Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Βουτιά στα κρατικά έσοδα λόγω πετρελαίου

Βουτιά στα κρατικά έσοδα λόγω πετρελαίου

ypourgeio-oikonomikon.jpg

Το κτίριο του υπουργείο Οικονομικών στην πλατεία ΣυντάγματοςEUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Στο ναδίρ βρέθηκαν οι εισπράξεις του Δημοσίου τον περασμένο Δεκέμβριο. Κυριότερη αιτία ήταν η μείωση της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, η οποία -τον συγκεκριμένο μήνα- κατέγραψε πτώση κατά 17 δολάρια το βαρέλι.
Η παραπάνω μείωση σε συνδυασμό με την «παραδοσιακή» εκλογολογία προκάλεσαν τριγμούς στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, πλήττοντας τα φορολογικά έσοδα, με αιχμή τον ΦΠΑ των καυσίμων. Ως αποτέλεσμα, τον Δεκέμβριο η υστέρηση των φορολογικών εσόδων άγγιξε τα 620 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού: 

  • Στα 4 δισ. ευρώ ανέρχεται η  «τρύπα» των εισπράξεων στα κρατικά ταμεία.
  • Στα 1,929 δισ. ευρώ κατήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού. 
  • Τα 3,64 δισ. ευρώ άγγιξε το δημοσιονομικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Υστέρηση κατά 3,95 δισ. ευρώ (ή 7,2 %  σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού) για τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. 
  • Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού περιορίστηκαν  σε 46,62 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,52 δισ. ευρώ. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 3,37 δισ. ευρώ, σημειώνοντας  αύξηση κατά 234 εκατ. ευρώ  έναντι του στόχου (3,13 δισ. ευρώ).
  • Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 54,967 δισ. ευρώ. Το «πάγωμα» των κρατικών δαπανών δεν κατάφερε να περιορίσει την Ολυμπιακών διαστάσεων «τρύπα» στα κρατικά ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: