Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Σε εκκρεμότητα 60.000 εφάπαξ το 2015

Σε εκκρεμότητα 60.000 εφάπαξ το 2015

Πρώτη καταχώρηση: 05/01/2015 - 11:56
Τελευταία δημοσίευση: 11:56Οικονομία
Σε εκκρεμότητα 60.000 εφάπαξ το 2015
Πληρώθηκαν 10.000 συνταξιούχοι του δημοσίου - Το έξτρα κονδύλι ωστόσο δεν επαρκεί για την καταβολή εφάπαξ σε ακόμα 4.500 συνταξιούχους
Μόνο 500 συνταξιούχους ακόμα μπορεί να καλύψει το έξτρα κονδύλι των 275 εκατ. ευρώ που διατέθηκε στο ταμείο πρόνοιας για την πληρωμή των εφάπαξ του δημοσίου που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα . Με τα 15 εκατ. ευρώ που έχουν απομείνει θα εξοφληθούν και οι τελευταίοι τυχεροί οι οποίοι θα εισπράξουν το εφάπαξ τους χωρίς περικοπές έως τις 15 Ιανουαρίου 2015.
Μέσα σε δύο μήνες ( Νοέμβριος – Δεκέμβριος) εκδόθηκαν εντάλματα για την πληρωμή 10.000 δικαιούχων εφάπαξ οι οποίοι αποχώρησαν πριν από την 31 Αυγούστου του 2013 ενώ η συνταξιοδοτική τους απόφαση εκδόθηκε πριν από το τέλος Φεβρουαρίου 2014.
Το έξτρα κονδύλι ωστόσο δεν επαρκεί για την καταβολή εφάπαξ σε ακόμα 4.500 συνταξιούχους – οι τελευταίοι στη μακριά λίστα των εκκρεμών υποθέσεων - οι οποίοι δικαιούνται να εισπράξουν το εφάπαξ τους ύψους 29.000 ευρώ κατά μέσο όρο με το παλαιό καθεστώς χωρίς νέες περικοπές.
Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο , με τα βλέμμα στραμμένο στις κάλπες δεσμεύτηκε να βρει λύση και αυτή την ομάδα χωρίς να προσβλέπει σε έξτρα χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή του ταμείου πρόνοιας κ. Νίκος Καλάκο το ταμείο έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει από τις εισφορές το αναγκαίο κονδύλι και να πληρώσει τους 4.500 έως τον Απρίλιο του 2015 αφού πλέον «ξελάφρωσε» από τον μεγάλο όγκο των εκκρεμών υποθέσεων.
Η επόμενη «ατυχήσασα» κατηγορία είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν πρόλαβαν έστω και για μία ημέρα να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 31 Αυγούστου του 2013. Συγκεκριμένα είχε συζητηθεί για όσους αποχώρησαν από το Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο του 2013 να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση προκειμένου το εφάπαξ τους να μην υποστεί μεγάλη περικοπή. Ωστόσο μετά την προκήρυξη των εκλογών η συζήτηση «πάγωσε».
Συμπερασματικά , η αρχή του 2015 θα βρει τα ταμεία πρόνοιας να μετρούν 60.000 εκκρεμείς αιτήσεις για καταβολή εφάπαξ ( 26.000 από το ταμείο πρόνοιας του δημοσίου και 34.000 από το ΤΑΥΤΕΚΩ και το ΤΑΠΙΤ).
Οι επόμενοι δικαιούχοι βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα καθώς δε γνωρίζουν όχι μόνο πότε θα πάρουν το εφάπαξ αλλά και το ποσό που θα εισπράξουν. Εκτιμάται ότι οι νέες ημερομηνίες καταβολής θα ανακοινωθούν από τον Ιούνιο του 2015 . Να σημειωθεί ότι όσοι αποχώρησαν μετά τον Αύγουστο του 2013 , θα λάβουν μειωμένο εφάπαξ έως και 30%, όπως εκτιμούν οι ειδικοί στην ασφάλιση.
Το νέο σύστημα υπολογισμού βάσει του μαθηματικού τύπου ( συντελεστής βιωσιμότητας) που θα εφαρμοστεί σε όλα τα ταμεία εφάπαξ από την 1/1/2015 δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό παρά τα αιτήματα που έχουν σταλεί στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή η οποία είναι υπεύθυνη για τον υπολογισμό της παροχής βάσει ορισμένων παραμέτρων. Είναι φανερό ότι η καθυστέρηση των ανακοινώσεων ήταν η καλύτερη μέθοδος για να μη χαλάσει το εύθραυστο πολιτικό κλίμα. Ωστόσο η νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα. Τα ταμεία πρόνοιας θα λειτουργούν πλέον με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.
Το ύψος του εφάπαξ σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού θα καθορίζεται όχι μόνο από το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί, τα χρόνια ασφάλισης και το επίπεδο εκπαίδευσης του υπαλλήλου αλλά και από τον αριθμό των ασφαλισμένων που βγαίνουν στη σύνταξη στη συγκεκριμένη χρονιά. Δηλαδή, για παράδειγμα ο δημόσιος υπάλληλος θα πάρει λιγότερα αν έχει την ατυχία να αποχωρήσει χρονιά μαζικής φυγής από το δημόσιο τομέα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα
Tags: εφάπαξ

Δεν υπάρχουν σχόλια: