Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Το πρώτο μεγάλο μέτωπο Τσίπρα – η μαύρη τρύπα στα έσοδα

Το πρώτο μεγάλο μέτωπο Τσίπρα – η μαύρη τρύπα στα έσοδα

Λύση εκτόνωσης των πιέσεων για καταβολή φόρων «μαμούθ», αναζητούν στο υπ. Οικονομικών. Εισήγηση για παράταση ενός μήνα στην πληρωμή του ΦΠΑ
to-prwto-megalo-metwpo-tsipra--i-mauri-trupa-sta-esoda
Πριν προλάβει το εκλογικό σώμα να «γνωρίσει» τους νέους υπουργούς της κυβέρνησης, πριν προλάβει να ακούσει τιςπρογραμματικές δηλώσεις από τον πρωθυπουργό, πριν προλάβει να κατανοήσει τι από αυτά που άκουσε προεκλογικά θα υλοποιηθεί τώρα ή αργότερα, θα πρέπει και πάλι να στηθεί στο γκισέ της τράπεζας για να πληρώσει δύο φόρους ταυτόχρονα.
Την Παρασκευή εκπνέει η προθεσμία και για την πληρωμή του ΦΠΑ του τελευταίου τριμήνου του 2014 και για την 5η δόση του ΕΝΦΙΑ
Την Παρασκευή εκπνέει η προθεσμία και για την πληρωμή του ΦΠΑ του τελευταίου τριμήνου του 2014 και για την 5η δόση του ΕΝΦΙΑ, ενός φόρου για τον οποίο έχει καλλιεργηθεί προσδοκία κατάργησής του μετά και τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το σύνολο των φόρων που θα πρέπει να εισπραχθεί, ξεπερνάει τα δύο δισεκατομμύρια και ενώ τα συνολικά έσοδα του Ιανουαρίου πρέπει να διαμορφωθούν περίπου στα 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο κίνδυνος να υπάρξει απόκλιση είναι πολύ μεγάλος καθώς σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την εκλογική αναμέτρηση – σε μια εκλογική αναμέτρηση μάλιστα που η μείωση των φόρων κυριάρχησε στην ατζέντα- είναι δύσκολο να πειστεί η κοινή γνώμη να πληρώσει.
Προκειμένου να δοθεί χρόνος στους φορολογούμενους να επανέλθουν στην …κανονικότητα, υπάρχει ήδη εισήγηση για παράταση στην προθεσμία τόσο για την υποβολή της δήλωσης του ΦΠΑ όσο και για την πληρωμή του φόρου. Στην πραγματικότητα,το δημόσιο δεν θα χάσει κάτι καθώς ο νόμος, δίνει το δικαίωμα στον επαγγελματία να πληρώσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας σε δύο δόσεις. Αντί να γίνει αυτό, προτείνεται να υπάρξει παράταση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και οι επαγγελματίες να μπορούν να πληρώσουν το ποσό του φόρου σε μια δόση αντί για δύο.
Ήδη, από τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το υπουργείο Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014, φαίνεται ότι ο ΦΠΑ «ευθύνεται» σε μεγάλο βαθμό για το μέγεθος τηςδημοσιονομικής τρύπας ύψους περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που άνοιξε στο σκέλος των εσόδων (σ.σ οι απώλειες μόνο από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή ξεπέρασαν τα 220 εκατ. ευρώ). Επειδή και ο Ιανουάριος θα είναι ούτως ή άλλως πολύ δύσκολος εισπρακτικά λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, δίνοντας περιθώριο ενός μήνα, το υπουργείο Οικονομικών πιστεύει ότι θα περιορίσει τις διαρροές εσόδων.
Άλλωστε, στο τέλος του μήνα, υπάρχει και η υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ. Από μόνη της η 5η δόση ισοδυναμεί με 400 εκατ. ευρώ τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες πιστεύουν σε μεγάλο βαθμό ότι ο φόρος έχει καταργηθεί. Ο πρωθυπουργός, προεκλογικά έχει ξεκαθαρίσει ότι οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν από το 2015. Το αν το μήνυμα έχει φτάσει στη βάση, θα φανεί την Παρασκευή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: