Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΑΣ: Ετοιμάζουν κατάργησή του από το 2016

ΕΚΑΣ: Ετοιμάζουν κατάργησή του από το 2016

sintaxi_-_ape_mpe.jpg

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει εισηγηθεί το ΕΚΑΣ να παραμείνει πετσοκομμένο για τη χρονιά αυτή και να προωθηθεί επικοινωνιακά ότι καταργείται μετά από πρόταση του Οικονομικού Πανεπιστημίου και της Παγκόσμιας Τράπεζας | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με την καλύτερη περίπτωση να αφορά δραστική μείωση των ποσών που καταβάλλονται για το ΕΚΑΣ από το κράτος και τη χειρότερη, που είναι βέβαια η πλήρης κατάργησή του, οι χαμηλοσυνταξιούχοι αυτής της χώρας θα πρέπει να αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι το ΕΚΑΣ, αν όχι από το 2015 σίγουρα από το 2016, θα καταργηθεί.
Τουλάχιστον αυτές είναι οι προσταγές των δανειστών μας, που η συγκυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου έχει αποδεχθεί. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν δραστική μείωση του αριθμού των ανθρώπων στους οποίους καταβάλλεται εντός του 2015. Για το 2014 δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό 720 εκατ. ευρώ για χορήγηση του ΕΚΑΣ (παρότι είχε προβλεφθεί ένα ποσό κοντά στα 500 εκατ. ευρώ).
Η απελθούσα κυβέρνηση έχει συμφωνήσει και ο κ. Βρούτσης ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ήδη καταρτίσει το σχέδιο ώστε να μειωθούν οι δικαιούχοι (που το 2014 ανέρχονται στους 280.000) σε περίπου 190.000. Αυτό θα επιτευχθεί σύμφωνα με τους σχεδιασμούς Βρούτση, που βέβαια δεν έχουν ανακοινωθεί (λόγω του πολιτικού κόστους που επιφέρουν) με την αλλαγή των κριτηρίων για τη χορήγηση του EKAΣ σε χαμηλοσυνταξιούχους. Συγκεκριμένα θα τεθεί, όπως έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου, διπλό φίλτρο, αφού αφενός θα μειωθούν τα εισοδηματικά κριτήρια και αφετέρου θα τεθεί πλαφόν στο ύψος της χορηγούμενης κύριας σύνταξης.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να θέσει πλαφόν για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ τα 6.500 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα (για το 2014 το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο, να μην υπερβαίνουν το ποσό των 9.884,11 ευρώ, ενώ το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 15.380,9 ευρώ). Επίσης αναμένεται να τεθεί απαγορευτικό όριο για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη άνω των 700 ευρώ μηνιαίως.
Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι με τον νόμο 3863/2010, που προώθησε προς ψήφιση ο τότε υπουργός Α. Λοβέρδος, αφενός δεν προβλέπεται η καταβολή του ΕΚΑΣ από την 1η-1-2015 και αφετέρου ο ίδιος νόμος προβλέπει τον λογιστικό διαχωρισμό συντάξεων από προνοιακά δικαιώματα (προκειμένου να είναι εύκολη η κατάργηση των τελευταίων). Σε κάθε περίπτωση το επικοινωνιακό όχημα που θα έθετε η απελθούσα κυβέρνηση για να δικαιολογήσει το μαχαίρι ή την κατάργηση από φέτος στο ΕΚΑΣ είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Βέβαια, η όλη προσπάθεια κατάργησης κρύβεται πίσω από τη λέξη «αναδιάρθρωση» της προνοιακής πολιτικής, ενώ προβάλλεται από τους δανειστές (και έχει υιοθετηθεί πλήρως από τον κ. Βρούτση) ότι το ΕΚΑΣ δεν είναι ασφαλιστική παροχή και συνεπώς δεν μπορεί να συνεχίσει να καταβάλλεται. Πάντως ο κ. Βρούτσης (γνωρίζοντας ότι το 2015 θα ήταν προεκλογική χρονιά) έχει εισηγηθεί να παραμείνει (αλλά πετσοκομμένο κατά τουλάχιστον 30%) το ΕΚΑΣ για το 2015 και να προωθηθεί επικοινωνιακά ότι καταργείται μετά από πρόταση του Οικονομικού Πανεπιστημίου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που έχουν αναλάβει την εκπόνηση σχετικής μελέτης.
Τα κριτήρια για το 2014
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, πλην του ΟΓΑ και του ΝΑΤ, δικαιούνται μηνιαίο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ). Βέβαια τίθενται προϋποθέσεις. Ετσι το επίδομα δικαιούνται μόνο όσοι έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Από την άλλη υφίσταται μια κλιμάκωση του ποσού που λαμβάνεται, η οποία εκτείνεται από 30 και φτάνει στα 230 ευρώ τον μήνα (προκύπτει σε ευθεία αναλογία με το εισόδημα του δικαιούχου).
Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία απόφαση του υπουργού Εργασίας, για το έτος 2014 δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι συνταξιούχοι που συγκεντρώνουν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις:
1 Οριο ηλικίας. Οι συνταξιούχοι να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας, με μοναδική εξαίρεση από τον ηλικιακό περιορισμό τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους. Επίσης εξαιρούνται οι ανάπηροι συνταξιούχοι, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, εφόσον πληρούν και τα εισοδηματικά κριτήρια.
2 Εισόδημα (σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση του προηγούμενου οικονομικού έτους). Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα που χορηγήθηκαν σε μισθωτό να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.472,09 ευρώ. [Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, στην ισόβια σύνταξη σε πολύτεκνες μητέρες (Ν. 1892/1990, άρθρο 63, παρ. 4, όπως ισχύει), καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.]
Επίσης το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο, να μην υπερβαίνει το ποσό των 9.884,11 ευρώ. Ενώ το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 15.380,9 ευρώ.
Πάντως το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, πλην των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 850 ευρώ.
3 Τόπος διαμονής. Για την καταβολή του επιδόματος και πέραν των παραπάνω προϋποθέσεων, θα πρέπει οι δικαιούχοι να έχουν ως μόνιμο τόπο διαμονής την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: