Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Αυξήθηκε το λαθρεμπόριο τσιγάρων τον Νοέμβριο


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 

Αυξήθηκε το λαθρεμπόριο τσιγάρων τον Νοέμβριο

Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων εξακολουθεί να αυξάνεται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στον Βόλο κ.α.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στο 20,8% ανήλθε το ποσοστό του λαθρεμπορίου τσιγάρων τον φετινό Νοέμβριο έναντι 19,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Η έρευνα της ACNielsen πραγματοποιήθηκε σε 20 πόλεις της χώρας με τη μέθοδο της συλλογής χρησιμοποιημένων πακέτων. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το παράνομο εμπόριο τσιγάρων εξακολουθεί να αυξάνεται στην Αθήνα, στο Περιστέρι, στη Λάρισα, στον Βόλο, στο Ηράκλειο, στην Καλαμαριά, στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα.

Από την έρευνα επίσης φαίνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα (7 στα 10) των παράνομων τσιγάρων είναι illicit whites. Ως κυριότερες μάρκες illicit whites εμφανίζονται οι Royal, Golden Mount, Raquel, 777 και RGD.
Σε δηλώσεις του ο κ. Νικήτας Θεοφιλόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος τονίζει τα εξής: «Τα νέα στοιχεία της έρευνας της Nielsen για το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων, που έχει φτάσει πλέον στο 21%, είναι ενδεικτικά του μεγάλου προβλήματος του λαθρεμπορίου στα καπνικά, που εξακολουθεί να αυξάνει επί 6 χρόνια, κυρίως λόγω των 7 συνεχών αυξήσεων της φορολογίας. Δραματικές οι επιπτώσεις και στα κρατικά έσοδα (πάνω από 550 εκατ. ευρώ οι απώλειες το 2013), καθώς και στον κλάδο μας και στις 60.000 οικογένειες που ζουν από αυτόν. Είμαστε στο σημείο πλέον που κάθε αύξηση των φόρων οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των εσόδων».

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση SUN της KPMG (Ιούνιος 2013) αναφέρει ότι συνολικά 3,9 δισ. παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν το 2013 στη χώρα μας (4 φορές περισσότερα από το 2009 που ήταν 1 δισ. παράνομα τσιγάρα), τα οποία υπολογίζεται ότι στέρησαν τα δημόσια ταμεία από έσοδα περίπου 565 εκατ. ευρώ αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας από τον κλάδο. Σε συνέχεια της μακρόχρονης προσπάθειας του κλάδου για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα, οι εταιρείες καπνού πραγματοποιούν νέα εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών, λέγοντας «ΟΧΙ στα παράνομα τσιγάρα και στον παράνομο χύμα καπνό». Στη συμμαχία των εταιρειών Παπαστράτος, British American Tobacco Hellas, Japan Tobacco International και Imperial Tobacco Hellas προστίθενται τώρα και οι εταιρείες Καπνοβιομηχανία Καρέλια και ΣΕΚΑΠ.

Ευνοϊκότερους όρους για τη ρύθμιση των 12 δόσεων ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ

Ευνοϊκότερους όρους για τη ρύθμιση των 12 δόσεων ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με τα «Νέα», το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης για νέα ληξιπρόθεσμα χρέη θα μειωθεί κατά 3,76 μονάδες, ενώ την ίδια στιγμή θα χαλαρώσουν οι προϋποθέσεις για ένταξη φορολογουμένων, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων.

Μικρότερο επιτόκιο και ευνοϊκότερες διαδικασίες ένταξης θα προβλέπουν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νέα» οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων προς το Δημόσιο, τις οποίες προωθεί το υπουργειο Οικονομικών.

Το επιτόκιο αναμένεται να μειωθεί στο 5% από το 8,76% που ισχύει σήμερα. Παράλληλα θα καταργηθεί μια σειρά από προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση, όπως η υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής ή έγγραφης υποθήκης επί ακινήτου, ώστε η διαδικασία να γίνει απλούστερη και να συμπεριλάβει περισσότερους οφειλέτες.

Πηγή: http://www.skai.gr

Ερωτήσεις - απαντήσεις για τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Με δεδομένες τις απορίες των οφειλετών σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων απαντήσεις σε ερωτήματα κατά κύριο λόγο διαδικαστικού χαρακτήρα.
Οι οφειλέτες μπορούν να λάβουν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα πώς πρέπει να χειριστούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οκτωβρίου –όπως προέκυψε από τα σημερινά στοιχεία της ΓΓΔΕ ανήλθαν στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ- οι οποίες δεν εντάσσονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων και πώς πρέπει να χειριστούν τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί μέχρι και το τέλος Σεπτέμβρη.
Οι απαντήσεις στα επτά ερωτήματα έχουν ως εξής:
1. Με ποια σειρά να κάνω τις αιτήσεις ρύθμισης διαφορετικού τύπου;
Πρώτα επιλέγετε τη ρύθμιση Ρ3 (στη ρύθμιση Ρ3 εμφανίζονται μόνο οι οφειλές βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως 01/10/2014).
Υποβάλλετε την αίτηση στο TaxisNet και πληρώνετε την πρώτη δόση με την ΤΡΟ στην τράπεζα. Όταν η κατάσταση της ρύθμισης Ρ3 γίνει «Επικυρωμένη», και εφόσον υπάρχουν κι άλλες οφειλές, επιλέγετε τη ρύθμιση Ρ2.
Στη Ρ2 υπάρχει η λίστα «Επιλογή Ρύθμισης» α) Έως 24 δόσεις και β) Έως 12 δόσεις. Επιλέγοντας πρόγραμμα ρύθμισης έως 24 δόσεις μπορείτε να ρυθμίσετε οφειλές που προέρχονται μόνο από έκτακτη αιτία.
Υποβάλλετε την αίτηση στο TaxisNet και πληρώνετε την πρώτη δόση με την ΤΡΟ στην τράπεζα. Όταν η κατάσταση της «Ρ2 – 24 δόσεις» γίνει «Επικυρωμένη», και εφόσον υπάρχουν κι άλλες οφειλές που δεν εντάσσονται στην παραπάνω περίπτωση, επιλέγετε τη ρύθμιση «Ρ2 – 12 δόσεις» και υποβάλλετε την αίτηση για αυτές. (Στη ρύθμιση «Ρ2 – 12 δόσεις» εμφανίζονται όλες οι οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί με τις προηγούμενες ρυθμίσεις).
Σε περίπτωση που έχετε υπαχθεί και τηρείτε τη ρύθμιση με απαλλαγή προσαυξήσεων τύπου Ρ1 (Άρθρ. 1 Παρ. Α1 του Ν.4152/2013 ) έχετε τις εξής εναλλακτικές δυνατότητες έως και την 31/03/2015:
α) επιλέγοντας τύπο ρύθμισης Ρ3, να διακόψετε τη υπάρχουσα ρύθμισή σας και να υπαχθείτε στη ρύθμιση με απαλλαγή προσαυξήσεων 2014 του Ν.4305/2014 ή
β) επιλέγοντας τύπο ρύθμισης P4, να συνεχίσετε τη ρύθμισή σας με μειωμένα ποσά για τις υπόλοιπες ανεξόφλητες δόσεις συμπληρώνοντας την «Αίτησης για διατήρηση ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων του Ν.4152/2013».
2. Πού πληρώνω τη δόση της ρύθμισής μου;
Η πρώτη δόση πληρώνεται στην τράπεζα, εντός τριών εργάσιμων ημερών, με την Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ). Οι επόμενες δόσεις πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο ή δίνοντας πάγια εντολή στην τράπεζα. Η πάγια εντολή δεν δίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησής σας.
3. Πού μπορώ να βρω την ΤΡΟ (Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής);
Από το μενού: Ρυθμίσεις -> 2. Προβολή Αίτησης επιλέγουμε «Προβολή Αίτησης». Στα «στοιχεία ρύθμισης» εμφανίζεται η ΤΡΟ.
4. Έχω οφειλές σε περισσότερες από μία ΔΟΥ. Πώς θα ρυθμίσω τα χρέη μου;
Για κάθε Δ.Ο.Υ. πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή αίτηση επιλέγοντας τη Δ.Ο.Υ. από τη λίστα «Επιλογή Δ.Ο.Υ. οφειλής». Σε περίπτωση συγχωνευμένων Δ.Ο.Υ., η Δ.Ο.Υ. οφειλής μπορεί να διαφέρει από εκείνη στην οποία απευθύνεται η Υπεύθυνη Δήλωση.
Στη ρύθμιση Ρ1 και στη ρύθμιση «Ρ2-24 δόσεις» εμφανίζονται μόνο οι Δ.Ο.Υ. που υπάρχουν οφειλές που μπορούν να ρυθμιστούν σε 48 ή σε 24 δόσεις αντίστοιχα.
Στη ρύθμιση «Ρ2-12 δόσεις» ανοίγοντας τη λίστα «Επιλογή Δ.Ο.Υ. οφειλής» εμφανίζει όλες τις Δ.Ο.Υ. με τις αντίστοιχες οφειλές.
5. Υπέβαλα την αίτηση και δεν πλήρωσα εντός 3 εργάσιμων ημερών. Τι να κάνω;
Αν δεν γίνει η πληρωμή εντός 3 εργάσιμων ημερών, τότε υποβάλλετε νέα αίτηση και πληρώνετε με τη νέα ΤΡΟ εντός 3 εργάσιμων ημερών στην τράπεζα.
6. Ενώ έχω υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) των τελευταίων 5 ετών και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ των τελευταίων 5 ετών καθώς και τις περιοδικές του τρέχοντος έτους μου εμφανίζει σχετικό μήνυμα και δεν μπορώ να προχωρήσω στη ρύθμιση.
Σε αυτήν την περίπτωση εκτυπώστε το μήνυμα του TaxisNet και απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ.
7. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;
Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή: Ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.
Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm
Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:
Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 15515 (με αστική χρέωση).
Παρακαλούνται επίσης να λάβουν υπ' όψιν τους ότι η ΓΓΠΣ δεν είναι αρμόδια να απαντήσει σε φορολογικά θέματα.
Σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται να απευθυνονται στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ.

Σε τιμές-σοκ τα νεόδμητα σπίτια

Σε τιμές-σοκ τα νεόδμητα σπίτια

Πρώτη καταχώρηση: 06/12/2014 - 11:16
Τελευταία δημοσίευση: 12:12Οικονομία
Σε τιμές-σοκ τα νεόδμητα σπίτια
Σε τιμές-σοκ τα νεόδμητα σπίτια  
Κρίση και υπερφορολόγηση οδηγούν ιδιοκτήτες ακινήτων στην πώληση της περιουσίας τους με τιμές ακόμη και 800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Χιλιάδες αδιάθετα διαμερίσματα πιέζουν περαιτέρω την αγορά και αναγκάζουν ακόμη και τους εργολάβους σε … εκπτώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, κάτοχος ακινήτου στην Αγία Βαρβάρα, με έτος κατασκευής το 2012, 80 τ.μ. και πρώτου ορόφου, ζητά 938 ευρώ/ τ.μ όταν σε προ κρίσης εποχές η τιμή πώλησης για ακίνητο με τα ίδια χαρακτηριστικά ήταν 30% αυξημένη.
Διαβάστε το δημοσίευμα από τον Ελεύθερο Τύπο


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Ενιαίες εισφορές για όλα τα Ταμεία - Τα τρία σενάρια

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα πρέπει ο υπολογισμός των εισφορών να γίνει με βάση τα εισοδηματικά επίπεδα για όλους τους ασφαλισμένους

Ενιαίες εισφορές για όλα τα Ταμεία - Τα τρία σενάρια

Ενιαίους κανόνες υπολογισμού των εισφορών και των φόρων, ακόμη και κοινό ποσοστό εισφορών για το σύνολο των ασφαλισμένων, μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων, προτείνει, μεταξύ άλλων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κλιμάκιο του ΔΝΤ βρέθηκε στην Αθήνα το προηγούμενο διάστημα και μεταξύ τριών σεναρίων για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των εισφορών και των φόρων στους εισπρακτικούς μηχανισμούς της φορολογικής διοίκησης περιλαμβάνει τη θέσπιση κοινού νομικού πλαισίου για την εναρμόνιση των ποσοστών υπολογισμού των εισφορών.
Τα τρία αυτά σενάρια είναι:
1. Μόνο επιχειρησιακή εναρμόνιση.
2. Μερική εναρμόνιση φόρων, εισφορών και εσόδων. Βασικός στόχος της διαδικασίας αυτής είναι η ευθυγράμμιση των διαφορετικών τύπων εσόδων και των ξεχωριστών κανόνων για τις ασφαλιστικές εισφορές και τον υπολογισμό των φόρων. Στην πράξη, η μερική εναρμόνιση θα επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο στην ένταξη των νέων τύπων εσόδων στο μηνιαίο δελτίο Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) που υποβάλλουν οι εργοδότες. Το Ταμείο εκτιμά ότι μια τέτοιου τύπου εναρμόνιση μπορεί να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο του 2017.
3. Πλήρης εναρμόνιση των πολιτικών που αφορούν εισφορές και φόρους.
Και τα τρία σενάρια απαιτούν τη δημιουργία ενός κοινού μητρώου ασφαλισμένων - φορολογουμέων και ενιαίο κέντρο πληρωμών.
Στην περίπτωση της πλήρους ενοποίησης, προβλέπεται η ολοκλήρωση όλων των επιχειρησιακών σταδίων στα δύο προηγούμενα σενάρια, καθώς και η εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου, για την εφαρμογή κοινών κανόνων υπολογισμού των εισφορών και των φόρων. Το Ταμείο αναγνωρίζει πως η πλήρης εφαρμογή του μέτρου απαιτεί ένα σημαντικό αριθμό αλλαγών που πρέπει να γίνουν σε σύντομο διάστημα (Ιούνιος 2017). Εκτιμά δε, πως θα πρέπει ο υπολογισμός των εισφορών να γίνει με βάση τα εισοδηματικά επίπεδα για όλους τους ασφαλισμένους. Μια εναλλακτική λύση θα ήταν, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο υπολογισμός της μηνιαίας αξίας των εισφορών και των φόρων από την ετήσια φορολογική δήλωση του ασφαλισμένου κατά το προηγούμενο έτος. Το ποσό θα καταβάλλεται μηνιαίως, με δελτία πληρωμής που θα εκδίδονται αυτομάτως. Μάλιστα, το Ταμείο θεωρεί πως μια ολοκληρωμένη ενοποίηση προϋποθέτει ενιαίο ποσοστό εισφοράς για όλους.
Μέχρις ότου βεβαίως αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο ποιο από τα τρία σενάρια θα προκριθεί, έχουν να γίνουν πολλά. Σύμφωνα με την αναφορά του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με επικεφαλής τον Τόμας Στόρι, αναπληρωτή διευθυντή για τη διαχείριση των φορολογικών εσόδων, που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», πρόκειται για μια πολυσύνθετη μεταρρύθμιση. Κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί, υπάρχουν καθυστερήσεις, όμως το κλιμάκιο εκτιμά πως παραμένει εφικτό, αν και μόλις και μετά βίας, το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης, που αφορά στην εναρμόνιση των επιχειρησιακών λειτουργιών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, έως το τέλος του 2015.
Το κλιμάκιο, στην έκθεσή του, αναφέρεται και στη νέα ρύθμιση οφειλών, εκτιμώντας ότι ο στόχος εισπράξεων 350 εκατ. ευρώ από το ΚΕΑΟ εντός του τρέχοντος έτους θα επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξει ταχύτατη ένταξη στις ρυθμίσεις, συνοδευόμενη με εφάπαξ εξοφλήσεις. Διατηρώντας τις ενστάσεις του έναντι στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων, το ΔΝΤ εκτιμά πως η νέα ρύθμιση είναι προβληματική, καθώς θα πρέπει να παρακολουθείται εάν οι οφειλέτες πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, για έως και 8 χρόνια, δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.
Πηγή: Καθημερινή

72.000 αιτήσεις για τις 100 δόσεις σε λιγότερο από 10 μέρες - Ρυθμίστηκαν χρέη 800 εκατ.

Kαι εισπράχθηκαν 12 εκατ. ευρώ

72.000 αιτήσεις για τις 100 δόσεις σε λιγότερο από 10 μέρες - Ρυθμίστηκαν χρέη 800 εκατ.

Του Κωστή Πλάντζου
Να προλάβουν να ενταχθούν στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις σπεύδουν περίπου 8.000 οφειλέτες του δημοσίου κάθε μέρα. Αν και ο ρυθμός των αιτήσεων πέφτει αισθητά τα σαββατοκύριακα (που είναι κλειστά τα λογιστικά γραφεία) από τις 25 Νοεμβρίου μέχρι και την Τετάρτη που μας πέρασε είχε κάνει αίτηση περίπου 72.000 φορολογούμενοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 1 στους 3 έχει ζητήσει να μεταφέρει και την ρύθμιση που ήδη είχε, στις 100 δόσεις. Συνολικά ρυθμίστηκαν χρέη 800 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν «προκαταβολές» 12 εκατ. ευρώ (ως πρώτη δόση μέσα 3 μέρες μετά την υποβολή της αίτησης) .
Με βάση τα στοιχεία αυτά, αντιστοιχούν κατά μέσο όρο περίπου 11.000 ευρώ χρέος σε κάθε αίτηση. Φαίνεται δηλαδή ότι οι περισσότεροι ρυθμίζουν σχετικά μικρές οφειλές, κάτω από 15.000 ευρώ, που δικαιούνται τις 100 δόσεις. Από τις πληρωμές φαίνεται ότι η «μέση δόση» που επέλεξε να πληρώσει κάθε οφειλέτης διαμορφώνεται σε περίπου 170 ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών αξιολογούν ως μάλλον ενθαρρυντικά  αυτά τα πρώτα τα  στοιχεία, προκειμένου να μπορέσουν να πείσουν την Τρόικα πως η ανταπόκριση του κοινού θα είναι τέτοια ώστε να αποφευχθεί νέα υστέρηση εσόδων.
Το καθοριστικό στοιχείο όμως που θα κρίνει την τύχη της ρυθμίσεως παραμένει αν οι οφειλέτες θα μπορέσουν να παραμείνουν συνεπείς στις δόσεις και στις τρέχουσες υποχρεώσεις  τους για τουλάχιστον ένα εξάμηνο μετά την υποβολή της αιτήσεώς τους, όπως προβλέπει το νέο σύστημα πληρωμής οφειλών ή αν θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια και το μέτρο θα ναυαγήσει.

Επίδοση προστίμων και στην... εντατική - Ολη η εγκύκλιος Πώς θα κοινοποιεί η εφορία τα ειδοποιητήρια καταβολής των οφειλών

Επίδοση προστίμων και στην... εντατική - Ολη η εγκύκλιος

Πώς θα κοινοποιεί η εφορία τα ειδοποιητήρια καταβολής των οφειλών
Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2014 11:36
 
UPD:12:16
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros
Η σχετικό εγκύκλιος περιγράφει όλες τις εναλλακτικές λύσεις κοινοποίησης που έχει στα χέρια της η εφορία με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
Αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία επίδοσης των ειδοποιητηρίων καταβολής φόρων και οφειλών στην εφορία εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Η σχετική εγκύκλιος περιγράφει όλες τις εναλλακτικές λύσεις κοινοποίησης που έχει στα χέρια της η εφορία με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
Η πρώτη λύση, σύμφωνα με την εγκύκλιο, είναι η ηλεκτρονική επίδοση μέσω email.
Πώς θα κοινοποιεί η εφορία τα ειδοποιητήρια καταβολής των οφειλών
Πώς θα κοινοποιεί η εφορία τα ειδοποιητήρια καταβολής των οφειλών – όλη η εγκύκλιος.
Η δεύτερη λύση είναι η αποστολή με συστημένη επιστολή στην τελευταία δηλωθείσα ταχυδρομικής διεύθυνσης ή επαγγελματικής εγκατάστασης και η 3η λύση είναι με επίδοση μέσα από τη διαδικασία που περιγράφει ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας δηλαδή με δικαστικό επιμελητή. Η εγκύκλιος περιγράφει κάθε πιθανότητα. Δηλαδή τι γίνεται αν δεν υπάρχει email του οφειλέτη, τι γίνεται σε περίπτωση που απουσιάζει από την κατοικία του ή σε περίπτωση που νοσηλεύεται ή έχει φυλακιστεί. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η επίδοση μπορεί να γίνει σε συγγενείς ακόμη και σε... υπηρέτες που μένουν στο ίδιο σπίτι ενώ σε περίπτωση φυλάκισης αρμόδιος να παραλάβει είναι ο διευθυντής του σωφρονιστικού καταστήματος.
Ολόκληρη την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ 

Σε 10 δόσεις προβλέπεται η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ το 2015 Με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν φέτος, ακόμη και αν μειωθούν στο ύψος των εμπορικών

Σε 10 δόσεις προβλέπεται η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ το 2015

Με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν φέτος, ακόμη και αν μειωθούν στο ύψος των εμπορικών
Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014 07:50
 
UPD:12:57
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Από την έντυπη έκδοση
Μέχρι και 10 δόσεις προβλέπει το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2015, προκειμένου να διευκολυνθούν ακόμη περισσότερο οι ιδιοκτήτες και να τους δοθεί η δυνατότητα να εξοφλήσουν με μεγαλύτερη ευκολία τις δόσεις τους προς την Εφορία.
Αυτό όμως ουσιαστικά σημαίνει ότι οι υπόχρεοι που θα εξοφλήσουν τις φετινές δόσεις του ΕΝΦΙΑ τον Φεβρουάριο θα είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν, έως το τέλος του επομένου έτους, να πληρώνουν κάθε μήνα έως τον Δεκέμβριο 2015.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι και το επόμενο έτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ με βάση τις φετινές αντικειμενικές αξίες, ακόμη και στην περίπτωση που το 2015 οι αντικειμενικές τιμές μειωθούν στο ύψος των εμπορικών.
Με δεδομένη άλλωστε και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οικονομικό επιτελείο υποχρεούται άμεσα και εντός εξαμήνου να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή τους, αφού οι τιμές παραμένουν «στάσιμες» από το 2007.
Ισχύουσες αντικειμενικές
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις ισχύουσες αντικειμενικές, καθώς κατά την υποβολή των δηλώσεων λαμβάνεται υπόψη η περιουσιακή κατάσταση των υπόχρεων την 1η Ιανουαρίου του έτους, οπότε και οι αντικειμενικές που ισχύουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Επομένως, ακόμη και στην περίπτωση που οι αντικειμενικές αλλάξουν, στις περισσότερες περιοχές θα μειωθούν μάλιστα, αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν από το τέλος του εξαμήνου που έχει οριστεί από το ΣτΕ, δηλαδή περί τα τέλη Μαΐου 2015, και ως εκ τούτου ο ΕΝΦΙΑ 2015 θα προσδιοριστεί με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες.
Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο, εάν δεν υπάρξουν νέες παρεμβάσεις και μειώσεις στους ισχύοντες συντελεστές, θα βάλει στα κρατικά ταμεία όσα υπολογίζει και για φέτος, δηλαδή 2,65 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θα πρέπει να αναφερθεί ότι έχει ήδη εισπραχθεί 1,2 δισ. ευρώ.
«Λίγα από πολλούς»
Υπενθυμίζεται πάντως ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί ότι το επόμενο έτος θα προχωρήσει και σε νέες διορθώσεις όσον αφορά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, ακόμη και σε μείωση των συντελεστών που ισχύουν, με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης που καταγράφεται φέτος, προκειμένου ο φόρος να γίνει δικαιότερος και να επιβεβαιωθεί το «σλόγκαν» που κατά περιόδους έχει ακουστεί από κυβερνητικά στελέχη «λίγα από πολλούς»!
Βέβαια, κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η τρόικα πάντα καιροφυλακτεί και είναι άγνωστο, μάλλον αδύνατον, με το ύψος του δημοσιονομικού κενού που προσδιορίζει στα 2,5 δισ. ευρώ για το 2015, να δεχθεί και μειώσεις συντελεστών στον ΕΝΦΙΑ.
Και αυτό όχι μόνο γιατί ζητεί ήδη νέα πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα για την κάλυψη του κενού, αλλά αμφιβάλλει για το πώς θα επιτευχθούν ακόμη και οι στόχοι που προβλέπει το «πακέτο»-φωτιά που τις υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση για να γεφυρώσει το χάσμα, μήπως και ξεκινήσουν κάποια στιγμή και οι διαπραγματεύσεις για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, και να ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη μέρα.
Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά εξάλλου ότι η τρόικα αμφιβάλλει μετ’ επιτάσεως και για τους φετινούς στόχους, καθώς θεωρεί ότι η εισπραξιμότητα του φόρου θα κινηθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που ευελπιστεί η κυβέρνηση, αλλά και τη στάση που τήρησε και στη ρύθμιση - «μαμούθ» των 100 δόσεων, που παρά το γεγονός ότι είχε ψηφιστεί ο νόμος κατάφερε να τον «μπλοκάρει» και να προχωρήσει σε αλλαγές εις βάρος πάντα των φορολογουμένων.
Μητρώο κοινωφελών
Προσβάσιμο στο κοινό θα είναι από την 1η Ιανουαρίου 2015 το Ηλεκτρονικό Κεντρικό Μητρώο Κοινωφελών Περιουσιών, στο οποίο θα είναι διαθέσιμοι, μεταξύ άλλων, οι ετήσιοι προϋπολογισμοί και απολογισμοί των κοινωφελών περιουσιών, καθώς και οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τα όργανα διοίκησής τους.
Αυτό υπογράμμισε, μιλώντας στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας της Πρότυπης Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας, στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων, Ψ.Υ.-ΔΗΠΕΕΚ», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι αιτήσεις ασφαλισμένων οφειλετών του ΟΑΕΕ για υπαγωγή στη νέα ρύθμιση

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι αιτήσεις ασφαλισμένων οφειλετών του ΟΑΕΕ για υπαγωγή στη νέα ρύθμιση

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι αιτήσεις ασφαλισμένων οφειλετών του ΟΑΕΕ για υπαγωγή στη νέα ρύθμιση.

Πάνω από 15.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ έχουν υποβάλει αίτηση έως τις 4/12/2014 για υπαγωγή στη νέα ρύθμιση, εκ των οποίων 8.742 υπεβλήθησαν στον ΟΑΕΕ και 6.313 στο ΚΕΑΟ.

Ειδικά στον ΟΑΕΕ, σε χρονικό διάστημα δύο μόλις εβδομάδων λειτουργίας της εφαρμογής της ρύθμισης, δηλαδή για το δεκαπενθήμερο 20/11-4/12/2014, υπεβλήθησαν 8.144 αιτήσεις. Στο ίδιο χρονικό διάστημα υπεβλήθησαν 3.955 αιτήσεις στο ΚΕΑΟ, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό αιτήσεων του δεκαπενθήμερου 20/11-4/12/2014 σε 12.099!!!. Το πλήθος αιτήσεων αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, συγκρινόμενο  με τη ρύθμιση της “νέας αρχής”, όπου για διάρκεια ενός ολόκληρου μήνα, μία μόνο φορά παρουσιάστηκε πλήθος αιτήσεων περίπου 6.100 και δύο φορές πλήθος αιτήσεων περίπου 5.200, ενώ για όλους τους άλλους μήνες, ο αριθμός αιτήσεων ανά μήνα ήταν πολύ μικρότερος.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών:
• υπενθυμίζει ότι η νέα ρύθμιση ανταποκρίνεται πλήρως στα χαρακτηριστικά των οφειλετών του Ταμείου, παρέχοντας δυνατότητα εξόφλησης σε έως και 100 δόσεις, υψηλά ποσοστά εκπτώσεων στα τέλη καθυστέρησης, αυξημένες δυνατότητες επανένταξης, μειωμένο επιτόκιο στη διάρκεια ρύθμισης και απλούστατη διαδικασία ένταξης.
• Καλεί τους οφειλέτες να κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων και να ενταχθούν στη ρύθμιση, τονίζοντας ότι δηλώσεις υπαγωγής είναι δεκτές έως 31 Μαρτίου 2015.

Η συμμετοχή στη ρύθμιση λειτουργεί θετικά για την οικονομική κατάσταση του Ταμείου, αλλά και για την εξασφάλιση βασικών παροχών των ασφαλισμένων οφειλετών (ασφαλιστική ενημερότητα, παροχή περίθαλψης, συνταξιοδοτική προοπτική).

ΠΟΛ.1247/27.11.2014 Διαδικασία χορήγησης απαλλαγών από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) για τα σεισμόπληκτα ακίνητα των νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας για τα έτη 2014 και 2015.

Δημοσιεύθηκε στις : [ 06-12-2014 ]
ΠΟΛ.1247/27.11.2014
Διαδικασία χορήγησης απαλλαγών από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) για τα σεισμόπληκτα ακίνητα των νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας για τα έτη 2014 και 2015.
Κατηγορία: Φορολογία Κεφαλαίου


ΠΟΛ 1247/27.11.2014
27.11.2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
Γ΄ΥΠΟΔ/ΝΣΗ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ Α΄- ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 8
10184 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 3375880, 890
E-mail: d13.etak@yo.syzefxis.gov.gr

Θέμα : Διαδικασία χορήγησης απαλλαγών από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) για τα σεισμόπληκτα ακίνητα των νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας για τα έτη 2014 και 2015.


ΠΟΛ 1247/2014

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 10 και 13 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ 287 Α΄), περί Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) και ειδικότερα τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 3. 
2. Τις διατάξεις των άρθρων 4, 5, 19, 23, 32, 34, 37 και 63 του ν. 4174/2013 (ΦΕΚ 170 Α΄).
3. Τις διατάξεις της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε του πρώτου άρθρου του ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α΄), όπως ισχύει, περί σύστασης θέσης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
4. Την Πράξη 20/25.6.2014 του Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 360 ΥΟΔΔ), περί επιλογής και διορισμού Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.
5. Το γεγονός ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη στον Κρατικό Προϋπολογισμό, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση έκπτωσης

Η χορήγηση απαλλαγής από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για ακίνητα τα οποία βρίσκονται εντός των νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας, τα οποία έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από τους σεισμούς του Αυγούστου 2013, για τα έτη 2014 και 2015 πραγματοποιείται με απόφαση του αρμοδίου προϊσταμένου Δ.Ο.Υ..

Άρθρο 2
Προϋποθέσεις χορήγησης της απαλλαγής

1. Για να χορηγηθεί η απαλλαγή, απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών  Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, από την οποία να προκύπτει ότι το κτίσμα έχει υποστεί ζημίες από τους σεισμούς του Αυγούστου του 2013.

2. Η νέα δήλωση − πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου θα πραγματοποιηθεί από την αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ., μετά την υποβολή υποδείγματος από το φορολογούμενο, το οποίο επέχει θέση δήλωσης.

Άρθρο 3
Διαδικασία χορήγησης των απαλλαγών.

1. Οι απαλλαγές των σεισμοπλήκτων κτισμάτων, θα χορηγηθούν, μετά την ολοκλήρωση της εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έτους 2014. 
2. Με νεότερη απόφαση θα ορισθούν ο τύπος και το περιεχόμενο του υποδείγματος και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη χορήγηση των απαλλαγών. 

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2014
Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ

Πως θα δοθεί η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα σεισμόπλξκτα ακίνητα των νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας για τα έτη 2014 και 2015.

Πως θα δοθεί η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα σεισμόπλξκτα ακίνητα των νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας για τα έτη 2014 και 2015.

Εγκύκλιο με την διαδικασία και τις προϋποθέσεις απαλλαγής από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) για τα σεισμόπληκτα ακίνητα των νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας για τα έτη 2014 και 2015, εξέδωσε η ΓΓΔΕ

σύμφωνα με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1247/27.11.2014 :


Αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση έκπτωσης

Η χορήγηση απαλλαγής από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για ακίνητα τα οποία βρίσκονται εντός των νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας, τα οποία έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από τους σεισμούς του Αυγούστου 2013, για τα έτη 2014 και 2015 πραγματοποιείται με απόφαση του αρμοδίου προϊσταμένου Δ.Ο.Υ..

Προϋποθέσεις χορήγησης της απαλλαγής

1. Για να χορηγηθεί η απαλλαγή, απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών  Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, από την οποία να προκύπτει ότι το κτίσμα έχει υποστεί ζημίες από τους σεισμούς του Αυγούστου του 2013.

2. Η νέα δήλωση − πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου θα πραγματοποιηθεί από την αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ., μετά την υποβολή υποδείγματος από το φορολογούμενο, το οποίο επέχει θέση δήλωσης.

Διαδικασία χορήγησης των απαλλαγών.

1. Οι απαλλαγές των σεισμοπλήκτων κτισμάτων, θα χορηγηθούν, μετά την ολοκλήρωση της εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έτους 2014.
2. Με νεότερη απόφαση θα ορισθούν ο τύπος και το περιεχόμενο του υποδείγματος και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη χορήγηση των απαλλαγών. 

Απόσυρση ΙΧ και το 2015 με εκπλήξεις!

Απόσυρση ΙΧ και το 2015 με εκπλήξεις!

Πρώτη καταχώρηση: 06/12/2014 - 11:26
Τελευταία δημοσίευση: 11:26Οικονομία
Απόσυρση ΙΧ και το 2015 με εκπλήξεις!
Απόσυρση ΙΧ και το 2015 με εκπλήξεις!
Του Γιώργου Κ. Ανδρή
Το μέτρο της απόσυρσης εκπνέει στις 20 Δεκεμβρίου χωρίς αν έχει υπογραφεί η σχετική εγκύκλιος που θα ορίζει τη συνέχιση του μέτρου και το 2015.
Ωστόσο σύμφωνα με αποκλειστκές πληροφορίες του Enikonomia η παράταση του μέτρου της απόσυρσης θα ανακοινωθεί στα τέλη του 2014 με νέες παραμέτρους και θα περιλαμβάνεται στην εγκύκλιο που θα δίνει «παράταση» λίγων ημερών στους ιδιοκτήτες οχημάτων για να καταβάλουν τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2015.
Με αυτή την ολιγοήμερη παράταση είσπραξης των Τελών Κυκλοφορίας η κυβέρνηση πετυχαίνει και κάτι πολύ σημαντικό που αφορά στα πρώτα έσοδα του 2015 καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων σπεύδουν να καταβάλουν τα Τέλη στις αρχές του νέου έτους με αποτέλεσμα στο Δελτίο Εκτέλεσης Προϋπολογισμού τα έσοδα να παρουσιάζονται πολύ αυξημένα...
Διαβάστε περισσότερα στο αποκλειστικό θέμα του enikonomia.gr

Ρύθμιση με μπόνους για τα νέα χρέη

Ρύθμιση με μπόνους για τα νέα χρέη

Πρώτη καταχώρηση: 06/12/2014 - 10:16
Τελευταία δημοσίευση: 11:12Οικονομία
 Ρύθμιση με μπόνους για τα νέα χρέη
 Ρύθμιση με μπόνους για τα νέα χρέη

Μικρότερο επιτόκιο και ευνοϊκότερες διαδικασίες ένταξης θα προβλέπουν οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς το Δημόσιο τις οποίες προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Το επιτόκιο αναμένεται να μειωθεί στο 5% από 8,76% σήμερα, ενώ θα καταργηθεί μια σειρά από προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση, ώστε να γίνει απλούστερη και να συμπεριλάβει περισσότερους οφειλέτες.Καμιά αλλαγή στις 100 δόσεις επιμένει η κυβέρνηση.
Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Το 24,2% αγγίζει η "κατρακύλα" των μισθών στην Ελλάδα

Το 24,2% αγγίζει η "κατρακύλα" των μισθών στην Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: 06/12/2014 - 09:51
Τελευταία δημοσίευση: 10:25Οικονομία
Το 24,2% αγγίζει η κατρακύλα των μισθών στην Ελλάδα
Το 24,2% αγγίζει η "κατρακύλα" των μισθών στην Ελλάδα
Στασιμότητα των μισθών στις ανεπτυγμένες οικονομίες, αργή σύγκλιση των μισθών των φτωχότερων χωρών και δραματικές μειώσεις μισθών στην Ελλάδα καταγράφει έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του ΟΗΕ.
Εξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι μισθοί μόλις και μετά βίας έχουν ξεπεράσει το επίπεδο όπου βρίσκονταν το 2007, σύμφωνα με την έκθεση της ΔΟΕ για τους μισθούς και την ανεργία στον κόσμο. Οι πραγματικοί μισθοί (υπολογίζοντας την επίπτωση του πληθωρισμού) στις πλούσιες χώρες παρέμειναν στάσιμοι το 2012 και το 2013, αφού αυξήθηκαν κατά μέσον όρο μόλις κατά 0,1% και 0,2% αντίστοιχα. Ωστόσο, ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις ευρωπαϊκών οικονομιών όπου οι μισθοί συρρικνώθηκαν και ήταν μικρότεροι το 2013 απ’ ό,τι ήταν το 2007. Δυστυχώς, η Ελλάδα αποτελεί και πάλι ειδική περίπτωση. Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 24,2% από το 2007! Πολύ μεγάλη υπήρξε η μείωση μισθών και σε Ιταλία (5,7%), Βρετανία (7,1%) και κάπως μικρότερη σε Ισπανία (3,2%) και Ιρλανδία (2,1%).
Αντιθέτως, στην περίπτωση της Πορτογαλίας οι μισθοί ήταν το 2013 κατά 3,4% υψηλότεροι σε σχέση με το 2007. Η χαώδης διαφορά στη μείωση μισθών μεταξύ της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών που έγιναν σε τοπικό επίπεδο. Αναμφίβολα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ήταν πολύ σοβαρότερα απ’ ό,τι των υπολοίπων, ωστόσο η πολύ μεγάλη μείωση μισθών υποδηλώνει ότι στην Ελλάδα ήταν πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων, την οποία αποδέχθηκε η τρόικα, να επιχειρηθεί η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας σχεδόν αποκλειστικά μέσω της μείωσης των μισθών και όχι μέσω μεταρρυθμίσεων που θα αύξαναν την παραγωγικότητα.
Πολύ κακές ήταν οι επιδόσεις και άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών όσον αφορά την αύξηση των μισθών μετά την κρίση. Σε γενικές γραμμές, μόνο σε οικονομίες που επωφελήθηκαν από την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων παρατηρείται αξιοπρεπής ενίσχυση των μισθών μεταξύ 2007 και 2013, όπως στην Αυστραλία (8,9%) και στον Καναδά (5%). Ανάξιες λόγου αυξήσεις μισθών καταγράφονται σε Γερμανία (2,7%), Γαλλία (2,3%) και ΗΠΑ (1,4%) και μεγάλες μειώσεις σε Ιταλία και Βρετανία. Σύμφωνα με την κ. Σάντρα Πολάσκι, αναπληρώτρια διευθύντρια της ΔΟΕ, η στασιμότητα των μισθών εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και τη στασιμότητα των ανεπτυγμένων οικονομιών και πλέον απειλεί με αποπληθωρισμό την Ευρωζώνη. Κατά τη ΔΟΕ, τα χρόνια πριν από την κρίση στις ανεπτυγμένες οικονομίες η παραγωγικότητα αυξανόταν περισσότερο απ’ όσο οι μισθοί. «Το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ παραγωγικότητας και μισθών μεταφράστηκε σε μείωση του ποσοστού εισοδημάτων που προέρχονται από εργασία στο συνολικό ΑΕΠ».

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Βροχή» δηλώσεων στο Taxis

«Βροχή» δηλώσεων στο Taxis

Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014 10:15
 
UPD:12:57
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι τροποποιητικές δηλώσεις του Ε9 αλλά και οι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διορθωτικές δηλώσεις για την ακίνητη περιουσία ξεπέρασαν ήδη το 1.250.000 και ενώ υπολείπονται ακόμη 14 ημέρες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 19ης Δεκεμβρίου. 
Όσον αφορά στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων, οι αιτήσεις υπαγωγής ξεπέρασαν τις 70.000, ενώ το συνολικό ποσό των οφειλών που έχει ρυθμιστεί υπερβαίνει τα 750 εκατομμύρια ευρώ.
Την πορεία των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση παρακολουθεί στενά το οικονομικό επιτελείο, καθώς συνεχίζονται οι πιέσεις της τρόικας για τροποποίησή της -ειδικά σε ό,τι αφορά στο δικαίωμα των οφειλετών να μεταφέρουν οφειλές από τις παλαιές ρυθμίσεις των 12 και των 48 δόσεων στην καινούργια ρύθμιση των 72 ή 100 δόσεων. 
newsroom naftemporiki.gr