Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Δραγασάκης-Βαρουφάκης: Δύο «Γιάννηδες» με άλλα μυαλά στην οικονομία

Δραγασάκης-Βαρουφάκης: Δύο «Γιάννηδες» με άλλα μυαλά στην οικονομία

Τα δύο κεντρικά πρόσωπα του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης και τα χαρακτηριστικά τους
dragasakis-baroufakis-duo-giannides-me-alla-muala-stin-oikonomia
Ο πρώτος «θεσμικός». Ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει το παρόν στο κόμμα από την ίδρυσή του ενώ εκλέγεται βουλευτής από το 1989.
Ο δεύτερος, «εναλλακτικός». Βάζει για πρώτη φορά υποψηφιότητα, εκλέγεται «πρώτος των πρώτων» και ορκίζεται υπουργός Οικονομικών.
Τώρα, οι δύο τους, αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικούς ρόλους στην «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης» και ετοιμάζονται να δώσουν τη δύσκολη μάχη με τους Eυρωπαίους εταίρους. Κοινή τους θέση; Να μην υπάρξουν μονομερείς ενέργειες και να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής και αποδεκτή λύση.
Ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Γιάννης Δραγασάκης θα είναι αυτός που θα αναλάβει να συντονίσει την ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης αλλά και το κυβερνητικό έργο. Με τη μορφή που πήρε το κυβερνητικό σχήμα, το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι, και αυτό θα φανεί στην πράξη, αυτό που θα αναλάβει να συντονίσει τους υπουργούς ειδικά κατά το επόμενο εξάμηνο όπου οι όποιες «παραφωνίες» στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, μπορεί να κοστίσουν. Ο κ. Δραγασάκης, γνωρίζοντας τις εσωτερικές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι αυτός που αναμένεται να κρατήσει τις ισορροπίες έτσι ώστε από τη μια να υλοποιούνται οι  προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς από την άλλη να «αιφνιδιάζονται» οι Ευρωπαίοι ενόσω θα διαρκεί η διαπραγμάτευση.
Ο άνθρωπος που θα αναλάβει τη μάχη των Eurogroup και τις «εκτός έδρας» μάχες με τους δανειστές είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης (η ανορθογραφία σκόπιμη κατ’ επιλογή του) Βαρουφάκης. Ως καθηγητής πανεπιστημίου, ο κ. Βαρουφάκης έχει ταχθεί πριν καν ξεκινήσει η κρίση κατά των πολιτικών που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για να ξεπεράσει την κρίση. Ο νέος υπουργός Οικονομικών είναι μαζί με τους Stuart Holland και James K.Galbraith ο συντάκτης της «μετριοπαθούς πρότασης για την επίλυση της κρίσης του ευρώ». Η υλοποίηση της μετριοπαθούς πρότασης, δεν προϋποθέτει αλλαγές της συνθήκης του Μάαστριχτ ή άλλες διαδικασίες που θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρονοβόρες. Εστιάζει σε τέσσερις παρεμβάσεις:
1.      Την υλοποίηση σταδιακής βήμα προς βήμα και κατά περίπτωση επίλυσης της τραπεζικής κρίσης
2.      Την υλοποίηση προγράμματος μερικής μετατροπής του δημοσίου χρέους των κρατών-μελών της ευρωζώνης.
3.      Τη σύνταξη ενός πανευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος για την ανάκαμψη και τη συνοχή. «ένα ευρωπαϊκό νιου ντιλ» όπως το ονομάζει ο κ. Βαρουφάκης.
4.      Την υλοποίηση –με χαρακτήρα κατεπείγοντος» ενός προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης
Ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος χθες ανέγραψε στην προσωπική του ιστοσελίδα ότι θα συνεχίσει –αν και όχι με την ίδια «πυκνότητα» να …μπλογκάρει, έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να διευθετηθεί το ελληνικό χρέος χωρίς να θιγούν τα συμφέροντα των δανειστών. Έχει μιλήσει για παράδειγμα, για ένα νέο ομόλογο χαμηλού επιτοκίου και απεριόριστης διάρκειας το οποίο θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο δανεισμό ενώ έχει εισάγει στον δημόσιο διάλογο έννοιες όπως η «ρήτρα ανάπτυξης» (σ.σ αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ύψος του χρεολυσίου που θα επιστρέφει η Ελλάδα στους δανειστές της θα εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας). Οι έννοιες αυτές δεν είναι άγνωστες στους Ευρωπαίους καθώς το έργο του κ. Βαρουφάκη –ακόμη και η μετριοπαθής πρόταση- έχει παρουσιαστεί πολλάκις τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Το αν μπορεί να γίνει αποδεκτή, θα φανεί το επόμενο διάστημα. 
Φωτογραφία: Eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια: