Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Ενα μήνα προθεσμία για να καταβληθούν ασφαλιστικές εισφορές

Ενα μήνα προθεσμία για να καταβληθούν ασφαλιστικές εισφορές

Αν οι νέες ΑΠΔ υποβληθούν εντός 30 ημερών από την ημέρα επίτευξης συμβιβασμού (εργοδότη - εργαζομένου) δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετα τέλη.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Χωρίς πρόστιμο, εντός 30 ημερολογιακών ημερών από την επίτευξη δικαστικού ή εξώδικου συμβιβασμού μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων, οφείλει ο εργοδότης να προσκομίσει στο ΙΚΑ τις ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν στους μισθούς υπερημερίας.

Το ΙΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο με βάση τις διατάξεις του άρθρου 55 του Ν. 4310/2014 σχετικά με την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών επί των μισθών υπερημερίας, με την οποία παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή τους.

Σύμφωνα με αυτήν, σε περίπτωση επίτευξης συμβιβασμού (είτε δικαστικού είτε εξώδικου) μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων, το ΙΚΑ θα πρέπει να ανακαλέσει τις ήδη εκδοθείσες καταλογιστικές πράξεις. Ο εργοδότης με τη σειρά του θα πρέπει να υποβάλει εντός 30 ημερολογιακών ημερών από την επίτευξη του συμβιβασμού νέες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) οι οποίες θα υπολογίσουν τις ασφαλιστικές εισφορές με βάση τα οριστικά ποσά που θα λάβουν οι εργαζόμενοι σε εκτέλεση του συμβιβασμού. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση οι εισφορές αυτές δεν μπορούν να υπολογιστούν επί ποσών που υπολείπονται της οικείας κατά περίπτωση συλλογικής ρύθμισης ή του κατώτατου νομοθετημένου μισθού που ίσχυαν κατά την κρίσιμη χρονική περίοδο.

Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει, επίσης, πως αν οι νέες ΑΠΔ υποβληθούν εντός 30 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία επιτεύξεως του συμβιβασμού, δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετα τέλη. Επισημαίνει δε, ότι αν οι οφειλές αφορούν περίοδο πριν από την 1-1-2002, που άρχισε να εφαρμόζεται ο θεσμός της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης, τότε ο εργοδότης οφείλει να υποβάλει τις μισθολογικές καταστάσεις που προβλέπονται για την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Η προθεσμία των 30 ημερών για περιπτώσεις που ήδη και προ της εκδόσεως της εγκυκλίου είχε επιτευχθεί συμβιβασμός ξεκινάει από την ημερομηνία ανάρτησής της στη «Διαύγεια».
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: