Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

«Βόμβα» ληξιπρόθεσμων και τον Δεκέμβριο

«Βόμβα» ληξιπρόθεσμων και τον Δεκέμβριο

Προστέθηκαν επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ. Κοντά στα 14 δισ. τα ληξιπρόθεσμα του 2014. «Παγίδα» τέσσερα δισ. ευρώ για όσους θέλουν να ρυθμίσουν τα παλαιά χρέη.
bomba-liksiprothesmwn-kai-ton-dekembrio
Τα αποτελέσματα του «κινήματος "δεν έχω να πληρώσω"» (ή δεν θέλω να πληρώσω λόγω εκλογών) αποτυπώνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τον μήνα Δεκέμβριο.
Μέσα στον τελευταίο μήνα του έτους, προστέθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,26 δισεκατομμυρίων ευρώ με αποτέλεσμα μόνο μέσα στο 2014 να «γεννηθούν» τελικώς ληξιπρόθεσμα χρέη 13,768 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν προστεθούν και τα χρέη που είχαν σχηματιστεί μέχρι το τέλος του 2013, ο λογαριασμός εκτινάσσεται στα74 δισεκατομμύρια
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων απέτυχε σε όλους τους εισπρακτικούς στόχους που είχαν τεθεί:
  • Από τις παλαιές οφειλές, (δηλαδή από τη δεξαμενή των 60 δισεκατομμύρια ευρώ) όφειλε να εισπράξει δύο δισεκατομμύρια ευρώ αλλά τελικά μαζεύτηκαν 1,561 δισ. ευρώ
  • Από τις νέες οφειλές (δηλαδή τα 13,768 δισ. ευρώ) έπρεπε να συγκεντρωθεί το 25% αλλά ούτε αυτό κατέστη εφικτό και το ποσοστό της απόδοσης περιορίστηκε στο 15,3%. 
«Βόμβα» για τη ρύθμιση συνιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν σχηματιστεί μετά την 1η Οκτωβρίου. Συνολικά φτάνουν στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ξεπεράσουν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα. Κανονικά, αυτοί που έχουν χρέη που αφορούν στην περίοδο μετά την 1/10/2014, δεν μπορούν να ρυθμίσουν παλαιότερες οφειλές τους σε έως και 100 δόσεις. Θα είναι ένα ακόμη από τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει από Δευτέρα, το όποιο νέο οικονομικό επιτελείο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: