Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Χρονιά ανατροπών προβλέπεται το 2015 για την οικονομία



ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Χρονιά ανατροπών προβλέπεται το 2015 για την οικονομία

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ετος μεγάλων ανατροπών ενδέχεται να αποδειχθεί το 2015 εφόσον αυτή τη δυναμική φαίνεται να κυοφορούν οι καίριοι παράγοντες που αναμένεται να διαμορφώσουν τη διεθνή πολιτική και οικονομική πραγματικότητα. Οι κραδασμοί δεν αποκλείεται να είναι τεκτονικοί από τυχόν ανατροπές στη νομισματική πολιτική των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου με προεξάρχουσες τις ΕΚΤ και Fed, την οικονομική κρίση στη Ρωσία και την προσέγγιση της Μόσχας με το Πεκίνο συνεπεία των εναντίον της οικονομικών κυρώσεων αλλά και τις εκπλήξεις από τις μεταρρυθμίσεις στην Κίνα και τις εξαρτημένες από σειρά αστάθμητων παραγόντων αυξομειώσεις στην τιμή του πετρελαίου μέχρι έναν αιφνιδιασμό της Ευρώπης από το άλλοτε απίστευτο ενδεχόμενο του Brexit. Το ενδεχόμενο αυτό θεωρεί ορατό και μάλιστα στη διάρκεια θητείας της επόμενης κυβέρνησης στη Βρετανία ο χρηματοπιστωτικός όμιλος Nomura που, σε ανάλυσή του για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις στις αγορές, τονίζει ότι «το βασικό του σενάριο για την Ελλάδα δεν είναι μια στάση πληρωμών ούτε μια έξοδος από την Ευρωζώνη».

Αλλαγή σκηνικού ενδέχεται, έτσι κι αλλιώς, να επιφέρει μια απόφαση του προέδρου της, Μάριο Ντράγκι, να αντιπαρέλθει τη σθεναρή αντίσταση της Bundesbank και του προέδρου της, Γενς Βάιντμαν, και να προχωρήσει σε πλήρη ποσοτική χαλάρωση με αγορές κρατικών ομολόγων. Νέα δεδομένα ενδέχεται, όμως, να δημιουργήσουν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία, όπου ο Αλαστερ Νιούτον, αναλυτής της Nomura, διαβλέπει λιγότερο μια πολιτική κρίση από την ενίσχυση του κόμματος Podemos αλλά κυρίως μια θεσμική κρίση γύρω από το αίτημα ανεξαρτητοποίησης της Καταλωνίας. Ο ίδιος διαβλέπει άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού UKIP στη Βρετανία και πιθανολογεί πως η έκβαση των εκλογών του Μαΐου θα οδηγήσει σε δημοψήφισμα με θέμα την έξοδό της από την Ε.Ε., κάτι που δεν αποκλείει να υλοποιηθεί. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είναι πιθανόν να προκαλέσει νέες αναταράξεις στις αγορές η προεξοφλημένη, σε μεγάλο βαθμό, απόφαση της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου στα μέσα του έτους.

Η σύσφιγξη οικονομικών και πολιτικών δεσμών Μόσχας - Πεκίνου συνεπεία των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία ενδέχεται να αποφέρει ιδιαίτερα οφέλη στην Κίνα. Μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους η Κίνα είδε να αυξάνονται οι εξαγωγές της στη Ρωσία κατά 10,5% σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Σε αυτό φαίνεται, άλλωστε, να προσβλέπει το Πεκίνο που έχει εκφράσει την πρόθεσή του να παράσχει οικονομική ενίσχυση στη Μόσχα διά στόματος του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών. Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου έχει, άλλωστε, προτείνει την εκτεταμένη χρήση του γουάν στις διμερείς συναλλαγές, κάτι που έχει ήδη δρομολογηθεί όπως, άλλωστε, και η κάλυψη μεγάλου μέρους των ενεργειακών αναγκών της Κίνας με ρωσικό φυσικό αέριο. Ολα αυτά δεν αναιρούν τους κινδύνους κοινωνικών ταραχών που εγκυμονεί η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα.

Η ίδια ανάλυση αναφέρει, άλλωστε, παράγοντες που είναι πιθανόν να εξωθήσουν ανοδικά την τιμή του πετρελαίου όπως για παράδειγμα το ενδεχόμενο νέων οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης αν αποδειχθούν ατελέσφορες οι επαφές για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να παραμείνουν οι τιμές στα υφιστάμενα χαμηλά επίπεδα και την επιδίωξη της Σαουδικής Αραβίας να κάμψει την αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου, οι αναλυτές της Nomura θεωρούν πιθανόν ότι η αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου «μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο ανθεκτική από εκείνη ορισμένων χωρών-μελών του ΟΠΕΚ» και να μην αναγκασθεί να μειώσει την παραγωγή της εξαιτίας πτώσης της κερδοφορίας της.
Η Κίνα σε ρόλο ΔΝΤ και για Βενεζουέλα
Σε δανειστή ύστατης προσφυγής εξελίσσεται η Κίνα, στην οικονομική στήριξη της οποίας φαίνεται να προσβλέπει όχι μόνον η Ρωσία αλλά και η Βενεζουέλα. Αυτό καταδεικνύει η πρόθεση του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, να επισκεφθεί την Κίνα παράλληλα με ορισμένες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ. Ο ίδιος μίλησε μάλιστα για μια «πολύ σημαντική περιοδεία», στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζιπίνγκ, για να εξετάσουν ζητήματα οικονομίας, ενέργειας, τεχνολογίας, εκπαίδευσης και αναπτυξιακών έργων. Η Βενεζουέλα έχει πληγεί καίρια από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, και στη σύνοδο του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο τάχθηκε υπέρ της μείωσης της παραγωγής προκειμένου να πιεσθούν ανοδικά οι τιμές. Το Καράκας επιβεβαίωσε πως η χώρα βρίσκεται ήδη σε ύφεση, ενώ ο πληθωρισμός έχει υπερβεί το 63%.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: