Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Χάθηκαν έσοδα 1 δισ. ευρώ από τις ΔΟΥ πλουσίων περιοχών

Χάθηκαν έσοδα 1 δισ. ευρώ από τις ΔΟΥ πλουσίων περιοχών

Του Κωστή Πλάντζου
Εντονη δυσοσμία αναδύεται (ακόμη και κυριολεκτικά) τις τελευταίες ημέρες από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες. Και αυτό διότι, λόγω της προεκλογικής παράλυσης του κρατικού μηχανισμού, όχι μόνο πληθαίνουν οι πληροφορίες για μίζες και δωροδοκίες στις νευραλγικότερες από αυτές που παραμένουν ακέφαλες εδώ και μήνες, αλλά και επειδή δεν προσλαμβάνονται συνεργεία καθαρισμού, οι χώροι τους, που κατακλύζονται καθημερινά από χιλιάδες φορολογούμενους πολίτες, παρουσιάζουν οικτρή εικόνα.
Σε αυτό το άκρως αρνητικό περιβάλλον, χιλιάδες εφοριακοί προσπαθούν φιλότιμα να δώσουν τη μάχη της είσπραξης των φόρων.  Ωστόσο στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προβληματίζονται ιδιαίτερα όχι μόνο για την πολύ κακή απόδοση των εισπράξεων σε κρίσιμες ΔΟΥ, αλλά και για το γεγονός ότι μόλις διαφάνηκε ότι θα γίνουν εκλογές άρχισαν να ανοίγουν στόματα - είτε για να μιλήσουν είτε ακόμη και για να… φάνε!
Υπό τις παρούσες συνθήκες όμως, που ελλείψει δανεικών από την τρόικα ακόμα και η πληρωμή μισθών και συντάξεων εξαρτάται από την ομαλή είσπραξη των φορολογικών εσόδων, η εξέλιξη αυτή φαντάζει άκρως επικίνδυνη και για το μετεκλογικό μέλλον της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της χώρας, όποτε και αν αυτή τελικώς ξεπαγώσει.
Δεν πληρώνουν… 1 δισ. ευρώ!
Ηδη τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους στο υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι έως τον Οκτώβριο χάθηκαν έσοδα μισού δισ. ευρώ που υπολόγιζε να εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο από τις «πλούσιες» ΔΟΥ της χώρας. Καθίζηση (της τάξεως του 20% κάτω από τον στόχο δεκαμήνου) παρουσιάζουν οι εισπράξεις από πολυτελή προάστια όπως η Κηφισιά και η Εκάλη, η Γλυφάδα και η Βουλιαγμένη, το Πανόραμα Θεσσαλονίκης κ.ά. Στο οικονομικό επιτελείο ανησυχούν ιδιαίτερα ότι η τάση αυτή θα ενταθεί προεκλογικά. Καθώς μάλιστα οι κατασχέσεις και οι διώξεις για χρέη στην Εφορία έχουν ουσιαστικά παγώσει από τα μέσα Νοεμβρίου (εν όψει της νέας ρύθμισης χρεών), φοβούνται ότι η υστέρηση σε φόρους από τις συγκεκριμένες περιοχές ίσως φτάσει και στο 1 δισ. το τελευταίο δίμηνο της χρονιάς!
Ποιοι πληρώνουν το μάρμαρο
Αντιθέτως, δύο στις τρεις ΔΟΥ της χώρας (δηλαδή η υπόλοιπη Ελλάδα) πλήρωσαν και με το παραπάνω τους φόρους τους. Παρά την υστέρηση στις ΔΟΥ «πολυτελείας», αλλά και της ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού από άτομα που κατέχουν μεγάλες περιουσίες αλλά «ξεχνούν» να πληρώσουν φόρους στη χώρα μας, ως τον Οκτώβριο είχαν εισπραχτεί σχεδόν 400 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα αναμένονταν, με βάση το μνημόνιο.
Το μάρμαρο το πλήρωσαν πρωτίστως οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Οι ΦΑΕ και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) εισέπραξαν 1,3 δισ. ευρώ παραπάνω από όσα προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός. Επιχειρήσεις ήταν επίσης οι μεγάλοι αιμοδότες και στις ΔΟΥ που πέτυχαν υπερείσπραξη εσόδων.Το παρήγορο ίσως είναι ότι το νεοσύστατο ΚΕΦΟΜΕΠ εμφανίζει σχεδόν εξαπλάσια έσοδα (υπέρβαση 460% έναντι των στόχων!) από ελέγχους σε πλούσιους φορολογούμενους της χώρας.
Κλεφτοκοτάδες
Η εικόνα αυτή δείχνει ότι σε άλλες υπηρεσίες οι εφοριακοί δεν ορρωδούν μπροστά σε μεγάλα συμφέροντα και πλούσιους φορολογούμενους (που συνήθως έχουν και την υποστήριξη δικηγόρων και λογιστών), ενώ σε άλλες ΔΟΥ οι έχοντες και κατέχοντες έχουν βρει την ησυχία τους.
Ιδιαιτέρως προβληματίζει και το όργιο φημών για φαινόμενα διαφθοράς, κυρίως σε ΔΟΥ όπου παραμένουν ακέφαλες εδώ και μήνες, χωρίς υποδιευθυντές και επόπτες ελέγχων.
Κάτι οι αναδουλειές και οι χαμηλοί τζίροι των επιχειρήσεων, κάτι η προεκλογική χαλάρωση έχουν δώσει τροφή για δεκάδες καταγγελίες (πολλές εκ των οποίων γίνονται επωνύμως στο υπουργείο Οικονομικών και όχι μόνον ανώνυμα), οι οποίες όσο πάνε και πληθαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες και αφορούν σε ύποπτες διαδικασίες και κρούσματα χρηματισμού εφοριακών - ακόμα και για πολύ χαμηλά ποσά της τάξης των 200 ευρώ!
Σύμφωνα με πληροφορίες, από μεγάλες ΔΟΥ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης έρχονται όλο και περισσότερες καταγγελίες μηνύματα για διαλόγους εφοριακών με επιχειρηματίες προκειμένου να κλείσουν με συνοπτικές διαδικασίες οι υποθέσεις τους.
Ιδίως όμως όσο πλησιάζουν οι εκλογές, το πρόβλημα φαίνεται να εντείνεται. Οι καταγγελίες ήδη διερευνώνται και έχουν επιβληθεί ποινές ή εκδιώχθηκαν εφοριακοί υπάλληλοι από τις θέσεις τους. Ωστόσο όσο αυξάνει ο αριθμός των καταγγελιών, τόσο δυσκολότερη γίνεται η διερεύνησή τους, με συνέπεια να εκφράζεται φόβος ακόμα και για άδικες ποινές από κατασκευασμένες καταγγελίες.
Στην πραγματικότητα πάντως, όπως λένε έμπειρα στελέχη της φορολογικής διοίκησης, το πρόβλημα γίνεται αντιληπτό και από γεγονότα όπως:
■ ΔΟΥ όπου ανήκουν μεγάλες βιομηχανίες της χώρας εμφανίζουν υστέρηση εσόδων της τάξεως του 10%,
■ εκείνες που έχουν προέλθει από διάσπαση και συγχωνεύσεις βομβαρδίζουν εξ αποστάσεως τα δικαστικά τμήματα της μεγάλης ΔΟΥ όπου υπάγονται με υπερβολικά μεγάλο αριθμό ελέγχων σε κατασκευαστικές και εμπορικές επιχειρήσεις της αρμοδιότητάς τους, χωρίς να μπορεί να διαπιστωθεί αν έφτασαν σε βάθος ή αν άλλες έμειναν σκοπίμως εκτός στόχου.
Το πρόβλημα ήταν γνωστό από το καλοκαίρι, αλλά παρότι είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός πλήρωσης των κενών θέσεων ευθύνης (η πρώτη μάλιστα κατά τη θητεία του κ. Χάρη Θεοχάρη ακυρώθηκε), η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν ακολούθησε τις διαδικασίες εξπρές που εφάρμοσε (ανήμερα τον δεκαπενταύγουστο) για την πρόσληψη γενικών διευθυντών, ούτε φαίνεται εύκολο πλέον να ολοκληρώσει τις επιλογές της μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.
Για τον ίδιο λόγο φαίνεται ότι κόλλησε και η ανανέωση των συμβάσεων για συνεργεία καθαρισμού στις ΔΟΥ, των οποίων η ισχύς έληξε στις 15 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα σε πολλές από αυτές τα πατώματα να κολλάνε από χυμένους καφέδες και πάσης φύσεως ακαθαρσίες, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να απειλούν ότι θα καλέσουν την υγειονομική υπηρεσία ή… «τα κανάλια» για να καταδείξουν τις ανθυγιεινές συνθήκες όπου εργάζονται οι ίδιοι και συγχρωτίζονται οι πολίτες.


Πηγή: Χάθηκαν έσοδα 1 δισ. ευρώ από τις ΔΟΥ πλουσίων περιοχών | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/80358/hathikan-esoda-1-dis-eyro-apo-tis-doy-ploysion-periohon#ixzz3O2ruiiDN

Δεν υπάρχουν σχόλια: