Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Αρνητικά συμβάλλουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Αρνητικά συμβάλλουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:H EUROBANK ΑΝΑΛΥΕΙ
Tα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να αιφνιδιάζουν αρνητικά, με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) να υποχωρεί 0,6% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο – η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης των τιμών ενέργειας. Χαρακτηριστικά, η τιμή του Brent κυμαινόταν την Παρασκευή κοντά στα 49,4 δολάρια το βαρέλι, παραμένοντας κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο για τα τελευταία πεντέμισι έτη, 46,6 δολάρια το βαρέλι, που σημειώθηκε πριν από δύο εβδομάδες ενώ η συνολική μείωση που έχει καταγραφεί τους τελευταίους έξι μήνες ανέρχεται σε περίπου 57%, δεδομένων των εκτιμήσεων μεγάλου μέρους της αγοράς πως η συνολική προσφορά υπολογίζεται στα 32 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ που δημοσιεύτηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της στις 22 Ιανουαρίου, οι ετήσιοι ρυθμοί μεταβολής του πληθωρισμού (βάσει του ΕνΔΤΚ) αναμένεται να παραμείνουν σε πολύ χαμηλά ή αρνητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες κυρίως λόγω της απότομης πτώσης των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες, βάσει των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, δεν αναμένεται να παρουσιάσουν κάποια σημαντική ανοδική κίνηση τους επόμενους μήνες.

Με βάση την εκτίμηση πως τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει προκειμένου να στηρίξει την οικονομία και να αποτρέψει τις αποπληθωριστικές πιέσεις θα ενισχύσουν τη ζήτηση, ενώ, παράλληλα, οι τιμές πετρελαίου θα εισέλθουν σε σταδιακή άνοδο την προσεχή περίοδο, η ΕΚΤ αναμένει ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων προς το τέλος του τρέχοντος έτους, το νωρίτερο. Για το 2015, η μέση εκτίμηση της ΕΚΤ είναι για ετήσιο ρυθμό μεταβολής του πληθωρισμού 0,7% έναντι αύξησης 0,4% το 2014. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αναμένεται να διατηρηθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αγορών τους επόμενους μήνες, με την ΕΚΤ να παραμένει σε ετοιμότητα για πιθανές νέες πρωτοβουλίες.

Το πρόγραμμα αγοράς χρεογράφων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα εφαρμοστεί από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2016, με τις συνολικές αγορές να ανέρχονται στα 60 δισ. μηνιαίως, περιλαμβάνοντας χρεόγραφα ειδικών φορέων-εκδοτών (agencies), ευρωπαϊκών φορέων αλλά κυρίως ομόλογα. Εντούτοις, η ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα ενδεχομένως να επεκταθεί χρονικά, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα βρεθεί σε σταθερή πορεία συμβατή με τη διασφάλιση των συνθηκών σταθερότητας τιμών μεσοπρόθεσμα.
* Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: