Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

DW: Δυσβάσταχτοι οι φόροι στην Ελλάδα

DW: Δυσβάσταχτοι οι φόροι στην Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: 28/08/2014 - 18:36
Τελευταία δημοσίευση: 18:36Διεθνή
DW: Δυσβάσταχτοι οι φόροι στην Ελλάδα
DW: Δυσβάσταχτοι οι φόροι στην Ελλάδα

Η αύξηση των φορολογικών χρεών στην Ελλάδα, η απαγόρευση επανεισόδου στη Γερμανία μεταναστών που καταχρώνται κοινωνικά επιδόματα και η αυστηρή οικονομική πολιτική του Βερολίνου είναι τα θέματα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης.
«Η επιβολή της λιτότητας στην Ελλάδα γίνεται εμφανής: πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τους φόρους τους. Τα χρέη αυξάνονται μαζικά» παρατηρεί το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση και σημειώνει: «Η οικονομία της Ελλάδας ανακάμπτει σιγά-σιγά αλλά τώρα έρχεται ένα νέο χτύπημα: όλο και περισσότεροι Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους. Μόνο τους πρώτους επτά μήνες του χρόνου αυξήθηκαν τα φορολογικά χρέη κατά 7,2% όπως ανέφερε ο ελληνικός τύπος την Τετάρτη επικαλούμενος το υπουργείο Οικονομικών. Το σύνολο των οφειλόμενων φόρων ανέρχεται στα 67,9 δισ. ευρώ. Σε αυτούς έρχονται να προστεθούν 77 δισ. ληξιπρόθεσμα δάνεια καθώς και 15 δισ. ευρώ οφειλόμενες εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία».

Κοινωνικά επιδόματα και μετανάστες
Ένα από τα κύρια θέματα σχολιασμού στο γερμανόφωνο τύπο είναι το νομοσχέδιο για την απαγόρευση επανεισόδου στην Γερμανία όσων μεταναστών έχουν καταχραστεί κοινωνικά επιδόματα και η επιβολή βαρύτερων ποινών. Η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί: «Προσάπτει κανείς στους μετανάστες από την ανατολική Ευρώπη που έρχονται για να εργαστούν ότι το κάνουν για να πάρουν κοινωνικά επιδόματα όπως το Hartz IV και άλλα παρόμοια. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Μόνο ένας στους δέκα Ρουμάνους ή Βούλγαρους παίρνει κοινωνικό επίδομα. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για συμπλήρωμα στον άθλιο μισθό με τον οποίο πληρώνονται από τους εργοδότες τους. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα, και όχι η κατάχρηση των κοινωνικών επιδομάτων: η εκμετάλλευση της ανάγκης των φτωχών μεταναστών».
Διαφορετική είναι η άποψη της Welt η οποία σχολιάζει: «Πιο αυστηρή εθνική νομοθεσία από αυτή που προβλέπεται στο νομοσχέδιο δεν επιτρέπει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Θα υπάρχουν κυρώσεις απέναντι σε θρασείς απατεώνες και αυτό είναι σωστό».

Αυστηρή γερμανική οικονομική πολιτική
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt γράφει για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η Γερμανία: «Στη Γερμανία το δημόσιο είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη, αλλά και να τις επιβάλλει άμεσα. Απαιτούνται ωστόσο επιπλέον επενδύσεις στο δημόσιο τομέα ώστε να σταματήσει η καταστροφή των σχολείων, των δρόμων και των γεφυρών. Δημόσιο χρήμα θα πρέπει να επενδυθεί στο τομέα της έρευνας και καλύτερων συνθηκών για τις επιχειρήσεις ώστε αυτές να μπορούν να κάνουν απόσβεση. Το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση αρνείται τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις δεν βλάπτει μόνο την οικονομία στη Γερμανία αλλά και την οικονομική ανάπτυξη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που αντιμετωπίζουν κρίση. Για το λόγο αυτό είναι επικίνδυνο να ιεραρχεί κανείς υψηλότερα τη βραχυπρόθεσμη επιτυχία ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού από μια υπεύθυνη οικονομική πολιτική για την Ευρώπη». 

Πηγή Deutsche Welle 

93.406 ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Κάθε μέρα κατασχετήρια

Έντυπη Έκδοση 

93.406 ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Κάθε μέρα κατασχετήρια

Το ΙΚΑ προχώρησε σε 589 κατασχέσεις το μήνα Ιούλιο, ενώ εξέδωσε και 985 εντάλματα
Σε αναβρασμό βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι, καθώς συνεχίζουν κατά εκατοντάδες να λαμβάνουν ειδοποιητήρια κατάσχεσης από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Ταμείο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει αποστείλει συνολικά 64.267 πρώτες ειδοποιήσεις-προσκλήσεις για τακτοποίηση οφειλών, εκ των οποίων μόνο 6.024 αφορούν οφειλέτες του ΟΑΕΕ.
Επίσης, έχει στείλει 93.406 ατομικές ειδοποιήσεις, που είναι το δεύτερο στάδιο ενημέρωσης, εκ των οποίων μόνο 5.941 απευθύνονταν σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.
Σύμφωνα με διευκρινίσεις της διοίκησης του ΟΑΕΕ, πέραν των προϋποθέσεων του νόμου για την περίθαλψη όσων ασφαλισμένων έχουν οφειλές, θα πρέπει:
1. Οι ενεργοί ασφαλισμένοι, οι οποίοι ανέρχονται σε 65.835, δεν απαιτείται να προσέρχονται στις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ για θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας,
2. Οι διακόψαντες των ετών 2011, 2012, 2013, οι οποίοι δικαιούνται παροχών περίθαλψης και ανέρχονται σε 22.833, θα προσέρχονται στις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ, για να διαπιστωθεί επιπλέον: ότι δεν έτυχαν περίθαλψης ως άνεργοι ούτε πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής, βάσει του νόμου της ανεργίας.
3. Για τα προστατευόμενα μέλη θα προσέρχεται ο ενδιαφερόμενος με αίτησή του, για τη διαπίστωση των προϋποθέσεων -και προσκόμιση δικαιολογητικών όπου απαιτείται- καταχώρισής τους στο βιβλιάριο ασθενείας του άμεσα ασφαλισμένου, σύμφωνα με τις ισχύουσες στον Κανονισμό διατάξεις.
Σε καμία των περιπτώσεων δεν απαιτείται η προσκόμιση φορολογικών δηλώσεων, εφ' όσον με τη συνδρομή του μηχανογραφικού κέντρου του υπ. Εργασίας (ΗΔΙΚΑ) και της ΓΓΠΣ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με ηλεκτρονικό τρόπο, εξασφαλίζοντας την εξυπηρέτηση του πολίτη, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ασφάλεια των δεδομένων.
Να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή το ΙΚΑ προχώρησε σε 589 κατασχέσεις το μήνα Ιούλιο, ενώ εξέδωσε και 985 εντάλματα κατάσχεσης. Το σύνολο των κατασχέσεων ακίνητης περιουσίας για το πρώτο επτάμηνο φτάνει τις 708, ενώ οι κατασχέσεις για την κινητή περιουσία φτάνουν τις 4.210 για το ίδιο διάστημα.

ΔΑΝΕΙΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΝΑ... ΑΓΓΙΞΕΙ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ (ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ) «Σπιτονοικοκύρης» οι τράπεζες Θα αποφασίζουν ποιος είναι «συνεργάσιμος δανειολήπτης» και ποιος όχι, ποιος μένει και ποιος χάνει το σπίτι του.

ΔΑΝΕΙΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΝΑ... ΑΓΓΙΞΕΙ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ (ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ)

«Σπιτονοικοκύρης» οι τράπεζες

Θα αποφασίζουν ποιος είναι «συνεργάσιμος δανειολήπτης» και ποιος όχι, ποιος μένει και ποιος χάνει το σπίτι του.
        
 
Του Βασίλη Γεώργα

Αποκλειστικά στις τράπεζες παραδίδει η κυβέρνηση τα κλειδιά της διαχείρισης των «κόκκινων» στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ, αφήνοντας εκτεθειμένους χιλιάδες δανειολήπτες στις διαφορετικές στρατηγικές και «ορέξεις» των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σε αντίθεση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων για τα οποία προωθείται νομοθετική ρύθμιση που θα παρουσιαστεί επίσημα εφόσον λάβει την έγκριση της τρόικας, για τα χρεωμένα νοικοκυριά δεν θα υπάρξει ειδικό θεσμικό πλαίσιο, τουλάχιστον με ορίζοντα αρκετών μηνών από σήμερα.

Οι πλειστηριασμοί

Οι όποιες ρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της αδυναμίας πληρωμής δόσεων κυρίως σε στεγαστικά δάνεια και του κινδύνου των πλειστηριασμών ακινήτων που απελευθερώνονται από τον Ιανουάριο του 2015, θα γίνονται αποκλειστικά στη βάση του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, ο οποίος εγκρίθηκε και τυπικά χθες από την αρμόδια Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τραπέζης της Ελλάδος, σε συνδυασμό με πλαίσιο για τους «συνεργάσιμους δανειολήπτες» και τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης». Πρακτικά, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να βγάζουν πλέον στο σφυρί ακίνητα δανειοληπτών τους οποίους θα αξιολογούν ως «μη συνεργάσιμους», δηλαδή εκείνους που δεν ανταποκρίνονται στις προτεινόμενες ρυθμίσεις, όπως λόγου χάρη να παραχωρήσουν οικειοθελώς το σπίτι τους, ή να μένουν με ενοίκιο, να βάλουν νέες υποθήκες κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή τα ποσά που χρειάζεται για να καλύπτει τις απολύτως βασικές ανάγκες του και τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τους οι τράπεζες, ξεκινούν, σύμφωνα με την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από τα 537 ευρώ «καθαρά» τον μήνα για έναν ενήλικα και φτάνουν στα 1.788 ευρώ για μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά.

Η δικαιολογία

Η κυβέρνηση επικαλείται τώρα το «μπάχαλο» που επικρατεί με τις διαφορετικές αξίες ακινήτων (σημερινές αντικειμενικές, νέες αντικειμενικές από το 2016, αξίες ΕΝΦΙΑ, εμπορικές αξίες κ.ά.) για να δικαιολογήσει την απροθυμία της να αντιμετωπίσει με σαφείς νομοθετικές ρυθμίσεις τα «κόκκινα» δάνεια των φυσικών προσώπων. Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, ξεκαθάρισε χθες σε συνέντευξή του (ρ/σ Αθήνα 9,84) ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι αποκλειστικά τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια που φτάνουν τα 42 δισ. ευρώ ή το 36,2% του συνόλου. Για τα 25 δισ. ευρώ των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων δήλωσε πως «μέχρι να λυθούν ορισμένα παράλληλα θέματα όπως ο ΕΝΦΙΑ, η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών και να σταθεροποιηθεί το κλίμα στην αγορά ακινήτων, είναι πρόωρο να προταθούν ρυθμίσεις».

Η αβελτηρία της κυβέρνησης να προσφέρει λύσεις στο κοινωνικά μείζον ζήτημα των στεγαστικών δανείων συνδέεται άμεσα με τα συμφέροντα των τραπεζών και την επιδίωξη να παραμείνουν για καιρό ακόμη κρυμμένες κάτω από το χαλί οι πραγματικές επισφάλειές τους, λόγω της μεγάλης διαφοράς που έχουν οι τρέχουσες εμπορικές αξίες των σπιτιών, με τις αντικειμενικές αλλά κυρίως τις αξίες πουν έχουν εγγράψει ως υποθήκες οι τράπεζες για να χορηγήσουν δάνεια στο παρελθόν.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας που εγκρίθηκε χθες από την ΤτΕ, και πρόκειται να δημοσιευτεί στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» το επόμενο διάστημα, ανοίγει από τη μια τον δρόμο για να ξεκινήσουν μαζικές ρυθμίσεις δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη βάση τυποποιημένων κριτηρίων, αλλά παράλληλα δημιουργεί την κερκόπορτα και για εκπλειστηριασμούς ακινήτων.

Τα 3 είδη των ρυθμίσεων

Ο Κώδικας προβλέπει τρεις βασικούς τύπους ρυθμίσεων.

● Τις βραχυπρόθεσμες (για περίοδο έως 5 έτη): πληρωμή μόνο τόκων, μειωμένες δόσεις, «πάγωμα» πληρωμών, αναβολή πληρωμών κ.ά.

● Τις μακροπρόθεσμες: μόνιμη μείωση επιτοκίου, αλλαγή του τύπου επιτοκίου από σταθερό σε κυμαινόμενο ή αντίστροφα, επιμήκυνση δανείου, διαχωρισμός δανείου σε τμήμα που μπορεί να εξυπηρετηθεί και σε αυτό που μπορεί να αποπληρωθεί με πώληση περιουσιακών στοιχείων, μερική διαγραφή χρεών, πρόσθετες εξασφαλίσεις κ.ά.

● Οριστική διευθέτηση: εθελοντική παράδοση ακινήτου, μετατροπή του δανείου σε leasing, παραχώρηση του ακινήτου και ενοικίασή του, πώληση του δανείου σε άλλη τράπεζα ή σχήμα κ.ά.

………………………………………………………………………………………………

Δένδιας για αντικειμενικές: «Διαχρονική σχιζοφρένεια»

Εξ οικείων τα βέλη για τον ΕΝΦΙΑ και την ιλαροτραγωδία που δημιουργήθηκε από τα εξωφρενικά εκκαθαριστικά τα οποία έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για την περιουσία που κατέχουν σε οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος αξιών. Αίσθηση προκαλεί η δήλωση στον «Αθήνα 9,84» του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκου Δένδια, ο οποίος μίλησε για διαχρονική «σχιζοφρένεια» όσον αφορά τουλάχιστον το κρίσιμο θέμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Οπως είπε ο υπουργός, υπάρχει ζήτημα συνολικά με τις αντικειμενικές. Το νομοθέτημα για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει άλλες τιμές που είναι διαφορετικές από τις αντικειμενικές, ενώ υπάρχουν και οι πραγματικές αξίες της αγοράς, οι οποίες είναι προσδιορίσιμες και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μέθοδος προσδιορισμού τους. Αποτέλεσμα; Υπάρχουν κατ’ ελάχιστο τρεις διαφορετικές αξίες.

*Σχέδιο Ενδικοφανούς Προσφυγής για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και Σχέδιο Δήλωσης Επιφύλαξης για τις Καταβολές (εάν κάποιος αποφασίσει να πληρώσει) που πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 28/8 στο Δικαστικό Τμήμα της Εφορίας, δημοσιοποίησε η παράταξη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, στη βάση των αποφάσεων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.


ΕΝΦΙΑ Mη ηλεκτροδοτούμενα και ξενοίκιαστα πληρώνουν κανονικά Τι θα προβλέπει η νομοθετική διάταξη που ετοιμάζει το υπ. Οικονομικών. Σε έξι δόσεις η αποπληρωμή.

27/08/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΕΝΦΙΑ

Mη ηλεκτροδοτούμενα και ξενοίκιαστα πληρώνουν κανονικά

Τι θα προβλέπει η νομοθετική διάταξη που ετοιμάζει το υπ. Οικονομικών. Σε έξι δόσεις η αποπληρωμή.
        
 
Του Κώστα Τσάβαλου

Τη θύελλα που ξεσήκωσαν τα τερτίπια με τον ΕΝΦΙΑ προσπαθεί να «καταλαγιάσει» η κυβέρνηση, διορθώνοντας τα εκκαθαριστικά για τα εκτός αντικειμενικού συστήματος ακίνητα και απλοποιώντας τις διαδικασίες για την απαλλαγή (ή τη μείωση) από τον φόρο των αδύναμων οικονομικά κοινωνικών ομάδων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Οι προβλεπόμενες από τον νόμο μερικές ή ολικές απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ θα χορηγούνται με διαδικασίες-εξπρές και χωρίς την προϋπόθεση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Τα μόνα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση των απαλλαγών θα είναι το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα συγκεκριμένα εισοδηματικά όρια που έχουν τεθεί, καθώς και το άθροισμα των τετραγωνικών μέτρων των κτισμάτων, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 150 τ.μ.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών έχει στη διάθεσή της αυτά τα δεδομένα και ως εκ τούτου υπάρχει η δυνατότητα να γίνει αυτόματα από το σύστημα ο υπολογισμός για τους δικαιούχους των απαλλαγών. Συνεπώς οι δικαιούχοι δεν θα μπουν στη βάσανο της υποβολής αιτήσεων και προσκόμισης δικαιολογητικών.

Από την άλλη, με τη… χαρά θα μείνουν όσοι πίστεψαν στην προπαγάνδα των προηγούμενων ημερών περί γενναίας έκπτωσης (έως και 30%) στον ΕΦΝΙΑ για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Διαπιστώθηκε ότι αφενός ένα τέτοιο μέτρο θα κόστιζε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, θέτοντας σε κίνδυνο τον στόχο βεβαίωσης εσόδων κοντά στα 3,2 δισ. ευρώ μετά τις διορθώσεις (αρχικά βεβαιώθηκαν με σωρεία λαθών έσοδα 3,511 δισ. ευρώ), αφετέρου ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων που αποτυπώνονται στο Ε9 με τα στοιχεία του εντύπου Ε2, όπου δηλώνονται τα ενοικιαζόμενα ή κενά ακίνητα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη νομοθετική διάταξη που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών στη βάση των αποφάσεων που λήφθηκαν στην κυβερνητική σύσκεψη Σαμαρά – Βενιζέλου – Χαρδούβελη:

*Η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει σε έξι δόσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου. Η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι 4.000 οικισμοί

*Οι διορθώσεις θα αφορούν τους φορολογούμενους εκείνους που έχουν ακίνητα σε περίπου 4.000 οικισμούς εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού. Αν ο φόρος που προκύπτει στη νέα εκκαθάριση είναι χαμηλότερος, λαμβάνεται αυτός υπ’ όψιν, αν προκύπτει υψηλότερος, ισχύει το προηγούμενο εκκαθαριστικό. Για τη νέα εκκαθάριση θα ληφθούν υπ’ όψιν οι τιμές ΦΑΠ όπως είχαν καθοριστεί από την περυσινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.

*Η διαδικασία για τις απαλλαγές ή τον μειωμένο φόρο θα είναι αυτοματοποιημένη, με διαγραφή των προϋποθέσεων τόσο της ασφαλιστικής όσο και της φορολογικής ενημερότητας που προέβλεπε αρχικά ο νόμος. Σε ειδικές περιπτώσεις δικαιούχων (όταν υπάρχουν δεσμευμένα ακίνητα ή στην περίπτωση ανάπηρων όπου οι λογιστές θα χρειαστεί να υποβάλουν πιστοποίηση των ποσοστών αναπηρίας με βάση τις περυσινές βεβαιώσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία), η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα επαναλάβει την εκκαθάριση για να μην αποκλειστεί κανένας δικαιούχος.

*Εξαιρούνται του ΕΝΦΙΑ για έναν χρόνο όλα τα ακίνητα στην Κεφαλονιά, αλλά και ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε άλλες περιοχές της χώρας και έχουν πληγεί από σεισμούς.

*Τα όποια λάθη προκύψουν και στη νέα εκκαθάριση θα συμψηφιστούν στην τελευταία δόση του Φεβρουαρίου.

…………………………………………….

Διορθώσεις ζητούν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), με επιστολή που απέστειλε χθες στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ζητά να γίνουν ορισμένες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Η ΕΣΑμεΑ, τονίζοντας την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι ευπαθείς αυτές ομάδες και οι οικογένειές τους, αναμένει άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών τις εξής αλλαγές:

*Οι διατάξεις για τις εκπτώσεις να ισχύσουν για τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

*Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που κατέχει ο φορολογούμενος με αναπηρία να οριστεί για 250 τετραγωνικά μέτρα.

*Το εισοδηματικό κριτήριο για πλήρη απαλλαγή από τον φόρο να αυξηθεί από τις 12.000 ευρώ στις 20.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα από 20.000 έως 40.000 ευρώ να καθορισθεί έκπτωση φόρου σε ποσοστό 50%.

*Ο υπολογισμός του εισοδηματικού κριτηρίου να βασιστεί στο συνολικό καθαρό πραγματικό οικογενειακό εισόδημα, χωρίς να προσμετρώνται σε αυτό οποιαδήποτε επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος, όπως το εξωιδρυματικό επίδομα και τα προνοιακά επιδόματα.

*Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κτισμάτων που ανήκουν κατά ψιλή κυριότητα ή επικαρπία στους αναγνωρισμένους κοινωνικοσυνδικαλιστικούς φορείς και οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος.

«Η συγκυβέρνηση πρέπει να δει πολύ προσεκτικά το κόστος διαβίωσης λόγω αναπηρίας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτά τα άτομα να επιβαρύνονται μέσω του φόρου, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο. Η πιο σωστή λύση είναι να εφαρμοστεί το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ­ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Δ. Αγγελή

………………………………………………………………….

Τα κριτήρια για μερική ή ολική απαλλαγή

Με βάση τα νέα δεδομένα, οι προϋποθέσεις για τη μερική ή ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι πλέον οι εξής:

1. Για τους φτωχούς φορολογούμενους:

*Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που κατέχει κάθε οικογένεια να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

*Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του 2013 να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ + 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

2. Για τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τις οικογένειες με ανάπηρους σε ποσοστό 80% και άνω:
* Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που κατέχει κάθε οικογένεια να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

*Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του 2013 να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ + 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

*Στις περιπτώσεις τριτέκνων, πολυτέκνων και αναπήρων προβλέπεται πλήρης απαλλαγή, ενώ για τους υπόλοιπους με χαμηλό εισόδημα προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 50%. Εως τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξανανοίξει το σύστημα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν να κάνουν τις τροποποιητικές δηλώσεις τους εγκαίρως πριν από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης στις 30 Σεπτεμβρίου.


Ελλάδα, ένα απέραντο… χρεοκομείο 160 δισ. ευρώ! Τα χρέη από φόρους και πρόστιμα, «κόκκινα» δάνεια, απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές προς τα ταμεία.

27/08/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα, ένα απέραντο… χρεοκομείο

160 δισ. ευρώ! Τα χρέη από φόρους και πρόστιμα, «κόκκινα» δάνεια, απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές προς τα ταμεία.
        
 
*Μόνο τον Ιούλιο άλλοι 171.784 φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους
 *Τους τελευταίους 19 μήνες δημιουργήθηκαν οφειλές ύψους 15,2 δισ. ευρώ

Του Κώστα Τσάβαλου

«Βαριά» έπεσε σε χιλιάδες εξαθλιωμένους φορολογουμένους η πληρωμή της πρώτης δόσης του πρόσθετου φόρου εισοδήματος στο τέλος Ιουλίου, με αποτέλεσμα να «σηκώσουν τα χέρια», προσθέτοντας νέα χρέη στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η διαρκής φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης στα εξουθενωμένα από τα μνημόνια νοικοκυριά οδηγεί σταδιακά στην αδυναμία πληρωμής των φόρων, χιλιάδες ακόμα πολίτες και έπεται συνέχεια εν όψει του ΕΝΦΙΑ, η καταβολή του οποίου θα αρχίσει από το τέλος Σεπτεμβρίου.

Μόνο τον Ιούλιο, προστέθηκαν στα ληξιπρόθεσμα άλλα 1,28 δισ. ευρώ, ενώ σημαντικά αυξήθηκε και ο αριθμός αυτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο των οφειλών που δημιουργήθηκαν από την 1η/1/2013 έως και το τέλος Ιουλίου 2014 ανήλθε στο ποσό των 15,2 δισ. ευρώ, έναντι 13,95 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2014. Ο αριθμός όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στους 2.428.233 έναντι 2.256.449 που ήταν τον Ιούνιο.

Δηλαδή άλλοι 171.784 φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους τον Ιούλιο. Τα «φέσια» των φορολογουμένων (φυσικών και νομικών προσώπων) προέρχονται από απλήρωτους φόρους (εισοδήματος, ακινήτων, ΦΠΑ), φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, αλλά και καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου σε δάνεια τα οποία στη συνέχεια χρεώνονται στους δανειολήπτες. Συνολικά τα χρέη που έχουν φορτωθεί τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από φόρους και πρόστιμα, «κόκκινα» δάνεια και απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία ξεπερνούν τα 160 δισ. ευρώ (68+77+15), προσεγγίζοντας με γοργούς ρυθμούς το ΑΕΠ της χώρας (περίπου 180 δισ. ευρώ).

Ειδικά για τα χρέη στα Ταμεία πρέπει να αναφερθεί ότι οφειλές έως 5.000 ευρώ δεν έχουν μεταφερθεί καν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), στοιχείο που συνυπολογίζεται στο προαναφερθέν ποσό. Το μεγαλύτερο μέρος του «κόκκινου» χρέους δεν πρόκειται να πληρωθεί ποτέ, ενώ μεγάλο μέρος των οφειλετών φρόντισαν να «θωρακίσουν» τα περιουσιακά τους στοιχεία βγάζοντάς τα στο εξωτερικό. Το Wealth-x Institute υπολογίζει τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων στο εξωτερικό στα 140 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 30-40% αφορά καταθετικά προϊόντα.

Και 322 δισ. το δημόσιο χρέος

Στα βάρη των φορολογουμένων θα πρέπει να προστεθεί και το ιλιγγιώδες ποσό των 322 δισ. ευρώ που είναι το δημόσιο χρέος και θα κληθούν να αποπληρώσουν τις επόμενες δεκαετίες οι γενεές των Ελλήνων, αν δεν υπάρξει μια βιώσιμη λύση στο πλαίσιο της επικείμενης διαπραγμάτευσης. Αναλυτικότερα, από την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι:

*Εντός των πρώτων επτά μηνών του τρέχοντος έτους δημιουργήθηκαν νέες όφειλες ύψους 7,23 δισ. ευρώ, ενώ αν μετρηθούν από την αρχή του 2013 τότε οι νέες οφειλές ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ!

*Το παλιό χρέος, δηλαδή αυτό που κατέστη ληξιπρόθεσμο έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2013, διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στα 60,74 δισ. ευρώ.

*Οι εισπράξεις έναντι του παλιού ληξιπρόθεσμου χρέους ανήλθαν τον Ιούλιο σε 1,13 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους ανήλθαν τον ίδιο μήνα στα 934 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ με αργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι των πλουσίων. Από τους 1.075 ελέγχους φυσικών προσώπων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν ολοκληρωθεί μόνον οι 105. Κατά τους ελέγχους βεβαιώθηκαν πρόστιμα 89,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μέχρι τον περασμένο Ιούλιο είχαν εισπραχθεί μόλις τα 24,4 εκατ. ευρώ (27,22%).

«Μπλόκο» στις εκπτώσεις για τα ξενοίκιαστα λόγω... κόστους άνω των 100 εκατ. - Στους δήμους η είσπραξη του φόρου - Ολες οι τελικές ρυθμίσεις

ΕΝΦΙΑ

«Μπλόκο» στις εκπτώσεις για τα ξενοίκιαστα λόγω... κόστους άνω των 100 εκατ. - Στους δήμους η είσπραξη του φόρου - Ολες οι τελικές ρυθμίσεις

«Μπλόκο» στις εκπτώσεις για τα ξενοίκιαστα λόγω... κόστους άνω των 100 εκατ. - Στους δήμους η είσπραξη του φόρου - Ολες οι τελικές ρυθμίσεις
Της Μαρίας Βουργάνα
«Παράθυρο» για έκπτωση φόρου στα κενά - ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα άνοιξε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος με δήλωσή του υποσχέθηκε νέες διορθώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, αλλά και σταδιακή μείωση των επιβαρύνσεων του φόρου, ο οποίος στο μέλλον θα αποτελεί το βασικό έσοδο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκπτωση φόρου 20% -30% στα ξενοίκιαστα ακίνητα θα τεθεί στην τρόικα στις διαπραγματεύσεις της επόμενης εβδομάδας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι το δημοσιονομικό κόστος κινείται στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθες ότι αν το κόστος μιας τέτοιας ευνοϊκής ρύθμισης υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ είναι αδύνατον να εφαρμοστεί φέτος, καθώς ανατρέπει πλήρως τις προβλέψεις για τα έσοδα που μπορούν να εισπραχθούν από τον νέο φόρο ακινήτων.
Ήδη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προσπαθεί μέσω των στοιχείων των δηλώσεων Ε2 και Ε9 να εντοπίσει πόσα και ποια κτίσματα είναι κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα, προκειμένου να προσδιορίσει το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει από μια ρύθμιση που θα προβλέπει την παροχή έκπτωσης φόρου για τα συγκεκριμένα ακίνητα.
Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία που θα ορίζει την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ η νέα νομοθετική ρύθμιση με τις υπόλοιπες διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.
Εσοδο των ΟΤΑ 
Πάντως, χθες ο υπουργός Οικονομικών ανακοινώνοντας τις βελτιωτικές παρεμβάσεις στη νομοθεσία για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, υποσχέθηκε περαιτέρω μειώσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο μέλλον. «Στο μέλλον θα υπάρξουν νέες βελτιώσεις όσο η βάση γίνεται πληρέστερη και αντιπροσωπευτικότερη, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση των μη ηλεκτροδοτούμενων ανοίκιαστων κτισμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης. Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός, θα επιδιωχθεί «ο ΕΝΦΙΑ να γίνει πλήρως ανταποδοτικός, δηλαδή να αποτελεί το βασικό έσοδο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης». Επομένως η είσπραξή του θα μεταφερθεί στο μέλλον στους δήμους όλης της χώρας.
Βάσει των όσων διευκρίνισε ο κ. Χαρδούβελης, οι βασικότερες βελτιωτικές παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσουν από φέτος αφορούν στα εξής:
Μείωση των φορολογητέων αξιών για χιλιάδες οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών και εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών. Για οικόπεδα εντός οικισμών αλλά εκτός συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου, τόσο του κυρίου όσο και του συμπληρωματικού, η ευνοϊκότερη αξία για το φορολογούμενο, μεταξύ της αξίας που ίσχυε για τον υπολογισμό του ΦΑΠ και αυτής που χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπολογιστεί φόρος με μεγαλύτερη αξία σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος αλλά στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν προβλήματα, όπως αυτές ορισμένων οικισμών, η αξία που θα ληφθεί υπόψη θα είναι η ευνοϊκότερη για το φορολογούμενο.
2 Αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ σε έξι, η πρώτη εκ των οποίων θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2014 και η τελευταία μέχρι το τέλος του μηνός Φεβρουαρίου 2015.
3 Κατάργηση των προϋποθέσεων φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την μερική ή ολική απαλλαγή των οικονομικά αδύναμων φορολογουμένων από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ και αυτοματοποίηση της διαδικασίας χορήγησης των συγκεκριμένων απαλλαγών. Η προϋπόθεση περί μη ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που είχε τεθεί για τη χορήγηση των απαλλαγών θα καταργηθεί πλήρως. Οι δε απαλλαγές θα αναγνωρίζονται στους δικαιούχους με ηλεκτρονικές διαδικασίες-εξπρές, ώστε οι ίδιοι να μη χρειαστεί να εμπλακούν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή να μην απαιτηθεί να υποβάλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά.
Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όλων των ακινήτων της Κεφαλλονιάς. Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το 2014, πέραν των σεισμοπλήκτων ακινήτων, το σύνολο των ακινήτων της Κεφαλλονιάς.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσει απλό και χρηστικό οδηγό ορθής συμπλήρωσης του Ε9, επισημαίνοντας στους φορολογούμενους συνήθη σφάλματα τα οποία έχουν διαπιστωθεί. Σε περίπτωση διαπίστωσης αστοχιών του συστήματος, αυτές θα διορθωθούν πριν την έκτη και τελευταία δόση. Σημειώνεται ότι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και αμέσως μετά θα ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολής τροποιητικών δηλώσεων Ε9.
Όσον αφορά στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την εφαρμογή του νόμου ο κ. Χαρδούβελης εξηγεί ότι: «Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων περιουσίας εφαρμόζεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Η χώρα μας παρουσιάζει πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης, αλλά παράλληλα δεν είχε Κτηματολόγιο, στερείτο οργανωμένης σύγχρονης κτηματαγοράς και κυρίως δεν υπήρχε φορολογική βάση για τα ακίνητα αφού όσα στοιχεία υπήρχαν ήταν αποσπασματικά και ελλιπή, αφού άλλα καταγράφονταν στα στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης (Ε9 και Ε2) και άλλα από τους ΟΤΑ και τη ΔΕΗ. Μέσα σε σύντομο χρόνο έγιναν πολλά».
«Υπήρξαν, όμως, αστοχίες στην εφαρμογή του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ», παραδέχθηκε ο υπουργός, ορισμένες από τις οποίες, μόλις τις εντόπισε, επιχείρησε να τις αντιμετωπίσει άμεσα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε δε ότι «η παρέμβαση που έγινε τον Ιούνιο (η τροπολογία η οποία βελτίωσε σημαντικά προς όφελος των ιδιοκτητών ακινήτων τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ) αφορούσε περίπου 2.000.000 φορολογουμένους πολίτες».
Οι βελτιώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων
  • Διόρθωση λαθών για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε 4.000 οικισμούς της χώρας όπου δεν ισχύει το σύστημα των αντικειμενικών τιμών. Για τον υπολογισμό του φόρου θα λαμβάνεται υπόψη η ευνοϊκότερη αξία για το φορολογούμενο, μεταξύ της αξίας που ίσχυε για τον υπολογισμό του ΦΑΠ και αυτής που χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.
  • Σε έξι μηνιαίες δόσεις η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2014 και η τελευταία μέχρι το τέλος του μηνός Φεβρουαρίου 2015.
  • Κατάργηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη μερική ή ολική απαλλαγή των οικονομικά αδύναμων φορολογουμένων από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ και αυτοματοποίηση της διαδικασίας χορήγησης των συγκεκριμένων απαλλαγών.
  • Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όλων των ακινήτων της Κεφαλλονιάς για το 2014.
Επισημάνσεις
  • «Υπήρξαν αστοχίες στην εφαρμογή του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ», παραδέχθηκε ο υπουργός, «ορισμένες από τις οποίες, μόλις τις εντόπισε, επιχείρησε να τις αντιμετωπίσει άμεσα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
  • Διευκρίνισε ότι «η παρέμβαση που έγινε τον Ιούνιο (η τροπολογία η οποία βελτίωσε σημαντικά προς όφελος των ιδιοκτητών ακινήτων τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ) αφορούσε περίπου 2.000.000 φορολογουμένους πολίτες».

Τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ

Τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ

Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014 11:27
 
UPD:11:30
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, δεν προσδιορίζεται ούτε ο αριθμός των δόσεων ούτε τροποποιείται η διάταξη για τον υπολογισμό του φόρου στα ακίνητα εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. 
Σε… δόσεις θα λυθεί και νομοθετικά το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ. Πριν από λίγο, η κυβέρνηση έστειλε στη Βουλή μια πρώτη τροπολογία η οποία θα περάσει ως προσθήκη στο σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, λύνονται τα εξής ζητήματα:
1.      Οι οφειλές από ΕΝΦΙΑ δεν θα χαρακτηριστούν ληξιπρόθεσμες στις 29 Αυγούστου καθώς όπως αναφέρεται «Οφειλές από πράξεις προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ που έχουν εκδοθεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος (σ.σ εννοεί τον νόμο του ΕΝΦΙΑ) δεν καθίστανται ληξιπρόθεσμες πριν από την 30η Σεπτεμβρίου 2014.
2.      Δεν θα λαμβάνεται υπόψη η οφειλή του ΕΝΦΙΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Ειδικά η δεύτερη ρύθμιση, μπαίνει για να καλυφθεί νομικά η γ.γ δημοσίων εσόδων η οποία ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα χορηγούνται φορολογικές ενημερότητες ακόμη και αν υπάρχουν οι βεβαιωμένες οφειλές λόγω ΕΝΦΙΑ.
Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, δεν προσδιορίζεται ούτε ο αριθμός των δόσεων ούτε τροποποιείται η διάταξη για τον υπολογισμό του φόρου στα ακίνητα εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Προφανώς το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει δεύτερη νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.
Ολόκληρο το κείμενο της τροπολογίας μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ