Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Οι 11 αλλαγές που φέρνει η φετινή χρονιά

Οι 11 αλλαγές που φέρνει η φετινή χρονιά

kepuo_-_forologoumenoi_eforia_eurokinissi.jpg

Καταργείται από το 2015 ο συμπληρωματικός φόρος 1,5%-3% για τα ενοίκια, ενώ αναστέλλεται για 2 χρόνια η επιβολή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα | EUROKINISSI
Με έσοδα 1 δισ. ευρώ από τα αποδυτήρια… ξεκινούν οι εισπράξεις του προϋπολογισμού για το 2015. Για τα έσοδα από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης ο λόγος, που θα παραμείνει σε ισχύ έως το 2016 ενώ έληγε φέτος κανονικά.
Η κυβέρνηση για να χρυσώσει το χάπι «κούρεψε» κατά 30% τους συντελεστές του κεφαλικού φόρου που εφαρμόζονται στους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Αποτέλεσμα τούτου είναι να μειωθούν από 2,7 έως και 44,33 ευρώ οι μηνιαίες φορολογικές κρατήσεις για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Αν και ψαλιδισμένη, η έκτακτη εισφορά παραμένει πολύ μεγάλο φορολογικό βάρος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που εδώ και τέσσερα χρόνια ζουν στην πρέσα του... Μνημονίου.
Δυστυχώς, πολλά από τα μέτρα λιτότητας θα συνεχίσουν και φέτος να επηρεάζουν τη φορολογία και να επιδρούν αρνητικά στα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Μεταξύ αυτών είναι: μισθωτοί που συμπληρώνουν το μηνιαίο εισόδημά τους με έσοδα από «μπλοκάκι», ιδιοκτήτες ακινήτων που εκτός από τον ΕΝΦΙΑ «μπλέκουν» με τον φόρο από τα ενοίκια, αγρότες αλλά και εργαζόμενοι που λαμβάνουν παροχές σε είδος.
Αναλυτικότερα:
1 Παραμένει και φέτος σε ισχύ ο «κεφαλικός φόρος» που κανονικά θα έπρεπε να είχε καταργηθεί. Για να χρυσώσει το χάπι η κυβέρνηση ανακοίνωσε μείωση κατά 30% στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η μείωση ισχύει από τα εισοδήματα του 2015 και για την εφαρμογή της δεν απαιτείται έκδοση εγκυκλίου. Αυτό σημαίνει ότι τα λογιστήρια των επιχειρήσεων από την πρώτη μισθοδοσία του νέου έτους θα πρέπει να παρακρατούν λιγότερη εισφορά αλληλεγγύης από τους εργαζομένους τους, ενώ το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και τα ασφαλιστικά ταμεία για τους συνταξιούχους. Αποτέλεσμα τούτου είναι η μείωση των μηνιαίων φορολογικών κρατήσεων από 2,7 έως και 44,33 ευρώ για όσους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν μισθούς πάνω από 860 ευρώ τον μήνα και για όσους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους λαμβάνουν μηνιαίως πάνω από 1.000 ευρώ. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται στα ετήσια εισοδήματα των φυσικών προσώπων που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ, θα υπολογίζεται επί των εισοδημάτων που θα αποκτηθούν το 2015 με συντελεστές μειωμένους από το 1%-4% στο 0,7%-2,8%. Οι μειώσεις σε ετήσια βάση για όσους φορολογούμενους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα κυμανθούν:
● Από 39 έως 60 ευρώ για εισοδήματα από 13.000 έως και 20.000 ευρώ.
● Από 126 έως και 300 ευρώ για εισοδήματα πάνω από 20.000 και μέχρι 50.000 ευρώ.
● Από 459 έως και 900 ευρώ για εισοδήματα πάνω από 50.000 και μέχρι 100.000 ευρώ.
● Από 1.200 ευρώ και πάνω για εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ.
2 Για το 2015 δεν προβλέπεται πλέον κίνητρο συλλογής αποδείξεων. Για τα εισοδήματα του 2014, όμως, που θα δηλωθούν φέτος την άνοιξη στην Εφορία, θα πρέπει μισθωτοί και συνταξιούχοι να έχουν μαζέψει το 10% του εισοδήματός τους σε αποδείξεις για να τύχουν της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ. Η υποχρέωση της συλλογής αποδείξεων δαπανών ισχύει μόνο για τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί ή οι συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, για παράδειγμα εισοδήματα από ενοίκια, θα πρέπει να έχουν αποδείξεις μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες. Αν, για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος έχει 6.000 ευρώ από σύνταξη και 3.600 ευρώ (300x12), από ενοίκια, οι αποδείξεις που θα πρέπει να δηλώσει είναι 600 ευρώ (6.000x10%).
Ελαστικότερο γίνεται από 1η Ιανουαρίου του 2015 το «πόθεν έσχες» στην αγορά των ακινήτων. Συγκεκριμένα, ως τίμημα αγοράς του ακινήτου θα λαμβάνεται υπόψη το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης του αγοραστή όπως αυτό προκύπτει από το συμβόλαιο, δηλαδή το άθροισμα του δηλωθέντος τιμήματος, των φόρων και των λοιπών εξόδων που καταβλήθηκαν.
Καταργείται από φέτος ο συμπληρωματικός φόρος 1,5%-3% για τα ενοίκια, ενώ με έξτρα φόρους απειλούνται οι ιδιοκτήτες που αποκτούν εισοδήματα αποκλειστικά από ακίνητα, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα πιαστούν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης. Μπορεί ο φορολογικός συντελεστής για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος από ενοίκια να αυξήθηκε από το 10% στο 11%, παράλληλα όμως καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% και 3% εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τ.μ. ή πρόκειται για επαγγελματική μίσθωση. Επίσης στα εισοδήματα από ακίνητα δεν υπολογίζεται πλέον προκαταβολή φόρου 55%. Ομως σε κάθε περίπτωση φορολογούμενου ο οποίος κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχει εισπράξει πολύ χαμηλά ποσά ενοικίων και δεν έχει εισοδήματα από άλλες πηγές, τότε εφόσον το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων ενοικίων, δηλαδή το πραγματικό του εισόδημα, είναι μικρότερο από το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα) ο φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται επί του τεκμαρτού κι όχι επί του πραγματικού εισοδήματος.
5 Βιβλία εξόδων για αγρότες-κτηνοτρόφους. Λογιστικά, δηλαδή με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών του από το συνολικό ποσό των ακαθάριστων εσόδων που εισέπραξε κατά τη διάρκεια του έτους, θα υπολογίζει η Εφορία το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών. Ετσι, τα καθαρά κέρδη των αγροτών θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ, ενώ το 2014 φορολογήθηκαν με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή είχαν αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και το εισόδημά τους προσδιορίστηκε με το αντικειμενικό σύστημα.
Σαν… επιχειρηματίες θα φορολογούνται εφεξής όλοι οι μισθωτοί με «μπλοκάκι». Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα φορολογηθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%. Για τα εισοδήματα του 2013 (αυτά που δηλώθηκαν φέτος) οι μισθωτοί με έσοδα από «μπλοκάκι» είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα φορολογηθούν είτε με την κλίμακα των μισθωτών υπό προϋποθέσεις (έως 3 εργοδότες με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή σε περισσότερους από 3 εργοδότες και τουλάχιστον το 75% των αμοιβών προέρχεται μόνο από έναν εργοδότη) είτε με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών. Για τα εισοδήματα του 2014 τα εισοδήματα θα φορολογούνται ξεχωριστά, ανάλογα με την πηγή προέλευσης (μισθωτές υπηρεσίες ή ελευθέρια επαγγέλματα).
7 Αυξάνεται στα 650 ευρώ, από 500, το τέλος επιτηδεύματος για τα «μπλοκάκια».
Από 1ης Ιανουαρίου θα παρακρατείται έξτρα φόρος από τους μηνιαίους μισθούς, για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν παροχές σε είδος από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται (αυτοκίνητο, πιστωτικές κάρτες κ.λπ.). Αυτές θα φορολογούνται βάσει της κλίμακας.
9 Απαλλάσσονται από την υποχρέωση είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ στο Δημόσιο οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που κατά τη διάρκεια του 2014 είχαν συνολικά ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί μπορούν να ζητήσουν την απένταξή τους από το καθεστώς ΦΠΑ με την υποβολή σχετικής δήλωσης μεταβολής στις αρμόδιες ΔΟΥ εντός του μηνός Ιανουαρίου 2015.
10 Αναστέλλεται για δύο χρόνια η επιβολή του φόρου υπεραξίας σε μια προσπάθεια να «αναστηθεί» η κτηματαγορά που έχει καταβαραθρωθεί από τους φόρους του Μνημονίου. Από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και έως το τέλος του 2016, κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων ο πωλητής δεν θα πληρώνει φόρο 15% επί της υπεραξίας που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης του ακινήτου.
11 Καταργούνται από φέτος οι διατάξεις για τον επαγγελματία-επενδυτή. Ετσι η υπεραξία για όλους τους επενδυτές θα φορολογείται με συντελεστή 15% (αντί για έως 33% που ίσχυε για όσους πραγματοποιούσαν συναλλαγές αξίας άνω των 300.000 ευρώ τον χρόνο).


Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης μετά το κούρεμα κατά 30%
Ο υπολογισμός της ετήσιας εισφοράς υπολογίζεται για τους μεν υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα με βάση και τον 13ο και 14ο μισθό, για τους δε δημόσιους υπαλλήλους σε 12μηνη βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: