφου μιας πολυκατοικίας. Στην κατοχή τους έχουν ένα δεύτερο διαμέρισμα στον 3ο όροφο στο οποίο διαμένω. Πώς θα δηλώσω την διαμονή μου στη φορολογική μου δήλωση;

Στην περίπτωση σας δεν διαμένετε στο ίδιο σπίτι με τους γονείς σας ώστε να είστε φιλοξενούμενός τους αλλά σας έχει δοθεί ένα ξεχωριστό σπίτι να κατοικείτε. Επομένως πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 ενώ οι γονείς σας στο Ε2 που υποβάλλουν αναγράφουν το ακίνητο ως δωρεάν παραχωρημένο σε εσάς. Υπενθυμίζουμε ότι δωρεάν παραχώρηση μιας κύριας κατοικίας επιφάνειας μέχρι 200 τ.μ γίνεται μόνο από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα.

16. Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο στον πίνακα 5.1 ιδιοκατοίκησης εμφανίζονται π.χ. 2 ακίνητα, εκ των οποίων το ένα έχει πωληθεί. Πώς θα το διαγράψω;

Χαρακτηρίζεται ΜΟΝΟ το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας και ιδιοκατοικείτε και επιλέγετε Μεταφορά στη Δήλωση (το ακίνητο που έχει πουληθεί δεν το χαρακτηρίζετε).

17. Πώς μπορώ να τροποποιήσω τα στοιχεία ενός ακινήτου;

Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο για να σας ανοίξει ο πίνακας με την εικόνα των ακινήτων σας. Επιλέγοντας τα ακίνητα που σας ενδιαφέρουν, μπορείτε να τροποποιήσετε τα περιγραφικά στοιχεία τους όπως εμφανίζονται και να τα χαρακτηρίσετε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία. Στη συνέχεια κάνετε Μεταφορά στη Δήλωση με τα διορθωμένα στοιχεία. Οι αλλαγές αυτές αφορούν αποκλειστικά τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε1 και δεν επηρεάζουν την περιουσιακή σας εικόνα την 01/01/2013.

18. Εκμισθώνω ένα σπίτι 100 τ.μ , ένα κατάστημα 250 τ.μ και μία αποθήκη. Τι συμπληρωματικός φόρος θα μου υπολογιστεί;

Στο ενοίκιο της κατοικίας η οποία είναι μικρότερη από 300 τ.μ και στο ενοίκιο της αποθήκης η οποία αφορά αστική μίσθωση υπολογίζεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% και αθροιστικά τα ποσά αυτά θα τα συμπληρώσετε και στους κωδικούς 177 ή 178. Στο κατάστημα, το οποίο αφορά επαγγελματική-εμπορική μίσθωση ανεξάρτητα της επιφάνειας του, επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 3% και το ποσό αυτό θα το μεταφέρετε και στον κωδικό 175 ή 176.

19. Εκμισθώνω μία οικία 350 τ.μ και ένα αγροτεμάχιο 2000 τ.μ. Ποιος είναι ο συμπληρωματικός φόρος που θα μου επιβληθεί;

Τα ενοίκια που εισπράττονται αφορούν κατοικία άνω των 300 τ.μ και γαία οπότε φορολογείστε με συμπληρωματικό φόρο 3% και θα πρέπει να μεταφέρετε το συνολικό ποσό των ενοικίων στον κωδικό 175 ή 176.

20. Ποιος είναι ο Αριθμός Παροχής Ρεύματος;

Θα τον αναζητήσετε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που σας αποστέλλονται από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ή πάνω στον μετρητή κατανάλωσης. Θα αναγράψετε τα εννέα πρώτα ψηφία χωρίς κενά. Στην περίπτωση που στο ακίνητο δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης για να ηλεκτροδοτείται θα συμπληρώσετε 999999999

21. Το ακίνητο μου δεν ηλεκτροδοτείται μετά από αίτηση διακοπής που είχα καταθέσει στη ΔΕΗ και επομένως δεν έχω αριθμό παροχής. Τι πρέπει να συμπληρώσω στον αντίστοιχο κωδικό;

Δεν είναι σωστό ότι δεν έχετε αριθμό παροχής αφού είναι ένας μοναδικός αριθμός ο οποίος αναγράφεται πάνω στον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (ρολόι) και χαρακτηρίζει την σύνδεση του συγκεκριμένου ακινήτου με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Θα τον αναζητήσετε σε παλιότερους λογαριασμούς που σας έχουν αποσταλεί.

22. Το ακίνητο μου δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί και δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης. Τι θα συμπληρώσω στον αντίστοιχο κωδικό;

Η συμπλήρωση του αριθμού παροχής για όλα τα ακίνητα είναι υποχρεωτική. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει μετρητής θα συμπληρώσετε τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999.

23. Πώς δηλώνουν στο Ε1, οι κάτοικοι εξωτερικού, το σπίτι που έχουν στην Ελλάδα;

α. Αν το σπίτι είναι κενό δηλώνεται μόνο στο Ε2 (κενό θεωρείται το σπίτι που δεν έχει κατανάλωση ρεύματος στη διάρκεια του χρόνου).
β. Αν το σπίτι κατοικείται περιστασιακά, πρέπει να δηλωθεί στο Ε1 στον πίνακα 5.1 σαν δευτερεύουσα κατοικία.

24. Πώς δηλώνει εταίρος-διαχειριστής-διευθύνων σύμβουλος τα αυτοκίνητα που τον βαρύνουν;

Στις περιπτώσεις εταίρων ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων ή περιορισμένης ευθύνης ή ανώνυμων ή αστικών καθώς και κοινωνιών και κοινοπραξιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους ή στην κατοχή τους Ε.Ι.Χ. Ιδ. Χρήσης, η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί στους εταίρους, διαχειριστές, διευθύνοντες συμβούλους κ.λ.π. δεν μπορεί να είναι ανώτερη από τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από αυτοκίνητο της Εταιρείας.

Από την κατάσταση των αυτοκινήτων, θα πρέπει να μεταφερθεί στη δήλωση, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη, ενώ τα υπόλοιπα διατηρούνται στο αρχείο σας.

Η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί από αυτοκίνητο εταιρείας συμπληρώνεται στο όνομα του φορολογούμενου που τον βαρύνει.

25. Πώς καταχωρώ στον πίνακα 6.14 (ενοίκιο εγκατάστασης ατομικής επιχείρησης) όταν έχω περισσότερους από 2 εκμισθωτές;

Στην 1η γραμμή καταχωρείτε τον ΑΦΜ του εκμισθωτή με το μεγαλύτερο μίσθωμα και το ποσό στον κωδικό 793.

Στη 2η γραμμή στο πεδίο ονοματεπώνυμο, γράφετε ως συνημμένη κατάσταση, το πεδίο ΑΦΜ εκμισθωτή το αφήνω κενό και στον κωδικό 615 γράφετε το άθροισμα των υπολοίπων.

26. Γιατί δεν μπορώ να συμπληρώσω τον πίνακα 10;

Οι κωδικοί 901 και 902 θα συμπληρωθούν από την Υπηρεσία μας.

27. Πότε δεν υπολογίζεται προκαταβολή φόρου στην εκκαθάριση και πώς υπολογίζεται η προκαταβολή ;

Δεν υπολογίζεται προκαταβολή όταν στο εκκαθαριστικό σημείωμα περιλαμβάνονται ΜΟΝΟΝ εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες. Η προκαταβολή φόρου για το εισόδημα του διανυόμενου κάθε φορά έτους υπολογίζεται στο 55% του φόρου που προκύπτει από τη δήλωση. Εάν υπάρχουν τυχόν φόροι που έχουν παρακρατηθεί στη πηγή, αφαιρούνται από το ποσό που προκύπτει μετά την εφαρμογή του συντελεστή 55%.

28. Φορολογείται η διατροφή;

Η διατροφή που καταβάλλεται στον σύζυγο ή στην σύζυγο φορολογείται. Αντίθετα η διατροφή που καταβάλλεται στα τέκνα είναι αφορολόγητη.

29. Για σκάφος που είναι σε ακινησία υπολογίζεται ετήσια τεκμαρτή δαπάνη;

Δεν υπολογίζεται ετήσια τεκμαρτή δαπάνη σε σκάφος σε ακινησία, αρκεί να υπάρχει βεβαίωση από την αρμόδια Λιμενική αρχή που να προκύπτει επ΄ ακριβώς το χρονικό διάστημα της ακινησίας μέσα στο έτος 2013.

Στην ηλεκτρονική υποβολή, θα πρέπει να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία του σκάφους και θα επιλέξετε από την στήλη Λόγος μη εφαρμογής αντικειμενικής δαπάνης την ακινησία ενώ θα συμπληρώσετε και τον αριθμό πρωτ. της βεβαίωσης ακινησίας της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.

30. Έχω ιστιοφόρο σκάφος αναψυχής για το οποίο αναγνωρίζεται μειωμένη ετήσια αντικειμενική δαπάνη. Πώς μπορώ να το δηλώσω για να έχω την μείωση;

Επιλέγετε το κίτρινο πλαίσιο και συμπληρώνετε τα στοιχεία του σκάφους σας ενώ στη στήλη Κατηγορία Σκάφους επιλέγετε ιστιοφόρο. Κάνετε Καταχώρηση εγγραφής και αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειες σας κάνετε Μεταφορά στη δήλωση.

31. Πώς συμπληρώνω τον πίνακα 6.12 (ενοίκιο κύριας κατοικίας) όταν υπάρχουν περισσότεροι από τρεις εκμισθωτές;

Συμπληρώνετε τους κωδικούς 801 και 802 με τους Α.Φ.Μ. των δυο εκμισθωτών και τους κωδικούς 811-812 και 813-814 με τα ποσά που αντιστοιχούν.

Αφήνετε τον κωδικό 803 κενό και το υπόλοιπο του ενοικίου το πληκτρολογείτε στον κωδικό 815-816 έτσι ώστε το άθροισμα των ποσών των κωδικών να αντιστοιχεί στο συνολικό ποσό ενοικίου.

Οι υπόλοιποι Α.Φ.Μ. (με τα αντίστοιχα ποσά τους) καταχωρούνται σε χειρόγραφη κατάσταση στο αρχείο σας.

32.Πως μπορώ να υποβάλω την φορολογική μου δήλωση, για το οικονομικό έτος 2014;

Οι δηλώσεις οικ. έτους 2014 υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά. Όσοι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του TAXISnet, στη συνέχεια να απευθυνθούν στη ΔΟΥ για να παραλάβουν τον κλειδάριθμο τους και να τον ενεργοποιήσουν ώστε να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση τους. Εναλλακτικά, η δήλωση φορολογούμενου που δεν διαθέτει κωδικούς πρόσβασης, μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένο λογιστή. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 με γνήσιο της υπογραφής του φορολογούμενου (και της συζύγου του αν υπάρχει) προς το λογιστή.

33. Πώς υποβάλλει εξουσιοδοτημένος λογιστής - φοροτεχνικός τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για λογαριασμό τρίτου ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος στο Taxisnet;

Θα συνδεθεί στη σελίδα www.gsis.gr, on line υπηρεσίες, υπηρεσίες προς πολίτες, λογαριασμός μου, είσοδος με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης, εφαρμογές, δηλώσεις φόρου εισοδήματος Ε1,Ε2,Ε3, https://www.gsis.gr/faq/imageE1.pdf

ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα πρέπει να είσαγετε τον αριθμό ειδοποίησης της αρχικής εκκαθάρισης και όχι της τροποποιητικής (εφόσον υπάρχει τροποποιητική).

34. Πώς θα συμπληρώσω την δήλωσή μου όταν έχω ενοίκιο κύριας κατοικίας;

Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1 Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία της κατοικίας , θα την χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση.

Προσοχή: θα πρέπει να κλικάρετε τον κωδικό 203.

Στη συνέχεια θα συμπληρώσετε και τον πίνακα 6.12

35. Πού θα συμπληρώσω το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας;

Στον πίνακα 6.15 στον κωδικό 417 θα συμπληρώσετε τον ΑΦΜ του εκμισθωτή και στους κωδικούς 419,420 το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας.

36. Ο γιος μου συμπλήρωσε τα 18 έτη και είναι προστατευόμενο μέλος μου. Πρέπει να αποκτήσει δικό του ΑΦΜ;

Τα ενήλικα τέκνα θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό ΑΦΜ προκειμένου να τα συμπεριλάβετε ως προστατευόμενα μέλη στη δήλωση σας.

37. Πώς μπορώ να υποβάλω την φορολογική δήλωση πελάτη μου, που δεν είναι χρήστης της υπηρεσίας TAXISnet, όταν μου εμφανίζει μήνυμα ''ο φορολογούμενος έχει δεσμευτεί απο άλλον λογιστή'';

Η δήλωση οριστικοποιείται από τον ίδιο λογιστή-φοροτεχνικό που την έχει αρχικά διαχειριστεί.
ΠΟΛ.1131/30.5.2012

38. Είμαι συγγραφέας δημόσιος υπάλληλος ή συνταξιούχος δημοσίου ο οποίος δεν υποχρεούμαι σε τήρηση βιβλίων. Πώς δηλώνω τις εισπράξεις από συγγραφικά δικαιώματα ή από πωλήσεις των βιβλίων;

Σύμφωνα με την απόφαση 1117239/2276/Α0012/18.12.2007 δεν θεωρείστε επιτηδευματίας εφόσον δεν είστε επιτηδευματίας από άλλη αιτία.

Ωστόσο υποβάλλετε Ε3 στο οποίο δηλώνετε τον κωδικό 726 (μη υπόχρεοι) και συμπληρώνονται οι ΚΑΔ 705 και 761 με τον εννιαψήφιο 999999999.

Το εισόδημα θα προσδιοριστεί εξωλογιστικά στον υποπίνακα στ΄ του Πίνακα ΣΤ και θα μεταφερθεί στον κωδικό 346 του Πίνακα Ζ.

Στον τελευταίο πίνακα στις σημειώσεις φορολογουμένου θα αναγράψεται την ιδιότητα σας και το είδος του αποκτώμενου εισοδήματος.

Το εισόδημα αυτό λογίζεται ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα και συμπληρώνεται στους κωδικούς 501 και 517 του Πίνακα 4Δ του Ε1.

39. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;

Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.

Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm

Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:

Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552. Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ) δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ.
Ταχ. Δ/νση Δ.ΗΛΕ.Δ : Χανδρή 1 και Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 18346, Αθήνα .


Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για Δηλώσεις Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων Ε2

1.Πώς υποβάλλεται το έντυπο Ε2 της συζύγου σε περίπτωση εγγάμων;

Στην περίπτωση εγγάμων και εφ' όσον η σύζυγος έχει εισοδήματα από ακίνητα που ανήκουν στη δική της κυριότητα, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε2 είτε χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης είτε του υπόχρεου/ συζύγου, με την επιλογή «Ε2 συζύγου».

2.Συμπληρώνω σωστά την αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα των ακινήτων και εμφανίζεται μήνυμα "το πεδίο δέχεται μόνο αριθμητικούς χαρακτήρες". Τι πρέπει να κάνω;

Στο πεδίο που αναγράφετε το ποσοστό συνιδιοκτησίας θα πληκτρολογήσετε μόνο το ποσοστό που σας αναλογεί και όχι το σύμβολο%.

3.Είναι δυνατόν να φορολογηθώ για ανείσπρακτα ενοίκια;

Σύμφωνα με την απόφαση Δ12Α 1049261 ΕΞ 18.3.2014 από 01.01.2014 έπαψε να ισχύει η διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων.

4.Πώς συμπληρώνω ένα κενό ακίνητο (οικία, γραφείο, κλπ);

Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων περιγράφετε το ακίνητο στις αντίστοιχες στήλες. Στα στοιχεία ενοικιαστή, στο πεδίο ονοματεπώνυμο γράφετε τη λέξη κενό, στο πεδίο αριθμός φορολογικού μητρώου δεν γράφετε τίποτα και στην διάρκεια ενοικίασης γράφετε τους μήνες που το συγκεκριμένο ακίνητο παρέμενε κενό, τέλος στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που σας ανήκει (χωρίς το σύμβολο %).

5.Πώς συμπληρώνω μια κύρια κατοικία (μέχρι 200 τ.μ.) που έχει παραχωρηθεί από γονείς προς τα παιδιά ή και αντίστροφα;

Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων περιγράφετε το ακίνητο στις αντίστοιχες στήλες. Στα στοιχεία ενοικιαστή, στο πεδίο ονοματεπώνυμο γράφετε τη λέξη δωρεάν παραχώρηση, στο πεδίο αριθμός φορολογικού μητρώου γράφετε τον ΑΦΜ του προσώπου που κατοικεί στο ακίνητο και στην διάρκεια ενοικίασης γράφετε τους μήνες παραχώρησης, τέλος στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που ανήκει στον παραχωρητή (χωρίς το σύμβολο %).

6.Πώς συμπληρώνω ένα ακίνητο που έχω παραχωρήσει σε τρίτο πρόσωπο (φίλο, αδερφό κ.λ.π.);

Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων περιγράφετε το ακίνητο στις αντίστοιχες στήλες. Στα στοιχεία ενοικιαστή, στο πεδίο ονοματεπώνυμο γράφετε τη λέξη δωρεάν παραχώρηση, στο πεδίο αριθμός φορολογικού μητρώου γράφετε τον ΑΦΜ του προσώπου που κατοικεί στο ακίνητο και στην διάρκεια ενοικίασης γράφετε τους μήνες παραχώρησης, τέλος στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που ανήκει στον παραχωρητή (χωρίς το σύμβολο %) και συμπληρώνετε τη στήλη 11 με το τεκμαρτό μηνιαίο μίσθωμα και το αντίστοιχο ποσό στη στήλη 13, 14, 15.

7.Πώς δηλώνεται ακίνητο που έχει στην κατοχή του ένα προστατευόμενο μέλος;

Το ακίνητο θα πρέπει να καταχωρηθεί στο Ε2 του προσώπου που το προστατεύει σαν να είναι δικό του ακίνητο

8.Πώς δηλώνεται το αγροτεμάχιο που εκμισθώνω;

Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων, στο πεδίο τοποθεσία γράφετε την περιοχή που βρίσκεται το αγροτεμάχιο, στο πεδίο θέση επιλέγετε 0, στο πεδίο χρήση επιλέγετε αγροτεμάχιο, στο πεδίο επιφάνεια συμπληρώστε την επιφάνεια μόνο σε τ.μ. Στα στοιχεία ενοικιαστή το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του, στη διάρκεια ενοικίασης γράφετε τη διάρκεια και τους μήνες χωρίς τεκμαρτό μηνιαίο εισόδημα, στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που σας αναλογεί (χωρίς το σύμβολο %) και τέλος στη στήλη 15 γράφετε το εισόδημα.

9.Πώς δηλώνεται το αγροτεμάχιο που μου επιφέρει εισόδημα βάση αντικειμενικών τιμών;

Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων, στο πεδίο τοποθεσία γράφετε την περιοχή που βρίσκεται το αγροτεμάχιο, στο πεδίο θέση επιλέγετε 0, στο πεδίο χρήση επιλέγετε αγροτεμάχιο, στο πεδίο επιφάνεια συμπληρώστε την επιφάνεια μόνο σε τ.μ. Στα στοιχεία ενοικιαστή γράφετε την λέξη ιδιόχρηση, στην διάρκεια ενοικίασης γράφετε τη διάρκεια και τους μήνες χωρίς τεκμαρτό μηνιαίο εισόδημα, στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που σας αναλογεί (χωρίς το σύμβολο %) και τέλος στη στήλη 15 γράφετε το εισόδημα.

10.Με ποιόν τρόπο υποβάλλεται το έντυπο Ε2 σε περίπτωση που έχει στην ιδιοκτησία του ακίνητα, τόσο ο σύζυγος όσο και η σύζυγος;

Και οι δύο σύζυγοι έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν χωριστό έντυπο Ε2 για τα ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους, έστω και αν υπάρχει συνιδιοκτησία σε μερικά ή σε όλα τα ακίνητα.

11.Πώς καταχωρείται ακίνητο που ανήκει σε ανήλικο;

Εφόσον το ανήλικο δεν έχει υποχρέωση υποβολής Ε1, το ακίνητο καταχωρείται στο Ε2 του γονέα και στα στοιχεία ενοικιαστή γράφουμε ότι ανήκει στο παιδί. Αν από το ακίνητο εισπράττονται ενοίκια αυτά προστίθενται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα.

12.Ποιον αριθμό παροχής θα συμπληρώσω σε αγροτεμάχιο που εκμισθώνω στο οποίο δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος;

Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ακίνητα που δεν έχουν μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, θα συμπληρώνετε το πεδίο με τον εννιαψήφιο 999999999.

13.Πως συμπληρώνω τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για ακίνητο μου που δηλώνεται ως κενό και έχει γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος;

Το ακίνητο διαθέτει μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος επάνω στον οποίο αναγράφεται ο αριθμός παροχής ο οποίος υπάρχει και σε όλους τους λογαριασμούς του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας που σας έχουν αποσταλεί στο παρελθόν.

14.Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;

Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.

Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm

Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:

Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552 ή 15515. Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ.
Ταχ. Δ/νση Δ.ΗΛΕ.Δ.: Χανδρή 1 και Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 18346, Αθήνα .


Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για Δηλώσεις Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων Ε3

1. Τα γεωργικά εισοδήματα συμπληρώνονται και στο έντυπο Ε3;

Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν γεωργική εκμετάλλευση και τα οποία δεν τηρούν ή τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ δεν συνυποβάλουν το έντυπο Ε3. Αντίθετα το Ε3 θα συνυποβληθεί με το έντυπο Ε5 από τους υπόχρεους που δηλώνουν εισοδήματα από γεωργική εκμετάλλευση και τηρούν βιβλία Β κατηγορίας του Κ.Β.Σ., καθώς και σε κάθε περίπτωση (φυσικών ή νομικών προσώπων) που τηρούν βιβλία Γ΄ Κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

2. Πώς υποβάλλεται το έντυπο Ε3 της συζύγου σε περίπτωση εγγάμων;

Στην περίπτωση εγγάμων και εφ' όσον η σύζυγος είναι επιτηδευματίας, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε3 με τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης και όχι με τους κωδικούς του υπόχρεου/ συζύγου, με τους οποίους υποβάλεται κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1).

Σε τέτοια περίπτωση, εάν το Ε3 της συζύγου είναι το πρώτο έντυπο που θα υποβληθεί, η σύζυγος πρέπει να επιβεβαιώσει την έγγαμη σχέση (με υπόχρεο τον σύζυγό της).

3. Πότε υποβάλλονται τα συμπληρωματικά έντυπα (Ε2 και Ε3);

Εφόσον υπάρχει υποχρέωση συνυποβολής συμπληρωματικών εντύπων (Ε2 ή/και Ε3) αυτά πρέπει να υποβληθούν ΠΡΙΝ από την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1), ακόμη και στην περίπτωση που είναι μηδενικά.
Μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) τυχόν συμπληρωματικά έντυπα μπορούν να υποβληθούν ΜΟΝΟ στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., με συμπληρωματική δήλωση, μετά την οριστική εκκαθάριση της δήλωσής σας.

4. Κατά την διάρκεια της ίδιας διαχειριστικής περιόδου έκανα διακοπή της επιχείρησής μου και έναρξη με τον ίδιο ΑΦΜ αλλά με διαφορετική δραστηριότητα. Θα υποβάλω δύο Ε3;

Θα υποβάλετε ένα έντυπο Ε3 και θα συμπληρώσετε τους αντίστοιχους πίνακες για κάθε δραστηριότητα.

5. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;

Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.

Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm

Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:

Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552. Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η ΓΓΠΣ δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ.

Ταχ. Δ/νση ΓΓΠΣ : Χανδρή 1 και Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 18346, Αθήνα.

Καθορισμός δαπανών για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων για το φορολογικό έτος 2014 Διονύσιος Γ. Κουνάδης ε. τ. Γενικός Δ/ντης Φορολογίας υπουργείου Οικονομικών

Άρθρα
Καθορισμός δαπανών για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων για το φορολογικό έτος 2014

Διονύσιος Γ. Κουνάδης
ε. τ. Γενικός Δ/ντης Φορολογίας υπουργείου Οικονομικών

Δαπάνες για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων για το φορολογικό έτος 2014

Στις δαπάνες μπορούν να προσκομίσουν οι φορολογούμενοι περιλαμβάνονται αγαθά και υπηρεσίες που ανήκουν στις ομάδες:

1, 2, 3, 4 (μόνο υπηρεσίες και είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας), 5, 7 (μόνο μεταφορές πραγμάτων, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας, ανταλλακτικά αυτοκινήτου, λιπαντικά-αντιψυκτικό, μίσθωση ταξί, καύσιμα οχήματος), 9 (εκτός από εισφορές ΕΡΤ και συνδρομητικής τηλεόρασης), 10 (μόνο δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών), 11 και 12 (εκτός κάθε είδους ασφάλισης),

'Όπως ορίζονται στη σχετική ταξινόμηση για το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνονται
- οι δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης,
- η καταβαλλόμενη διατροφή,
- οι δωρεές
και
- οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.


Ομάδες αγαθών και υπηρεσιών ΔΤΚ
Γενικός δείκτης

1. Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά
2. Αλκοολούχα ποτά και καπνός
3. Ένδυση και υπόδηση
4. Στέγαση(μόνο υπηρεσίες και είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας),
5. Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες
7. Μεταφορές(μόνο μεταφορές πραγμάτων, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας,  ανταλλακτικά αυτοκινήτου, λιπαντικά-αντιψυκτικό,  μίσθωση ταξί, καύσιμα οχήματος),
9. Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες(εκτός από εισφορές ΕΡΤ και συνδρομητικής τηλεόρασης),
10. Εκπαίδευση(μόνο δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών),
11. Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια
12. Άλλα αγαθά και υπηρεσίες(εκτός κάθε είδους ασφάλισης),

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι
ΥΠΟΔΕΙΚΤΕΣ  ΔΤΚ (ΑΝΑΘ. ΔΕΚ. 99)

01-12 ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
01 ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΜΗ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ

01.1 Τρόφιμα
01.1.1 Ψωμί και δημητριακά
01.1.2 Κρέας
01.1.3 Ψάρια
01.1.4 Γάλα, τυριά και αυγά
01.1.5Έλαια και λίπη
01.1.6 Φρούτα
01.1.7 Λαχανικά
01.1.8 Ζάχαρη, μαρμελάδα, μέλι, σιρόπια, σοκολάτα και ζαχαρωτά
01.1.9 Προϊόντα διατροφής π.δ.κ.α.
01.2 Μη αλκοολούχα ποτά
01.2.1 Καφές, τσάι και κακάο
01.2.2 Μεταλλικά νερά, αναψυκτικά και χυμοί φρούτων και λαχανικών

02 ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΝΟΣ

02.1 Αλκοολούχα ποτά
02.1.1 Αποστάγματα
02.1.2 Κρασί
02.1.3 Μπύρα
02.2 Καπνός
02.2.0 Καπνός

03 ΕΙΔΗ ΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΣΗΣ

03.1 Είδη ένδυσης
03.1.1 Υλικά για ενδύματα
03.1.2 Ενδύματα
03.1.3 Λοιπά είδη ένδυσης και εξαρτήματά τους
03.1.4 Στεγνό καθάρισμα, επιδιόρθωση και ενοικίαση ενδυμάτων
03.2 Είδη υπόδησης
03.2.1/2 Παπούτσια και άλλα είδη υπόδησης, συμπεριλαμβανομένης της επιδιόρθωσης και ενοικίασης υποδημάτων

04 ΣΤΕΓΑΣΗ, ΥΔΡΕΥΣΗ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ, ΚΑΥΣΙΜΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

04.1 Πραγματικά μισθώματα για στέγαση
04.1.1/2 Πραγματικά μισθώματα που καταβάλλουν οι ένοικοι περιλαμβανομένων των άλλων πραγματικών μισθωμάτων
04.3 Τακτική συντήρηση και επισκευή κατοικιών
04.3.1 Προϊόντα για την τακτική συντήρηση και επισκευή κατοικιών
04.3.2 Υπηρεσίες για την τακτική συντήρηση και επισκευή κατοικιών
04.4 Ύδρευση και διάφορες υπηρεσίες που σχετίζονται με τις κατοικίες
04.4.1 Ύδρευση
04.4.2 Αποκομιδή απορριμμάτων
04.4.3 Αποχέτευση
04.4.4 Άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με τις κατοικίες π.δ.κ.α.
04.5 Ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμο αέριο και άλλα καύσιμα
04.5.1 Ηλεκτρικό ρεύμα
04.5.2 Φυσικό αέριο
04.5.3 Υγρά καύσιμα
04.5.4 Στερεά καύσιμα
04.5.5 Θερμική ενέργεια

Από την παραπάνω ομάδα  (μόνο υπηρεσίες και είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας),

0.5 ΕΠΙΠΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ, ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

05.1 Έπιπλα, διακοσμητικά είδη, τάπητες και άλλα καλύμματα δαπέδου
05.1.1 Έπιπλα και διακοσμητικά είδη
05.1.2 Τάπητες και άλλα καλύμματα δαπέδου
05.1.3 Επισκευή επίπλων, διακοσμητικών ειδών και καλυμμάτων δαπέδου
05.2 Υφαντουργικά είδη οικιακής χρήσης
05.2.0 Υφαντουργικά είδη οικιακής χρήσης
05.3 Οικιακές συσκευές
05.3.1/2 Μεγάλες οικιακές συσκευές, ηλεκτρικές ή μη, και μικρές ηλεκτρικές οικιακές συσκευές
05.3.3 Επισκευή οικιακών συσκευών
05.4 Υαλικά, επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης
05.4.0 Υαλικά, επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης
05.5 Εργαλεία και εξοπλισμός για το σπίτι και τον κήπο
05.5.1/2 Μεγάλα εργαλεία και εξοπλισμός και μικρά εργαλεία και διάφορα εξαρτήματα
05.6 Αγαθά και υπηρεσίες για συνήθη οικιακή συντήρηση
05.6.1 Μη διαρκή οικιακά είδη
05.6.2 Οικιακές υπηρεσίες και υπηρεσίες οικιακής μέριμνας

06 ΥΓΕΙΑ
06.1 Ιατρικά προϊόντα, συσκευές και εξοπλισμός
06.1.1 Φαρμακευτικά προϊόντα
06.1.2/3 Άλλα ιατρικά προϊόντα, θεραπευτικές συσκευές και εξοπλισμός
06.2 Υπηρεσίες εξωτερικών ασθενών
06.2.1/3 Ιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες
06.2.2 Οδοντιατρικές υπηρεσίες
06.3 Νοσοκομειακές υπηρεσίες
06.3.0 Νοσοκομειακές υπηρεσίες

07 ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

07.1 Αγορά οχημάτων
07.1.1 Αυτοκίνητα
07.1.2/3/4 Μοτοσικλέτες, ποδήλατα και ζωήλατα οχήματα
07.2 Χειρισμός εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς
07.2.1 Ανταλλακτικά και εξαρτήματα εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς
07.2.2 Καύσιμα και λιπαντικά εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς
07.2.3 Συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς
07.2.4 Άλλες υπηρεσίες σχετικές με εξοπλισμό προσωπικής μεταφοράς
07.3 Υπηρεσίες μεταφορών
07.3.1 Σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών
07.3.2 Οδικές μεταφορές επιβατών
07.3.3 Αεροπορικές μεταφορές επιβατών
07.3.4 Μεταφορές επιβατών, θαλάσσιες και σε εσωτερικές πλωτές οδούς
07.3.5Συνδυασμένες μεταφορές επιβατών
07.3.6 Άλλες υπηρεσίες μεταφορών που αγοράζει ο καταναλωτής

Από την παραπάνω κατηγορία  (μόνο μεταφορές πραγμάτων, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας, ανταλλακτικά αυτοκινήτου, λιπαντικά-αντιψυκτικό, μίσθωση ταξί, καύσιμα οχήματος),

08 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
08.1 Ταχυδρομικές υπηρεσίες
08.1.0 Ταχυδρομικές υπηρεσίες
08.x Εξοπλισμός και υπηρεσίες τηλεφωνίας και τηλεομοιοτυπίας
08.2/3.0 Εξοπλισμός και υπηρεσίες τηλεφωνίας και τηλεομοιοτυπίας

09 ΑΝΑΨΥΧΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

09.1 Οπτικοακουστικός και φωτογραφικός εξοπλισμός και εξοπλισμός επεξεργασίας πληροφοριών
09.1.1 Εξοπλισμός για τη λήψη, την εγγραφή και την αναπαραγωγή ήχου και εικόνων
09.1.2 Φωτογραφικός και κινηματογραφικός εξοπλισμός και οπτικά όργανα
09.1.3 Εξοπλισμός επεξεργασίας πληροφοριών
09.1.4 Μέσα εγγραφής
09.1.5 Επισκευή οπτικοακουστικού και φωτογραφικού εξοπλισμού και εξοπλισμού επεξεργασίας πληροφοριών
09.2 Άλλα σημαντικά διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού
09.2.1/2 Σημαντικά διαρκή αγαθά αναψυχής κλειστών και ανοικτών χώρων, περιλαμβανομένων των μουσικών οργάνων
09.2.3 Συντήρηση και επισκευή άλλων σημαντικών διαρκών αγαθών αναψυχής και πολιτισμού
09.3 Άλλα είδη και εξοπλισμός αναψυχής, κήποι και ζώα συντροφιάς
09.3.1 Παιχνίδια και χόμπι
09.3.2 Εξοπλισμός για αθλητισμό, κατασκήνωση και αναψυχή στο ύπαιθρο
09.3.3 Κήποι, φυτά και λουλούδια
09.3.4/5 Ζώα συντροφιάς και σχετικά προϊόντα περιλαμβανομένων των κτηνιατρικών και άλλων υπηρεσιών για ζώα συντροφιάς
09.4 Ψυχαγωγικές και πολιτιστικές υπηρεσίες
09.4.1 Ψυχαγωγικές και αθλητικές υπηρεσίες
09.4.2 Πολιτιστικές υπηρεσίες
09.5 Εφημερίδες, βιβλία και χαρτικά είδη
09.5.1 Βιβλία
09.5.2 Εφημερίδες και περιοδικά
09.5.3/4 Διάφορα έντυπα και χαρτικά είδη και είδη σχεδίου
09.6 Οργανωμένες διακοπές
09.6.0 Οργανωμένες διακοπές

(εκτός από εισφορές ΕΡΤ και συνδρομητικής τηλεόρασης),

10 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

10.x Εκπαίδευση πριν από την πρωτοβάθμια και πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, μετά την δευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια, τριτοβάθμια εκπαίδευση, και εκπαίδευση που δεν κατατάσσεται σε επίπεδο
10.x.0 Εκπαίδευση πριν από την πρωτοβάθμια και πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, μετά την δευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια, τριτοβάθμια εκπαίδευση, και εκπαίδευση που δεν κατατάσσεται σε επίπεδο
(Από την παραπάνω κατηγορία μόνο δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών),

11 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

11.1 Υπηρεσίες τροφοδοσίας
11.1.1 Εστιατόρια, καφενεία και παρόμοια καταστήματα
11.1.2 Καντίνες
11.2 Υπηρεσίες καταλυμάτων
11.2.0 Υπηρεσίες καταλυμάτων

12 ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

12.1 Προσωπική μέριμνα
12.1.1 Κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής μέριμνας
12.1.2/3 Ηλεκτρικές συσκευές προσωπικής μέριμνας και άλλες συσκευές, είδη και προϊόντα προσωπικής μέριμνας
12.3 Προσωπικά είδη π.δ.κ.α.
12.3.1 Κοσμήματα και ρολόγια κάθε είδους
12.3.2 Άλλα προσωπικά είδη
12.4 Κοινωνική προστασία
12.4.0 Κοινωνική προστασία
12.5 Ασφαλίσεις
12.5.2 Ασφαλίσεις σχετικές με την κατοικία
12.5.3 Ασφαλίσεις σχετικές με την υγεία
12.5.4 Ασφαλίσεις σχετικές με τις μεταφορές
12.5.5 Άλλες ασφαλίσεις
12.6 Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες π.δ.κ.α.
12.6.2 Άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες π.δ.κ.α.
12.7 Άλλες υπηρεσίες π.δ.κ.α.
12.7.0 Άλλες υπηρεσίες π.δ.κ.α.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΕΙΚΤΩΝ ΕνΔΤΚ (ΑΝΑΘ. ΔΕΚ. 99): ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΜΗΜΑ (ΔΙΨΗΦΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ),  ΟΜΑΔΑ (ΤΡΙΨΗΦΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ) ΚΑΙ  ΤΑΞΗ(1) (ΤΕΤΡΑΨΗΦΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ)(2)

01-12 ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
01 ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΜΗ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ
01.1 Τρόφιμα

Τα προϊόντα διατροφής που ταξινομούνται εδώ είναι εκείνα που αγοράζονται γενικά για κατανάλωση στο σπίτι. Από την ομάδα εξαιρούνται τα εξής: προϊόντα διατροφής που πωλούνται για άμεση κατανάλωση εκτός κατοικίας από ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφενεία, μπαρ, περίπτερα, πλανόδιους πωλητές, αυτόματους πωλητές κ.λπ. (11.1.1)• μαγειρεμένα φαγητά που παρασκευάζονται σε εστιατόρια για κατανάλωση έξω από το κατάστημα (11.1.1)• μαγειρεμένα φαγητά που παρασκευάζονται από εταιρίες τροφοδοσίας, είτε τα παραλαμβάνει ο πελάτης είτε παραδίδονται στην κατοικία του πελάτη (11.1.1)• και προϊόντα που πωλούνται ειδικά για διατροφή ζώων συντροφιάς (09.3.4).

01.1.1 Ψωμί και δημητριακά (ΜΔ)
- Ρύζι σε όλες τις μορφές
- Καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, σίκαλη και άλλα δημητριακά υπό μορφή κόκκων, αλευριού ή γεύματος
- Ψωμί και άλλα προϊόντα αρτοποιίας (τραγανό ψωμί, παξιμάδια, φρυγανιές, μπισκότα, μελόψωμο, λεπτά μπισκότα, βάφλες, κρέπες, κρουασάν, κέικ, τάρτες, πίτες, κις (quiche), πίτσες, κ.λπ.)
- Μείγματα και ζύμες για την παρασκευή προϊόντων αρτοποιίας
- Προϊόντα ζυμαρικών σε όλες τις μορφές, κουσκούς
- Παρασκευάσματα δημητριακών (νιφάδες καλαμποκιού, νιφάδες βρώμης κ.λπ.) και άλλα προϊόντα δημητριακών (βύνη, αλεύρι βύνης, εκχύλισμα βύνης, άμυλο πατάτας, ταπιόκα, σάγος, και άλλα άμυλα)
Περιλαμβάνονται: προϊόντα με βάση άλευρα παρασκευασμένα με κρέας, ψάρια, θαλασσινά, τυρί, λαχανικά ή φρούτα.
Εξαιρούνται: κρεατόπιτες (01.1.2)• ψαρόπιτες (01.1.3)• γλυκοκαλάμποκο (01.1.7).

01.1.2 Κρέας (ΜΔ)
- Νωπό, διατηρημένο με απλή ψύξη ή κατεψυγμένο κρέας από:
- βοοειδή, χοιροειδή, προβατοειδή και αιγοειδή
- άλογο, μουλάρι, γάιδαρο, καμήλα και παρόμοια
- πουλερικά (κότες, πάπιες, χήνες, γαλοπούλες, φραγκόκοτες)
- λαγό, κουνέλι και θηράματα (αντιλόπη, ελάφι, αγριόχοιρο, φασιανό, αγριόγαλλο, περιστέρι, ορτύκι κ.λπ.)
- Νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα βρώσιμα εντόσθια
- Αποξηραμένο, αλατισμένο ή καπνιστό κρέας και βρώσιμα εντόσθια (λουκάνικα, σαλάμι, μπέικον, ζαμπόν, πατέ κ.λπ.)
- Άλλα είδη διατηρημένου ή επεξεργασμένου κρέατος και παρασκευασμάτων κρέατος (κονσερβοποιημένο κρέας, εκχυλίσματα κρέατος, ζωμοί κρέατος, κρεατόπιτες κ.λπ.)
Περιλαμβάνονται: κρέας και βρώσιμα εντόσθια θαλάσσιων θηλαστικών (φώκιας, θαλάσσιου ίππου, φάλαινας κ.λπ.) και εξωτικών ζώων (καγκουρό, στρουθοκαμήλου, αλιγάτορα, κ.λπ.)• ζώα και πουλερικά που αγοράζονται ζωντανά για να καταναλωθούν ως τροφή.
Εξαιρούνται: σαλιγκάρια ξηράς και θαλάσσης (01.1.3)• λαρδί και άλλα βρώσιμα ζωικά λίπη (01.1.5)• σούπες και ζωμοί που περιέχουν κρέας (01.1.9).

01.1.3 Ψάρια (ΜΔ) (ΕΠ)
- Νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα ψάρια
- Νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα θαλασσινά (καρκινοειδή συμπεριλαμβανομένων των καβουριών ξηράς, μαλάκια και άλλα οστρακόδερμα, σαλιγκάρια ξηράς και θαλάσσης, βάτραχοι)
- Αποξηραμένα, καπνιστά ή παστά ψάρια και θαλασσινά
- Άλλα διατηρημένα ή επεξεργασμένα ψάρια και θαλασσινά και παρασκευάσματα με βάση ψάρια και θαλασσινά (κονσερβοποιημένα ψάρια και θαλασσινά, χαβιάρι και άλλα σκληρά αυγοτάραχα, ψαρόπιτες κ.λπ.)
Περιλαμβάνονται: ψάρια και θαλασσινά που αγοράζονται ζωντανά για να καταναλωθούν ως τροφή.
Εξαιρούνται: σούπες και ζωμοί που περιέχουν ψάρι (01.1.9).

01.1.4 Γάλα, τυριά και αυγά (ΜΔ)
- Νωπό, παστεριωμένο ή αποστειρωμένο γάλα
- Γάλα συμπυκνωμένο, εβαπορέ ή σε σκόνη
- Γιαούρτι, κρέμα, επιδόρπια με βάση το γάλα, ποτά και άλλα παρόμοια προϊόντα με βάση το γάλα
- Τυρί και τυρόπηγμα
- Αυγά και προϊόντα αυγών παρασκευασμένα εξ ολοκλήρου από αυγά
Περιλαμβάνονται: γάλα, κρέμα και γιαούρτι που περιέχουν ζάχαρη, κακάο, φρούτα ή αρωματικές ουσίες• γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν βασίζονται στο γάλα, όπως το γάλα της σόγιας.
Εξαιρούνται: βούτυρο και προϊόντα βουτύρου (01.1.5).

01.1.5 Έλαια και λίπη (ΜΔ)
- Βούτυρο και προϊόντα βουτύρου (βουτυρέλαιο, γκι κ.λπ.)
- Μαργαρίνη (συμπεριλαμβανομένης της μαργαρίνης "διαίτης") και άλλα φυτικά λίπη (συμπεριλαμβανομένου του φυστικοβούτυρου)
- Βρώσιμα έλαια (ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, βαμβακέλαιο, σογιέλαιο, αραχιδέλαιο καρυδέλαιο κ.λπ.)
- βρώσιμα ζωικά λίπη (λαρδί κ.λπ.)
Εξαιρούνται: μουρουνέλαιο και έλαιο υπογλώσσου (06.1.1).

01.1.6 Φρούτα (ΜΔ) (ΕΠ)
- Νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη φρούτα
- Αποξηραμένα φρούτα, φλοιοί φρούτων, πυρήνες φρούτων, ξηροί καρποί και βρώσιμοι σπόροι
- Διατηρημένα φρούτα και προϊόντα με βάση τα φρούτα
Περιλαμβάνονται: πεπόνια και καρπούζια.
Εξαιρούνται: λαχανικά που καλλιεργούνται για τους καρπούς τους, όπως μελιτζάνες, αγγούρια και ντομάτες (01.1.7)• μαρμελάδες κάθε είδους, κομπόστες, ζελέ, πουρέδες και πολτοί φρούτων (01.1.8)• μέρη φυτών διατηρημένα με ζάχαρη (01.1.8)• χυμοί φρούτων και σιρόπια (01.2.2).

01.1.7 Λαχανικά (ΜΔ) (ΕΠ)
- νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα λαχανικά που καλλιεργούνται για τα φύλλα ή τους μίσχους τους (σπαράγγια, μπρόκολα, κουνουπίδια, κιχώρια, μάραθο, σπανάκι, κ.λπ.), για τους καρπούς τους (μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, πράσινες πιπεριές, κολοκύθες, τομάτες, κ.λπ.) και για τις ρίζες τους (παντζάρια, καρότα, κρεμμύδια, παστινάκες, ραπανάκια, γογγύλια κ.λπ.)
- νωπές ή διατηρημένες με απλή ψύξη πατάτες και άλλα κονδυλώδη λαχανικά (μανιότη, μαραντία, γλυκοπατάτες κ.λπ.)
- διατηρημένα ή επεξεργασμένα λαχανικά και προϊόντα με βάση τα λαχανικά
- προϊόντα κονδυλωδών λαχανικών (άλευρα, γεύματα, νιφάδες, πουρέδες, τσιπς κάθε είδους), συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων παρασκευασμάτων όπως οι αποφλοιωμένες και λεπτοκομμένες πατάτες
Περιλαμβάνονται: ελιές• σκόρδα• όσπρια• γλυκοκαλάμποκο• κρίταμο και άλλα βρώσιμα φύκια• μανιτάρια και άλλοι βρώσιμοι μύκητες. Εξαιρούνται: άμυλο πατάτας, ταπιόκα, σάγος και άλλα άμυλα (01.1.1)• σούπες και ζωμοί που περιέχουν λαχανικά (01.1.9)• μαγειρικά χόρτα (μαϊντανός, δενδρολίβανο, θυμάρι, κ.λπ.) και μπαχαρικά (πιπέρι, πιμέντα, πιπερόριζα κ.λπ.) (01.1.9)• χυμοί λαχανικών (01.2.2).

01.1.8 Ζάχαρη, μαρμελάδα, μέλι, σοκολάτα και ζαχαρωτά (ΜΔ)
- Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή από τεύτλα, εξευγενισμένη ή μη, σε σκόνη, σε κρυστάλλους ή σε κύβους
- Μαρμελάδες κάθε είδους, κομπόστες, ζελέ, πουρέδες και πολτοί φρούτων, φυσικό και τεχνητό μέλι, σιρόπι σφενδάμου, μελάσα και μέρη φυτών διατηρημένα με ζάχαρη
- Σοκολάτα σε κομμάτια ή πλάκες, τσίκλες για μάσημα, ζαχαρωτά, καραμέλες βουτύρου, παστίλιες και άλλα προϊόντα ζαχαροπλαστικής
- Τρόφιμα με βάση το κακάο και παρασκευάσματα επιδορπίων με βάση το κακάο
- Βρώσιμος πάγος, παγωτό και γρανίτα
Περιλαμβάνονται: τεχνητά υποκατάστατα ζάχαρης. Εξαιρούνται: κακάο και σκόνη με βάση τη σοκολάτα (01.2.1).

01.1.9 Προϊόντα διατροφής π.δ.κ.α. (ΜΔ)
- Αλάτι, μπαχαρικά (πιπέρι, πιμέντα, πιπερόριζα, κ.λπ.), μαγειρικά χόρτα (μαϊντανός, δεντρολίβανο, θυμάρι κλπ), σάλτσες, καρυκεύματα, αρτύματα (μουστάρδα, μαγιονέζα, κέτσαπ, σάλτσα σόγιας κ.λπ.), ξύδι
- Παρασκευασμένες διογκωτικές σκόνες, μαγιά αρτοποιίας, παρασκευάσματα επιδορπίων, σούπες, ζωμοί, συστατικά μαγειρικής, κ.λπ.
- Ομογενοποιημένες παιδικές τροφές, και διαιτητικά παρασκευάσματα ασχέτως σύνθεσης
Εξαιρούνται: επιδόρπια με βάση το γάλα (01.1.4)• γάλα σόγιας (01.1.4)• τεχνητά υποκατάστατα ζάχαρης (01.1.8)• παρασκευάσματα επιδορπίων με βάση το κακάο (01.1.8).

01.2 Μη αλκοολούχα ποτά
Τα μη αλκοολούχα ποτά που ταξινομούνται εδώ είναι αυτά που αγοράζονται για κατανάλωση στο σπίτι. Η ομάδα δεν περιλαμβάνει τα μη αλκοολούχα ποτά που πωλούνται για άμεση κατανάλωση έξω από το σπίτι από ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφενεία, μπαρ, περίπτερα, πλανόδιους πωλητές, αυτόματους πωλητές, κ.λπ. (11.1.1).

01.2.1 Καφές, τσάι και κακάο (ΜΔ)
- Καφές, αποκαφεϊνωμένος ή μη, καβουρντισμένος ή αλεσμένος, συμπεριλαμβανομένου του στιγμιαίου καφέ
- Τσάι, ματέ και άλλα φυτικά προϊόντα για αφεψήματα
- Κακάο, ζαχαρούχο ή μη, και σκόνη με βάση τη σοκολάτα
Περιλαμβάνονται: παρασκευάσματα για ποτά με βάση το κακάο• υποκατάστατα του καφέ και του τσαγιού• εκχυλίσματα και ουσίες του καφέ και του τσαγιού.
Εξαιρούνται: σοκολάτα σε κομμάτια ή πλάκες (01.1.8)• τρόφιμα με βάση το κακάο και παρασκευάσματα επιδορπίων με βάση το κακάο (01.1.8).
01.2.2 Μεταλλικά νερά, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων και λαχανικών (ΜΔ)
- Μεταλλικά νερά ή νερά πηγής• κάθε είδους πόσιμο νερό που πωλείται συσκευασμένο
- Αναψυκτικά όπως σόδες, λεμονάδες και κόκα κόλες
- Χυμοί φρούτων και λαχανικών
- Σιρόπια και συμπυκνωμένοι χυμοί για την παρασκευή ποτών
Εξαιρούνται: μη αλκοολούχα ποτά που γενικά είναι αλκοολούχα, όπως η μη αλκοολούχα μπύρα (02.1).


02 ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ, ΚΑΠΝΟΣ

02.1 Αλκοολούχα ποτά

Τα αλκοολούχα ποτά που ταξινομούνται εδώ είναι αυτά που αγοράζονται για κατανάλωση κατ' οίκον. Η ομάδα δεν περιλαμβάνει τα αλκοολούχα ποτά που πωλούνται για άμεση κατανάλωση εκτός κατοικίας, από ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφενεία, μπαρ, περίπτερα, πλανόδιους πωλητές, αυτόματους πωλητές, (11.1.1).

Τα ποτά που ταξινομούνται εδώ περιλαμβάνουν τα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλ ή τα μη αλκοολούχα ποτά που γενικά είναι αλκοολούχα, όπως η μη αλκοολούχα μπύρα.
02.1.1 Αποστάγματα (ΜΔ)
- Αποστάγματα, ηδύποτα και άλλα απεσταγμένα ποτά
Περιλαμβάνονται: υδρόμελι• απεριτίφ εκτός από εκείνα που έχουν ως βάση το κρασί (02.1.2).
02.1.2 Κρασί (ΜΔ)
- Κρασί, μηλίτης και απιδίτης, συμπεριλαμβανομένου του σακέ
- Απεριτίφ με βάση το κρασί, κρασί ενισχυμένο με προσθήκη αλκοόλης, σαμπάνια και άλλα αφρώδη κρασιά
02.1.3 Μπύρα (ΜΔ)
- Όλα τα είδη μπύρας όπως η αγγλική μπύρα, η λάγκερ και η πόρτερ Περιλαμβάνονται: η μπύρα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη και η μη αλκοολούχα μπύρα•το σάντυ.
02.2 Καπνός
Η ομάδα αυτή καλύπτει όλες τις αγορές καπνού από νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων των αγορών καπνού σε εστιατόρια, καφενεία, μπαρ, πρατήρια βενζίνης, κ.λπ.
02.2.0 Καπνός (ΜΔ)
- Τσιγάρα• καπνός τσιγάρου και τσιγαρόχαρτα
- Πούρα, καπνός πίπας, καπνός για μάσημα ή για εισπνοή
Εξαιρούνται: άλλα είδη καπνιστού (12.3.2).


03 ΕΙΔΗ ΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΣΗΣ

03.1 Είδη ένδυσης
03.1.1 Υλικά για ενδύματα (ΗΔ)
- Υλικά για ενδύματα από φυσικές ίνες, από τεχνητές ίνες και από μίγματα φυσικών και τεχνητών ινών
Εξαιρούνται: υφάσματα διακόσμησης (05.2.0).
03.1.2 Ενδύματα (ΗΔ)
- Ενδύματα ανδρικά, γυναικεία, παιδικά (3 έως 13 ετών) και νηπιακά (0 έως 2 ετών), έτοιμα ή επί μέτρο, από όλα τα υλικά (συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, της γούνας, του πλαστικού και του ελαστικού), για καθημερινή χρήση, για αθλητισμό ή για εργασία:
- κάπες, παλτά, αδιάβροχα, άνορακ, μπουφάν, ζακέτες, σακάκια, παντελόνια, γιλέκα, κοστούμια, φορέματα, φούστες, κ.λπ.
- πουκάμισα, μπλούζες, πουλόβερ κάθε είδους, πλεκτές ζακέτες, σορτς, μαγιό, φόρμες γυμναστικής, φόρμες τρεξίματος, μπλούζες γυμναστικής, μπλουζάκια, (T-shirt), ολόσωμες φόρμες, κ.λπ.
- φανελάκια, σώβρακα, κάλτσες κάθε είδους, καλσόν, μεσοφόρια, στηθόδεσμοι, κυλόττες, σλιπ, κορσέδες, λεπτές ολόσωμες φόρμες, κ.λπ.
- πυτζάμες, νυχτικά, ρόμπες, ρόμπες δωματίου, ρόμπες λουτρού κ.λπ.
- βρεφικά ενδύματα και βρεφικά μποτάκια από ύφασμα
Εξαιρούνται: ιατρικά είδη καλτσοποιίας, όπως ελαστικές κάλτσες (06.1.2)• βρεφικές πάνες (12.1.3).
03.1.3 Λοιπά είδη ένδυσης και εξαρτήματά τους (ΗΔ)
- Γραβάτες, μαντήλια, κασκόλ, γάντια, μανσόν, ζώνες, τιράντες, ποδιές, μπλούζες εργασίας, μπούστοι, μανσέτες, καπέλα, κασκέτα, μπερέ, σκούφοι, κ.λπ.
- κλωστές ραψίματος, μαλλιά πλεξίματος και εξαρτήματα για την κατασκευή ειδών ένδυσης, όπως πόρπες, κουμπιά, κόπιτσες, φερμουάρ, κορδέλες, δαντέλες, διάφορα εξαρτήματα κ.λπ.
Περιλαμβάνονται: γάντια κηπουρικής και γάντια εργασίας• κράνη για μοτοσικλέτες και ποδήλατα.
Εξαιρούνται: γάντια και άλλα είδη από λάστιχο (05.6.1)• καρφίτσες, παραμάνες, βελόνες ραψίματος και πλεξίματος, δακτυλήθρες (05.6.1)• προστατευτικοί εξοπλισμοί κεφαλιού για αθλήματα (09.3.2)• άλλοι προστατευτικοί εξοπλισμοί για αθλήματα, όπως σωσίβια, γάντια πυγμαχίας, βάτες προστασίας σώματος, ζώνες, υποστηρίγματα κ.λπ. (09.3.2)• χαρτομάντηλα (12.1.3)• ρολόγια, κοσμήματα, μανικετόκουμπα, καρφίτσες γραβάτας (12.3.1)• μπαστούνια, ομπρέλες, βεντάλιες, κλειδοθήκες (12.3.2).
03.1.4 Στεγνό καθάρισμα, επιδιόρθωση και ενοικίαση ενδυμάτων (Υ)
- Στεγνό καθάρισμα, πλύσιμο και βαφή ενδυμάτων
- Καρίκωμα, μπάλωμα, επιδιόρθωση και τροποποίηση ενδυμάτων
- Ενοικίαση ενδυμάτων
Περιλαμβάνεται: συνολική αξία της υπηρεσίας επιδιόρθωσης (δηλαδή, καλύπτεται τόσο το κόστος της εργασίας όσο και το κόστος των υλικών).
Εξαιρούνται: υλικά, κλωστές, εξαρτήματα κ.λπ. που αγοράζονται από νοικοκυριά με προϋπόθεση να πραγματοποιήσουν τις επιδιορθώσεις στα μέλη τους (03.1.1) ή (03.1.3)• επιδιόρθωση ειδών κλινοστρωμνής και άλλων υφαντουργικών ειδών οικιακής χρήσης (05.2.0)• στεγνό καθάρισμα, πλύσιμο, βαφή και ενοικίαση ειδών κλινοστρωμνής και άλλων υφαντουργικών ειδών οικιακής χρήσης. (05.6.2).
03.2 Είδη υπόδησης
03.2.1/2 Παπούτσια και άλλα είδη υπόδησης περιλαμβανομένης της επιδιόρθωσης και της ενοικίασης ειδών υπόδησης (ΗΔ)
- Όλα τα είδη υπόδησης για άνδρες, γυναίκες, παιδιά (3 έως 13 ετών) και νήπια (0 έως 2 ετών), συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών υποδημάτων που είναι κατάλληλα για καθημερινή χρήση ή για αναψυχή (υποδήματα για τζόγκινγκ, προπόνηση ανωμάλου εδάφους, αντισφαίριση, καλαθοσφαίριση, λεμβοδρομίες κ.λπ.)
- Επιδιόρθωση υποδημάτων• υπηρεσίες καθαρισμού των υποδημάτων
- Ενοικίαση ειδών υπόδησης
Περιλαμβάνονται: γκέτες, περικνήμια και παρόμοια είδη• συνολική αξία της υπηρεσίας επιδιόρθωσης (δηλαδή καλύπτεται τόσο το κόστος της εργασίας όσο και το κόστος των υλικών).
Εξαιρούνται: βρεφικά μποτάκια από ύφασμα (03.1.2)• ορθοπεδικά υποδήματα (06.1.3)• ειδικά υποδήματα για αγωνίσματα (μπότες του σκι, παπούτσια ποδοσφαίρου, παπούτσια του γκολφ και άλλα τέτοια υπο-δήματα με παγοπέδιλα, τροχοπέδιλα, καρφιά κ.λπ. (09.3.2)• περικνήμια, προστατευτικά του κρίκετ και άλλα παρόμοια προστατευτικά εξαρτήματα για αθλήματα (09.3.2)• βερνίκια, κρέμες και άλλα είδη καθα-ρισμού υποδημάτων (05.6.1)• επιδιόρθωση (09.3.2) ή ενοικίαση (09.4.1) ειδικών υποδημάτων για αθλήματα (μπότες του σκι, παπούτσια ποδοσφαίρου, παπούτσια του γκολφ και άλλα τέτοια υποδήματα με παγοπέδιλα, τροχοπέδιλα, καρφιά κ.λπ.).


04 ΣΤΕΓΑΣΗ, ΥΔΡΕΥΣΗ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

04.1 Πραγματικά μισθώματα για στέγαση

Τα μισθώματα είναι όλα τα μισθώματα που καταβάλουν πραγματικά οι ενοικιαστές, δηλαδή τα μισθώματα που καταβάλει ο ενοικιαστής στον ιδιοκτήτη ασχέτως τυχόν κοινωνικών παροχών που λαμβάνει ο ενοικιαστής από τις δημόσιες αρχές (συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών οι οποίες, με επιλογή του ενοικιαστή, καταβάλλονται απευθείας στον ιδιοκτήτη).

Τα μισθώματα περιλαμβάνουν κανονικά την πληρωμή για τη χρήση της γης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, την ίδια την κατοικία και τις εγκαταστάσεις για τη θέρμανση, την ύδρευση, το φωτισμό κ.λπ. και , στην περίπτωση ενοικιαζόμενης επιπλωμένης κατοικίας, τα έπιπλα.

Τα μισθώματα περιλαμβάνουν επίσης την πληρωμή για τη χρήση ενός γκαράζ που παρέχει στάθμευση σε σύνδεση με την κατοικία. Το γκαράζ δεν πρέπει υποχρεωτικά να γειτνιάζει με την κατοικία• ούτε πρέπει υποχρεωτικά να εκμισθώνεται από τον ίδιο ιδιοκτήτη.

Τα μισθώματα δεν περιλαμβάνουν πληρωμές για τη χρήση γκαράζ ή χώρων στάθμευσης που δεν παρέχουν στάθμευση σε σύνδεση με την κατοικία (07.2.4). Επίσης, δεν περιλαμβάνουν δαπάνες για ύδρευση (04.4.1), αποκομιδή απορριμμάτων (04.4.2) και αποχέτευση (04.4.3)• κοινόχρηστα για υπηρεσίες θυρωρού, κηπουρού, καθαρισμό, θέρμανση και φωτισμό κλιμακοστασίου, συντήρηση ανελκυστήρων και αγωγών ρίψης απορριμμάτων σε πολυκατοικίες (04.4.4)• δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα (04.5.1) και καύσιμο αέριο (04.5.2)• δαπάνες για θέρμανση και ζεστό νερό που παρέχεται από εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης (04.5.5).
04.1.1/2 Πραγματικά μισθώματα που καταβάλουν οι ενοικιαστές, συμπεριλαμβανομένων άλλων πραγματικών μισθωμάτων (Υ)
- Μισθώματα που καταβάλουν πραγματικά οι ενοικιαστές ή οι υπενοικιαστές για μη επιπλωμένες ή επιπλωμένες κατοικίες που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία
- Μισθώματα που καταβάλλονται πραγματικά για δεύτερη κατοικία
Περιλαμβάνονται: μισθώματα από νοικοκυριά που χρησιμοποιούν δωμάτιο ξενοδοχείου ή πανσιόν ως κύρια κατοικία.
Εξαιρούνται: υπηρεσίες καταλυμάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ξενώνων (11.2.0), χωριών διακοπών και κέντρων διακοπών (11.2.0), και εγκαταστάσεων περίθαλψης για ηλικιωμένους(3) (12.4.0).
04.3 Συντήρηση και επισκευή της κατοικίας
Η συντήρηση και η επισκευή των κατοικιών διακρίνεται από δύο χαρακτηριστικά: πρώτον, πρόκειται για δραστηριότητες που πρέπει να πραγματοποιούνται τακτικά για να διατηρείται η κατοικία σε καλή λειτουργική κατάσταση• δεύτερον, δεν μεταβάλλουν την απόδοση, τη χωρητικότητα ή τον αναμενόμενο χρόνο χρήσης των κατοικιών
Υπάρχουν δύο τύποι συντήρησης και επισκευής κατοικιών: οι μικρές, όπως η εσωτερική διακόσμηση και οι επισκευές εξαρτημάτων και οι οποίες πραγματοποιούνται συνήθως τόσο από τους ενοικιαστές όσο και από τους ιδιοκτήτες• και αυτές πού είναι μεγάλες, όπως τα νέα επιχρίσματα των τοίχων ή η επισκευή της στέγης, και τις οποίες πραγματοποιούν μόνο οι ιδιοκτήτες.
Μόνο οι δαπάνες που αναλαμβάνουν οι ενοικιαστές και οι ιδιοκατοικούντες για υλικά και υπηρεσίες για μικρές συντηρήσεις και επισκευές αποτελούν μέρος της ατομικής καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών. Οι δαπάνες που αναλαμβάνουν οι ιδιοκατοικούντες για υλικά και υπηρεσίες για μεγάλες εργασίες συντήρησης και επισκευής δεν αποτελούν μέρος της ατομικής καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών(4).
Οι αγορές υλικών από ενοικιαστές ή ιδιοκατοικούντες με πρόθεση να πραγματοποιήσουν οι ίδιοι τη συντήρηση ή τις επισκευές θα πρέπει να κατατάσσονται στη διάκριση (04.3.1). Εάν οι ενοικιαστές ή οι ιδιοκατοικούντες αναθέτουν επί πληρωμής σε μια εταιρεία τις εργασίες συντήρησης ή επισκευής, η συνολική αξία της υπηρεσιάς, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των χρησιμοποιούμενων υλικών, θα πρέπει να κατατάσσεται στη διάκριση (04.3.2).
04.3.1 Υλικά για τη συντήρηση και επισκευή της κατοικίας(5) (ΜΔ)
- Προϊόντα και υλικά, όπως χρώματα και βερνίκια, υλικά επίστρωσης τοίχων, ταπετσαρίες, υφασμάτινα καλύμματα τοίχων, υαλοπίνακες παραθύρων, κονίαμα, τσιμέντο, στόκος, κόλλες ταπετσαριών κ.λπ. που αγοράζονται για μικρές εργασίες συντήρησης και επισκευής κατοικίας
Περιλαμβάνονται: υδραυλικά μικροεξαρτήματα (σωλήνες, ιμάντες, αρμοί, κ.λπ.) και υλικά επίστρωσης (σανίδες δαπέδου, κεραμικά πλακάκια κ.λπ.).
Εξαιρούνται: εφαρμοσμένοι τάπητες και λινοτάπητες (05.1.2)• εργαλεία χειρός, εξαρτήματα για πόρτες, πρίζες, εύκαμπτα καλώδια μονωμένων συρμάτων και λαμπτήρες (05.5.2)• σκούπες, βούρτσες σφουγγαρίσματος, βούρτσες ξεσκονίσματος και προϊόντα καθαρισμού (05.6.1)• προϊόντα, υλικά και εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για μεγάλες εργασίες συντήρησης και επισκευής (ενδιάμεση ανάλωση, που δεν καλύπτεται από τους ΕνΔΤΚ)(6) ή επέκτασης και μετατροπής της κατοικίας (σχηματισμός κεφαλαίου, που δεν καλύπτεται από τους ΕνΔΤΚ)(7).
04.3.2 Υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής της κατοικίας(8) (Υ)
- Υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ξυλουργών, υαλοτεχνιτών, βαφέων, διακοσμητών, στιλβωτών δαπέδων κ.λπ. που αναλαμβάνουν μικρές εργασίες συντήρησης και επισκευής της κατοικίας
Περιλαμβάνεται: συνολική αξία της υπηρεσίας (δηλαδή, καλύπτεται τόσο το κόστος της εργασίας όσο και το κόστος των υλικών).
Εξαιρούνται: ξεχωριστές αγορές υλικών από νοικοκυριά με την πρόθεση να αναλάβουν τη συντήρηση τα ίδια τα μέλη του νοικοκυριού (04.3.1)• εργασίες που αναλαμβάνονται για μεγάλες εργασίες συντήρησης και επισκευής (ενδιάμεση ανάλωση, που δεν καλύπτεται από τους ΕνΔΤΚ)(9) ή επέκτασης και μετατροπής της κατοικίας (σχηματισμός κεφαλαίου, που δεν καλύπτεται από τους ΕνΔΤΚ)(10).
04.4 Ύδρευση και διάφορες υπηρεσίες σχετικές με την κατοικία
Αναφέρεται σε δαπάνες που μπορούν να αναγνωριστούν ξεχωριστά για συγκεκριμένες υπηρεσίες σχετικές με την κατοικία, ασχέτως του αν οι καταναλωτές πληρώνουν ή όχι ανάλογα με την κατανάλωση, δηλαδή εξαιρουμένων των πληρωμών για υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται από τη φορολογία.
04.4.1 Ύδρευση (ΜΔ)
- Ύδρευση : Περιλαμβάνονται: συναφείς δαπάνες όπως ενοικίαση μετρητών, ανάγνωση μετρητών, πάγιες δαπάνες κλπ
Εξαιρούνται: πόσιμο νερό που πωλείται σε φιάλες ή άλλα δοχεία (01.2.2)• ζεστό νερό ή ατμός που αγοράζεται από εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης (04.5.5).
04.4.2 Αποκομιδή απορριμμάτων (Υ)
- Αποκομιδή και διάθεση απορριμμάτων
04.4.3 Αποχέτευση (Υ)
- Συλλογή και διάθεση υγρών λυμάτων
04.4.4 Άλλες υπηρεσίες σχετικές με την κατοικία π.δ.κ.α. (Υ)
- Κοινόχρηστα για υπηρεσίες θυρωρού, κηπουρού, καθαρισμός, θέρμανση και φωτισμός κλιμακοστασίων, συντήρηση ανελκυστήρων και αγωγών ρίψης απορριμμάτων κ.λπ. σε πολυκατοικίες
- Υπηρεσίες ασφαλείας
- Καθαρισμός χιονιού και καθαρισμός καπνοδόχων
Εξαιρούνται: οικιακές υπηρεσίες όπως καθαρισμός παραθύρων, απολύμανση, υποκαπνισμός και εξολόθρευση εντόμων και παρασίτων(05.6.2)• σωματοφύλακες (12.7.0).
04.5 Ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμο αέριο και άλλα καύσιμα
04.5.1 Ηλεκτρικό ρεύμα (ΜΔ) (Ε)
- Ηλεκτρικό ρεύμα
Περιλαμβάνονται: συναφείς δαπάνες όπως ενοικίαση μετρητών, ανάγνωση μετρητών, πάγιες δαπάνες κ.λπ.
04.5.2 Καύσιμο αέριο (ΜΔ) (Ε)
- Αέριο πόλης και φυσικό αέριο
- Υγροποιημένοι υδρογονάνθρακες (βουτάνιο, προπάνιο κ.λπ.)
Περιλαμβάνονται: σχετικές δαπάνες όπως μίσθωση μετρητών, ανάγνωση μετρητών, εμπορευματοκιβώτια αποθήκευσης, πάγιες δαπάνες κ.λπ.
04.5.3 Υγρά καύσιμα (ΜΔ) (Ε)
- Πετρέλαιο για τη θέρμανση κατοικιών και πετρέλαιο για λυχνίες
04.5.4 Στερεά καύσιμα (ΜΔ) (Ε)
- Άνθρακας, οπτάνθρακας, μπρικέτες, καυσόξυλα, ξυλάνθρακας, τύρφη και παρόμοια προϊόντα
04.5.5 Θερμική ενέργεια (ΜΔ) (Ε)
- Θερμική ενέργεια και ατμός που αγοράζονται από εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης
Περιλαμβάνονται: συναφείς δαπάνες όπως ενοικίαση μετρητών, ανάγνωση μετρητών, πάγιες δαπάνες κ.λπ.• πάγος που χρησιμοποιείται για ψυκτικούς σκοπούς.


05 ΕΠΙΠΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ, ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

05.1 Έπιπλα και διακοσμητικά είδη, τάπητες και άλλα καλύμματα δαπέδου
05.1.1 Έπιπλα και διακοσμητικά είδη (Δ)
- Κρεβάτια, καναπέδες, ντιβάνια, τραπέζια, καρέκλες, ντουλάπες, σιφονιέρες και βιβλιοθήκες
- Εξοπλισμός φωτισμού όπως φώτα οροφής, συνήθεις λυχνίες, σφαιρικά φώτα και λυχνίες υπνοδωματίου
- Πίνακες, γλυπτά, χαλκογραφίες, ταπισερί και άλλα έργα τέχνης συμπεριλαμβανομένων και των αντιγράφων έργων τέχνης και άλλων διακοσμητικών ειδών
- Παραβάν, πτυσσόμενα χωρίσματα και άλλα έπιπλα και εξαρτήματα
Περιλαμβάνονται: παράδοση και εγκατάσταση, όπου ισχύει• σομιέδες, στρώματα, τάταμι• ντουλάπια λουτρού, βρεφικά έπιπλα όπως κρεβατάκια, καρεκλάκια και πάρκα• παραθυρόφυλλα• έπιπλα κάμπινγκ και κήπου•mirrors, καθρέφτες, κηροπήγια κάθε είδους.
Εξαιρούνται: κλινοσκεπάσματα και σκίαστρα (05.2.0)• χρηματοκιβώτια (05.3.1)• διακοσμητικά γυάλινα και κεραμικά αντικείμενα

(05.4.0)• ρολόγια επιτραπέζια ή τοίχου (12.3.1)• θερμόμετρα και βαρόμετρα τοίχου (12.3.2)• καλάθια μεταφοράς μωρών και παιδικά καροτσάκια (12.3.2)• έργα τέχνης και έπιπλα αντίκες που αγοράζονται κυρίως ως αποθέματα αξίας (σχηματισμός κεφαλαίου, που δεν καλύπτεται από τους ΕνΔΤΚ).

05.1.2 Τάπητες και άλλα καλύμματα δαπέδου (Δ)
- Ελεύθεροι τάπητες, εφαρμοσμένοι τάπητες, λινοτάπητες και άλλα παρόμοια καλύμματα δαπέδου
Περιλαμβάνονται: τοποθέτηση καλυμμάτων δαπέδου.
Εξαιρούνται: χαλάκια λουτρού, ψάθινα χαλάκια και χαλάκια εξώπορτας (05.2.0)• καλύμματα δαπέδου - αντίκες που αγοράζονται κυρίως ως αποθέματα αξίας (σχηματισμός κεφαλαίου, που δεν καλύπτεται από τους ΕνΔΤΚ).

05.1.3 Επισκευή επίπλων, διακοσμητικών ειδών και καλυμμάτων δαπέδου (Υ)
- Επισκευή επίπλων, διακοσμητικών ειδών και καλυμμάτων δαπέδου
Περιλαμβάνονται: συνολική αξία της υπηρεσίας (δηλαδή, καλύπτεται τόσο το κόστος της εργασίας όσο και το κόστος των υλικών)• αποκατάσταση έργων τέχνης, επίπλων, αντικών και καλυμμάτων δαπέδου-αντικών, εκτός από αυτά που αγοράζονται κυρίως ως αποθέματα αξίας (σχηματισμός κεφαλαίου, που δεν καλύπτεται από τους ΕνΔΤΚ).
Εξαιρούνται: ξεχωριστές αγορές υλικών από νοικοκυριά με την πρόθεση να πραγματοποιηθούν οι επισκευές από τα ίδια τα μέλη των νοικοκυριών (05.1.1) ή (05.1.2)• στεγνό καθάρισμα ταπήτων (05.6.2).

05.2 Υφαντουργικά είδη οικιακής χρήσης

05.2.0 Υφαντουργικά είδη οικιακής χρήσης (ΗΔ)
- Υφάσματα διακόσμησης, υλικά κουρτινών, κουρτίνες, διπλές κουρτίνες, σκίαστρα, κουρτίνες θυρών και υφασμάτινα παραθυρόφυλλα
- Είδη κλινοστρωμνής όπως στρώματα για επιδαπέδια χρήση, μαξιλάρια ύπνου, μαξιλάρια καναπέ και παραγεμισμένα χαμηλά καθίσματα (πουφ)
- Κλινοσκεπάσματα όπως σεντόνια, μαξιλαροθήκες, κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα ταξιδιού, πλαίντ, πουπουλένια παπλώματα, καλύμματα κρεβατιού και κουνουπιέρες
- Λινά είδη επιτραπέζια και λουτρού όπως τραπεζομάντιλα, πετσέτες φαγητού, πετσέτες λουτρού και προσόψια
- 'Αλλα υφαντουργικά είδη οικιακής χρήσης όπως τσάντες για αγορές, σάκοι για άπλυτα ρούχα, καλύμματα ρούχων και επίπλων, σημαίες, τέντες κ.λπ.
- Επιδιόρθωση των ειδών αυτών
Περιλαμβάνονται: ύφασμα που αγοράζεται με το κομμάτι• μουσαμάς• χαλάκια λουτρού, χαλάκια εξώπορτας κ.λπ.
Εξαιρούνται: υφασμάτινα καλύμματα τοίχων (04.3.1)• ταπισερί (05.1.1)•καλύμματα δαπέδου όπως ελεύθεροι τάπητες και εφαρμοσμένοι τάπητες (05.1.2)• ηλεκτρικές κουβέρτες (05.3.2)• καλύμματα αυτοκινήτων, μοτοσικλετών (07.2.1)• φουσκωτά στρώματα και υπνόσακοι (09.3.2).

05.3 Οικιακές συσκευές

05.3.1/2 Μεγάλες οικιακές συσκευές, ηλεκτρικές ή μη (Δ) και μικρές ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (ΗΔ)
- Ψυγεία, καταψύκτες και ψυγειοκαταψύκτες
- Πλυντήρια ρούχων, στεγνωτήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, συσκευές σιδερώματος και πρέσες
- Κουζίνες, ψηστιέρες, συσκευές διατήρησης θερμών φαγητών, φούρνοι και φούρνοι μικροκυμάτων
- Συσκευές κλιματισμού, συσκευές ύγρανσης, συσκευές θέρμανσης του αέρα, συσκευές θέρμανσης του νερού, εξαεριστήρες και απορροφητήρες
- Ηλεκτρικές σκούπες, μηχανήματα ατμοκαθαρισμού, μηχανήματα πλυσίματος ταπήτων και μηχανήματα βουρτσίσματος, επάλειψης με κερί και στίλβωσης δαπέδων
- Άλλες μεγάλες οικιακές συσκευές όπως χρηματοκιβώτια, ραπτομηχανές, πλεκτικές μηχανές, συσκευές αποσκλήρυνσης του νερού κ.λπ.
- Μύλοι του καφέ, καφετιέρες, αποχυμωτές, συσκευές ανοίγματος κονσερβών, μίξερ, φριτέζες, γκριλ, μαχαίρια, τοστιέρες, συσκευές παρασκευής παγωτού, συσκευές παρασκευής γρανίτας, συσκευές παρασκευής γιαουρτιού, θερμές πλάκες (μάτια), σίδερα σιδερώματος, χύτρες, ανεμιστήρες, ηλεκτρικές κουβέρτες κ.λπ.
Περιλαμβάνονται: παράδοση και εγκατάσταση των συσκευών, όπου ισχύει.
Εξαιρούνται: συσκευές που είναι εντοιχισμένες στο κτίριο (σχηματισμός κεφαλαίου, που δεν καλύπτεται από τους ΕνΔΤΚ)(11)• μικρές μη ηλεκτρικές οικιακές συσκευές και σκεύη κουζίνας (05.4.0)• ζυγαριές οικιακής χρήσης (05.4.0)• προσωπικές ζυγαριές και βρεφικές ζυγαριές (12.1.3).

05.3.3 Επισκευή οικιακών συσκευών (Υ)
- Επισκευή οικιακών συσκευών
Περιλαμβάνονται: συνολική αξία της υπηρεσίας (δηλαδή καλύπτεται τόσο το κόστος της εργασίας όσο και το κόστος των υλικών)• δαπάνες για την μίσθωση ή ενοικίαση μεγάλων οικιακών συσκευών
Εξαιρούνται: ξεχωριστές αγορές υλικών υπό νοικοκυριά με την πρόθεση να πραγματοποιήσουν τις επισκευές στα ίδια τα μέλη του νοικοκυριού (05.3.1) ή (05.3.2).

05.4 Υαλικά, επιτραπέζια σκεύη και σκέυη οικιακής χρήσης

05.4.0 Υαλικά, επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης (ΗΔ)
- Υαλικά, κρυστάλλινα είδη, κεραμικά και είδη από πορσελάνη που χρησιμοποιούνται για το τραπέζι, την κουζίνα, το λουτρό, την τουαλέτα, το γραφείο και την εσωτερική διακόσμηση
- Μαχαιροπήρουνα, επίπεδα σκεύη και ασημικά
- Μη ηλεκτρικά σκεύη κουζίνας από όλα τα υλικά όπως κατσαρόλες, χύτρες, χύτρες ταχύτητας, τηγάνια, μύλοι του καφέ, συσκευές παρασκευής πουρέ, κρεατομηχανές, θερμές πλάκες (μάτια), ζυγαριές οικιακής χρήσης και άλλα παρόμοια μηχανικά σκεύη
- Μη ηλεκτρικά είδη οικιακής χρήσης από όλα τα υλικά όπως δοχεία για ψωμί, καφέ, καρυκεύματα κ.λπ., δοχεία απορριμμάτων, καλάθια για άχρηστα χαρτιά, καλάθια για άπλυτα ρούχα, φορητοί κουμπαράδες και χρηματοκιβώτια, πετσετοθήκες, ράφια μπουκαλιών, σίδερα σιδερώματος και σιδερώστρες, γραμματοκιβώτια, μπιμπερό, θερμός και παγοδοχεία
- Επισκευή αυτών των ειδών
Εξαιρούνται: εξοπλισμός φωτισμού (05.1.1)• ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (05.3.1) ή (05.3.2)• επιτραπέζια σκεύη από χαρτόνι (05.6.1)• προσωπικές ζυγαριές και βρεφικές ζυγαριές (12.1.3).

05.5 Εργαλεία και εξοπλισμός για το σπίτι και τον κήπο

05.5.1/2 Μεγάλα εργαλεία και εξοπλισμός (Δ) και μικρά εργαλεία και εξαρτήματα (ΗΔ)
- Εργαλεία και εξοπλισμός με κινητήρα όπως ηλεκτρικά τρυπάνια, πριόνια, μηχανήματα λείανσης, μηχανήματα κοπής φυτικών φρακτών, τρακτέρ κήπου, κουρευτικές μηχανές χορτοταπήτων, καλλιεργητικές μηχανές, αλυσιδωτά πριόνια και αντλίες νερού
- Επισκευή αυτών των ειδών
- Εργαλεία χειρός όπως πριόνια, σφυριά, κατσαβίδια, κλειδιά, πένσες, κοπίδια, ράσπες και λίμες
- Εργαλεία κήπου όπως χειράμαξες με ρόδες, ποτιστήρια, λάστιχα ποτίσματος, φτυάρια, τσουγκράνες, δίκρανα, δρεπάνια και κλαδευτήρια
- Σκάλες και βαθμίδες
- Εξαρτήματα για πόρτες (αρθρώσεις, λαβές και κλειδαριές), εξαρτήματα για θερμαντικά σώματα και τζάκια, άλλα μεταλλικά είδη για το σπίτι (ράγες κουρτινών, ράβδοι ταπήτων, γάντζοι) ή για τον κήπο (αλυσίδες, πλέγματα, πάσσαλοι και τμήματα στεφανών για περίφραξη και οριοθέτηση)
- Μικρά ηλεκτρικά εξαρτήματα όπως πρίζες, διακόπτες, εύκαμπτα καλώδια μονωμένων συρμάτων, ηλεκτρικοί λαμπτήρες, φωτιστικοί σωλήνες φθορισμού, φανάρια, λάμπες χειρός, ηλεκτρικές μπαταρίες για γενική χρήση, κουδούνια και συναγερμοί
- Επισκευή αυτών των ειδών
Περιλαμβάνονται: δαπάνες για τη μίσθωση ή ενοικίαση μηχανημάτων και εξοπλισμού για εργασίες που πραγματοποιεί ο ίδιος ο ενοικιαστής.

05.6 Αγαθά και υπηρεσίες για συνήθη οικιακή συντήρηση

05.6.1 Μη διαρκή οικιακά αγαθά (ΜΔ)
- Προϊόντα καθαρισμού και συντήρησης όπως σαπούνια, σκόνες πλυσίματος, υγρά πλυσίματος, σκόνες καθαρισμού, απορρυπαντικά, λευκαντικά, αποσκληρυντικά, μαλακτικά, προϊόντα καθαρισμού παραθύρων, κεριά, στιλβωτικές ουσίες, χρωστικές ουσίες, αντιπροσφυτικές ουσίες, απολυμαντικές ουσίες, εντομοκτόνα μυκητοκτόνα και απεσταγμένο νερό
- Είδη καθαρισμού όπως σκούπες, βούρτσες σφουγγαρίσματος, ξεσκονιστήρια και βούρτσες ξεσκονίσματος, ξεσκονόπανα, πετσέτες τσαγιού, σφουγγαρόπανα, σφουγγάρια οικιακής χρήσης, ξέστρα, σύρμα κουζίνας και δέρμα αιγάγρου
- Προϊόντα από χαρτί όπως φίλτρα, τραπεζομάντηλα και χαρτοπετσέτες, χαρτί κουζίνας, σάκοι ηλεκτρικών σκουπών και επιτραπέζια σκεύη από χαρτόνι, συμπεριλαμβανομένου του αλουμινόχαρτου και των πλαστικών σάκων για κάδους απορριμμάτων
- Άλλα μη διαρκή είδη οικιακής χρήσης όπως σπίρτα, κεριά, φυτίλια λυχνιών, μετουσιωμένες αλκοόλες, κρεμάστρες ρούχων, καρφίτσες, παραμάνες, βελόνες ραψίματος, βελόνες πλεξίματος, δακτυλήθρες, καρφιά, βίδες, παξιμάδια και μπουλόνια, πινέζες, ροδέλες, κόλλες και συγκολλητικές ταινίες οικιακής χρήσης, σύρματα, σπάγγοι και λαστιχένια γάντια
Περιλαμβάνονται: βερνίκια, κρέμες και άλλα είδη καθαρισμού υποδημάτων.
Εξαιρούνται: προϊόντα καλλιέργειας φυτών για τη διατήρηση διακοσμητικών κήπων (09.3.3)• χαρτομάντιλα, χαρτί τουαλέτας, σφουγγάρια τουαλέτας και άλλα προϊόντα προσωπικής υγιεινής (12.1.3).
05.6.2 Οικιακές υπηρεσίες και υπηρεσίες οικιακής μέριμνας (Υ)
- Οικιακές υπηρεσίες που παρέχονται από αμειβόμενο προσωπικό για παροχή ιδιωτικών υπηρεσιών όπως οικονόμοι, μάγειροι, οικιακές βοηθοί, οδηγοί, κηπουροί, γκουβερνάντες, γραμματείς, παιδαγωγοί και au pairs
- Παρόμοιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών φύλαξης παιδιών (baby-sitting) και των οικιακών εργασιών, που παρέχονται από επιχειρήσεις ή αυτοαπασχολούμενα άτομα
- Υπηρεσίες οικιακής μέριμνας όπως καθαρισμός παραθύρων, απολύμανση, υποκαπνισμός και εξολόθρευση εντόμων και παρασίτων
- Στεγνό καθάρισμα, πλύσιμο και βαφή οικιακών λινών ειδών, υφασμάτων οικιακής χρήσης και ταπήτων
- Ενοικίαση επίπλων, διακοσμητικών ειδών, χαλιών, οικιακού εξοπλισμού και οικιακών λινών ειδών
Εξαιρούνται: στεγνό καθάρισμα, πλύσιμο και βαφή ενδυμάτων (03.1.4)• αποκομιδή απορριμμάτων (04.4.2)• αποχέτευση (04.4.3)• κοινόχρηστα για υπηρεσίες θυρωρού, κηπουρού, καθαρισμό, θέρμανση και φωτισμό κλιμακοστασίου, συντήρηση ανελκυστήρων και αγωγών ρίψης απορριμμάτων σε πολυκατοικίες (04.4.4)• υπηρεσίες ασφαλείας (04.4.4)• καθαρισμός χιονιού και καθαρισμός καπνοδόχων (04.4.4)• υπηρεσίες μετακόμισης και αποθήκευσης (07.3.6)• υπηρεσίες τροφών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και άλλων εγκαταστάσεων παιδικής μέριμνας (12.4.0)• σωματοφύλακες (12.7.0).

06 ΥΓΕΙΑ

Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει επίσης τις υπηρεσίες υγείας που αγοράζονται από κέντρα υγείας σχολείων και πανεπιστημίων

06.1 Ιατρικά προϊόντα, συσκευές και εξοπλισμός Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει φαρμακευτικές ουσίες, προθέσεις, ιατρικές συσκευές και εξοπλισμό και άλλα προϊόντα σχετικά με την υγεία, τα οποία αγοράζονται από άτομα ή νοικοκυριά, με ή χωρίς συνταγή, συνήθως από φαρμακεία ή προμηθευτές ιατρικού εξοπλισμού. Αυτά προορίζονται για κατανάλωση ή χρήση έξω από εγκαταστάσεις ή ιδρύματα παροχής υγειονομικής περίθαλψης. Τα προϊόντα αυτά που παρέχονται απευθείας σε εξωτερικούς ασθενείς από ιατρούς, οδοντίατρους και παραϊατρικό προσωπικό ή σε ασθενείς νοσοκομείων και παρόμοιων εγκαταστάσεων περιλαμβάνονται στις υπηρεσίες εξωτερικών ασθενών (06.2) ή τις νοσοκομειακές υπηρεσίες(12) (06.3).

06.1.1 Φαρμακευτικά προϊόντα (ND) - Ιατρικά παρασκευάσματα, φαρμακευτικές ουσίες, φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, οροί και εμβόλια, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, μουρουνέλαιο και έλαιο ιππόγλωσσου, αντισυλληπτικά που λαμβάνονται από το στόμα
Εξαιρούνται: κτηνιατρικά προϊόντα (09.3.4)• είδη προσωπικής υγιεινής όπως φαρμακευτικά σαπούνια (12.1.3).

06.1.2/3 Άλλα ιατρικά προϊόντα, θεραπευτικές συσκευές και εξοπλισμός (ΜΔ)
- Κλινικά θερμόμετρα, αυτοκόλλητοι και μη αυτοκόλλητοι επίδεσμοι, υποδερμικές σύριγγες, κουτιά πρώτων βοηθειών, θερμοφόρες και παγοκύστεις, ιατρικά είδη καλτσοποιίας όπως ελαστικές κάλτσες και υποστηρίγματα γονάτων, τεστ εγκυμοσύνης, προφυλακτικά και άλλα μηχανικά αντισυλληπτικά μέσα
- Διορθωτικά γυαλιά και φακοί επαφής, ακουστικά βαρηκοΐας, γυάλινα μάτια, τεχνικά μέλη και άλλες συσκευές πρόσθεσης, ορθοπεδικά μέτρα υποστήριξης, ορθοπεδικά υποδήματα, χειρουργικές ζώνες, κορσέδες και υποστηρίγματα, στηρίγματα λαιμού, εξοπλισμός ιατρικού μασάζ και λάμπες υπεριωδών ακτίνων, αναπηρικές καρέκλες με ή χωρίς κινητήρα και αναπηρικά καρότσια, "ειδικά" κρεβάτια, δεκανίκια, ηλεκτρονικές και άλλες συσκευές για την παρακολούθηση της πίεσης του αίματος κ.λπ.
- Επισκευή αυτών των ειδών Περιλαμβάνονται: οδοντοστοιχίες αλλά όχι οι δαπάνες τοποθέτησης.
Εξαιρούνται: ενοικίαση θεραπευτικού εξοπλισμού (06.2.3)• προστατευτικά γυαλιά, ζώνες και υποστηρίγματα για αθλητική χρήση (09.3.2)• γυαλιά ηλίου χωρίς διορθωτικούς φακούς (12.3.2).

06.2 Υπηρεσίες εξωτερικών ασθενών

Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες που παρέχονται σε εξωτερικούς ασθενείς από ιατρούς, οδοντιάτρους και παραϊατρικό προσωπικό και βοηθητικό προσωπικό. Οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να παρέχονται κατ' οίκον, σε ατομικά η ομαδικά ιατρεία, ιατρεία εργοστασίων ή πλοίων ή εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και παρόμοιων εγκαταστάσεων.
Στις υπηρεσίες εξωτερικών ασθενών περιλαμβάνονται τα φάρμακα, οι προθέσεις, οι ιατρικές συσκευές και ο εξοπλισμός και τα άλλα προϊόντα τα σχετικά με την υγεία που παρέχονται απευθείας στους εξωτερικούς ασθενείς από ιατρούς, οδοντίατρους, παραϊατρικό προσωπικό και βοηθητικό προσωπικό.
Οι ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες που παρέχονται σε εσωτερικούς ασθενείς νοσοκομείων και παρόμοιων εγκαταστάσεων περιλαμβάνονται στις νοσοκομειακές υπηρεσίες(13) (06.3).

06.2.1/3 Ιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (S)
- Επισκέψεις σε γιατρούς γενικής ιατρικής ή ειδικούς γιατρούς
- Υπηρεσίες εργαστηρίων ιατρικών αναλύσεων και ακτινολογικών κέντρων
- Υπηρεσίες αυτοαπασχολούμενων νοσοκόμων και μαιών
- Υπηρεσίες αυτοαπασχολούμενων βελονιστών, χειροπρακτών, οπτομετρών, φυσιοθεραπευτών, θεραπευτών ομιλίας κ.λπ.
- Θεραπεία διορθωτικής γυμναστικής με εντολή γιατρού
- Λουτροθεραπείες ή θαλασσοθεραπείες εξωτερικών ασθενών
- Υπηρεσίες ασθενοφόρων
- Ενοικίαση θεραπευτικού εξοπλισμού
Περιλαμβάνονται: υπηρεσίες ορθοδοντικών.

06.2.2 Οδοντιατρικές υπηρεσίες (Υ)

- Υπηρεσίες οδοντιάτρων, ειδικών για την υγιεινή του στόματος και άλλου βοηθητικού οδοντιατρικού προσωπικού Περιλαμβάνονται: δαπάνες τοποθέτησης οδοντοστοιχιών.
Εξαιρούνται: οδοντοστοιχίες (06.1.3)• υπηρεσίες ορθοδοντικών (06.2.1)• υπηρεσίες εργαστηρίων ιατρικών αναλύσεων και ακτινολογικών κέντρων (06.2.3).

06.3 Νοσοκομειακές υπηρεσίες(14)

Σύμφωνα με τον ορισμό, νοσηλεία είναι όταν ένας ασθενής διαμένει σε ένα νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Περιλαμβάνεται η ημερήσια φροντίδα σε νοσοκομεία και η νοσοκομειακή θεραπεία κατ' οίκον, καθώς και οι ξενώνες για άτομα που βρίσκονται στην τερματική φάση μιας νόσου.
Η ομάδα αυτή καλύπτει τις υπηρεσίες των γενικών και των ειδικευμένων νοσοκομείων, τις υπηρεσίες ιατρικών κέντρων, μαιευτηρίων, κλινικών και κέντρων ανάρρωσης που παρέχουν κυρίως υγειονομική περίθαλψη σε εσωτερικούς ασθενείς, τις υπηρεσίες ιδρυμάτων που εξυπηρετούν ηλικιωμένους στα οποία η ιατρική παρακολούθηση αποτελεί ουσιαστικό συστατικό στοιχείο της εξυπηρέτησης και τις υπηρεσίες των κέντρων ανάρρωσης που παρέχουν υγειονομική περίθαλψη σε εσωτερικούς ασθενείς και θεραπεία αποκατάστασης όπου στόχος είναι η θεραπεία του ασθενούς και όχι η παροχή μακρόχρονης υποστήριξης.
Τα νοσοκομεία ορίζονται ως ιδρύματα που παρέχουν περίθαλψη σε εσωτερικούς ασθενείς υπό την άμεση εποπτεία διπλωματούχων ιατρών. Τα ιατρικά κέντρα, τα μαιευτήρια, οι κλινικές και τα κέντρα ανάρρωσης παρέχουν επίσης περίθαλψη σε εσωτερικούς ασθενείς αλλά οι υπηρεσίες τους εποπτεύονται και συχνά παρέχονται από προσωπικό με λιγότερα τυπικά προσόντα από τους ιατρούς.
Η ομάδα αυτή δεν καλύπτει τις υπηρεσίες εγκαταστάσεων όπως τα ιατρεία και οι κλινικές που προορίζονται αποκλειστικά για περίθαλψη εξωτερικών ασθενών (06.2). Δεν καλύπτει επίσης τις υπηρεσίες οίκων ευγηρίας για ηλικιωμένους, ιδρυμάτων για αναπήρους και κέντρων αποκατάστασης που παρέχουν κυρίως μακρόχρονη υποστήριξη (12.4).

06.3.0 Νοσοκομειακές υπηρεσίες(15) (Υ)

- Οι νοσοκομειακές υπηρεσίες περιλαμβάνουν την παροχή των εξής υπηρεσιών σε εσωτερικούς ασθενείς νοσοκομείων:
- βασικές υπηρεσίες: διοίκηση• διαμονή• διατροφή και ποτά• εποπτεία και μέριμνα από μη εξειδικευμένο προσωπικό (νοσοκόμοι - βοηθητικό προσωπικό)• πρώτες βοήθειες και αναζωογόνηση• μεταφορά με ασθενοφόρο• παροχή φαρμάκων και άλλων φαρμακευτικών προϊόντων• παροχή θεραπευτικών συσκευών και εξοπλισμού
- ιατρικές υπηρεσίες: υπηρεσίες ιατρών γενικής ιατρικής ή ειδικών, χειρούργων και οδοντιάτρων• ιατρικές αναλύσεις και ακτινογραφίες• παραϊατρικές υπηρεσίες όπως υπηρεσίες νοσοκόμων, μαιών, χειροπρακτών, οπτομετρών, φυσιοθεραπευτών, θεραπευτών ομιλίας κ.λπ.

07 ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

07.1 Αγορά οχημάτων

Οι αγορές καλύπτουν τις αγορές νέων οχημάτων από νοικοκυριά και τις αγορές μεταχειρισμένων οχημάτων από νοικοκυριά από άλλους θεσμικούς τομείς, που είναι κατά κανόνα γκαράζ ή έμποροι αυτοκινήτων. Δεν καλύπτονται οι πωλήσεις μεταχειρισμένων οχημάτων μεταξύ νοικοκυριών.
Οι αγορές δεν περιλαμβάνουν τις πωλήσεις μεταχειρισμένων οχημάτων από νοικοκυριά σε άλλους θεσμικούς τομείς. Τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν
i) ένα καθαρό συντελεστή στάθμισης για τα καινούργια αυτοκίνητα (ακαθάριστος συντελεστής στάθμισης μείον την εμπορική αξία των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων) και ένα καθαρό συντελεστή στάθμισης για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ή
ii) ένα ακαθάριστο συντελεστή στάθμισης για τα καινούργια αυτοκίνητα (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εμπορική αξία των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων) και ένα συντελεστή στάθμισης για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ο οποίος θα περιλαμβάνει τυχόν εμπορικά κέρδη του επιχειρηματικού τομέα
Οι αγορές καλύπτουν επίσης τις αγορές μέσω διευθετήσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης.
Οι αγορές οχημάτων αναψυχής όπως καμιονέτων κατασκήνωσης, τροχόσπιτων, ρυμουλκούμενων οχημάτων, αεροπλάνων και σκαφών καλύπτονται από το (09.2.1).

07.1.1 Αυτοκίνητα (Δ)

- Καινούργια αυτοκίνητα, επιβατικές καμιονέτες, καμιονάκια εμπορικής χρήσης, αυτοκίνητα εμπορικής χρήσης και παρόμοια οχήματα με κίνηση στους δύο ή στους τέσσερις τροχούς
- Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, επιβατικές καμιονέτες, καμιονάκια εμπορικής χρήσης, αυτοκίνητα εμπορικής χρήσης και παρόμοια οχήματα με κίνηση στους δύο ή στους τέσσερις τροχούς
Εξαιρούνται: αναπηρικά καροτσάκια (06.1.3)• καμιονάκια κατασκήνωσης (09.2.1)• αμαξάκια του γκολφ (09.2.1)•

07.1.2/3/4 Μοτοσικλέτες, ποδήλατα και ζωήλατα οχήματα (Δ)

- Μοτοσικλέτες όλων των τύπων, σκούτερ και μοτοποδήλατα
- Δίκυκλα και τρίκυκλα ποδήλατα όλων των τύπων
- Ζωήλατα οχήματα
Περιλαμβάνονται: μοτοσικλέτες με καλάθι•οχήματα χιονιού•αμάξια που έλκονται από άνθρωπο (rickshaws) ζώα για έλξη οχημάτων και συναφείς εξοπλισμός (ζύγι, κολάρα, εξαρτήσεις, χαλινοί, γκέμια κ.λπ.
Εξαιρούνται: αναπηρικά καροτσάκια (06.1.3)• αμαξάκια του γκολφ (09.2.1)• παιδικά δίκυκλα και τρίκυκλα ποδήλατα (09.3.1)• άλογα και πόνεϊ, οχήματα που έλκονται από άλογα και πόνεϊ και συναφής εξοπλισμός, που αγοράζονται για σκοπούς αναψυχής (09.2.1).

07.2 Χειρισμός εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς

Οι αγορές ανταλλακτικών, εξαρτημάτων ή λιπαντικών που πραγματοποιούνται από νοικοκυριά με πρόθεση να πραγματοποιήσουν τα ίδια τα μέλη τους τη συντήρηση ή τις επισκευές θα πρέπει να κατατάσσονται στη διάκριση (07.2.1) ή (07.2.2). Αν τα νοικοκυριά αναθέτουν επί πληρωμή σε μια επιχείρηση τη συντήρηση, τις επισκευές ή την τοποθέτηση, τότε η συνολική αξία της υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των χρησιμοποιούμενων υλικών, θα πρέπει να κατατάσσεται στη διάκριση (07.2.3).

07.2.1 Ανταλλακτικά και εξαρτήματα εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς (ΗΔ)

- Ελαστικά (καινούργια, μεταχειρισμένα ή αναγομωμένα), αεροθάλαμοι, σπινθηριστές (μπουζί), μπαταρίες, συσκευές απόσβεσης κραδασμών, φίλτρα, αντλίες και άλλα ανταλλακτικά ή εξαρτήματα για εξοπλισμό προσωπικής μεταφοράς
Περιλαμβάνονται: προϊόντα ειδικά για τον καθαρισμό και τη συντήρηση εξοπλισμού μεταφοράς όπως χρώματα, υλικά καθαρισμού χρωμίων, στεγανοποιητικά μέσα και στιλβωτικά υλικά αμαξωμάτων• καλύμματα αυτοκινήτων, μοτοσικλετών κ.λπ.
Εξαιρούνται: κράνη μοτοσικλετών και ποδηλάτων (03.1.3)• μη ειδικά προϊόντα για τον καθαρισμό και τη συντήρηση όπως απεσταγμένο νερό, σφουγγάρια οικιακής χρήσης, δέρματα αιγάγρου, απορρυπαντικά κ.λπ. (05.6.1)• δαπάνες για την τοποθέτηση ανταλλακτικών και εξαρτημάτων και για τη βαφή, το πλύσιμο και τη στίλβωση των αμαξωμάτων (07.2.3)• ραδιοτηλέφωνα (08.2.0)• ραδιόφωνα αυτοκινήτου (09.1.1)• παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου (12.3.2).

07.2.2 Καύσιμα και λιπαντικά εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς (ΜΔ) (Ε)

- Βενζίνη και άλλα καύσιμα όπως ντίζελ, υγραέριο, οινόπνευμα και μείγματα για δίχρονους κινητήρες
- Λιπαντικά, υγρά φρένων και μετάδοσης, ψυκτικά μέσα και πρόσθετες ουσίες
Περιλαμβάνονται: καύσιμα για μεγάλα εργαλεία και εξοπλισμό που καλύπτονται από τη διάκριση (05.5.1) και για οχήματα αναψυχής που καλύπτονται από τη διάκριση (09.2.1).
Εξαιρούνται: δαπάνες για αλλαγή λαδιών και λίπανση (07.2.3).

07.2.3 Συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς (Υ)

- Υπηρεσίες που αγοράζονται για τη συντήρηση και την επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς όπως τοποθέτηση ανταλλακτικών και εξαρτημάτων, ζυγοστάθμιση, τεχνικός έλεγχος, οδική βοήθεια, αλλαγή λαδιών, λίπανση και πλύσιμο
Περιλαμβάνονται: συνολική αξία της υπηρεσίας (δηλαδή καλύπτεται τόσο το κόστος της εργασίας όσο και το κόστος των υλικών).
Εξαιρούνται: ξεχωριστές αγορές ανταλλακτικών, εξαρτημάτων ή λιπαντικών από νοικοκυριά με την πρόθεση να πραγματοποιηθεί η συντήρηση ή η επισκευή από τα ίδια τα μέλη του νοικοκυριού (07.2.1) ή (07.2.2)• δοκιμές καταλληλότητας οχημάτων (07.2.4).

07.2.4 Άλλες υπηρεσίες σχετικές με εξοπλισμό προσωπικής μεταφοράς (Υ)

Σύμφωνα με τις συμβάσεις του ΕΣΟΛ 1995, συμπεριλαμβάνονται οι πληρωμές νοικοκυριών για άδειες κ.λπ., που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αγορές υπηρεσιών από το κράτος (ΕΣΟΛ 1995, σημείο 3.76. η). Στην περίπτωση αυτή, το κράτος εκδίδει άδειες ως μέρος μιας ιδιαίτερης κανονιστικής λειτουργίας όπως ο έλεγχος των ικανοτήτων ή των προσόντων των σχετικών ατόμων (ΕΣΟΛ 1995, σημείο 4.80. δ και υποσημείωση).
- Ενοικίαση γκαράζ ή χώρων στάθμευσης που δεν παρέχουν στάθμευση σε σύνδεση με την κατοικία
- Εγκαταστάσεις διοδίων (σε γέφυρες, σήραγγες, πορθμεία, αυτοκινητοδρόμους) και παρκόμετρα
- Μαθήματα οδήγησης, εξετάσεις οδήγησης και άδειες οδήγησης
- Δοκιμές καταλληλότητας οχημάτων
- Ενοικίαση εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς χωρίς οδηγό
Εξαιρούνται: ενοικίαση αυτοκινήτων με οδηγό (07.3.2)• αμοιβή υπηρεσιών για ασφαλίσεις σχετικές με εξοπλισμό προσωπικής μεταφοράς (12.5.4)•

07.3 Υπηρεσίες μεταφορών

Οι αγορές υπηρεσιών μεταφορών ταξινομούνται γενικά με βάση τον τρόπο μεταφοράς. Όταν ένα εισιτήριο καλύπτει δύο ή περισσότερους τρόπους μεταφοράς - π.χ. αστικό λεωφορείο και υπόγειο σιδηρόδρομο ή υπεραστικό σιδηρόδρομο και οχηματαγωγό σκάφος (φέρι.μπόουτ) - και οι δαπάνες δεν μπορούν να κατανεμηθούν μεταξύ των τρόπων, οι αγορές αυτές θα πρέπει να κατατάσσονται στη διάκριση (07.3.5)•
Τα έξοδα γευμάτων, προχείρου φαγητού, ποτών, αναψυκτικών ή υπηρεσιών καταλυμάτων πρέπει να συμπεριλαμβάνονται εάν καλύπτονται από τον ναύλο και δεν τιμολογούνται ξεχωριστά. Εάν τιμολογούνται ξεχωριστά, τα έξοδα αυτά πρέπει να ταξινομούνται στο τμήμα 11.
Περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες σχολικών μεταφορών, αλλά εξαιρούνται οι υπηρεσίες ασθενοφόρων (06.2.3).

07.3.1 Σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών (Υ)

- Μεταφορές ατόμων και ομάδων ατόμων και αποσκευών με το τραίνο, το τραμ και τον υπόγειο σιδηρόδρομο
Περιλαμβάνονται: μεταφορές ιδιωτικών οχημάτων.
Εξαιρούνται: μεταφορές με καλωδιοκίνητο σιδηρόδρομο (07.3.6).

07.3.2 Οδικές μεταφορές επιβατών (Υ)

- Μεταφορές ατόμων και ομάδων ατόμων και αποσκευών αστικό λεωφορείο, υπεραστικό λεωφορείο (πούλμαν), ταξί και ενοικιασμένο αυτοκίνητο με οδηγό

07.3.3 Αεροπορικές μεταφορές επιβατών (Υ)
- Μεταφορές ατόμων και ομάδων ατόμων και αποσκευών με αεροπλάνο και ελικόπτερο

07.3.4 Μεταφορές επιβατών, θαλάσσιες και σε εσωτερικές πλωτές οδούς (Υ)

- Μεταφορές ατόμων και ομάδων ατόμων και αποσκευών με πλοίο, βάρκα, οχηματαγωγό σκάφος, αερόστρωμνο και υδροπτέρυγο
Περιλαμβάνονται: μεταφορές ιδιωτικών οχημάτων.

07.3.5 Συνδυασμένες μεταφορές επιβατών (Υ)

- Μεταφορές ατόμων και ομάδων ατόμων και αποσκευών με δύο ή περισσότερους τρόπους μεταφοράς, όταν η δαπάνη δεν μπορεί να κατανεμηθεί μεταξύ τους
Περιλαμβάνονται: μεταφορές ιδιωτικών οχημάτων.
Εξαιρούνται: οργανωμένες διακοπές (09.6.0).

07.3.6 Άλλες υπηρεσίες μεταφορών που αγοράζει ο καταναλωτής (Υ)

- Μεταφορές με καλωδιοκίνητο σιδηρόδρομο, τελεφερίκ και εναέριο σιδηρόδρομο
- Υπηρεσίες μετακόμισης και αποθήκευσης οικιακών ειδών
- Υπηρεσίες αχθοφόρων και γραφείων φύλαξης και αποστολής αποσκευών
- Προμήθειες πρακτορείων ταξιδίων, αν τιμολογούνται ξεχωριστά
Εξαιρούνται: τελεφερίκ, εναέριοι σιδηρόδρομοι και χιονοδρομικοί αναβατήρες σε χιονοδρομικά κέντρα και κέντρα διακοπών (09.4.1).

08 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

08.1 Ταχυδρομικές υπηρεσίες

08.1.0 Ταχυδρομικές υπηρεσίες (Υ)
- Πληρωμές για τη διανομή επιστολών, ταχυδρομικών καρτών και δεμάτων
- Διανομή επιστολών και δεμάτων με ιδιωτικό ταχυδρομείο
Περιλαμβάνονται: όλες οι αγορές καινούργιων γραμματοσήμων, προγραμματοσημασμένων ταχυδρομικών καρτών και αερογραμμάτων.
Εξαιρούνται: αγορά χρησιμοποιημένων ή ακυρωμένων γραμματοσήμων (09.3.1)• χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ταχυδρομικών γραφείων (12.6.2).

08.x Εξοπλισμός τηλεφωνίας και τηλεομοιοτυπίας και υπηρεσίες τηλεφωνίας, τηλεγραφίας και τηλεομοιοτυπίας

08.2/3.0 Εξοπλισμός τηλεφωνίας και τηλεομοιοτυπίας και υπηρεσίες τηλεφωνίας, τηλεγραφίας και τηλεομοιοτυπίας(16) (Υ)
- Αγορές τηλεφώνων, ραδιοτηλεφώνων, συσκευών τηλεομοιοτυπίας, αυτόματων τηλεφωνητών και μεγαφώνων τηλεφώνου (08.2.0)
- Επισκευή του εξοπλισμού αυτού (08.2.0)
- Κόστος εγκατάστασης και συνδρομής προσωπικού τηλεφωνικού εξοπλισμού (08.3.0)
- Τηλεφωνικές συνδιαλέξεις από ιδιωτική ή δημόσια γραμμή (τηλεφωνικό θάλαμο, ταχυδρομικό γραφείο κ.λπ.)• τηλεφωνικές συνδιαλέξεις σε ξενοδοχεία, καφενεία, εστιατόρια και παρόμοια καταστήματα (08.3.0)
- Υπηρεσίες τηλεγραφίας, τηλετυπίας και τηλεομοιοτυπίας (08.3.0)
- Υπηρεσίες διαβίβασης πληροφοριών• υπηρεσίες σύνδεσης internet (08.3.0)
- Ενοικίαση τηλεφώνων, συσκευών τηλεομοιοτυπίας, αυτόματων τηλεφωνητών και μεγαφώνων τηλεφώνου (08.3.0)
Περιλαμβάνονται: υπηρεσίες ραδιοτηλεφωνίας, ραδιοτηλεγραφίας και ραδιοτηλετυπίας.
Εξαιρούνται: υπηρεσίες τηλεομοιοτυπίας και αυτόματου τηλεφωνητή που παρέχονται από προσωπικούς υπολογιστές (09.1.3).


09 ΑΝΑΨΥΧΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

09.1 Οπτικοακουστικός και φωτογραφικός εξοπλισμός και εξοπλισμός επεξεργασίας πληροφοριών

09.1.1 Εξοπλισμός για τη λήψη, την εγγραφή και την αναπαραγωγή ήχου και εικόνων (Δ)

- Συσκευές τηλεόρασης, μαγνητοσκοπικές συσκευές αναπαραγωγής και εγγραφής, κεραίες τηλεόρασης κάθε είδους
- Ραδιοφωνικές συσκευές, ραδιόφωνα αυτοκινήτου, ραδιόφωνα με ξυπνητήρι, συσκευές αμφίπλευρης ραδιοεπικοινωνίας και ερασιτεχνικοί ραδιοδέκτες και ραδιοπομποί
- Γραμμόφωνα, συσκευές αναπαραγωγής και εγγραφής ήχου με μαγνητοταινίες (μαγνητόφωνα), συσκευές αναπαραγωγής και εγγραφής ήχου με κασέτες (κασετόφωνα), συσκευές αναπαραγωγής ήχου με CD, προσωπικά στέρεο, στερεοφωνικά συγκροτήματα και οι συνιστώσες τους μονάδες (πικ-απ, δέκτες, ενισχυτές, ηχεία κ.λπ.), μικρόφωνα και ακουστικά
Εξαιρούνται: μαγνητοσκοπικές συσκευές λήψης κάθε είδους και ηχογράφησης (09.1.2).

09.1.2 Φωτογραφικός και κινηματογραφικός εξοπλισμός και οπτικά όργανα (Δ)

- Φωτογραφικές μηχανές, κινηματογραφικές συσκευές λήψης και ηχογράφησης, μαγνητοσκοπικές συσκευές λήψης κάθε είδους, συσκευές προβολής ταινιών και διαφανειών, μεγεθυντές και εξοπλισμός επεξεργασίας ταινιών, εξαρτήματα (οθόνες, εικονοσκόπια, φακοί, φλας, φίλτρα, φωτόμετρα κ.λπ.)
- Κιάλια, μικροσκόπια, τηλεσκόπια και πυξίδες

09.1.3 Εξοπλισμός επεξεργασίας δεδομένων (Δ)

- Προσωπικοί υπολογιστές και οθόνες, εκτυπωτές, λογισμικό και διάφορα εξαρτήματα που τα συνοδεύουν
- Αριθμομηχανές, συμπεριλαμβανομένων και των αριθμομηχανών τσέπης
- Γραφομηχανές και επεξεργαστές κειμένου
Περιλαμβάνονται: υπηρεσίες τηλεμοιοτυπίας και αυτόματου τηλεφωνητή που παρέχονται από προσωπικούς υπολογιστές.
Εξαιρούνται: λογισμικό βιντεοπαιχνιδιών (09.3.1)• υπολογιστές βιντεοπαιχνιδιών που συνδέονται με συσκευές τηλεόρασης (09.3.1)• μελανοταινίες γραφομηχανής (09.5.4)• λογαριθμικοί κανόνες (09.5.4).

09.1.4 Μέσα εγγραφής (ΜΔ)

- Δίσκοι και οπτικοί δίσκοι (CD)
- Γραμμένες ταινίες, κασέτες, βιντεοκασέτες, δισκέτες και CD-ROM για μαγνητόφωνα, κασετόφωνα, συσκευές βίντεο και προσωπικούς υπολογιστές
- Άγραφες ταινίες, κασέτες, βιντεοκασέτες, δισκέτες και CD-ROM για μαγνητόφωνα, κασετόφωνα, συσκευές βίντεο και προσωπικούς υπολογιστές
- Αχρησιμοποίητα φιλμ σε ρολό ή κασέτα και δίσκοι για φωτογραφική και κινηματογραφική χρήση
Περιλαμβάνονται: φωτογραφικά υλικά όπως φωτογραφικό χαρτί και λυχνίες φλας• αχρησιμοποίητο φιλμ, στην τιμή του οποίου περιλαμβάνεται το κόστος εμφάνισης χωρίς να αναφέρεται ξεχωριστά.
Εξαιρούνται: μπαταρίες (05.5.2)• λογισμικό υπολογιστών (09.1.3)• λογισμικό βιντεοπαιχνιδιών, κασέτες βιντεοπαιχνιδιών και CD-ROM βιντεοπαιχνιδιών (09.3.1)• εμφάνιση φιλμ και εκτύπωση φωτογραφιών (09.4.2).

09.1.5 Επισκευή οπτικοακουστικού και φωτογραφικού εξοπλισμού και εξοπλισμού επεξεργασίας πληροφοριών (Υ)

- Επισκευή οπτικοακουστικού και φωτογραφικού εξοπλισμού και εξοπλισμού επεξεργασίας πληροφοριών
Περιλαμβάνονται: συνολική αξία της υπηρεσίας (δηλαδή καλύπτεται τόσο το κόστος της εργασίας όσο και των κόστος των υλικών).
Εξαιρούνται: ξεχωριστές αγορές υλικών από νοικοκυριά με την πρόθεση να πραγματοποιηθεί η επισκευή από τα ίδια τα μέλη των νοικοκυριού (09.1.1), (09.1.2) ή (09.1.3).

09.2 Άλλα σημαντικά διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού

09.2.1/2 Σημαντικά διαρκή αγαθά αναψυχής κλειστών και ανοικτών χώρων, περιλαμβανομένων των μουσικών οργάνων (Δ)

- Καμιονάκια κατασκήνωσης, τροχόσπιτα και ρυμουλκούμενα οχήματα
- Αεροπλάνα, υπερελαφρά αεροσκάφη, ανεμόπτερα, αιωρόπτερα και αερόστατα θερμού αέρα
- Σκάφη αναψυχής, εξωλέμβιοι κινητήρες, ιστία, ξάρτια και υπερκατασκευές
- Άλογα και πόνυ, οχήματα που έλκονται από άλογα ή πόνεϊ και συναφής εξοπλισμός (εξαρτύσεις, χαλινοί, γκέμια, σέλες κ.λπ.)
- Κύρια είδη για παιχνίδια και αθλητισμό όπως κανό, καγιάκ, γουίντ σέρφινγκ, εξοπλισμός καταδύσεων και αμαξάκια του γκολφ
- Μουσικά όργανα οποιουδήποτε μεγέθους, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων, όπως πιάνα, εκκλησιαστικά όργανα, βιολιά, κιθάρες, τύμπανα, τρομπέτες, κλαρινέτα, φλάουτα, φλογέρες, αρμόνικες κ.λπ.
- Τραπέζια μπιλιάρδου, τραπέζια πινγκ-πονγκ, φλιπεράκια, μηχανήματα τυχερών παιχνιδιών κ.λπ.
Περιλαμβάνονται: εξοπλισμός σκαφών, καμιονέτων κατασκήνωσης, τροχόσπιτων κ.λπ.
Εξαιρούνται: άλογα και πόνεϊ, οχήματα που έλκονται από άλογα ή πόνεϊ και συναφής εξοπλισμός που αγοράζονται για προσωπικές μεταφορές (07.1.4)• παιχνίδια (09.3.1)• φουσκωτές βάρκες, σχεδίες και πισίνες (09.3.2).

09.2.3 Συντήρηση και επισκευή άλλων σημαντικών διαρκών αγαθών αναψυχής και πολιτισμού (Υ)

- Συντήρηση και επισκευή άλλων σημαντικών διαρκών αγαθών αναψυχής και πολιτισμού
Περιλαμβάνονται: συνολική αξία της υπηρεσίας (δηλαδή καλύπτεται τόσο το κόστος της εργασίας όσο και το κόστος των υλικών)• αποθήκευση σκαφών, καμιονέτων κατασκήνωσης, τροχόσπιτων κ.λπ., για το χειμώνα• υπηρεσίες υποστέγων για ιδιωτικά αεροσκάφη• υπηρεσίες μαρίνας για σκάφη.
Εξαιρούνται: καύσιμα για οχήματα αναψυχής (07.2.2)• ξεχωριστές αγορές υλικών από νοικοκυριά με την πρόθεση να πραγματοποιηθεί η συντήρηση ή η επισκευή από τα ίδια τα μέλη του νοικοκυριού (09.2.1) ή (09.2.2)• κτηνιατρικές υπηρεσίες (09.3.5).

09.3 Άλλα είδη και εξοπλισμός αναψυχής, κήποι και ζώα συντροφιάς

09.3.1 Παιχνίδια και χόμπι (ΗΔ)

- Χαρτοπαικτικά παιχνίδια, επιτραπέζια παιχνίδια, σκάκι και παρόμοια
- Παιχνίδια όλων των ειδών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται κούκλες, μαλακά παιχνίδια, αυτοκινητάκια και τρενάκια, δίκυκλα και τρίκυκλα παιδικά ποδήλατα, σύνολα κατασκευών, παζλ, πλαστελίνες, ηλεκτρονικά παιχνίδια, μάσκες, μεταμφιέσεις, φάρσες, καινοτομίες, πυροτεχνήματα, γιρλάντες και διακοσμήσεις Χριστουγεννάτικων δέντρων
- Απαραίτητα είδη για τη συλλογή γραμματοσήμων όπως χρησιμοποιημένα ή ακυρωμένα γραμματόσημα και άλμπουμ γραμματοσήμων και άλλα είδη για συλλογές (ορυκτολογία, ζωολογία, βοτανική κ.λπ.) και άλλα εργαλεία και είδη π.δ.κ.α. για χόμπι
Περιλαμβάνονται: λογισμικό βιντεοπαιχνιδιών• υπολογιστές βιντεοπαιχνιδιών που συνδέονται με συσκευές τηλεόρασης• κασέτες βιντεοπαιχνιδιών και CD-ROM βιντεοπαιχνιδιών.
Εξαιρούνται: συλλεκτικά είδη που κατατάσσονται στην κατηγορία των έργων τέχνης ή των αντικών (05.1.1)• αχρησιμοποίητα γραμματόσημα (08.1.0)• χριστουγεννιάτικα δέντρα (09.3.3)• παιδικά λευκώματα (09.5.1).

09.3.2 Εξοπλισμός για αθλητισμό, κατασκήνωση και αναψυχή στην ύπαιθρο (ΥΔ)

- Εξοπλισμός γυμναστικής, φυσικής αγωγής και αθλητισμού όπως μπάλες, μπαλάκια μπάντμινγκτον, δίχτυα, ρακέτες, μπαστούνια, σκι, μπαστούνια γκολφ, ξίφη, κοντάρια, βάρη, δίσκοι, ακόντια, αλτήρες, ελα-τήρια για ασκήσεις στήθους και άλλος εξοπλισμός ανάπτυξης του σώματος
- Αλεξίπτωτα και άλλος εξοπλισμός αλεξιπτωτισμού
- Πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά για κυνήγι, αθλητισμό και προσωπική προστασία
- Καλάμια ψαρέματος και άλλος εξοπλισμός για ψάρεμα,
- Εξοπλισμός αθλοπαιδιών στην παραλία και στην ύπαιθρο όπως βόλοι, croquet, frisbee, βόλεϊ και φουσκωτές βάρκες, σχεδίες και πισίνες
- Εξοπλισμός κατασκήνωσης όπως σκηνές και εξαρτήματα, υπνόσακοι, σακίδια, φουσκωτά στρώματα και αντλίες φουσκώματος, φορητές συσκευές για μαγείρεμα και ψησταριές
- Επισκευή αυτών των ειδών
Περιλαμβάνονται: ειδικά υποδήματα για αγωνίσματα (μπότες του σκι, παπούτσια ποδοσφαίρου, παπούτσια γκολφ και άλλα τέτοια υποδήματα με παγοπέδιλα, τροχοπέδιλα, καρφιά κ.λπ.)• προστατευτικά καλύμματα κεφαλιού για αθλητισμό• άλλος προστατευτικός εξοπλισμός για αθλήματα όπως σωσίβια, γάντια πυγμαχίας, βάτες σώματος, περικνήμια, γυαλιά, ζώνες, υποστηρίγματα κ.λπ.
Εξαιρούνται: κράνη για μοτοσικλέτες και ποδήλατα (03.1.3)• έπιπλα κατασκήνωσης και κήπου (05.1.1).

09.3.3 Κήποι, φυτά και λουλούδια (ΜΔ)

- Φυσικά ή τεχνητά λουλούδια και φύλλα, φυτά, θάμνοι, βολβοί, ρίζες, σπόροι, λιπάσματα, οργανικά λιπάσματα, τύρφη για κήπους, χλωροτάπητες, ειδικά επεξεργασμένο χώμα για διακοσμητικούς κήπους, παρασκευάσματα καλλιέργειας φυτών, γλάστρες και στηρίγματα γλαστρών
Περιλαμβάνονται: φυσικά και τεχνητά χριστουγεννιάτικα δέντρα• έξοδα παράδοσης λουλουδιών και φυτών.
Εξαιρούνται: γάντια κηπουρικής (03.1.3) υπηρεσίες κηπουρικής (04.4.4) ή (05.6.2) εξοπλισμός κηπουρικής (05.5.1) εργαλεία κηπουρικής (05.5.2).

09.3.4/5 Ζώα συντροφιάς και συναφή προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των κτηνιατρικών και άλλων υπηρεσιών για ζώα συντροφιάς (ΜΔ)

- Ζώα συντροφιάς, τροφές για ζώα συντροφιάς, κτηνιατρικά προϊόντα και προϊόντα μέριμνας για ζώα συντροφιάς, κολάρα, λουριά, κλουβιά ζώων, κλουβιά πουλιών, ενυδρεία, άμμος για γάτες, κ.λπ.
- Κτηνιατρικές και άλλες υπηρεσίες για ζώα συντροφιάς όπως περιποίηση, κατάλυμα, τατουάζ και εκπαίδευση Εξαιρούνται: άλογα και πόνεϊ (07.1.4) ή (09.2.1).

09.4 Ψυχαγωγικές και πολιτιστικές υπηρεσίες

09.4.1 Ψυχαγωγικές και αθλητικές υπηρεσίες (Υ)

- Υπηρεσίες που παρέχονται από:
- αθλητικά στάδια, πίστες ιπποδρομιών, πίστες αγώνων αυτοκινήτων, πίστες ποδηλατοδρομιών, κ.λπ.
- παγοδρόμια, κολυμβητήρια, γήπεδα γκολφ, γυμναστήρια, κέντρα γυμναστικής, γήπεδα αντισφαίρισης, γήπεδα squash και γήπεδα μπόουλινγκ
- πανηγύρια και λούνα παρκ
- περιστρεφόμενες εξέδρες με αλογάκια ή αυτοκινητάκια, τραμπάλες και άλλες εγκαταστάσεις αναψυχής για παιδιά
- φλιπεράκια και άλλα παιχνίδια για ενηλίκους, εκτός από τα τυχερά παιχνίδια
- χιονοδρομικές πίστες, χιονοδρομικοί αναβατήρες και παρόμοιες εγκαταστάσεις
- Ενοικίαση εξοπλισμού και εξαρτημάτων αναψυχής και πολιτισμού όπως αεροπλάνων, σκαφών, αλόγων, εξοπλισμού σκι ή κατασκήνωσης
- Εξωσχολικά ατομικά ή ομαδικά μαθήματα μπριτζ, σκακιού, αερόμπικ, χορού, μουσικής, παγοδρομίας, χιονοδρομίας, κολύμβησης ή άλλων παρέργων
- Υπηρεσίες οδηγών ορειβασίας, ξεναγών κ.λπ.
- Υπηρεσίες βοηθημάτων ναυτιλίας για σκάφη
Περιλαμβάνονται: ενοικίαση ειδικών υποδημάτων για αγωνίσματα (μπότες του σκι, παπούτσια ποδοσφαίρου, παπούτσια γκολφ και άλλα σχετικά υποδήματα με παγοπέδιλα, τροχοπέδιλα, καρφιά κ.λπ.).
Εξαιρούνται: τελεφερίκ και εναέριοι σιδηρόδρομοι που δεν βρίσκονται σε χιονοδρομικά κέντρα ή σε κέντρα διακοπών (07.3.6).

09.4.2 Πολιτιστικές υπηρεσίες (Υ)

- Υπηρεσίες που παρέχονται από:
- αίθουσες κινηματογράφων, θεάτρων, όπερας, συναυλιών, μουσικής, τσίρκα, θεάματα ήχου και φωτός
- μουσεία, βιβλιοθήκες, αίθουσες τέχνης, αίθουσες εκθέσεων
- ιστορικά μνημεία, εθνικά πάρκα, ζωολογικούς και βοτανικούς κήπους, ενυδρεία
- Ενοικίαση εξοπλισμού και εξαρτημάτων πολιτισμού, όπως συσκευών τηλεόρασης, βιντεοκασετών, κλπ.
- Τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, και ιδιαίτερα τέλη άδειας για τηλεοπτικές συσκευές και συνδρομές σε τηλεοπτικά δίκτυα
- Υπηρεσίες φωτογράφων όπως εμφάνιση φιλμ, εκτύπωση φωτογραφιών, μεγέθυνση, φωτογραφικές εργασίες πορτραίτων, φωτογράφηση γάμων κ.λπ.
Περιλαμβάνονται: υπηρεσίες μουσικών, κλόουν, ηθοποιών για ιδιωτική ψυχαγωγία.

09.5 Εφημερίδες, βιβλία και χαρτικά είδη

Αναφέρεται στο μέρος της δαπάνης που καταβάλουν οι καταναλωτές και το οποίο δεν τους επιστρέφεται από το κράτος, την κοινωνική ασφάλισης ή ΜΚΙΕΝ.

09.5.1 Βιβλία (ΗΔ)

- Βιβλία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται άτλαντες, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, σχολικά εγχειρίδια και βιβλία μουσικής
Περιλαμβάνονται: λευκώματα και άλμπουμ για παιδιά• βιβλιοδεσία.
Εξαιρούνται: άλμπουμ γραμματοσήμων (09.3.1).

09.5.2 Εφημερίδες, και περιοδικά (ΗΔ)

- Εφημερίδες, περιοδικά και άλλες περιοδικές εκδόσεις

09.5.3/4 Διάφορα έντυπα και χαρτικά είδη και είδη σχεδίου (ΜΔ)

- Κατάλογοι και διαφημιστικό υλικό
- Αφίσες, ταχυδρομικές κάρτες απλές ή με εικόνες, ημερολόγια
- Ευχετήριες κάρτες και επισκεπτήρια, κάρτες ανακοινώσεων και μηνυμάτων
- Χάρτες και υδρόγειες σφαίρες
- Μπλοκ αλληλογραφίας, φάκελοι, λογιστικά βιβλία, σημειωματάρια, ημεροδείκτες κ.λπ.
- Στυλογράφοι, μολύβια, στυλό μελάνης, στυλογράφοι με σφαιρίδιο (μπίλια), μαρκαδόροι, μελάνες, σβηστήρες κάθε είδους, ξύστρες μολυβιών κ.λπ.
- Στένσιλ, καρμπόν, μελανοταινίες γραφομηχανής, ταμπόν μελάνης, διορθωτικά υγρά κ.λπ.
- Μηχανήματα διάτρησης και κοπής χαρτιού, ψαλίδια για χαρτί, κόλλες και αυτοκόλλητα γραφείου, συρραπτικά μηχανήματα και πόρπες, συνδετήρες, πινέζες κ.λπ.
- Υλικά σχεδίου και ζωγραφικής όπως καμβάς, χαρτί, χαρτόνι, χρώματα, μολύβια, παστέλ και πινέλα
Περιλαμβάνονται: εκπαιδευτικό υλικό όπως βιβλία ασκήσεων, λογαριθμικοί κανόνες, όργανα γεωμετρίας, πίνακες γραφής, κιμωλίες και κασετίνες.
Εξαιρούνται: προγραμματοσημασμένες ταχυδρομικές κάρτες και αερογράμματα (08.1.0)• άλμπουμ γραμματοσήμων (09.3.1)• αριθμομηχανές τσέπης (09.1.3).

09.6 Οργανωμένες διακοπές

09.6.0 Οργανωμένες διακοπές (Υ)

- Οργανωμένες διακοπές ή περιηγήσεις που περιλαμβάνουν ταξίδι, διατροφή, κατάλυμα, ξεναγούς κ.λπ.
Περιλαμβάνονται: εκδρομές διάρκειας μισής ή μίας ημέρας• προσκυνήματα.

10 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το τμήμα αυτό καλύπτει μόνο τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Δεν καλύπτει δαπάνες για εκπαιδευτικά υλικά όπως βιβλία (09.5.1) και χαρτικά είδη (09.5.4), ή υπηρεσίες υποστήριξης της εκπαίδευσης, όπως υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης (06), μεταφορικές υπηρεσίες (07.3), υπηρεσίες τροφοδοσίας (11.1.2) και υπηρεσίες καταλυμάτων (11.2.0).
Περιλαμβάνει την εκπαίδευση μέσω ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών εκπομπών.
Η ανάλυση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών βασίζεται στις κατηγορίες επιπέδων της Διεθνούς Τυποποιημένης Ταξινόμησης της Εκπαίδευσης 1997 (ISCED-97) του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού του ΟΗΕ (UNESCO).

10.x Εκπαίδευση πριν από την πρωτοβάθμια και πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκπαίδευση μετά τη δευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια, τριτοβάθμια εκπαίδευση και εκπαίδευση το επίπεδο της οποίας δεν μπορεί να καθοριστεί
Αυτό καλύπτει τις ομάδες 10.1/2/3/4 της Coicop.

10.x.0 Εκπαίδευση πριν από την πρωτοβάθμια και πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκπαίδευση μετά τη δευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια, τριτοβάθμια εκπαίδευση και εκπαίδευση το επίπεδο της οποίας δεν μπορεί να καθοριστεί (Υ)
Επίπεδα 0 και 1 της ISCED-97: εκπαίδευση πριν από την πρωτοβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Επίπεδα 2 και 3 της ISCED-97: κατώτερη δευτεροβάθμια και ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Επίπεδο 4 της ISCED-97: εκπαίδευση μετά τη δευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια.
Επίπεδα 5 και 6 της ISCED-97: πρώτη βαθμίδα και δεύτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Εκπαιδευτικά προγράμματα, για ενήλικες κατά κανόνα, που δεν απαιτούν προηγούμενη ιδιαίτερη εκπαίδευση, και ιδιαίτερα επαγγελματική κατάρτιση και πολιτιστική ανάπτυξη.
Περιλαμβάνονται: προγράμματα αλφαβητισμού για μαθητές οι οποίοι, λόγω μεγάλης ηλικίας, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν πρωτοβάθμιο σχολείο• δευτεροβάθμια εκπαίδευση εκτός σχολείο για ενήλικες και νέου• εκπαίδευση εκτός σχολείου, μετά τη δευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια, για ενήλικες και νέους
Εξαιρούνται: μαθήματα οδήγησης (07.2.4)• ψυχαγωγικά μαθήματα κατάρτισης όπως μαθήματα αθλητισμού ή bridge από ανεξάρτητους διδασκάλους (09.4.1).


11 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

11.1 Υπηρεσίες τροφοδοσίας

11.1.1 Εστιατόρια, καφενεία και παρόμοια καταστήματα (Υ)

- Υπηρεσίες τροφοδοσίας (γεύματα, ποτά και αναψυκτικά) που παρέχονται από καφενεία, εστιατόρια, αναψυκτήρια, μπαρ, ζαχαροπλαστεία κ.λπ., συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών που παρέχονται:
- σε τόπους που παρέχουν ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και αθλητικές υπηρεσίες: θέατρα, κινηματογράφους, αθλητικά στάδια, πισίνες, αθλητικά κέντρα, μουσεία, αίθουσες τέχνης, νυχτερινά κέντρα, χορευτικά κέντρα κ.λπ.
- σε μαζικά μέσα συγκοινωνιών (υπεραστικά λεωφορεία, τραίνα, πλοία, αεροπλάνα κ.λπ) όταν τιμολογούνται ξεχωριστά
- Περιλαμβάνονται επίσης:
- η πώληση προϊόντων διατροφής και ποτών για άμεση κατανάλωση από περίπτερα, πλανόδιους πωλητές και παρόμοιες μονάδες, όπου περιλαμβάνονται τα προϊόντα διατροφής και τα ποτά που διατίθενται έτοιμα για κατανάλωση από αυτόματους πωλητές
- η πώληση μαγειρεμένων φαγητών από εστιατόρια για κατανάλωση έξω απο το κατάστημα
- η πώληση μαγειρεμένων φαγητών από επιχειρήσεις τροφοδοσίας, ασχέτως του αν παραλαμβάνονται από τον πελάτη ή αν παραδίδονται στο σπίτι του πελάτη
Περιλαμβάνονται: φιλοδωρήματα.
Εξαιρούνται: αγορές καπνού (02.2.0)• τηλεφωνικές συνδιαλέξεις (08.3.0).

11.1.2 Καντίνες (Υ)

- Υπηρεσίες τροφοδοσίας από καντίνες τόπων εργασίας, καντίνες γραφείων και καντίνες σχολείων, πανεπιστημίων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων
Περιλαμβάνονται: τραπεζαρίες πανεπιστημίων και στρατιωτικών μονάδων και παρόμοιες εγκαταστάσεις.
Εξαιρούνται: τρόφιμα και ποτά που παρέχονται σε ασθενείς νοσοκομείων (06.3.0).

11.2 Υπηρεσίες καταλυμάτων

11.2.0 Υπηρεσίες καταλυμάτων (Υ)

- Υπηρεσίες καταλυμάτων:
- σε ξενοδοχεία, πανσίον, μοτέλ, πανδοχεία και καταστήματα που προσφέρουν διανυκτέρευση και πρωινό
- χωριών διακοπών και κέντρων διακοπών, χώρων κατασκήνωσης και στάθμευσης τροχοσπίτων, ξενώνων νεότητας και ορεινών σαλέ
- οικοτροφείων, πανεπιστημίων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων
- μέσων μαζικής μεταφοράς (τραίνων, πλοίων κ.λπ.) όταν τιμολογούνται ξεχωριστά
- ξενώνων για νέους εργαζομένους ή μετανάστες
Περιλαμβάνονται: φιλοδωρήματα, αχθοφόροι.
Εξαιρούνται: μισθώματα νοικοκυριών για την ενοικίαση δωματίου σε ξενοδοχείο ή πανσιόν ως κύρια κατοικία τους (04.1.1)•μισθώματα νοικοκυριών για την ενοικίαση καταλύματος για το χρονικό διάστημα των διακοπών (04.1.2)• τηλεφωνικές συνδιαλέξεις (08.3.0)• υπηρεσίες τροφοδοσίας σε τέτοιες εγκαταστάσεις εκτός από το πρωινό ή άλλα γεύματα που περιλαμβάνονται στην τιμή του καταλύματος (11.1.1)• άτομα που στεγάζονται σε ορφανοτροφεία, οίκους για άτομα με ειδικές ανάγκες ή προβλήματα προσαρμογής (12.4.0).

12 ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

12.1 Προσωπική μέριμνα

12.1.1 Κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής μέριμνας (Υ)

- Υπηρεσίες κομμωτηρίων, κουρείων, ινστιτούτων καλλονής, περιποίησης χεριών (μανικιούρ), περιποίησης ποδιών (πεντικιούρ), χαμάμ, σάουνας, σολάριουμ, μη ιατρικών μασάζ κ.λπ.
Περιλαμβάνονται: περιποίηση σώματος, αποτρίχωση και παρόμοιες υπηρεσίες.
Εξαιρούνται: ιαματικά λουτρά (06.2.3) ή (06.3.0)• κέντρα γυμναστικής (09.4.1).

12.1.2/3 Ηλεκτρικές συσκευές προσωπικής μέριμνας και άλλες συσκευές, είδη και προϊόντα προσωπικής μέριμνας (ΜΔ)

- Ηλεκτρικές ξυριστικές και κουρευτικές μηχανές, στεγνωτήρια μαλλιών (σεσουάρ) κάθε είδους, λαβίδες κατσαρώματος των μαλλιών και χτένες κομμωτικής, λυχνίες υπεριωδών ακτίνων, δονητές, ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες και άλλες ηλεκτρικές συσκευές υγιεινής των δοντιών κ.λπ.
- Επισκευή τέτοιων συσκευών
- Μη ηλεκτρικές συσκευές: ξυριστικές και κουρευτικές μηχανές και οι λεπίδες τους, ψαλίδια, λίμες νυχιών, χτένες, βούρτσες ξυρίσματος, βούρτσες μαλλιών, οδοντόβουρτσες, βούρτσες νυχιών, φουρκέτες, ρολά τυλίγματος μαλλιών, προσωπικές ζυγαρίες, βρεφικές ζυγαριές κ.λπ.
- Είδη ατομικής υγιεινής: σαπούνι τουαλέτας, φαρμακευτικό σαπούνι, λάδι και γαλάκτωμα καθαρισμού, σαπούνι ξυρίσματος, κρέμα και αφρός ξυρίσματος, οδοντόπαστα κ.λπ.
- καλλυντικά προϊόντα, αρώματα και αποσμητικά: κραγιόν για τα χείλη, βερνίκι νυχιών, προϊόντα μακιγιάζ (μέικ απ) και προϊόντα καθαρισμού του (στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι πουδριέρες, τα πινέλα και τα πον πόν πουδραρίσματος), λακ μαλλιών και λοσιόν, προϊόντα για πριν και μετά το ξύρισμα, προϊόντα ηλιοθερα πείας, προϊόντα αποτρίχωσης, αρώματα και κολώνιες, προσωπικά αποσμητικά, προϊόντα λουτρού, κ.λπ.
- Άλλα προϊόντα: χαρτί υγείας, χαρτομάντηλα, χαρτοπετσέτες, σερβιέτες υγιεινής, φαρμακευτικό βαμβάκι, βαμβάκι τουαλέτας, βρεφικές πάνες μιας χρήσης, σφουγγάρια κ.λπ.
Εξαιρούνται: μαντήλια από ύφασμα (03.1.3).

12.3 Προσωπικά είδη π.δ.κ.α.

12.3.1 Κοσμήματα και ρολόγια κάθε είδους (Δ)

- Πολύτιμοι λίθοι και μέταλλα και κοσμήματα κατασκευασμένα από πολύτιμους λίθους και μέταλλα
- Κοσμήματα από ημιπολύτιμους λίθους, μανικετόκουμπα και καρφίτσες γραβάτας
- Ρολόγια κάθε είδους, χρονόμετρα, ξυπνητήρια
- Επισκευή αυτών των ειδών
Εξαιρούνται: διακοσμητικά αντικείμενα (05.1.1) ή (05.4.0)• ρολόγια-ξυπνητήρια (09.1.1)• πολύτιμοι λίθοι και μέταλλα και κοσμήματα κατασκευασμένα από πολύτιμους λίθους και μέταλλα που αγοράζονται κυρίως ως αποθέματα αξίας (σχηματισμός κεφαλαίου, που δεν καλύπτεται από τους ΕνΔΤΚ).

12.3.2 Άλλα προσωπικά είδη (ΗΔ)

- Είδη ταξιδιού και άλλα είδη μεταφοράς προσωπικών ειδών: βαλίτσες κάθε είδους, ταξιδιωτικοί σάκοι, χαρτοφύλακες, σακίδια, τσάντες χειρός, πορτοφόλια κάθε είδους κ.λπ.
- Είδη για βρέφη: βρεφικά καροτσάκια κάθε είδους, ριλάξ, βρεφικά κρεβατάκια και καθίσματα για το αυτοκίνητο, σακίδια μεταφοράς βρεφών στην πλάτη και στο στήθος, ιμάντες για την πρόσδεση του βρέφους στο κρεβατάκι του κ.λπ.
- Είδη καπνιστού: πίπες, αναπτήρες, τσιγαροθήκες (ταμπακέρες), κόφτες πούρων κ.λπ.
- Διάφορα προσωπικά είδη• γυαλιά ηλίου, μπαστούνια, ομπρέλες, βεντάλιες, κλειδοθήκες κ.λπ.
- Είδη κηδειών: φέρετρα, επιτάφιες πλάκες, τεφροδόχοι, κ.λπ.
- Επισκευή αυτών των ειδών
Περιλαμβάνονται: θερμόμετρα και βαρόμετρα τοίχου.
Εξαιρούνται: βρεφικά έπιπλα (05.1.1)• τσάντες για αγορές (05.2.0)• μπιμπερό (05.4.0).

12.4 Κοινωνική προστασία

Η κοινωνική προστασία όπως ορίζεται εδώ καλύπτει υπηρεσίες παροχής βοήθειας και υποστήριξης σε άτομα που είναι: ηλικιωμένα, ανάπηρα, που πάσχουν από επαγγελματικά τραύματα και ασθένειες, που είναι επιζήσαντες από ατυχήματα ή φυσικές καταστροφές, άνεργοι, πτωχοί, άστεγοι, με χαμηλά εισοδήματα, ιθαγενείς, μετανάστες, πρόσφυγες, που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ και άλλων ουσιών κτλ. Καλύπτει επίσης υπηρεσίες παροχής βοήθειας και υποστήριξης σε οικογένειες και παιδιά.

12.4.0 Κοινωνική προστασία (Υ)(17)

Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν φροντίδα για στέγαση, βοήθεια στο σπίτι, καθημερινή μέριμνα και αποκατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, η τάξη αυτή καλύπτει πληρωμές από νοικοκυριά για τα εξής:
- Οίκους ευγηρίας για ηλικιωμένους, καταλύματα για αναπήρους, κέντρα αποκατάστασης που παρέχουν μακρόχρονη υποστήριξη για ασθενείς και όχι υγειονομική περίθαλψη και θεραπεία αποκατάστασης, σχολεία για αναπήρους όπου ο κύριος στόχος είναι να βοηθηθούν οι σπουδαστές να υπερνικήσουν την αναπηρία τους
- Βοήθεια για τη διατήρηση ηλικιωμένων και αναπήρων στο σπίτι (υπηρεσίες καθαρισμού σπιτιών, προγράμματα παροχής γευμάτων, κέντρα καθημερινής φροντίδας, υπηρεσίες καθημερινής μέριμνας και υπηρεσίες μέριμνας διακοπών)
- Τροφούς, βρεφικούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς και άλλες εγκαταστάσεις φροντίδας παιδιών
- Συμβουλές, καθοδήγηση, διαμεσολάβηση, εξεύρεση θετών γονέων και υπηρεσίες υιοθεσίας για οικογένειες

12.5 Ασφαλίσεις

Οι δαπάνες παροχής υπηρεσιών για ασφαλίσεις ταξινομούνται με βάση το είδος της ασφάλειας, συγκεκριμένα: ασφάλειες ζωής και λοιπές ασφάλειες (δηλαδή, ασφάλιση σχετικά με την κατοικία, την υγεία, τις μεταφορές, κ.λπ.). Οι δαπάνες παροχής υπηρεσιών για ασφάλειες κατά πολλών κινδύνων, οι οποίες καλύπτουν διάφορους κινδύνους θα πρέπει να ταξινομούνται με βάση το κόστος του κυριότερου κινδύνου αν δεν είναι δυνατόν να κατανεμηθούν οι δαπάνες παροχής υπηρεσιών στους διάφορους καλυπτόμενους κινδύνους.
Οι δαπάνες παροχής υπηρεσιών ορίζονται ως η διαφορά μεταξύ των οφειλομένων απαιτήσεων και των εισπραττομένων ασφαλίστρων και συμπληρωματικών ασφαλίστρων(18).

12.5.2 Ασφαλίσεις σχετικές με την κατοικία (Υ)

- Δαπάνες παροχής υπηρεσιών που καταβάλλονται από τους ιδιοκατοικούντες και από τους ενοικιαστές για τα είδη ασφάλειας που αγοράζονται συνήθως από τους ενοικιαστές κατά πυρός, κλοπής, ζημιών από νερά κ.λπ.
Εξαιρούνται: δαπάνες παροχής υπηρεσιών που καταβάλλονται από ιδιοκατοικούντες για τα είδη ασφάλειας που αγοράζονται συνήθως από τους ιδιοκτήτες(19).

12.5.3 Ασφαλίσεις σχετικές με την υγεία (Υ)

- Δαπάνες παροχής υπηρεσιών για ιδιωτική ασφάλιση υγείας και ατυχημάτων

12.5.4 Ασφαλίσεις σχετικές με τις μεταφορές (Υ)
- Δαπάνες παροχής υπηρεσιών για ασφάλειες σχετικές με εξοπλισμό προσωπικής μεταφοράς
- Δαπάνες παροχής υπηρεσιών για ασφάλειες ταξιδιών και αποσκευών

12.5.5 Άλλες ασφαλίσεις (Υ)

- Δαπάνες παροχής υπηρεσιών για άλλες ασφάλειες όπως αστικής ευθύνης για τραυματισμό ή ζημιές σε τρίτους ή την περιουσία τους
Εξαιρούνται: αστική ευθύνη ή ζημιές σε τρίτους που οφείλονται στο χειρισμό εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς (12.5.4).

12.6 Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες π.δ.κ.α.

12.6.2 Άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες π.δ.κ.α. (Υ)

- Πραγματικές δαπάνες για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες τραπεζών, ταχυδρομείων, ταμιευτηρίων, ανταλλακτηρίων συναλλάγματος και παρόμοιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
- Αμοιβές και δαπάνες παροχής υπηρεσιών μεσιτών, συμβούλων επενδύσεων, φοροτεχνικών και παρόμοιων ειδικών
- Διοικητικές δαπάνες ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων και παρόμοιων ιδρυμάτων
Εξαιρούνται: πληρωμές τόκων και δαπάνες που εκφράζονται ως ποσοστό της αξίας της συναλλαγής.

12.7 Άλλες υπηρεσίες π.δ.κ.α.

12.7.0 Άλλες υπηρεσίες π.δ.κ.α. (Υ)

- Αμοιβές για την παροχή νομικών υπηρεσιών, υπηρεσιών γραφειών ευρέσεως εργασίας κ.λπ.
- Δαπάνες για κηδείες και άλλες υπηρεσίες γραφείων κηδειών
- Πληρωμή για την παροχή υπηρεσιών κτηματομεσιτικών γραφείων, γραφείων δημοπρασιών και διαφόρων ενδιαμέσων
- Πληρωμή για φωτοαντίγραφα και άλλες μορφές αναπαραγωγής εγγράφων
- Παράβολα για την έκδοση διαβατηρίων, πιστοποιητικών γεννήσεως, γάμου και θανάτου και άλλων διοικητικών εγγράφων
- Πληρωμή για αγγελίες και διαφημίσεις σε εφημερίδες
- Πληρωμή για την παροχή υπηρεσιών γραφολόγων, αστρολόγων, ιδιωτικών αστυνομικών (ντετέκτιβ), σωματοφυλάκων, γραφείων συνοικεσίων και συμβούλων γάμου, γραφέων, πληρωμή διαφόρων δικαιωμάτων εκμετάλλευσης (καθίσματα, αποχωρητήρια, βεστιάρια) κ.λπ.
Εξαιρούνται: Σύμφωνα με τις συμβάσεις του ΕΣΟΛ 1995, εξαιρούνται οι εισφορές μελών που καταβάλλονται σε επαγγελματικές ενώσεις, εκκλησίες και κοινωνικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές λέσχες (ΕΣΟΛ 1995, σημείο 3.77 η).

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

(1) Οι περισσότερες τάξεις περιλαμβάνουν είτε αγαθά είτε υπηρεσίες. Οι τάξεις που περιλαμβάνουν αγαθά σημειώνονται με τις ενδείξεις (ΜΔ), (ΗΔ) ή (Δ) οι οποίες σημαίνουν "μη διαρκή", "ημιδιαρκή"ή "διαρκή"αντίστοιχα. Με την ένδειξη (Υ) σημειώνονται οι τάξεις οι οποίες απαρτίζονται από "υπηρεσίες". Ορισμένες τάξεις περιλαμβάνουν και αγαθά και υπηρεσίες επειδή είναι δύσκολο να διαιρεθούν σε αγαθά και υπηρεσίες. Τέτοιες τάξεις σημειώνονται συνήθως με την ένδειξη (Υ) όταν η συνιστώσα των υπηρεσιών κυριαρχεί. Με την ένδειξη (Ε) σημειώνεται η "ενέργεια"και με την ένδειξη (ΕΠ) τα "εποχιακά προϊόντα".

(2) Με βάση την τελική ταξινόμηση Coicop, όπως συντάχθηκε από τον ΟΟΣΑ μετά από διαβουλεύσεις με την Eurostat, την UNSD και τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες των κρατών μελών της, Οκτώβριος 1998.

(3) Τα μεθοδολογικά στοιχεία και το χρονοδιάγραμμα της συμπερίληψης θα καθοριστούν σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στο άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2492/95.

(4) Μετά από απόφαση σχετικά με τη μεταχείριση της ιδιοκατοίκησης, ίσως απαιτηθεί η επέκταση της κάλυψης του εν λόγω υποδείκτη για να συμπεριληφθούν οι δαπάνες που αφορούν τόσο τις κύριες εργασίες συντήρησης και επισκευής των κτιρίων, όσο και την επέκταση και μετατροπή κτιρίων που συνήθως δεν καλύπτονται από τους ενοίκους.

(5) Μετά από απόφαση σχετικά με τη μεταχείριση της ιδιοκατοίκησης, ίσως απαιτηθεί η επέκταση της κάλυψης του εν λόγω υποδείκτη για να συμπεριληφθούν οι δαπάνες που αφορούν τόσο τις κύριες εργασίες συντήρησης και επισκευής των κτιρίων, όσο και την επέκταση και μετατροπή κτιρίων που συνήθως δεν καλύπτονται από τους ενοίκους.

(6) Μετά από απόφαση σχετικά με τη μεταχείριση της ιδιοκατοίκησης, ίσως απαιτηθεί η επέκταση της κάλυψης του εν λόγω υποδείκτη για να συμπεριληφθούν οι δαπάνες που αφορούν τόσο τις κύριες εργασίες συντήρησης και επισκευής των κτιρίων, όσο και την επέκταση και μετατροπή κτιρίων που συνήθως δεν καλύπτονται από τους ενοίκους.

(7) Μετά από απόφαση σχετικά με τη μεταχείριση της ιδιοκατοίκησης, ίσως απαιτηθεί η επέκταση της κάλυψης του εν λόγω υποδείκτη για να συμπεριληφθούν οι δαπάνες που αφορούν τόσο τις κύριες εργασίες συντήρησης και επισκευής των κτιρίων, όσο και την επέκταση και μετατροπή κτιρίων που συνήθως δεν καλύπτονται από τους ενοίκους.

(8) Μετά από απόφαση σχετικά με τη μεταχείριση της ιδιοκατοίκησης, ίσως απαιτηθεί η επέκταση της κάλυψης του εν λόγω υποδείκτη για να συμπεριληφθούν οι δαπάνες που αφορούν τόσο τις κύριες εργασίες συντήρησης και επισκευής των κτιρίων, όσο και την επέκταση και μετατροπή κτιρίων που συνήθως δεν καλύπτονται από τους ενοίκους.

(9) Μετά από απόφαση σχετικά με τη μεταχείριση της ιδιοκατοίκησης, ίσως απαιτηθεί η επέκταση της κάλυψης του εν λόγω υποδείκτη για να συμπεριληφθούν οι δαπάνες που αφορούν τόσο τις κύριες εργασίες συντήρησης και επισκευής των κτιρίων, όσο και την επέκταση και μετατροπή κτιρίων που συνήθως δεν καλύπτονται από τους ενοίκους.

(10) Μετά από απόφαση σχετικά με τη μεταχείριση της ιδιοκατοίκησης, ίσως απαιτηθεί η επέκταση της κάλυψης του εν λόγω υποδείκτη για να συμπεριληφθούν οι δαπάνες που αφορούν τόσο τις κύριες εργασίες συντήρησης και επισκευής των κτιρίων, όσο και την επέκταση και μετατροπή κτιρίων που συνήθως δεν καλύπτονται από τους ενοίκους.

(11) Μετά από απόφαση σχετικά με τη μεταχείριση της ιδιοκατοίκησης, ίσως απαιτηθεί η επέκταση της κάλυψης του εν λόγω υποδείκτη για να συμπεριληφθούν οι δαπάνες που αφορούν τόσο τις κύριες εργασίες συντήρησης και επισκευής των κτιρίων, όσο και την επέκταση και μετατροπή κτιρίων που συνήθως δεν καλύπτονται από τους ενοίκους.

(12) Τα μεθοδολογικά στοιχεία και το χρονοδιάγραμμα της συμπερίληψης θα καθοριστούν σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στο άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2492/95.

(13) Τα μεθοδολογικά στοιχεία και το χρονοδιάγραμμα της συμπερίληψης θα καθοριστούν σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στο άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2492/95.

(14) Τα μεθοδολογικά στοιχεία και το χρονοδιάγραμμα της συμπερίληψης θα καθοριστούν σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στο άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2492/95.

(15) Τα μεθοδολογικά στοιχεία και το χρονοδιάγραμμα της συμπερίληψης θα καθοριστούν σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στο άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2492/95.

(16) Τα κράτη μέλη που μπορούν να διαχωρίσουν το 08.2/3.0 σε αγαθά (08.2.0) και υπηρεσίες (08.3.0) θα διαβιβάζουν τους δείκτες αυτούς καθώς και τον συνδυασμένο δείκτη (08.2/3.0).

(17) Τα μεθοδολογικά στοιχεία και το χρονοδιάγραμμα της συμπερίληψης θα καθοριστούν σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στο άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2492/95.

(18) Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. ... της Επιτροπής.

(19) Μετά από απόφαση σχετικά με τη μεταχείριση της ιδιοκατοίκησης, ίσως απαιτηθεί η επέκταση της κάλυψης του εν λόγω υποδείκτη για να συμπεριληφθούν οι δαπάνες που αφορούν τόσο τις κύριες εργασίες συντήρησης και επισκευής των κτιρίων, όσο και την επέκταση και μετατροπή κτιρίων που συνήθως δεν καλύπτονται από τους ενοίκους.