Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Βόμβες από την Ντερ Στάνταρντ για το κατοχικό δάνειο των ναζί - Η οργή των Ελλήνων για το 1,5 τρισεκατομμύριο δραχμές!

ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Βόμβες από την Ντερ Στάνταρντ για το κατοχικό δάνειο των ναζί - Η οργή των Ελλήνων για το 1,5 τρισεκατομμύριο δραχμές!

Βόμβες από την Ντερ Στάνταρντ για το κατοχικό δάνειο των ναζί - Η οργή των Ελλήνων για το 1,5 τρισεκατομμύριο δραχμές!
Εκτενή αναφορά στις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, κυρίως από το αναγκαστικό δάνειο αλλά και από τις πολεμικές αποζημιώσεις, για την επί 3,5 χρόνια γερμανοναζιστική κατοχή, κάνει η αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» στη χριστουγεννιάτικη έκδοσή της, με αφορμή την επικείμενη κατάθεση της σχετικής εμπιστευτικής έκθεσης, από την ειδική ομάδα εργασίας στον υπουργό Οικονομικών.
«Οι Γερμανοί στρατιώτες ήταν στην Ελλάδα από τον Απρίλιο του 1941 έως το Σεπτέμβριο του 1944 και πίσω τους δεν άφησαν τίποτε άλλο παρά καμένη γη και την μνήμη σε πείνα, σαδιστικές σφαγές και εκτοπίσεις, η προγιαγιά του σημερινού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα, αυτοκτόνησε την ημέρα κατά την οποία εισέβαλε στην Αθήνα η «Βέρμαχτ», σημειώνεται στο δημοσίευμα, με τίτλο «Η οργή της Αθήνας για το αναγκαστικό δάνειο με τα δεκαπέντε μηδενικά», στο οποίο φιλοξενείται συνομιλία με τον επικεφαλής της ομάδας εργασίας, Παναγιώτη Καρακούση.
Ο ίδιος, που, όπως σημειώνει η εφημερίδα « με την ομάδα εργασίας επί δύο χρόνια ερεύνησαν και υπολόγισαν τί οφείλει η Γερμανία στους Ελληνες μέχρι σήμερα», εκφράζει θλίψη βλέποντας, όπως λέει, μερικούς στη Γερμανία και αλλού να αμφισβητούν το προφανές, δηλαδή τις ζημίες που υπέστη η Ελλάδα, καθώς αρκεί και μόνον να αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα είχε τις μεγαλύτερες απώλειες, με το 19 ο/ο του πληθυσμού της εκείνη την εποχή, δηλαδή 1,4 εκατομμύρια Ελληνες, να έχουν πεθάνει ή τραυματιστεί.
Βόμβες από την Ντερ Στάνταρντ για το κατοχικό δάνειο των ναζί - Η οργή των Ελλήνων για το 1,5 τρισεκατομμύριο δραχμές!
Όπως εξηγεί, πρόκειται για ομάδα τεχνοκρατών και ο ίδιος έχει παραμερίσει την οργή του και προσπάθησε να υπολογίσει τα πάντα αντικειμενικά, χωρίς οι έρευνες της ομάδας να έχουν κανένα πολιτικό στόχο και να σχετίζονται με τη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να αναφέρθηκε σε ενημέρωση της ειδικής επιτροπής της Βουλής είναι κατά πολύ μικρότερο από τα 162 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία ζητάει ο Μανώλης Γλέζος «ο λαικός ήρωας που ως νεαρός μαζί με έναν φίλο του το Μάιο του 1941 κατέβασαν από την Ακρόπολη τη σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό και ο οποίος σήμερα, 92 χρονος, βρίσκεται στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο για το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ».
Βόμβες από την Ντερ Στάνταρντ για το κατοχικό δάνειο των ναζί - Η οργή των Ελλήνων για το 1,5 τρισεκατομμύριο δραχμές!
Η εφημερίδα παρατηρεί ότι τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ είναι το πολλαπλάσιο εκείνου που κατέβαλε το 1960 η Δυτική Γερμανία στους Ελληνες ως «αποζημίωση» για τα θύματα του ναζισμού στα τριάμισι χρόνια κατοχής, όταν η Βέρμαχτ είχε μεταφέρει στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης 70.000 Εβραίους από την Ελλάδα από τους οποίους δεν επέστρεψε σχεδόν κανείς και όταν είχε εκτελέσει 130.000 άμαχους στη χώρα.
Συμπληρώνει δε, ότι η επιχειρηματολογία των γερμανικών κυβερνήσεων είναι κατά κάποιον τρόπο ανέντιμη, όπως επισημαίνουν επανειλημμένα Γερμανοί ιστορικοί όπως οι Χάγκεν Φλάισερ και Αλμπρεχτ Ριτσλ, διότι μετά το 1945 η Βόννη «παρηγορούσε» τους Ελληνες πως όταν η Γερμανία θα έχει επανενωθεί θα μπορούσε να λυθεί οριστικά το ζήτημα των αποζημιώσεων. Ωστόσο όταν έγινε πραγματικά η επανένωση ήταν ήδη αργά, καθώς οι Γερμανοί στην «Συνθήκη των δύο συν τέσσερις» του 1990 περιέλαβαν προληπτικές διατάξεις για να αποτρέψουν περαιτέρω αξιώσεις για αποζημιώσεις.
Στη συνέχεια σημειώνεται πως κατά την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ την περασμένη άνοιξη στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είχε ζητήσει να αρχίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η αποπληρωμή των αποζημιώσεων από τη Γερμανία, κάτι στο οποίο ο Γιόαχιμ Γάουκ είχε αντιτάξει χαρακτηριστικά «Ξέρετε τι πρέπει να απαντήσω: η νομική οδός για αυτό έχει κλείσει».
Η «Ντερ Στάνταρντ» αναφέρει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους υπαλλήλους στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα και για τον Παναγιώτη Καρακούση που για πρώτη φορά συγκέντρωσε τα διασκορπισμένα αρχεία και ο οποίος στο σημειωματάριο του σημειώνει έναν δεκαπενταψήφιο αριθμό, δηλαδή 1,5 τρισεκατομμύρια δραχμές που αφαιρέθηκαν και είναι καταγεγραμμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας, ως καταναγκαστικό δάνειο, το οποίο απέσπασαν το Μάρτιο του 1942 από τους Ελληνες, το γερμανικό Ράιχ και η Ιταλία.
Σημειώνει επιπλέον πως οι υπάλληλοι σε αυτούς τους υπολογισμούς τους δεν συμπεριέλαβαν καν τα δισεκατομμύρια δραχμών που ήταν τα μηνιαία έξοδα των κατοχικών δυνάμεων, ενώ, όπως παρατηρεί ο Παναγιώτης Καρακούσης, το δάνειο παραμένει ανοικτό και υπάρχουν οι υπογραφές των κατακτητών που μάλιστα λίγο πριν από το τέλος του Πολέμου είχαν πληρώσει δύο δόσεις του, κάτι που αποδεικνύει πως επρόκειτο για ένα δάνειο.
Πηγή: ΑΠΕ

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ Ανατροπή στις συγκοινωνίες: Ερχεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο - Η μηνιαία κάρτα γίνεται... πιστωτική

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ

Ανατροπή στις συγκοινωνίες: Ερχεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο - Η μηνιαία κάρτα γίνεται... πιστωτική

Ανατροπή στις συγκοινωνίες: Ερχεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο - Η μηνιαία κάρτα γίνεται... πιστωτική
Της Mαρίας Mόσχου
Tον δρόμο για νέες παρεμβάσεις στον... δρόμο της τεχνολογίας ανοίγει για τις Συγκοινωνίες Aθηνών η εφαρμογή του mobile ticketing, το οποίο δόθηκε προς πιλοτική χρήση την προηγούμενη Tετάρτη. H διοίκηση του Oργανισμού περιμένει τα αποτελέσματα της πιλοτικής χρήσης προκειμένου να περάσει στο επόμενο στάδιο, που θα αφορά τη μετατροπή της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών σε ηλεκτρονική.
H κάρτα θα μοιάζει με πιστωτική, θα φέρει τη φωτογραφία και θα αναγράφει το ονοματεπώνυμο του χρήστη, ενώ τον ρόλο του κουπονιού θα παίζει ένας κωδικός (bar code). «Θέλαμε κάτι ενδιάμεσο μέχρι τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στο τέλος του 2016 και αναζητούμε την καλύτερη λύση ώστε οι επιβάτες να μην περιμένουν στις ουρές στα εκδοτήρια για την ανανέωση της κάρτας», είπε μιλώντας στην «H» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του OAΣA, Γ. Δημητριάδης.
H νέα κάρτα θα είναι μηνιαία ή ετήσια και εξετάζεται ο τρόπος ώστε να δίνει τη δυνατότητα για πρώτη φορά στον χρήστη της να αγοράσει την κάρτα οποιαδήποτε μέρα του μήνα με την ισχύ της να λήγει σε ένα μήνα από την αγορά. Συγκεκριμένα, αν ο επιβάτης αγοράσει τη νέα κάρτα στις 17 Iανουαρίου η ισχύς της θα είναι μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, οπότε και θα πρέπει να γίνει ανανέωση της χρέωσης.
Ανατροπή στις συγκοινωνίες: Ερχεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο - Η μηνιαία κάρτα γίνεται... πιστωτική
Oι τρόποι πληρωμής της νέας κάρτας θα είναι είτε μέσω μετρητών ή πιστωτικής κάρτας είτε ακόμα και μέσα από το κινητό τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή με την ανάγνωση του bar code και την αυτόματη χρέωση τραπεζικού λογαριασμού μέσω του e - baking.
O έλεγχος θα γίνεται με ειδικά μηχανήματα που θα συνδέονται στο κεντρικό σύστημα των Συγκοινωνιών Aθηνών και θα φαίνεται η ημερομηνία μέχρι την οποία θα είναι σε ισχύ η κάρτα.
«Στόχος μας τόσο με το mobile ticketing όσο και με τη νέα κάρτα που θα δρομολογηθεί σύντομα είναι τόσο οι επιβάτες όσο και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς να περάσουν από την εποχή του χαρτιού (είτε πρόκειται για εισιτήριο είτε για κάρτας) στην εποχή της τεχνολογίας. Πρέπει να σπάσουμε το ταμπού του χαρτιού», τόνισε ο κ. Δημητριάδης.
Tουρνικέ
Στην Aττική ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε αρκετές γραμμές λεωφορεία στα οποία έχουν τοποθετηθεί τουρνικέ στην μπροστινή τους πόρτα. Aρχικά τοποθετήθηκαν σε γραμμές σχετικά ήπιας κίνησης προκειμένου να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα και η λειτουργικότητά τους.
Aπό την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε τρεις γραμμές λεωφορείων η λαθρεπιβίβαση σχεδόν εξαλείφθηκε καθώς ο μοναδικός τρόπος εισόδου στο λεωφορείο είναι η μπροστινή πόρτα και γίνεται είτε με την ακύρωση του εισιτηρίου, που ανοίγει το κιγκλίδωμα, είτε με την επίδειξη της κάρτας απεριορίστων διαδρομών στον οδηγό, ο οποίος με τη σειρά του ανοίγει το σύστημα εισόδου.
Σύμφωνα με στελέχη των Συγκοινωνιών Aθηνών είναι πολύ απλή και όχι χρονοβόρα διαδικασία. Aπό τις αρχές της επόμενης χρονιάς μάλιστα αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της μελέτης του δικτύου των οδικών μέσων, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ελεγχθεί κάθε γραμμή ξεχωριστά ώστε να αποφασιστούν ενδεχόμενες αλλαγές.
Mπάρες στο μετρό
Στο τέλος του 2016 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο της εγκατάστασης μπαρών στο σύστημα του Mετρό (σε όλες τις γραμμές) και η λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που θα καταργήσει εντελώς το σημερινό χάρτινο.
Oι επιβάτες θα μπορούν να γεμίζουν την κάρτα τους ακόμα και από το κινητό τους, διευκολύνοντας την επιβίβαση ακόμα και αν βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε εκδοτήρια ή σημεία πώλησης εισιτηρίων.
ΜΕΙΩΣΗ ΕΡΓΟΥ
Nέες αλλαγές
Σε αλλαγές λεωφορειακών γραμμών στα βόρεια και δυτικά προάστια θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες η διοίκηση των Συγκοινωνιών Aθηνών. Oι αλλαγές γίνονται με στόχο τη μείωση του έργου των λεωφορείων, τα οποία γίνονται τροφοδοτικά προς τους σταθμούς του μετρό και του Προαστιακού. Όπως τόνισε ο κ. Δημητριάδης, εκτελείται μια συνεχή προσπάθεια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών μέσων μαζικής μεταφοράς. «Οπου προκύπτουν προβλήματα προχωρούμε σε ελέγχους και αν κριθεί απαραίτητο λαμβάνουμε νέες αποφάσεις», είπε ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος ωστόσο ανέφερε ότι αλλαγές που έχουν ήδη εφαρμοστεί έχουν προκαλέσει ήπιες αντιδράσεις στο κοινό. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα λεωφορεία είναι το βασικό μέσο μετακίνησης του Aθηναίου με ελάχιστη διαφορά από το I.X.
Mάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του WWF Eλλάς, οι κάτοικοι του κέντρου χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο το τρόλεϊ, τα λεωφορεία και τον ηλεκτρικό σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων περιοχών. Πάντως, οι κάτοικοι των βορείων προαστίων χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο σε σχέση με τις άλλες περιοχές το λεωφορείο και τα... πόδια τους και ψηφίζουν χωρίς ενδοιασμούς τη μεταφορά με το I.X, τους.

Είσαι συνταξιούχος και εργάζεσαι; Μειώνεται στο μισό το πρόστιμο

Είσαι συνταξιούχος και εργάζεσαι; Μειώνεται στο μισό το πρόστιμο

Πρώτη καταχώρηση: 26/12/2014 - 12:10
Τελευταία δημοσίευση: 12:22Οικονομία
Είσαι συνταξιούχος και εργάζεσαι; Μειώνεται στο μισό το πρόστιμο
Όσοι μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν βγει στη σύνταξη, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται και δεν το έχουν δηλώσει στα ασφαλιστικά ταμεία από τα οποία συνταξιοδοτήθηκαν, θα κληθούν να πληρώσουν μειωμένο πρόστιμο, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργού Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Bρούτση.
Όπως γράφει και η Ημερησία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη Bουλή ο Γιάννης Bρούτσης, μέσω των πρώτων διασταυρώσεων της HΔIKA, έχουν εντοπιστεί πάνω από 35.000 απασχολούμενοι συνταξιούχοι που θα ελεγχθεί, αν έχουν δηλώσει την εργασία τους στα Tαμεία. Oι 17.613 εργάζονται ως μισθωτοί και οι 18.333 ως αυτοαπασχολούμενοι.
Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι
«Παράλειψη της δήλωσης συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου του ποσού που έπρεπε να του παρακρατηθεί, συμφώνως με το παρόν άρθρο, κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας του ή κατά το διάστημα της αυτοαπασχόλησης που επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 4,56%, ο δε φορέας δικαιούται να συμψηφίζει το ποσό με μελλοντικές συντάξεις και μέχρι του ύψους του 1/4 της συντάξεως».
«Για δηλώσεις που η υποχρέωση υποβολής τους ανάγεται μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, ο προβλεπόμενος καταλογισμός του προηγούμενου εδαφίου μειώνεται κατά 50%».
«H εφαρμογή της νέας διάταξης θα ελαφρύνει σημαντικά τους αδήλωτα απασχολούμενους συνταξιούχους», σημειώνει στην «Hμερησία» ο δικηγόρος Δ. Mπούρλος, δίνοντας δύο σχετικά παραδείγματα:
- Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 900 ευρώ που απασχολείται από την 1/1/2013 χωρίς να το έχει δηλώσει στο Tαμείο του, θα έπρεπε να επιστρέψει περίπου 22.850 ευρώ (900 ευρώ x 24 μήνες + τόκος). Mε τη νέα ρύθμιση δεν θα του ζητηθεί η επιστροφή κανενός ποσού.
- Συνταξιούχος με σύνταξη 1.500 ευρώ, σε αντίστοιχη κατάσταση, αντί των 36.000 ευρώ που θα όφειλε να επιστρέψει, το Tαμείο θα του παρακρατήσει μειωμένο κατά 50% το ποσό το οποίο θα έπρεπε να είχε καταβάλει αν είχε δηλώσει την απασχόλησή του, ποσό περίπου 4.500 ευρώ (υπολογισμός με βάση το υπερβάλλον ποσό των 991,20 ευρώ που είναι το όριο πάνω από το οποίο γίνεται η περικοπή του 70%, δηλαδή 356,16 ευρώ x 24 = 8.548 ευρώ και κοντά στα 9.000 ευρώ, μαζί με τον τόκο).
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Κλειστά τα καταστήματα - Το ωράριο λειτουργίας των επόμενων ημερών

Κλειστά τα καταστήματα - Το ωράριο λειτουργίας των επόμενων ημερών

Πρώτη καταχώρηση: 26/12/2014 - 10:54
Τελευταία δημοσίευση: 10:54Οικονομία
Κλειστά τα καταστήματα - Το ωράριο λειτουργίας των επόμενων ημερών
Το εορταστικό ωράριο θα συνεχιστεί κανονικά μέχρι και την Πρωτοχρονιά. Σήμερα πάντως, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, όπως και τις δύο πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς θα παραμείνουν κλειστά.
Αναλυτικά, το ωράριο των καταστημάτων έχει ως εξής:
Δευτέρα 29 και Τρίτη 30 Δεκεμβρίου: 09.00 - 21.00
Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου: 2014, 09.00 - 18.00
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
Πέμπτη 1η Ιανουαρίου 2015: Αργία
Την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω της εργασίας της Κυριακής 21.12.2014
Το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, ενώ την Κυριακή 28 του μηνός θα ανοίξουν την ίδια ώρα και θα κλείσουν στις 6.
Πηγή: enikonomia.gr

"Κούρεμα" 95% σε χρέος δανειολήπτη

"Κούρεμα" 95% σε χρέος δανειολήπτη

Πρώτη καταχώρηση: 26/12/2014 - 10:19
Τελευταία δημοσίευση: 10:19Οικονομία
Κούρεμα 95% σε χρέος δανειολήπτη
Στην απόφαση διαγραφής χρέους δανειολήπτη προχώρησε το Ειρηνοδικείο της Πρέβεζας «κουρεύοντας» τις οφειλές του κατά 95%. Επρόκειτο για χρέος το οποίο ανέρχονταν στις 51.000 ευρώ εκ των οποίων το Ειρηνοδικείο διέγραψε οριστικά ποσό ύψους 48.900 ευρώ. Μάλιστα, το υπόλοιπο ποσό (2.600) θα αποπληρωθεί σε 52 άτοκες δόσεις των 50€.
Ο δανειολήπτης είχε προσφύγει στο Ειρηνοδικείο Πρέβεζας προκειμένου να γίνει δεκτή η αίτηση ένταξής του στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη. Το αρμόδιο δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση του άνεργου οφειλέτη και έκρινε πως λόγω ολοκληρωτικής οικονομικής αδυναμίας δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει το ποσό των 51.500 ευρώ.
Πηγή: enikonomia.gr

εκτύπωση

Τα ραντεβού με την εφορία

Τα ραντεβού με την εφορία

Πρώτη καταχώρηση: 26/12/2014 - 08:16
Τελευταία δημοσίευση: 08:16Οικονομία
Τα ραντεβού με την εφορία
Τρεις εργάσιμες ημέρες έχουν απομείνει, για να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως την ερχόμενη Τετάρτη εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας, την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ (φόρου ακινήτων) και τη δόση του Δεκεμβρίου για τα ρυθμισμένα χρέη.
Υποβολή του Ε9
Για την υποβολή των δηλώσεων Ε9, οι φορολογούμενοι που έχουν εκκρεμότητα, θα πρέπει να την τακτοποιήσουν έως την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου.
Η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis για την υποβολή τροποποιητικών διορθώσεων Ε9 για τα έτη 2010 έως και 2014 χωρίς την καταβολή προστίμων θα δέχεται δηλώσεις έως και τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Τρίτης, 30 Δεκεμβρίου.
Από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δεν θα είναι εφικτή η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, αν και υπάρχει σκέψη στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η εφαρμογή να παραμείνει ανοικτή και μετά, αλλά η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης να συνοδεύεται από την επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου των 100 ευρώ.
Πως θα πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας
Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε τράπεζα η ταχυδρομείο με την προσκόμιση του ειδοποιητηρίου που μπορούν να εκτυπώσουν οι φορολογούμενοι από τη σχετική εφαρμογή του taxisnet, αναγράφοντας τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους.
Είναι, επίσης, εφικτή η πληρωμή των τελών στις τράπεζες χωρίς το ειδοποιητήριο, αλλά μόνο με τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας.
Πολύ πιο εύκολο θα είναι για τους φορολογούμενους να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας-και τους άλλους φόρους-χρησιμοποιώντας τα εναλλακτικά δίκτυα των τραπεζών, όπως το web banking, μέσω του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου τους.
Έτσι, θα αποφύγουν τις μεγάλες ουρές στις τράπεζες, οι οποίες είναι αναπόφευκτες αυτές τις ημέρες.
Εφόσον χαθεί η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, βεβαιώνεται στο φορολογούμενο πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο αυτοκίνητό του.
Πηγή: enikonomia.gr
εκτύπωση

Οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2015

Οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2015

Πρώτη καταχώρηση: 26/12/2014 - 07:45
Τελευταία δημοσίευση: 07:45Οικονομία
Οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2015
Ένας δύσκολος «φορολογικός» χρόνος προβλέπεται να είναι το 2015 για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, καθώς με το νέο προϋπολογισμό αναζητούνται πρόσθετα έσοδα 1,4 δισ. ευρώ.
Το φορολογικό τοπίο του νέου έτους, βέβαια, δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει, μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν ότι χρειάζονται μέτρα, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015 και ότι δεν επαρκεί ο διπλασιασμός του συντελεστή ΦΠΑ των ξενοδοχείων (διαμονή) από το 6,5% στο 13%, ζητώντας άρση της μείωσης κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύσει σήμερα στα νησιά του Αιγαίου.
Ωστόσο, υπάρχουν ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή, οι οποίες αναμένεται να εφαρμοστούν τον καινούργιο χρόνο, επηρεάζοντας τη φορολογία στα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.
Ποιοι θα έχουν μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις
Μισθωτοί που συμπληρώνουν το μηνιαίο εισόδημά τους με έσοδα από «μπλοκάκι», αγρότες, αλλά και εργαζόμενοι που λαμβάνουν παροχές σε είδος θα βρεθούν αντιμέτωποι το 2015 με μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Στον αντίποδα, οι φορολογούμενοι που θα αποκτήσουν εφέτος εισοδήματα από ενοίκια και δεν τους πιάνουν τα τεκμήρια διαβίωσης, θα διαπιστώσουν μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης.
Ο φορολογικός συντελεστής μπορεί μεν να αυξάνεται από 10% στο 11% για τα εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ, αλλά, ταυτόχρονα, καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος 1,5%-3% στα εισοδήματα αυτά, καθώς και η προκαταβολή φόρου 55%.
Το παζλ των φορολογικών αλλαγών, που ενεργοποιούνται το επόμενο έτος, συμπληρώνουν:
Οι αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων
Η μείωση κατά 30% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Το «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Η κατάργηση της έννοιας του «επαγγελματία επενδυτή».
Η απαλλαγή από το ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων με τζίρο έως 10.000 ευρώ.
1. Όσοι είναι μισθωτοί και συμπληρώνουν το μηνιαίο τους εισόδημα με έσοδα από «μπλοκάκι».
Τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν εφέτος με «μπλοκάκι», οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, το επόμενο έτος θα φορολογηθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%, ενώ παράλληλα θα κληθούν να πληρώσουν και αυξημένο τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ από 500 ευρώ που κατέβαλαν εφέτος.
Για τα εισοδήματα του 2013 οι μισθωτοί με έσοδα από «μπλοκάκι» είχαν τη δυνατότητα για τα εισοδήματα αυτά να επιλέξουν να φορολογηθούν είτε με την κλίμακα των μισθωτών υπό προϋποθέσεις (έως τρεις εργοδότες με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή σε περισσότερους από τρεις εργοδότες και τουλάχιστον το 75% των αμοιβών προέρχεται μόνο από ένα εργοδότη) είτε με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών.
Φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών σημαίνει πρακτικά ότι δεν επιβάλλεται φόρος για εισοδήματα έως 9.550 ευρώ, ενώ ο πρώτος συντελεστής της κλίμακας είναι 22%. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι δεν είχαν τη δυνατότητα να εκπέσουν από ακαθάριστο εισόδημα δαπάνες εκτός από τις ασφαλιστικές εισφορές.
Τι θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2014 που θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2015;
Εφόσον κάποιος είναι μισθωτός και συμπληρώνει το εισόδημά του ασκώντας και ελεύθερο επάγγελμα, το εισόδημα από το «μπλοκάκι» θα φορολογηθεί οπωσδήποτε με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και ταυτόχρονα θα επιβαρυνθεί με τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ.
Το ίδιο θα συμβεί και σε κάποιον ο οποίος δουλεύει σε έναν εργοδότη με «μπλοκάκι», αλλά δεν έχει δηλώσει το σπίτι του ως επαγγελματική έδρα. Αυτομάτως, αυτό το λάθος επιφέρει την ποινή της φορολόγησης του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.
Ειδικά, για φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα (άθροισμα από μισθό και «μπλοκάκι» της τάξεως των 8.000-12.000 ευρώ) ο φόρος που θα φανεί στο εκκαθαριστικό του 2015 μπορεί να είναι ακόμη και πάνω από 50% υψηλότερος σε σχέση με αυτόν του φετινού εκκαθαριστικού.
Βέβαια, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εκπέσουν από τα ακαθάριστα εισοδήματά τους επαγγελματικές δαπάνες και να περιορίσουν το καθαρό φορολογητέο εισόδημα.
Παράδειγμα
Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες 7.000 ευρώ και εισόδημα από «μπλοκάκι» 4.000 ευρώ που έλαβε από έναν εργοδότη. Σύνολο εισοδήματος 11.000 ευρώ.
Εφέτος επέλεξε και φορολογήθηκε με την κλίμακα των μισθωτών για το σύνολο του εισοδήματος και ο φόρος που πλήρωσε ανήλθε σε 320 ευρώ, ενώ επιβαρύνθηκε με τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ. Επομένως, η συνολική επιβάρυνση για το εισόδημα που απέκτησε το 2013 ανήλθε σε 820 ευρώ.
Το 2015, το εισόδημα των 7.000 ευρώ που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες, θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών και το εισόδημα των 4.000 ευρώ με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών.
Έτσι:
Φόρος για το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες: 0
Φόρος για το εισόδημα από «μπλοκάκι»: 1.040 ευρώ
Τέλος επιτηδεύματος: 650 ευρώ.
Συνολική φορολογική επιβάρυνση: 1.690 ευρώ. Αύξηση φορολογικής επιβάρυνσης 106%.
2. Εργαζόμενοι
Εργαζόμενοι που λαμβάνουν παροχές σε είδος από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται (αυτοκίνητο, πιστωτικές κάρτες, κλπ).
Οι λεγόμενες παροχές σε είδος θα μετατραπούν σε εισόδημα και θα φορολογηθούν, βάσει της κλίμακας. Επειδή, όμως, για το εισόδημα αυτό το οποίο θα εμφανιστεί για πρώτη φορά σε φορολογική δήλωση δεν έχει γίνει καμία παρακράτηση φόρου, ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο επί της αξίας της παροχής σε είδος.
Ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 22%, 32% ή 42%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, αλλά και της παροχής σε είδος. Για το 2015 αναμένεται να ενεργοποιηθεί η παρακράτηση φόρου για τα εισοδήματα αυτά.
3. Αγρότες
Το 2015, θα φανεί στα εκκαθαριστικά ο νέος τρόπος φορολόγησης των αγροτών.
Το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος το οποίο ίσχυε μέχρι πρότινος καταργήθηκε.
Για το έτος 2014 και τα επόμενα έτη, το φορολογητέο εισόδημα κάθε αγρότη προσδιορίζεται πλέον με τη λογιστική μέθοδο, δηλαδή με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών του από το συνολικό ποσό των ακαθαρίστων εσόδων που εισέπραξε κατά τη διάρκεια του έτους, μέσω των πωλήσεων των παραχθέντων προϊόντων του.
Οι υπολογισμοί
Με πιο απλά λόγια, για τον προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος που θα υπαχθεί σε φόρο ισχύει ο κανόνας «έσοδα μείον έξοδα».
Τα καθαρά κέρδη των αγροτών θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ, ενώ εφέτος φορολογήθηκαν με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή είχαν αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και το εισόδημά τους προσδιορίστηκε με το αντικειμενικό σύστημα.
Οι αγρότες κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων και να φορολογηθούν με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ του τεκμαρτού εισοδήματος, εφόσον:
Το δηλωθέν εισόδημά τους είναι μικρότερο από το εισόδημα που προκύπτει με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα, ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης).
Δηλώσουν ζημιά ή μηδενικά εισοδήματα.
4. Ενοίκια: Ποιοι χάνουν-ποιοι κερδίζουν
Λιγότερους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν το 2015 οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα αποκλειστικά από ακίνητα, με την προϋπόθεση, όμως ότι δεν θα πιαστούν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης.
Μπορεί ο φορολογικός συντελεστής για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματα από ενοίκια να αυξήθηκε από το 10% στο 11%, παράλληλα, όμως, καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% και 3%, εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τ.μ. ή πρόκειται για επαγγελματική μίσθωση.
Επίσης, στα εισοδήματα από ακίνητα δεν υπολογίζεται πλέον προκαταβολή φόρου 55%.
Οι υποπεριπτώσεις
Όμως, σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου, ο οποίος κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχει εισπράξει πολύ χαμηλά ποσά ενοικίων και δεν έχει εισοδήματα από άλλες πηγές, τότε εφόσον το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων ενοικίων-δηλαδή το πραγματικό του εισόδημα-είναι μικρότερο από το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα) ο φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται επί του τεκμαρτού κι όχι επί του πραγματικού εισοδήματος.
Στην περίπτωση αυτή, ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται με συντελεστή 11% μέχρι το ύψος του πραγματικού εισοδήματος και με συντελεστή 26% επί του ποσού της πρόσθετης διαφοράς εισοδήματος που θα προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
Κι αυτό γιατί η πρόσθετη αυτή διαφορά θα θεωρείται ως «εισόδημα από επιχειρηματική εμπορική δραστηριότητα» και θα φορολογείται με το συντελεστή 26% που προβλέπεται για το εισόδημα αυτής της κατηγορίας.
Επιπρόσθετα, οι φορολογούμενοι αυτοί θα υποχρεωθούν να καταβάλουν και προσαύξηση 55% επί του ήδη αυξημένου κύριου φόρου εισοδήματος.
Συνολικά, δηλαδή, θα κληθούν κι αυτοί να πληρώσουν φόρο έως και 40,3% επί ενός τεκμαρτού-μη πραγματικού-εισοδήματος.
5. Αποδείξεις
Αλλαγές έχουν επέλθει και στο μέτρο των αποδείξεων για τα εφετινά εισοδήματα.
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, θα πρέπει να έχουν αποδείξεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ.
Πάντως, το μέτρο των αποδείξεων, όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, παύει να ισχύει για τα εισοδήματα του 2015.
Το υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να εφαρμόσει ένα μοντέλο «λοταρίας», με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων και την τόνωση των εσόδων περίπου κατά 500 εκατ. ευρώ.
Το σχέδιο προβλέπει ότι κάθε φορολογούμενος θα αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του κινητού τηλεφώνου του, με μήνυμα sms ή μέσω μίας ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet τον αριθμό κάθε απόδειξης που έχει συλλέξει.
Η διαδικασία της κλήρωσης
Έτσι, θα μπορεί να μετέχει σε κληρώσεις χρηματικών ποσών. Ο αριθμός της κάθε απόδειξης, τον οποίο θα αποστέλλει ο φορολογούμενος, θα μετέχει στην κλήρωση ως «λαχνός».
Οι κληρώσεις θα γίνονται κάθε μήνα και οι τυχεροί στην αρχή τουλάχιστον, θα κερδίζουν ποσά της τάξης των 500 - 1.000 ευρώ.
Ωστόσο, οι «τυχεροί» θα είναι αρκετές χιλιάδες, ενώ δεν αποκλείεται να προβλεφθεί και μεγαλύτερο έπαθλο έως 10.000 ευρώ για κάποιους υπερτυχερούς.
6. Δηλώσεις 2015
Οι αποδείξεις, ωστόσο, είναι απαραίτητες για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2015 και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
Η υποχρέωση της συλλογής αποδείξεων δαπανών ισχύει μόνο για τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες.
Αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί ή οι συνταξιούχοι έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, για παράδειγμα εισοδήματα από ενοίκια, θα πρέπει να έχουν αποδείξεις μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες.
Αν, για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος έχει 6.000 ευρώ από σύνταξη και 3.600 ευρώ (300Χ12), από ενοίκια οι αποδείξεις που θα πρέπει να δηλώσει είναι 600 ευρώ (6.000 Χ 10%).
Αν συλλέξουν περισσότερες αποδείξεις, δεν έχουν κανένα όφελος. Αντίθετα, αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου είναι μικρότερο από το ποσό που απαιτείται, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς.
Για παράδειγμα, για εισόδημα 40.000 ευρώ απαιτούνται 4.000 αποδείξεις.
Αν ο φορολογούμενος καταθέσει 2.000 αποδείξεις, δηλαδή 2.000 λιγότερες, τότε, πέραν από το φόρο που θα πληρώσει, θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 2.000 Χ22% = 440 ευρώ επιπλέον.
Οι αποδείξεις που προσκομίζονται, πρέπει να αφορούν αγορές αγαθών και υπηρεσιών και, συγκεκριμένα:
Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά
Αλκοολούχα ποτά και καπνός
Ένδυση και υπόδηση
Στέγαση (μόνο οι υπηρεσίες και τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας)
Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες
Μεταφορές (μόνο οι μεταφορές πραγμάτων, η συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου/μοτοσικλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα, τα λιπαντικά, το αντιψυκτικό και η μίσθωση ταξί)
Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές στη - Δημόσια Τηλεόραση και σε συνδρομητικά κανάλια)
Εκπαίδευση (μόνο τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών)
Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια
Αλλά αγαθά και υπηρεσίες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για κάθε είδους ασφάλιση).
7. Απαλλαγή από το ΦΠΑ για 415.000 μικρές επιχειρήσεις
Τη δυνατότητα να απαλλαγούν από το ΦΠΑ θα έχουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ.
Το μέτρο αφορά 415.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες και, για να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο Μητρώο της εφορίας.
Όσοι επιλέξουν την απαλλαγή από τον ΦΠΑ, στην περίπτωση που σε μία διαχειριστική χρήση υπερβούν το ποσό των 10.000 ευρώ, αυτομάτως στην επόμενη χρήση εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ.
Επίσης, όσοι υπαχθούν στο απαλλασσόμενο καθεστώς, έχουν υποχρέωση έκδοσης φορολογικών στοιχείων στα οποία θα αναγράφουν την ένδειξη «χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας - απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων» και δεν δικαιούνται να εκπέσουν τον φόρο εισροών τους.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Tags: ΦΟΡΟΙ2015

Η "Ντερ Στάνταρντ" για τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα

Η "Ντερ Στάνταρντ" για τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: 25/12/2014 - 21:01
Τελευταία δημοσίευση: 25/12/2014 21:43Οικονομία
Η Ντερ Στάνταρντ για τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα
Εκτενή αναφορά στις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, κυρίως από το αναγκαστικό δάνειο αλλά και από τις πολεμικές αποζημιώσεις, για την επί 3,5 χρόνια ναζιστική κατοχή, κάνει η αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» στηχριστουγεννιάτικη έκδοσή της, με αφορμή την επικείμενη κατάθεση της σχετικής εμπιστευτικής έκθεσης, από την ελληνική ειδική ομάδα εργασίας στον υπουργό Οικονομικών.
«Οι Γερμανοί στρατιώτες ήταν στην Ελλάδα από τον Απρίλιο του 1941 έως το Σεπτέμβριο του 1944 και πίσω τους δεν άφησαν τίποτε άλλο παρά καμένη γη και την μνήμη σε πείνα, σαδιστικές σφαγές και εκτοπίσεις, η προγιαγιά του σημερινού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα, αυτοκτόνησε την ημέρα κατά την οποία εισέβαλε στην Αθήνα η «Βέρμαχτ», σημειώνεται στο δημοσίευμα, με τίτλο «Η οργή της Αθήνας για το αναγκαστικό δάνειο με τα δεκαπέντε μηδενικά», στο οποίο φιλοξενείται συνομιλία με τον επικεφαλής της ομάδας εργασίας, Παναγιώτη Καρακούση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο ίδιος, που, όπως σημειώνει η εφημερίδα «με την ομάδα εργασίας επί δύο χρόνια ερεύνησαν και υπολόγισαν τί οφείλει η Γερμανία στους Έλληνες μέχρι σήμερα», εκφράζει θλίψη βλέποντας, όπως λέει, μερικούς στη Γερμανία και αλλού να αμφισβητούν το προφανές, δηλαδή τις ζημίες που υπέστη η Ελλάδα, καθώς αρκεί και μόνον να αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα είχε τις μεγαλύτερες απώλειες, με το 19 ο/ο του πληθυσμού της εκείνη την εποχή, δηλαδή 1,4 εκατομμύρια Έλληνες, να έχουν πεθάνει ή τραυματιστεί.
Όπως εξηγεί, πρόκειται για ομάδα τεχνοκρατών και ο ίδιος έχει παραμερίσει την οργή του και προσπάθησε να υπολογίσει τα πάντα αντικειμενικά, χωρίς οι έρευνες της ομάδας να έχουν κανένα πολιτικό στόχο και να σχετίζονται με τη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να αναφέρθηκε σε ενημέρωση της ειδικής επιτροπής της Βουλής είναι κατά πολύ μικρότερο από τα 162 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία ζητάει ο Μανώλης Γλέζος «ο λαϊκός ήρωας που ως νεαρός μαζί με έναν φίλο του το Μάιο του 1941 κατέβασαν από την Ακρόπολη τη σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό και ο οποίος σήμερα, 92χρονος, βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ».
Η εφημερίδα παρατηρεί ότι τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ είναι το πολλαπλάσιο εκείνου που κατέβαλε το 1960 η Δυτική Γερμανία στους Έλληνες ως «αποζημίωση» για τα θύματα του ναζισμού στα τριάμισι χρόνια κατοχής, όταν η Βέρμαχτ είχε μεταφέρει στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης 70.000 Εβραίους από την Ελλάδα από τους οποίους δεν επέστρεψε σχεδόν κανείς και όταν είχε εκτελέσει 130.000 άμαχους στη χώρα.
Συμπληρώνει δε, ότι η επιχειρηματολογία των γερμανικών κυβερνήσεων είναι κατά κάποιον τρόπο ανέντιμη, όπως επισημαίνουν επανειλημμένα Γερμανοί ιστορικοί, διότι μετά το 1945 η Βόννη «παρηγορούσε» τους Έλληνες πως όταν η Γερμανία θα έχει επανενωθεί θα μπορούσε να λυθεί οριστικά το ζήτημα των αποζημιώσεων. Ωστόσο όταν έγινε πραγματικά η επανένωση ήταν ήδη αργά, καθώς οι Γερμανοί στην «Συνθήκη των δύο συν τέσσερις» του 1990 περιέλαβαν προληπτικές διατάξεις για να αποτρέψουν περαιτέρω αξιώσεις για αποζημιώσεις.
Στη συνέχεια σημειώνεται πως κατά την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ την περασμένη άνοιξη στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είχε ζητήσει να αρχίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η αποπληρωμή των αποζημιώσεων από τη Γερμανία, κάτι στο οποίο ο Γιόαχιμ Γάουκ είχε αντιτάξει χαρακτηριστικά «Ξέρετε τι πρέπει να απαντήσω: η νομική οδός για αυτό έχει κλείσει».
Η «Ντερ Στάνταρντ» αναφέρει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους υπαλλήλους στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα και για τον Παναγιώτη Καρακούση που για πρώτη φορά συγκέντρωσε τα διασκορπισμένα αρχεία και ο οποίος στο σημειωματάριο του σημειώνει έναν δεκαπενταψήφιο αριθμό, δηλαδή 1,5 τρισεκατομμύρια δραχμές που αφαιρέθηκαν και είναι καταγεγραμμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας, ως καταναγκαστικό δάνειο, το οποίο απέσπασαν το Μάρτιο του 1942 από τους Έλληνες, το γερμανικό Ράιχ και η Ιταλία.
Σημειώνει επιπλέον πως οι υπάλληλοι σε αυτούς τους υπολογισμούς τους δεν συμπεριέλαβαν καν τα δισεκατομμύρια δραχμών που ήταν τα μηνιαία έξοδα των κατοχικών δυνάμεων, ενώ, όπως παρατηρεί ο Παναγιώτης Καρακούσης, το δάνειο παραμένει ανοικτό και υπάρχουν οι υπογραφές των κατακτητών που μάλιστα λίγο πριν από το τέλος του Πολέμου είχαν πληρώσει δύο δόσεις του, κάτι που αποδεικνύει πως επρόκειτο για ένα δάνειο.

Τα ραντεβού με την Εφορία έως τις 31 Δεκεμβρίου

Τα ραντεβού με την Εφορία έως τις 31 Δεκεμβρίου

Πρώτη καταχώρηση: 25/12/2014 - 17:59
Τελευταία δημοσίευση: 25/12/2014 17:59Οικονομία
Τα ραντεβού με την Εφορία έως τις 31 Δεκεμβρίου
Τρεις εργάσιμες ημέρες έχουν απομείνει για να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως την ερχόμενη Τετάρτη εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας, την τέταρτη δόση τουΕΝΦΙΑ (φόρου ακινήτων) και τη δόση του Δεκεμβρίου για τα ρυθμισμένα χρέη.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr.

Διαβάστε επίσης. 

Τα ραντεβού με την Εφορία
έως τις 31 Δεκεμβρίου

Πρώτη καταχώρηση: 25/12/2014 - 16:55
Τελευταία δημοσίευση: 25/12/2014 17:21Οικονομία
Τα ραντεβού με την Εφορία έως τις 31 Δεκεμβρίου
Τρεις εργάσιμες ημέρες έχουν απομείνει για να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως την ερχόμενη Τετάρτη εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας, την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ (φόρου ακινήτων) και τη δόση του Δεκεμβρίου για τα ρυθμισμένα χρέη.

                                                           Υποβολή του Ε9

Για την υποβολή των δηλώσεων Ε9 οι φορολογούμενοι που έχουν εκκρεμότητα θα πρέπει να την τακτοποιήσουν έως την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου. 
Η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis για την υποβολή τροποποιητικών διορθώσεων Ε9 για τα έτη 2010 έως και 2014 χωρίς την καταβολή προστίμων θα δέχεται δηλώσεις έως και τα μεσάνυχτα της ερχόμενης τρίτης 30 Δεκεμβρίου. Από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δεν θα είναι εφικτή η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων αν και υπάρχει σκέψη στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η εφαρμογή να παραμείνει ανοικτή και μετά, αλλά η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης να συνοδεύεται από την επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου των 100 ευρώ.

                                              Πώς θα πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας

Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε τράπεζα η ταχυδρομείο με την προσκόμιση του ειδοποιτηρίου που μπορούν να εκτυπώσουν οι φορολογούμενοι από τη σχετική εφαρμογή του taxisnet αναγράφοντας τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους. Είναι επίσης εφικτή η πληρωμή των τελών στις τράπεζες χωρίς το ειδοποιητήριο αλλά μόνο με τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας.
Πολύ πιο εύκολο θα είναι για τους φορολογούμενους να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας - και τους άλλους φόρους - χρησιμοποιώντας τα εναλλακτικά δίκτυα των τραπεζών, όπως το web banking, μέσω του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνουτους. Έτσι, θα αποφύγουν τις μεγάλες ουρές στις τράπεζες που είναι αναπόφευκτες αυτές τις ημέρες. 
Εφόσον χαθεί η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, βεβαιώνεται στον φορολογούμενο πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο αυτοκίνητό του.