Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Μείωση τζίρου τον Δεκέμβριο

Μείωση τζίρου τον Δεκέμβριο

vitrina_-_eurokinissi.jpg

Χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι ήταν οι πωλήσεις που κατέγραψαν τα εμπορικά καταστήματα στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας
Στον «πάγο» μπήκε η αγορά από τον Δεκέμβριο, καθώς η προκήρυξη των εκλογών και το πολωτικό κλίμα επιδρούν αρνητικά κυρίως στο λιανεμπόριο και συνολικά στο οικονομικό κλίμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε αισθητά τον Δεκέμβριο στις 98,9 μονάδες από 102,7 μονάδες τον Νοέμβριο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων εννέα μηνών, με την έρευνα να καταγράφει επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών η οποία είναι εντονότερη στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε αισθητά.
Χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι ήταν οι πωλήσεις που κατέγραψαν τα εμπορικά καταστήματα στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα έξι στις δέκα επιχειρήσεις ανέφεραν μείωση τζίρου συγκριτικά με το 2013 και τρεις στις δέκα ότι οι πωλήσεις τους κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδο. Το 40% των επιχειρήσεων είχαν μείωση τζίρου άνω του 30%, μία στις τέσσερις 20% έως 30% και οι υπόλοιπες σε ποσοστό έως 20%.
Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι η αγορά δεν θα ανασάνει λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της συμπίεσης των εισοδημάτων, ούτε στις χειμερινές εκπτώσεις που ξεκίνησαν χθες. Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, αναμένεται κάμψη κατά 5% έως 8% σε σύγκριση με πέρυσι, με τον τζίρο να εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 5 έως 5,1 δισς. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: