Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

Νόμος πλέον τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα

Νόμος πλέον τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα

Ψηφίστηκε σήμερα το απόγευμα στη βουλή, το νομοσχέδιο για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και πλέον είναι νόμος του κράτους. Μετά την ψήφιση του νόμου, κοινοποιήθηκε από το γραφείο τύπου του υπ. Οικ. το ακόλουθο δελτίο τύπου:


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ              
                                            

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

Δελτίο Τύπου


Ολοκληρώθηκε σήμερα μια μεγάλη μεταρρύθμιση που ανέμενε επί δεκαετίες η επιχειρηματική κοινότητα, οι θεσμικοί φορείς, οι οικονομολόγοι και οι φοροτεχνικοί, με την ψήφιση και μάλιστα με διευρυμένη πλειοψηφία, του Σχεδίου Νόμου που αφορά τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.
Ο νέος νόμος εξασφαλίζει τα εξής:

•    Καταπολεμάται η λογιστική πολυνομία.
Για πρώτη φορά το σύνολο των λογιστικών κανόνων είναι συγκεντρωμένο σε ένα νομοθέτημα διαρθρωμένο με βάση τις βέλτιστες πρακτικές για όλες τις επιχειρήσεις και τους λογιστές. Η κωδικοποίηση που επιτυγχάνεται είναι ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα, αυξάνει την ασφάλεια δικαίου και μειώνει το διοικητικό βάρος.

•    Οι οικονομικές καταστάσεις των ελληνικών επιχειρήσεων με το νέο πλαίσιο γίνονται ευχερώς κατανοητές από τους διεθνείς επενδυτές λόγω της συμβατότητας που επιτυγχάνεται, με βάση το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να απαιτείται επιπλέον κόστος λογιστικής μετάφρασης.

•    Ολοκληρώνεται η κατάργηση κοστοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με την περαιτέρω απλοποίηση του ΚΦΑΣ

•    Εισάγονται κανόνες τήρησης λογιστικών βιβλίων ενσωματωμένες στις σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές που συνεπάγονται μειωμένο κόστος λειτουργίας ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν την δυνατότητα διενέργειας ουσιαστικών φορολογικών ή άλλων ελέγχων.

•    Διευκολύνεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση στη χονδρική και τη λιανική και η συνακόλουθη περαιτέρω μείωση του κόστους συναλλαγών.

Το τελικό κείμενο του νόμου αποτυπώνει σε 41 άρθρα και λίγες σελίδες, την προηγούμενη νομοθεσία 1200 και πλέον σελίδων.
Σημειώνεται ότι ύστερα από δεκαετίες απλοποιείται ο τρόπος καταγραφής των συναλλαγών για φορολογικούς σκοπούς ενώ για πρώτη φορά έπειτα από 35 χρόνια το Λογιστικό Δίκαιο αλλάζει, εκσυγχρονίζεται και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης. 

«ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ... ΒΛΕΠΟΥΜΕ» Φρενάρουν κι άλλο την απόφαση για τις 100 δόσεις για να μην «εκνευριστεί» η Τρόικα

«ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ... ΒΛΕΠΟΥΜΕ»

Φρενάρουν κι άλλο την απόφαση για τις 100 δόσεις για να μην «εκνευριστεί» η Τρόικα

Φρενάρουν κι άλλο την απόφαση για τις 100 δόσεις για να μην «εκνευριστεί» η Τρόικα
-A+A
Τελικά ούτε η απουσία της Κατερίνας Σαββαΐδου στις αρχές της εβδομάδας, ούτε η... γραφειοκρατία του υπουργείου Οικονομικών, ευθύνονται για τη μη έκδοση της επίμαχης Απόφασης για την εφαρμογή της ρύθμισης οφειλών στις εφορίες, αφού πλέον είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Αθήνα επέλεξε να μην... ερεθίσει άλλο την Τρόικα. 
Ενώ, λοιπόν, κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες έσπευδαν την περασμένη Δευτέρα να αποσυνδέσουν τη μη έκδοση της Απόφασης από την αρνητική στάση της Τρόικα έναντι της ρύθμισης των 100 δόσεων, ήρθε η πραγματικότητα για να τους διαψεύσει.
Παρά το ότι ακόμα και χθες υπήρχε η διαβεβαίωση ότι η έκδοση της Απόφασης είναι θέμα... ωρών, αφού βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής υπογραφών, φαίνεται ότι είτε οι... υπογραφές είναι πολλές είτε επικράτησαν... ώριμες σκέψεις για προσωρινό «πάγωμα» της ρύθμισης, μέχρι να περάσει και η τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης, όπου τα θέματα είναι πολλά και δύσκολα.
Πρακτικά, μετά από αυτή την καθυστέρηση χάθηκε μια ακόμα εβδομάδα, αφού για να ανοίξει η εφαρμογή του TAXIS θα απαιτηθούν τεχνικές δοκιμές κάποιων ημερών, δημιουργώντας έτσι συνθήκες... αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Κι αυτό γιατί όσο αργεί η ρύθμιση τόσο θα αργούν να μπουν στα ταμεία τα προσδοκώμενα έσοδα, επιβεβαιώνοντας την Τρόικα που κράτησε εξαρχής όχι αρνητική αλλά εχθρική στάση απέναντι στη ρύθμιση των 100 δόσεων.Πηγή: Φρενάρουν κι άλλο την απόφαση για τις 100 δόσεις για να μην «εκνευριστεί» η Τρόικα | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/179378/frenaroyn-ki-allo-tin-apofasi-gia-tis-100-doseis-gia-na-min-ekneyristei-i-troika#ixzz3JdNVGovW

ΘΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙ ΤΟ «GRECOVERY» ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ Economist: Μπορεί να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά το Φεβρουάριο

ΘΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙ ΤΟ «GRECOVERY» ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ

Economist: Μπορεί να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά το Φεβρουάριο

Economist: Μπορεί να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά το Φεβρουάριο
-A+A
Την προοπτική της αλλαγής κυβέρνησης στις αρχές του χρόνου περιγράφει ο Economist σε ένα άρθρο υπό τον τίτλο «Grecovery» προειδοποιώντας ότι η σταθερότητα μπορεί να κλυδωνιστεί αν επιστρέψει η νευρικότητα λόγω πολιτικών εξελίξεων.
Στο άρθρο του, ο Economist επισημαίνει τα στοιχεία της ανάπτυξης της χώρας: «Η Ελλάδα έκανε την ευχάριστη έκπληξη καθώς τα πήγε καλύτερα από όλη την ευρωζώνη με ανάπτυξη 0,7%» αναφέρει και υπογραμμίζει: «Παρόλο που η Ευρωζώνη στο σύνολό της πάει άσχημα, η ελληνική ανάκαμψη φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα».
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι αυτή αισιόδοξη προοπτική μπορεί να υπονομευθεί από την πολιτική αβεβαιότητα. «Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, θα μπορούσε ενδεχομένως να "πέσει" το επόμενο έτος και μάλιστα στις αρχές Φεβρουαρίου» σημειώνει.
Αναφέρεται στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι «στην επόμενη κυβέρνηση θα ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα αριστερό κόμμα του οποίου οι πολιτικές το θέτουν σε πορεία σύγκρουσης με τις πιστώτριες χώρες της ευρωζώνης, κυρίως την Γερμανία».
Ο Economist επισημαίνει ότι ήδη, οι αποδόσεις των κρατικών 10 ετών ομολόγων, η οποία είχε μειωθεί κάτω του 6% κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχουν αυξηθεί πάνω από 8%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις πολιτικές προοπτικές της χώρας.
Και το άρθρο καταλήγει: «Τα θεμέλια της ανάπτυξης του τρέχοντος έτους μπήκαν όταν απομακρύνθηκε η απειλή ενός Grexit. Aν επιστρέψει η νευρικότητα, το Grecovery σίγουρα θα κλυδωνιστεί».


Πηγή: Economist: Μπορεί να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά το Φεβρουάριο | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/179381/economist-mporei-na-pesei-i-kyvernisi-samara-fevroyario#ixzz3JdMpG8UL

Νέο τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες

Νέο τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες

Πρώτη καταχώρηση: 20/11/2014 - 19:45
Τελευταία δημοσίευση: 19:45Οικονομία
Νέο τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες
Νέο τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες

Προθεσμία μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας για να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ τρόικας και ελληνικών αρχών δίνουν οι Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει ο Θάνος Αθανασίου στο real.gr.

Ταυτόχρονα δηλώνουν ότι εάν ξεπεραστεί αυτό το χρονικό όριο, τότε τα περιθώρια είναι πολύ στενά : «θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα εκτός και αν για να το θέσουμε ήπια παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα».

Ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος αποκάλυψε στον τύπο στις Βρυξέλλες ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα μπορούσε να παραταθεί ακόμα και για 12 μήνες κάνοντας λόγο και για τεχνικές διαδικασίες που αφορούν την ανακαιφαλαιοποίηση ορισμένων ελληνικών τραπεζών.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί πολύ πριν τα τέλη του Δεκέμβρη διότι θα πρέπει να περάσει από την έγκριση έξι εθνικών κοινοβούλιων. Το ίδιο θα συμβεί ακόμα και αν επιλεγεί η λεγόμενη γραμμή πίστωσης ενισχυμένων όρων ECCL από τον ECM.

Διαβάστε επίσης

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου

Πρώτη καταχώρηση: 20/11/2014 - 17:17
Τελευταία δημοσίευση: 17:17Οικονομία
Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου
Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας,  Γιάννη Βρούτση, όλες οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2015, που καταβάλλουν τα εποπτευόμενα από το υπουργείο Εργασίας ασφαλιστικά ταμεία θα πληρωθούν φέτος νωρίτερα από τις προβλεπόμενες ημερομηνίες.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε οι συντάξεις του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε) να καταβληθούν στις 19 Δεκεμβρίου και όλων των υπόλοιπων φορέων κοινωνικής ασφάλισης στις 22 Δεκεμβρίου.
Η απόφαση έχει σαν στόχο την καλύτερη διευκόλυνση των συνταξιούχων στις συναλλαγές τους, καθώς τις ημέρες αυτές η κίνηση στα τραπεζικά ιδρύματα είναι πολύ μεγάλη.
Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Εργασίας,  Γιάννη Βρούτση:
«Για δεύτερη φορά και φέτος οι συντάξεις του πρώτου μήνα του επόμενου έτους, δηλαδή του Ιανουαρίου 2015, προκαταβάλλονται από τον Δεκέμβριο και μάλιστα χρηματοδοτούνται από τις πιστώσεις του τρέχοντος έτους 2014 χωρίς να χρησιμοποιηθούν οι προκαταβολές της επόμενης χρονιάς, όπως γινόταν για δεκαετίες.
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, ότι οι οργανωτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουμε προωθήσει εδώ και δύο χρόνια έχουν διασφαλίσει την ταμειακή ισορροπία του ασφαλιστικού. Έχουν βοηθήσει ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να στέκεται πλέον γερά στα πόδια του».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Εμπρόθεσμη πληρωμή του 5ου διμήνου2014. - 20/11/2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Εμπρόθεσμη πληρωμή του 5ου διμήνου2014. - 20/11/2014

                                                 Εμπρόθεσμη πληρωμή του 5ου διμήνου2014

Σας γνωρίζουμε ότι τελευταία ημέρα εμπρόθεσμης πληρωμής του 5ου διμήνου 2014 είναι η Δευτέρα 01/12/2014.
Την ίδια μέρα καταβάλλεται και η μηνιαία δόση των ρυθμίσεων Ν.4152/2013, μέσω πάγιας εντολής, καθώς και τυχόν ανεξόφλητη δόση της 31/10/2014. Υπενθυμίζουμε ότι η ανεξόφλητη δόση καταβάλλεται προσαυξημένη  κατά 15%.
Οι ασφαλισμένοι που καταβάλλουν εισφορές ή δόσεις με πάγια εντολή, θα πρέπει να συνεννοηθούν με την Τράπεζα επιλογής τους σχετικά με:
· Το ανώτατο όριο εκτέλεσης της πάγιας εντολής  έτσι ώστε να επαρκεί για την πραγματοποίηση της πληρωμής .
· Την ακριβή ώρα εκτέλεσης των παγίων εντολών ώστε να  πιστώσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους.
Για την προστασία των ασφαλιστικών σας δικαιωμάτων προτείνεται η ύπαρξη επαρκούς υπολοίπου από την προηγούμενη μέρα.
Σε κάθε περίπτωση εξόφλησης εισφορών σε Τράπεζες ή ΕΛ.ΤΑ., με εντολή πληρωμής, θα πρέπει να ελέγχεται η ορθότητα του 13ψηφίου κωδικού πληρωμής και του αναγραφόμενου ποσού επί της απόδειξης της συναλλαγής που θα παραλάβετε.
ΤΜΗΜΑ ΕΣΟΔΩΝ

Οι κωδικοί-κλειδιά για την διόρθωση του Ε9 και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Οι κωδικοί-κλειδιά για την διόρθωση του Ε9 και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ
Ποια σημεία μπορεί να μειώσουν έως και κατά 60% το φόρο
20 Νοε 2014 - 08:48
Picture 0 for Οι κωδικοί-κλειδιά για την διόρθωση του Ε9 και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ
Το δικαίωμα να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε9 του έτους 2014 προκειμένου να εξασφαλίσουν έκπτωση έως και 60% στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων έχουν από την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων Ε9 λειτουργεί από τη ημερομηνία αυτή, ενώ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει εκδώσει ήδη αναλυτικές οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση των στοιχείων των ακινήτων στις νέες αυτές δηλώσεις. Το υπουργείο Οικονομικών παρέτεινε έως τις 19 Δεκεμβρίου 2014 την προθεσμία διόρθωσης του Ε9 (από 30 Νοεμβρίου που ήταν αρχικά).

Μετά τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων και την υποβολή των νέων τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνεται αυτόματα και αν έχει καταβληθεί ήδη επιπλέον φόρος κατά τις δύο πρώτες δόσεις πληρωμής του φόρου θα γίνεται συμψηφισμός με τις επόμενες 4 δόσεις. Εφόσον από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300 ευρώ, ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν το λόγο της υποβολής της δήλωσης αυτής. Κατά τον έλεγχο μπορεί να προκύψει και άλλη ανάγκη για εκκαθάριση φόρου.

Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που εξέδωσε η ΓΓΔΕ, μεταξύ των λαθών και παραλείψεων που θα πρέπει να διορθώσουν οι φορολογούμενοι στο νέο ηλεκτρονικό Ε9 είναι:

1) Ημιτελές ακίνητο (έκπτωση ΕΝΦΙΑ 60%): Για ακίνητο το οποίο δεν είναι αποπερατωμένο, δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενό, πρέπει να συμπληρωθούν οι εξής ενδείξεις:

- στη στήλη 10 του Πίνακα 1 αναγράφεται ο κωδικός 99 «ημιτελές κτίσμα»

- στη στήλη 30 του Πίνακα 1 αναγράφεται η ένδειξη ΟΧΙ «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή, αν αναγραφεί η ένδειξη ΝΑΙ, συμπληρώνεται ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και

- στη στήλη 32 του Πίνακα 1 συμπληρώνεται κωδικός 8 «κενό κτίσμα».

Δεν συμπληρώνεται, η στήλη 32 αν πρόκειται για κτίσμα που έχει μεν αποπερατωθεί, αλλά αναγράφεται ως ημιτελές γιατί έχει μερική έλλειψη στέγης ή έχει υποστεί ουσιώδεις βλάβες, που το καθιστούν μη λειτουργικό.

2) Κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο (έκπτωση ΕΝΦΙΑ 20%): Αφορά ακίνητα που καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενά και χωρίς ρεύμα. Για τα ακίνητα αυτά, πρέπει να συμπληρωθούν τα ακόλουθα στοιχεία:

- στη στήλη 32 του πίνακα 1, ο κωδικός 8 «κενό κτίσμα»

- στη στήλη 30 του πίνακα 1, η ένδειξη «ΝΑΙ», που σημαίνει ότι το ακίνητο έχει παροχή ρεύματος (μετρητή ρεύματος), ανεξάρτητα αν η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί.

- στη στήλη 31του πίνακα 1, ο εννεαψήφιος αριθμός παροχής ρεύματος.

3) Αυθαίρετα: Αυθαίρετες κατασκευές ή προσθήκες, οι οποίες νομιμοποιήθηκαν ή τακτοποιήθηκαν και για τις οποίες δεν υπήρχε υποχρέωση αναγραφής στις προηγούμενες δηλώσεις Ε9, από το έτος 2014 πρέπει να δηλώνονται στην πραγματική τους κατάσταση (είτε αναγράφονται για πρώτη φορά είτε η επιφάνειά τους προστίθεται στο ήδη υφιστάμενο κτίσμα). Αυθαίρετη επέκταση οριζόντιας ιδιοκτησίας σε κοινόχρηστο ή κοινόκητο χώρο προστίθεται στους κύριους χώρους αυτής.

4) Πισίνα: Εάν έχει εκδοθεί άδεια ειδικού κτιρίου η πισίνα πρέπει να αναγράφεται σε ξεχωριστή γραμμή ως αθλητική εγκατάσταση. Αν δεν έχει εκδοθεί άδεια η επιφάνεια εσωτερικής πισίνας κατοικίας προστίθεται στους κύριους χώρους κατοικίας, ενώ η επιφάνεια της εξωτερικής πισίνας αναγράφεται στους βοηθητικούς χώρους.

5) Ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα: Αν για τα ακίνητα αυτά έχει εκδοθεί άδεια οικοδομής κατοικίας αναγράφονται ως κατοικίες ενώ αν έχει εκδοθεί άδεια οικοδομής επαγγελματικής στέγης αναγράφονται ως επαγγελματικές στέγες.

6) Πραγματική κατάσταση ακινήτου: Από την 1η Ιανουαρίου 2014, το ακίνητο αναγράφεται σύμφωνα με την πραγματική του κατάσταση. Η πραγματική κατάσταση του ακινήτου προκύπτει από την οριστική εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο. Αν δεν υπάρχει οριστική εγγραφή, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του ακινήτου, όπως προκύπτουν από τον τίτλο κτήσης. Αν δεν υπάρχει τίτλος κτήσης, λαμβάνεται υπόψη η πραγματική επιφάνεια και χρήση του ακινήτου. Αν η πραγματική επιφάνεια του ακινήτου υπερβαίνει αυτή που αναγράφεται στην οριστική εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο ή στον τίτλο κτήσης ή στην άδεια οικοδομής ή έχει γίνει αλλαγή της χρήσης του ακινήτου, λαμβάνεται υπόψη η πραγματική επιφάνεια και η πραγματική χρήση του ακινήτου. Τονίζεται ότι, για να αναγραφεί ένα κτίσμα σε άλλη κατηγορία από αυτήν της οικοδομικής άδειας ή του τίτλου κτήσης, πρέπει επ' αυτού να έχουν γίνει ουσιώδεις και σταθερές επεμβάσεις με αποτέλεσμα η χρήση του να είναι διάφορη από εκείνη που ορίζεται στην οικοδομική άδεια ή στην πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας ή στον τίτλο κτήσης του.

7) Διαφορετικές συνθήκες: Όταν σε κάποιο τμήμα του ακινήτου υφίστανται διαφορετικές συνθήκες, που δεν είναι δυνατόν να απεικονισθούν σε μία γραμμή (π.χ. διάφορα εμπράγματα δικαιώματα, τμήμα του εδάφους εντός σχεδίου και τμήμα του εκτός σχεδίου και οικισμού, ψιλή κυριότητα από διαφορετικούς επικαρπωτές κ.λπ.), το ακίνητο αναγράφεται σε περισσότερες γραμμές.

8) Αποθήκες – πάρκινγκ – πισίνα: Όταν επί οικοπέδου υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, κάθε οριζόντια ιδιοκτησία με όλα τα περιγραφικά στοιχεία και τα παρακολουθήματά της (οικόπεδο, αποθήκη, θέση στάθμευσης, κολυμβητική δεξαμενή κ.λπ.) αναγράφεται σε μία γραμμή.

9) Χωρίς οριζόντια ιδιοκτησία: Όταν επί οικοπέδου δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, το οικόπεδο και το επ' αυτού κτίσμα αναγράφονται σε μία γραμμή, με συμπλήρωση και της στήλης 22 (συνολική επιφάνεια κτισμάτων στο οικόπεδο).

10) Στοιχεία οικοπέδου: Σε κάθε περίπτωση αναγραφής κτισμάτων απαιτείται και η συμπλήρωση των στοιχείων του οικοπέδου ή γηπέδου, επί του οποίου βρίσκονται αυτά. Κατ' εξαίρεση δεν συμπληρώνονται στοιχεία οικοπέδου αποκλειστικά και μόνο σε κατοικίες, επαγγελματικές στέγες, αποθήκες και θέσεις στάθμευσης εφόσον αθροιστικά:

- υπάρχει πλήρης σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας για το σύνολο του οικοπέδου και των επ' αυτού κτισμάτων (υφισταμένων ή μελλοντικών),

- η αξία του οικοπέδου υπολογίζεται με το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων (ΑΠΑΑ) και

- βρίσκονται σε πολυκατοικία.

Επίσης στην περίπτωση αναγραφής κτισμάτων, δεν συμπληρώνονται στοιχεία οικοπέδου, όταν υπάρχει τίτλος μεταφοράς συντελεστή δόμησης, εφόσον το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή στην οποία εφαρμόζεται το σύστημα ΑΠΑΑ.

11) Κτίσμα με περισσότερους του ενός ορόφους: Όταν επί οικοπέδου δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και τα κτίσματα εκτείνονται σε περισσότερους του ενός ορόφους, αναγράφονται σε ξεχωριστή γραμμή ανά όροφο. Στην περίπτωση αυτή το οικόπεδο αναγράφεται σε μία μόνο εξ αυτών των γραμμών με αναγραφή της συνολικής επιφάνειας των επ' αυτού κτισμάτων στη στήλη 22.

12) Ανεξάρτητα κτίσματα: Όταν επί οικοπέδου δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και επ' αυτού υπάρχουν ανεξάρτητα κτίσματα μη εφαπτόμενα, τα ακίνητα αναγράφονται σε ξεχωριστές γραμμές ανά κτίσμα και ανά όροφο, όπου τούτο απαιτείται. Τα στοιχεία του οικοπέδου αναγράφονται σε μία εξ αυτών των γραμμών με συμπλήρωση και της στήλης 22.

13) Κτίσμα χωρίς οριζόντια ιδιοκτησία: Σε περίπτωση δήλωσης κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή αυθαίρετων κτισμάτων, αναγράφεται η συνολική επιφάνεια αυτών ανά όροφο (δηλαδή προστίθενται και τα κλιμακοστάσια, οι εξωτερικοί τοίχοι, τα πλατύσκαλα κ.λπ.).

14) Οικοδομή χωρίς οριζόντια ιδιοκτησία: Σε οικοδομή χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, η είσοδος (το κτίσμα) σε πυλωτή (κλιμακοστάσιο, σκάλα), αναγράφεται ως κύριος ή βοηθητικός χώρος, σύμφωνα με την οικοδομική άδεια ή την πολεοδομική νομοθεσία. Το αυτό ισχύει και για την απόληξη κλιμακοστασίου.

15) Τάφοι: Δεν αναγράφονται στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων τα οικόπεδα ή γήπεδα κοιμητηρίων καθώς και τα οστεοφυλάκια, οι νεκροθάλαμοι, οι τάφοι, τα αποτεφρωτήρια και τα χωνευτήρια, τα οποία βρίσκονται εντός αυτών. Στις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν άλλα κτίσματα στους χώρους των κοιμητηρίων (όπως π.χ. τα κυλικεία, τα οποία θεωρούνται επαγγελματικές στέγες), αυτά αναγράφονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων χωρίς τη συμπλήρωση στοιχείων οικοπέδου.

Money-Money.gr

Ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με τη φορολογική ενημερότητα

Ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με τη φορολογική ενημερότητα
Δείτε αναλυτικά τις διαδικασίες και το που θα σας χρειαστεί
20 Νοε 2014 - 08:53
Picture 0 for Ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με τη φορολογική ενημερότητα
Την εποχή αυτή με τον πολλαπλασιασμό των φορολογικών βαρών αλλά και την καταιγίδα ρυθμίσεων όλων των τρόπων για τα χρέη που συσσωρεύονται στη φορολογική διοίκηση καθίσταται πλέον επιτακτικό να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα σχετικά με τη φορολογική ενημερότητα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι κυρίως πότε χρειάζεται η ενημερότητα, πότε δεν είναι απαραίτητη, πότε δίδεται, πότε δεν δίδεται και υπό ποιες προϋποθέσεις. 

Η έκδοση και η χρήση της φορολογικής ενημερότητας άλλαξε σε συνέχεια της μεγάλης αλλαγής που επήλθε στις φορολογικές διαδικασίες με τον Ν.4174/2014 γνωστότερο ως κώδικα φορολογικών διαδικασιών. Η φορολογική ενημερότητα πλέον ονομάζεται Αποδεικτικό ενημερότητας άρθρου 12 Ν. 4174/2013. Η φορολογική διοίκηση ρύθμισε το θέμα της ενημερότητας αρχικά με την ΠΟΛ 1274/27.12.2013 και το τροποποίηση μέχρι στιγμής με την ΠΟΛ 1065/26.02.2014. 

Με βάση λοιπόν τις εν λόγω εγκύκλιους, έκδοση φορολογικής ενημερότητας απαιτείται όταν:

(α) εισπράττουμε χρήματα από το δημόσιο 

(β) όταν συνάπτουμε συμβάσεις δανείων σε Ελληνικές Τράπεζες εφόσον αυτές χορηγούνται με την εγγύηση του δημοσίου

(γ) όταν μεταβιβάζουμε ακίνητο είτε με πώληση, είτε με γονική παροχή, είτε με δωρεά είτε με οποιαδήποτε σχέση ανταλλαγής

(δ) αν συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων ή προμηθειών

(ε) όταν μας καταβάλλονται χρηματικές απαιτήσεις κατά φορέων του δημοσίου

(στ) σε κάθε άλλη συναλλαγή για την οποία άλλες διατάξεις απαιτούν ενημερότητα. 

Ποιοι εξαιρούνται από την προσκόμιση ενημερότητας;

Στη διαδικασία αυτοί υπάρχουν και εξαιρέσεις, με πρώτη και αυτονόητη το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο. Ταυτόχρονα, εξαιρείται ο σύνδικος της πτώχευσης για τις συναλλαγές που αφορούν την πτωχευτική διαδικασία, οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, όσοι αμείβονται με μισθό για την είσπραξη αυτού ακόμη και αν αμείβονται από το δημόσιο, όσοι λαμβάνουν ασφαλιστικές αποζημιώσεις, συντάξεις, διατροφές, νοσήλια, έξοδα κηδείας κ.ο.κ.. 

Υπό ποιες προϋποθέσεις η φορολογική διοίκηση δίνει την ενημερότητα κανονικά;

Στο σημείο αυτό, υπάρχουν αρκετές μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα και καθυστερήσεις στη διαδικασία έκδοσης φορολογικής ενημερότητας. Πιο συγκεκριμένα, για την έκδοσή της πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

(α) ο φορολογούμενος να μην έχει συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 30 ευρώ ή αν έχει να είναι ρυθμισμένες κατά νόμιμο τρόπο

(β) ο φορολογούμενος πρέπει να έχει υποβάλλει όλες τις δηλώσεις που υποχρεούται την τελευταία πενταετία συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων ΦΠΑ, Εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΜΥ και ΦΑΠ. Αν οι ως άνω προϋποθέσεις ισχύουν ταυτόγχρονα, τότε η φορολογική διοίκηση μπορεί να εκδώσει ενημερότητα. Αν όχι τότε δεσμεύεται η ενημερότητα μέχρι να εκπληρωθεί η υποχρέωση που εκκρεμεί. 

Μια φορολογική ενημερότητα ισχύει για 2 μήνες εφόσον δεν υφίστανται οφειλές. Αν υπάρχουν ρυθμισμένες οφειλές τότε η ισχύς της ενημερότητας περιορίζεται στον ένα μόνο μήνα. 

Πως κάνω αίτηση για ενημερότητα; 

Η διαδικασία ολοκληρώνεται όπως για όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, μέσω του Taxisnet. Θα πρέπει να εισαχθούμε με τους κωδικούς μας στο σύστημα και να εντοπίσουμε στις φορολογικές εφαρμογές το πεδίο πιστοποιητικά και να συμπληρώσουμε το έντυπο Κ1 για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι σύμφωνα με το νόμο είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, τον ΑΦΜ, τη διεύθυνση επαγγέλματος και κατοικίας και τον ΑΔΤ. Επίσης πρέπει να δηλώσουμε το σκοπό για τον οποίο ζητάμε ενημερότητα (όπως αναφέρθηκε παραπάνω και μπορούμε να εντοπίσουμε στο άρθρο 1 της ΠΟΛ 1274/2013) και τον φορέα που θα κατατεθεί η ενημερότητα. Αν κατόπιν της αίτηση συντρέχουν οι προϋποθέσεις που αναφέραμε πιο πριν τότε θα λάβουμε την ενημερότητα ως ένα έντυπο το οποίο μπορούμε νόμιμα να εκτυπώσουμε. 

Φυσικά σε πολλές περιπτώσεις το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εξουσιοδότηση σε επαγγελματικές ομάδες να ζητάνε ενημερότητα για τους πελάτες τους αντί αυτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι συμβολαιογράφοι οι οποίοι κατά την αγοραπωλησία ενός ακινήτου, μπορούν να εκδώσουν ενημερότητα για τον πωλητή μέσω διαδικτύου. Την ίδια δυνατότητα έχουν και τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων. 

Πρέπει να σημειώσουμε ότι σε περιπτώσεις κατά τις οποίες εκδίδεται ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων από το δημόσιο η ενημερότητα μπορεί να εκδοθεί με όρο παρακράτησης εφόσον υπάρχουν οφειλές του φορολογούμενου. Δηλαδή ο φορολογούμενος θα προσκομίσει την ενημερότητα στον φορέα που θα τον πληρώσει και απευθείας θα διενεργηθεί παρακράτηση υπέρ του δημοσίου για κάλυψη των οφειλών του. Για παράδειγμα, εφόσον υπάρχουν απαιτήσεις του δημοσίου πχ 50.000 ευρώ και ένας φορολογούμενος ζητήσει ενημερότητα για την πώληση ακινήτου τιμήματος 55.000 ευρώ, τότε αυτή θα εκδοθεί με όρο παρακράτησης και κατά την πώληση θα παρακρατηθεί η οφειλή του φορολογούμενου ήτοι 50.000 ευρώ και θα του αποδοθεί μόνο η διαφορά τιμήματος , δηλαδή τα 5.000 ευρώ. 

Φυσικά αυτός ο όρος ισχύει μόνον για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αν βέβαια ο φορολογούμενος έχει ρυθμισμένες οφειλές αλλά επιθυμεί την άπαξ εξόφληση τους, μπορεί να ζητήσει ο ίδιος ενημερότητα με όρο παρακράτησης. Παρόλα αυτά, η ΠΟΛ 1124/29.04.2014 ρυθμίζει ότι όρος παρακράτησης ενός ποσοστού τουλάχιστον 10% μπορεί να τεθεί και σε ρυθμισμένες οφειλές σε δόσεις για την κάλυψη τουλάχιστον των δόσεων για τους μήνες που ζητείται η ενημερότητα.

Τέλος η εγκύκλιος  1275/27.12.2013 ορίζει και την βεβαίωση οφειλής η οποία δίνεται από την φορολογική διοίκηση και έχει διάρκεια ενός μήνα και εκδίδεται σε περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτου από τον συμβολαιογράφο ώστε να βεβαιώσει το ποσό που ενδεχομένως θα πρέπει να παρακρατήσει από την αγοραπωλησία. Παρακάτω παραθέτουμε έναν πολύ χρήσιμο πίνακα σχετικά με την φορολογική ενημερότητα, όπως δημοσιεύτηκε στην εγκύκλιο ΠΟΛ 1124/29.04.2014.


Moneyguru.gr

Αριθ. πρωτ.: 44366/19.11.2014 Ρύθμιση οφειλών προς δήμους και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών

Αριθ. πρωτ.: 44366/19.11.2014
Ρύθμιση οφειλών προς δήμους και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών
Κατηγορία: Είσπραξη δημοσίων Εσόδων
Αθήνα, 19-11-2014
Αριθ. Πρωτ.: 44366

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚ. ΥΠ. και ΔΙΟΙΚ. ΥΠ/ΞΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΑ
ΤΜΗΜΑ ΕΣΟΔΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 27
Ταχ. Κωδ.: 10183 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες:
Α. Αλβανός, 21313 64840
Α. Βλασίδου, 2131364807
A. Σιλιγάρδου 2131364820

ΘΕΜΑ: Ρύθμιση οφειλών προς δήμους και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών.

Όπως ήδη γνωρίζετε, με το άρθρο 24 του ν. 4304/2014 (ΦΕΚ 234/Α΄/23-10-14) τροποποιήθηκαν διατάξεις του άρθρου 51 του ν. 4257/2014 (ΦΕΚ 93/Α’/14-4-2014) περί ρύθμισης οφειλών. Συγκεκριμένα, μετά τις εν λόγω τροποποιήσεις, στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης οφειλών εμπίπτουν πλέον και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των δήμων.

Επισημαίνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία που ορίζεται για την υποβολή αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση παρατείνεται μέχρι την επόμενη εργάσιμη (αρ. 242, Α.Κ.), ήτοι την 1η Δεκεμβρίου 2014.

Δεδομένης της εγγύτητας της ως άνω ημερομηνίας και της σημασίας που προσλαμβάνει η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης για την βελτίωση της εισπραξιμότητας των εσόδων των δήμων, παρακαλούμε να ενημερώσετε τους Ο.Τ.Α. της χωρικής αρμοδιότητάς σας, προκειμένου αυτοί να προχωρήσουν στις δέουσες ενέργειες πληροφόρησης των οφειλετών.Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ

Κατ οίκον απασχόληση

Κατ οίκον απασχόληση

Υπαγόμενα πρόσωπα

Στις ρυθμίσεις του Άρθρου 20 του Ν. 3863/10 «περί αμοιβής και παρακράτησης εισφορών περιστασιακών απασχολούμενων» υπάγεται υποχρεωτικά το κατ' οίκον του εργοδότη απασχολούμενο προσωπικό με σχέση εξαρτημένης εργασίας, αμειβόμενο με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε προς έναν είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο, που καλύπτεται από την ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Στις ως άνω ρυθμίσεις από 1-1-2012 υπάγονται οι παρακάτω εργασίες ή υπηρεσίες:
1. Οι υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας, ήτοι οικονόμοι, μάγειροι, οδηγοί, μπέιμπυ σίτερ, παραδουλεύτριες, καθαρίστριες κ.λπ.
2. Οι κηπουρικές εργασίες.
3. Οι μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες.

Ως μικροεπισκευαστικές εργασίες κατ' οίκον του εργοδότη, οι οποίες καλύπτονται από τις παραπάνω διατάξεις, θεωρούνται οι εργασίες επισκευής των υδραυλικών, επισκευής ερμαρίων, ντουλαπιών, επισκευής κουφωμάτων και γενικά ξυλουργικές, μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές, σιδηρουργικές εργασίες κ.λπ., με την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω εργασίες δεν εκτελούνται, κατά την άποψή μας, από προσωπικό εστεγασμένης επιχείρησης.
Αντιθέτως, ως οικοδομικές εργασίες κατ' οίκον του εργοδότη, οι οποίες εξαιρούνται από τις κοινοποιούμενες διατάξεις, θωρούνται αυτές που υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις διατάξεις του Κεφ. ΣΤ΄ του Κανονισμού Ασφάλισης Οικοδόμων, όπως π.χ. επανοχρωματισμός κτιρίων, επισκευή κεραμοσκεπής ή άλλου είδους σκεπής, επισκευή δαπέδων πάσης φύσεως, επισκευή τοιχοποιίας, επένδυση με πέτρα ή άλλο υλικό, επισκευή σοβάδων, πατωμάτων, κατασκευή διαφόρων λιθοδομών, κατασκευή τοίχων κ.λπ. (Άρθρο 35 παρ. 1 του ΚΑΟ, Εγκ. 68/11).
4. Η παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων (οικοδιδάσκαλοι), ήτοι νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές.
5. Η φύλαξη και μεταφορά παιδιών, νηπίων και βρεφών.
6. Η υποστήριξη με παροχή κάθε μορφής βοήθειας και φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα, καθώς και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, συμπεριλαμβα­νόμενης και της διευκόλυνσης για συμμετοχή σε πολιτιστικές, θρησκευτικές, ψυχαγωγικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
7. Η συμμετοχή σε προγράμματα αποκατάστασης ατόμων σε Ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) ατόμων με αναπηρία, που χαρακτηρίζονται από νοητική στέρηση.
8. Οι αισθητικές φροντίδες (κομμωτική, περιποίηση προσώπου και σώματος).
9. Η περιποίηση ή νοσηλευτική φροντίδα αρρώστων ή κατάκοιτων ατόμων.
10. Η βοήθεια σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας (φυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία συνοδεία εκτός οικίας).

Χαρακτηρισμός των κατ' οίκον του εργοδότη απασχολούμενων


Κατά τη νομολογία, ως μισθωτοί, κατ' οίκον του εργοδότη απασχολούμενοι, χαρακτηρίζονται γενικά αυτοί που δεν είναι ενταγμένοι σε επιχείρηση ή εκμετάλλευση, παρέχουν εξαρτημένη εργασία κατά κύριο λόγο για εξυπηρέτηση των οικιακών ή προσωπικών αναγκών του εργοδότη ή των μελών της οικογένειάς τους και χρησιμοποιούνται ιδίως για οικιακές εργασίες, όπως π.χ. οι οικιακοί βοηθοί, οι καμαριέρες, οι μάγειροι, οι κηπουροί, οι φύλακες του σπιτιού, οι μπέιμπυ-σίτερ, οι οικοδιδάσκαλοι, οι οδηγοί κ.λπ.
Οι οικιακοί βοηθοί διακρίνονται σε οικόσιτους ή μη οικόσιτους.
Ως οικόσιτοι είναι αυτοί που διανυκτερεύουν στην οικία του εργοδότη, ενώ κατά το Άρθρο 52 παρ. 1 του ΚΑ οι σιτιζόμενοι στην οικία του εργοδότη, ανεξάρτητα αν δεν διαμένουν σε αυτή κατά την διάρκεια της νύκτας.
Η εν λόγω διάκριση έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας δεν έχουν εφαρμογή στους οικόσιτους οικιακούς βοηθούς, εκτός αν ρητά προβλέπεται η πρόσληψή τους από ειδική διάταξη. Συνεπώς, στην προκειμένη περίπτωση, δεν ισχύουν τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων της Ε.Γ.Γ.Σ.Ε., οι διατάξεις που αναφέρονται στα χρονικά όρια εργασίας, υπερεργασίας, υπερωρίας, καθώς και οι διατάξεις των Υπουργικών Αποφάσεων 8900/46 και 181310/46 «περί προσαύξησης» για εργασία κατά Κυριακή και νυκτερινή εργασία αντίστοιχα (Εφ. Αθηνών 1747/90, 2872/96, 7809/03, 1349/04).
Επίσης οι οικόσιτοι οικιακοί βοηθοί, σύμφωνα με τα Άρθρα 1 του Ν. 1082/90, 4 παρ. 9 της ΥΑ 19040/81, δικαιούνται:
α. Ως δώρο Πάσχα το 8πλάσιο και ως δώρο Χριστουγέννων το 10πλάσιο του γενικού κατωτάτου ορίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
β. Ετήσια κανονική άδεια (Άρθρο μόνο εδ. γ΄ του Β.Δ. 376/71, Εγκ. 143/67).
Ως μη οικόσιτοι οικιακοί βοηθοί θεωρούνται αυτοί οι οποίοι δεν διανυκτερεύουν και δεν σιτίζονται από τον εργοδότη, οπότε η κατηγορία αυτή των κατ' οίκον του εργοδότη προσώπων δικαιούται ως αμοιβή τα κατώτατα όρια της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., όπως ισχύουν κάθε φορά (Άρθρο 1 παρ. 1 του Ν. 1876/90), καθώς και κάθε παροχή, δηλαδή αποδοχές άδειας, επιδόματος άδειας, επιδομάτων εορτών, όπως και οι άλλοι μισθωτοί (Εφ. Πατρών 41/88).
Για τους οικιακούς βοηθούς δεν έχει θεσπιστεί νόμιμο ωράριο εργασίας και ως εκ τούτου η απασχόλησή τους πέρα από το συμφωνημένο ή ειθισμένο ή εύλογο ημερήσιο ωράριό τους δεν αποτελεί υπερωρία, αλλά υπερεργασία. Επίσης δεν δικαιούνται προσαύξηση 75% λόγω απασχόλησής τους κατά τις Κυριακές ή εορτές (Εφ. Λάρισας 10-21/82, ΑΠ 172/93, 964/98, Εφ. Αθηνών 287/06).
Οι οικιακοί γενικά μισθωτοί, δηλαδή οικόσιτοι και μη οικόσιτοι, κατά την απόλυσή τους από 14-3-1989και μετά, δικαιούνται την ίδια αποζημίωση που προβλέπεται για τους εργατοτεχνίτες (Άρθρο 43 του Ν. 1836/89), και συνεπώς δεν έχει καμία σημασία η ιδιότητα του υπαλλήλου ή εργατοτεχνίτη ως προς το ποσό της αποζημίωσης.

Αμοιβή και παρακράτηση εισφορών

 

Για την καταβολή της αμοιβής των ανωτέρω προσώπων από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που πληροί τις προϋποθέσεις και δέχεται ή χρησιμοποιεί τις εργασίες ή τις υπηρεσίες του, καθώς και των εισφορών (εργοδότη και ασφαλισμένου) που αναλογούν, τηρείται υποχρεωτικά το, εκ μέρους του αρμόδιου φορέα κοινωνικής ασφάλισης, εκδιδόμενο «ΕΡΓΟΣΗΜΟ», υπό τύπον πολύπτυχης επιταγής, συγκεκριμένης χρηματικής αξίας, στην οποία περιλαμβάνεται το ποσό της αμοιβής του εργαζόμενου (πληρωτέο ποσό) και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ).

Σημείωση:

Προκειμένου να είναι εφικτή η έκδοση εργοσήμου από ετερόρρυθμες, ομόρρυθμες εταιρείες ή νομικά πρόσωπα, αυτό δα είναι δυνατό, μόνο με την καταχώρηση του ΑΜΚΑ του εκπροσώπου της εταιρείας.
Για το λόγο αυτό μετά την καταχώρηση του ΑΜΚΑ του εργοδότη, εάν το εργόσημο εκδίδεται για λογαριασμό της ΕΕ ή ΟΕ ή νομικού προσώπου θα καταχωρείται συμπληρωματικά ο ΑΦΜ της επιχείρησης.
Σε αυτή την περίπτωση, το ΑΦΜ θα αναγράφεται πάνω στο εργόσημο και θα συμπεριλαμβάνεται στα στοιχεία που οι φορείς έκδοσης θα αποστέλλουν προς την ΗΔΙΚΑ ΑΕ.
Οι παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές και το καθαρό ποσό αμοιβής αναγράφονται στην πολύπτυχη επιταγή εκ της οποίας το ένα τμήμα αντίτυπο ή απόκομμα αφορά τον εργοδότη και το δεύτερο τον εργαζόμενο, ο οποίος οφείλει εντός τριών μηνών από την έκδοση του ΕΡΓΟΣΗΜΟΥ να μεταβεί στον πιστωτικό φορέα που εξέδωσε αυτό ή σε άλλο πιστωτικό φορέα που έχει τη δυνατότητα εξαργύρωσης αυτού ( με το ΑΜΚΑ του) εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του εργοσήμου.
Στο τέλος κάθε έτους ο φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης στέλνει ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση σε εργοδότη και εργαζόμενο. Οι ετήσιες καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν κατά τα 2/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη και κατά το 1/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργαζόμενου (Άρθρο 8 παρ. 1 του ΚΦΕ που προστέθηκε με την παρ. 5 του Άρθρου 20 του Ν. 3862/10).
Σημείωση:
Η παρ. 1 του Άρθρου 8 του ΚΦΕ, που κυρώθηκε με το Άρθρο πρώτο του Ν. 2228/94 (ΦΕΚ 152/τ.Α΄) καταργήθηκε με βάση το άρθρο 27 περ. 1 του Ν. 3986/11 (ΦΕΚ 152/τ.Α΄) από 1-7-2011 και ως εκ τούτου οι εργοδοτικές και εργατικές εισφορές (που δεν έχουν ακόμη καθοριστεί) δεν εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.
Το ποσό του εργοσήμου δεν μπορεί να είναι μικρότερο των πέντε (5) Ευρώ και ο χρόνος ισχύος του ορίζεται στους τέσσερις (4) μήνες  από την ημερομηνία έκδοσής του.
Επίσης μετά τη λήξη της περιόδου αυτής το εργόσημο δε μπορεί να εξαργυρωθεί από τον εργαζόμενο. Αντιθέτως, εργόσημο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τον εργοδότη μπορεί να ακυρωθεί εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία έκδοσής του.
Μετά τη λήξη της ισχύος του, το εργόσημο ακυρώνεται αυτομάτως από το φορέα έκδοσης και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον εργοδότη για πληρωμή ή να εξαργυρωθεί από τον εργαζόμενο, οπότε η αξία του εργοσήμου πιστώνεται από το φορέα έκδοσης στο φορέα κοινωνικής ασφάλισης που αναγράφεται σε αυτό (π.χ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ΟΓΑ).
Εργόσημο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τον εργοδότη μπορεί να ακυρωθεί και να επιστραφεί το ποσό του στον εργοδότη, αποκλειστικά από το φορέα έκδοσης, εντός του προβλεπόμενου χρόνου ακύρωσης, δηλαδή εντός τριών (3) μηνών από την έκδοσή του, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομίσουν στο φορέα έκδοσης και τα δύο αντίτυπα αποκόμματα του εργοσήμου (εργοδότη και εργαζόμενου).
Σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής του εργοσήμου που δεν έχει εξαργυρωθεί, μόνο ο εργοδότης έχει δικαίωμα να ζητήσει την επανέκδοση αυτού, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα στο φορέα έκδοσης καθώς και επίσημη δήλωση απωλείας. Το επανεκδοθέν εργόσημο θα είναι ταυτάριθμο όσον αφορά τον κωδικό αριθμό πληρωμής με το κατεστραμμένο/απωλεσθέν ενώ θα φέρει την ένδειξη «εκδίδεται σε αντικατάσταση κατεστραμμένου/απωλεσθέντος εργοσήμου» (ΥΑ 14913/343/Φ10034/ 11-7-2011, Άρθρο 20 του Ν. 3863/10, όπως ισχύει).

Σημείωση:

  • Από 1-1-2012 δεν ισχύουν τα θεωρήματα από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και ως εκ τούτου θα πρέπει, οι κάτοχοι αυτών, να τα προσκομίσουν στο αρμόδιο Υποκ/μα του Ιδρύματος για να ακυρωθούν.
  • Η ασφαλιστική απεικόνιση της ασφάλισης μέσω της ΑΠΔ για το απασχολούμενο κατ' οίκον του εργοδότη προσωπικό, σύμφωνα με το Άρθρο 26 παρ. 1 εδ. α΄ και β΄ του Ν. 2639/98, θα ισχύει έως 31-12-2011, δηλαδή με την υποβολή ΑΠΔ τέταρτου τριμήνου, ενώ από 1-1-2012 θα εφαρμοστούν οι διατάξεις των Άρθρων 20 και 21 του Ν. 3863/10 (Γ.Ε. Α21/449/18/29-12-2011).

Κλάδοι ασφάλισης


Οι ως άνω μισθωτοί που παρέχουν τις εργασίες τους ή υπηρεσίες τους κατ' οίκον του εργοδότη, ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τους κλάδους ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ-ΕΤΕΑΜ και ΟΕΚ και οι κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη-ασφαλισμένου) υπολογίζονται σε ποσοστό 20% επί της ονομαστικής αξίας που αναγράφεται επί του εργοσήμου, χωρίς επιμερισμό έως ότου εκδοθεί απόφαση του Δ.Σ. του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Άρθρο 21 παρ. 1 του Ν. 3863/10).

Υπολογισμός ημερών ασφάλισης


Τα πρόσωπα της περ. α της παρ. 1 του Άρθρου 20 του Ν. 3863/10 για τα οποία έχουν καταβληθεί εισφορές βάσει του εργοσήμου, δικαιούνται διπλάσιες ημέρες ασφάλισης από αυτές που προκύπτουν εκ της διαιρέσεως του ποσού των εισφορών με το ανά ημέρα ή μήνα εργασίας ποσό της εισφοράς που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη της 31ης Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους σύμφωνα με την ισχύουσα εκάστοτε Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και δεν μπορούν να υπερβούν τις τριάντα (30) ημέρες ασφάλισης ανά μήνα ή τις 360 ημέρες ασφάλισης κατά έτος.
Συνεπώς, βάσει των ανωτέρω, το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών, που έχει παρακρατηθεί μέσω εργοσήμου, διαιρείται με το ποσό των εισφορών που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., όπως ισχύει κάθε φορά. Το ποσό (πηλίκο) που προκύπτει εκ της διαιρέσεως πολλαπλασιάζεται επί δύο (2) και το γινόμενο μας δίνει τις ημέρες ασφάλισης που δικαιούται ο ασφαλισμένος (ΓΓΚΑ Φ80000/26037/3298/15-12-2011, ΓΕ Α21/449/18/29-12-2011). Οι ημέρες ασφάλισης υπολογίζονται με τον ανωτέρω τρόπο, πλην όμως δεν καταχωρίζονται στα αποκόμματα του «ΕΡΓΟΣΗΜΟΥ».

ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Η.Α.Ε.
31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ
2012
33,57
35,40%
33,57Χ35,40% = 11,88

Παράδειγμα 1ο:
1) Εργόσημο ονομαστικής αξίας: 500 Ε
2) Αναλογούσες εισφορές: 500Χ20% = 100 Ε
3) Πληρωτέο ποσό:500-100 = 400 Ε
4) Ημέρες ασφάλισης: 100:11,88Χ2 = 17

Παράδειγμα 2ο:
1. Εάν συμφωνηθεί καθαρή μηνιαία αμοιβή το ποσό των 600 Ε, τότε η ονομαστική αξία επί της οποίας υπολογίζονται οι εισφορές ανέρχεται στο ποσό των 750 Ε (600Χ1,25).
2. Ανολογούσες εισφορές: 750Χ20% = 150 Ε
3. Πληρωτέο ποσό: 750-150 = 600 Ε
4. Ημέρες ασφάλισης: 150:11,88Χ2 = 25

Παράδειγμα 3ο:
1. Εργόσημο ονομαστικής αξίας: 1200 Ε
2. Αναλογούσες εισφορές: 1200Χ20% = 240 Ε
3. Πληρωτέο ποσό: 1200-240 = 960 Ε
4. Ημέρες ασφάλισης: 240:11,88Χ2 = 30 (40,40 > 30).

Οι ημέρες ασφάλισης, σύμφωνα με το Άρθρο 21 παρ. 2 του Ν. 3863/10, είναι διπλάσιες από αυτές που προκύπτουν από τη διαίρεση του ποσού των εισφορών με το ανά ημέρα ή μήνα εργασίας ποσό εισφοράς που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη της 31ης Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και δεν μπορούν να υπερβούν τις 30 ημέρες ασφάλισης κατά μήνα ή τις 360 κατά έτος, χωρίς παράλληλα καμία αναφορά ως προς τη μισθολογική περίοδο που αντιστοιχεί το εξαργυρώμενο εργόσημο.
Επειδή όμως, λόγω της έλλειψης της μισθολογικής περιόδου που αντιστοιχεί το εργόσημο, οι ημέρες ασφάλισης δεν μπορούν να υπολογιστούν ανά μήνα, κατά την άποψη της αρμόδιας υπηρεσίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Εγγ. Α21/229/25-2-2012), αλλά ανά τρίμηνο αρχής γενομένης από 1/1-31/3/2012 Α΄ τρίμηνο κ.λπ., διαιρώντας το άθροισμα των εισφορών των εξαργυρωμένων εργοσήμων του τριμήνου δια του ποσού των εισφορών που αντιστοιχεί στο Η.Α.Ε. της 31ης Δεκεμβρίου 2011 και το προκύπτον γινόμενο επί δύο (2), με τον όρο ότι οι αναγνωριζόμενες ημέρες που αντιστοιχούν στα εξαργυρωθέντα εργόσημα του τριμήνου δεν μπορούν να υπερβούν τις τριάντα (30) ημέρες κατά μήνα ή τις ενενήντα (90) το τρίμηνο.
Ο εν λόγω τρόπος υπολογισμού των ημερών ασφάλισης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν τα εξαργυρωθέντα εργόσημα του τριμήνου είναι της αυτής ονομαστικής αξίας, π.χ. (500Χ3Χ20%):(11,88Χ2) = 51 Η.Ε. ή 3Χ17 = 51 Η.Ε.
Εάν όμως η ονομαστική αξία των εξαργυρωθέντων εργοσήμων του τριμήνου, όπως στα παραπάνω παραδείγματα (1ο-3ο), ο τρόπος αυτός υπολογισμού, κατά την άποψή μας, οδηγεί σε λάθος υπολογισμό, π.χ.:

1. Ονομαστική αξία: 500+750+1200 = 2450
2. Αναλογούσες εισφορές: 2450Χ20% = 490
3. Ημέρες ασφάλισης: (490:11,83)Χ2 = 82,49 ή 83

Εάν τώρα προσθέσουμε τις ημέρες ασφάλισης του ανωτέρω τριμήνου, ανέρχονται σε 72 (17+25+30). Η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι διαιρώντας τις εισφορές του τρίτου μήνα με το συντελεστή 11,88 μας δίνει 40,40 ημέρες ασφάλισης, πλην όμως οι επιπλέον των 30 ημερών ασφάλισης κατά μήνα, σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, δεν αναγνωρίζονται ούτε επιμερίζονται στους δύο (2) προηγούμενους μήνες, και ως εκ τούτου η μόνη σωστή λύση του προβλήματος είναι η αναγραφή της μισθολογικής περιόδου επί των αποκομμάτων του εργοσήμου και οι αναγνωριζόμενες ημέρες ασφάλισης να γίνονται κατά μήνα και όχι ανά τρίμηνο.

Ασφαλιστική ικανότητα

Εάν η μηνιαία αμοιβή των ασφαλιζόμενων βάσει των ανωτέρω διατάξεων υπολείπεται του 25πλασίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. (π.χ. για το έτος 2012 (<) του 25Χ33,57 = 839, 25), προκειμένου να τύχουν των παροχών ασθενείας σε είδος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 150 ΗΕ, είτε κατά το προηγούμενο της ημέρας ασθενείας ή της πιθανής ημερομηνίας ημερολογιακό έτος, είτε κατά το τελευταίο πριν της εν λόγω αναγγελίας 15άμηνο, μη συνυπολογιζόμενων των ημερών εργασίας που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο (Άρθρο 21 παρ. 3 του Ν. 3863/10). Στο τρίμηνο συμπεριλαμβάνεται ολόκληρος ο τελευταίος μήνας του τριμήνου, ανεξάρτητα αν η προσέλευση του ασφαλισμέ­νου στο Ίδρυμα, για χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, πραγματοποιήθηκε στην αρχή ή στο τέλος του τρίτου μήνα.
Αντιθέτως, εάν η μηνιαία αμοιβή είναι ίση ή μεγαλύτερη του 25πλασίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., όπως ισχύει κάθε φορά, τότε θα τύχουν εφαρμογής οι διατάξεις του Άρθρου 31 παρ. 1 εδ. α΄ του Α.Ν. 1846/51, όπως αντικαταστάθηκε με τα Άρθρα 11 παρ. 1 του Ν. 4476/65, 148 παρ. 1 του Ν. 3655/08, Εγκ. 46/08, οι οποίες προβλέπουν ότι για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας για το έτος 2012 απαιτούνται 90 Η.Ε. είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε το τελευταίο 15άμηνο.

Διάθεση του εργοσήμου

Το ειδικό εργόσημο δύναται να διατίθεται στον εργοδότη με την καταβολή του αντίστοιχου ποσού (αμοιβής και εισφορών) από τα κατά τόπους υποκαταστήματα των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, από τις συνεργαζόμενες με τους φορείς τράπεζες και τα υποκαταστήματά τους, από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, από Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και από οποιονδήποτε άλλο φορέα ή δίκτυο, έπειτα από απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.


ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

Οι νέες ρυθμίσεις, που ισχύουν γενικά από 1-1-2012 και αφορούν την αμοιβή και ασφάλιση των κατ' οίκον του εργοδότη απασχολούμενων προσώπων, γεννούν πολλά ερωτήματα και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οφείλουν να ενημερώσουν τους εργοδότες και ασφαλισμένους:
1. Το απασχολούμενο κατ' οίκον του εργοδότη προσωπικό, οικόσιτο ή μη οικόσιτο, δικαιούται, βάσει της εργατικής νομοθεσίας και νομολογίας, αποδοχές επιδομάτων εορτών (ΠΑΣΧΑ-ΧΡΙΣ/ΝΩΝ), άδειας και επιδόματος άδειας· θα υπολογιστούν εισφορές επί των αποδοχών αυτών; και πώς;
2. Η ονομαστική αξία του εργοσήμου δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 5 ευρώ· το ποσό αυτό αντιστοιχεί στην ώρα, ημέρα ή μήνα;
3. Οι εισφορές υπέρ των κλάδων ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ-ΕΤΕΑΜ-ΟΕΚ υπολογίζονται επί της ονομαστικής αξίας του εργοσήμου· η ονομαστική αξία πώς καθορίζεται; θα ισχύσουν οι ατομικές συμβάσεις πλήρους, μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης; θα ισχύσει ως προς την αμοιβή η Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.; ποια αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να τηρεί ο εργοδότης;
4. Οι εισφορές υπέρ του κλάδου ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ για τους οικιακούς βοηθούς και των λοιπών κατ' οίκον του εργοδότη απασχολούμενων προσώπων υπολογίζονται με ποσοστό 20% επί του 50% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, όπως ισχύει κάθε φορά και το ποσό των κατωτάτων ορίων σύνταξης μειωνόταν κατά 20%, εφόσον το 1/5 του κατά περίπτωση απαιτούμενου χρόνου για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος είχε διανυθεί με τις προϋποθέσεις που ορίζει το Άρθρο 26 παρ. 1-3 του ν. 2639/98· πώς θα υπολογίζεται η σύνταξη με βάση τις νέες διατάξεις που ισχύουν από 1-1-2012 γενικά, όταν τα ποσοστά εισφορών του κλάδου σύνταξης είναι κατώτερο του 20%.

Προϊσχύον καθεστώς                                    Ισχύον καθεστώς


1) Κλάδος σύνταξης 20%                              1) Κλάδος σύνταξης
2)     »       ασθενείας 7,65%                           2)      »      ασθενείας       20%
3)     »       ΕΤΕΑΜ 6%                                    3)      »      ΕΤΕΑΜ
4)     »       ΕΟΚ 1,75%                                    4)     »       ΕΟΚ
ΣΥΝΟΛΟ         35,40%
 Copyright 2012    ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ     Επιμέλεια: Σπύρος Νιάρχος