Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Από Δευτέρα, αιτήσεις για επιχειρήσεις - επαγγελματίες

Από Δευτέρα, αιτήσεις για επιχειρήσεις - επαγγελματίες

efories ofeiletes.jpg

Δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση δανείων, έχουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες με κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ (2013) και μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014 είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή είναι υπό ρύθμιση, χωρίς να έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη
Ανοίγει ο δρόμος από την ερχόμενη Δευτέρα για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στον νόμο για τη ρύθμιση «κόκκινων» δανείων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Η κοινή υπουργική απόφαση, που καθορίζει τη μορφή και το περιεχόμενο των αιτήσεων και των βεβαιώσεων περιουσιακών στοιχείων που θα πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι για τη ρύθμιση των δανείων προς τις τράπεζες, υπεγράφη από τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή με τη δημοσίευσή της σε ΦΕΚ τη Δευτέρα.
Δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση δανείων, την οποία θα αποφασίζει αποκλειστικά η τράπεζα με δυνατότητα «κουρέματος» έως και του 50% των οφειλών και μέχρι 500.000 ευρώ ανά τράπεζα και οφειλέτη, έχουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες με κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ (2013) και μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014 είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή τις έχουν εντάξει σε ρύθμιση, χωρίς να έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη ή υποβάλει αίτημα πτώχευσης.
Προϋπόθεση για όσους έχουν ταυτόχρονα ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, είναι να τις έχουν ρυθμίσει. Στις περιπτώσεις που ελεύθεροι επαγγελματίες και εταιρείες έχουν ρυθμίσει χρέη προς το Δημόσιο και παράλληλα ρυθμίζουν τραπεζικά δάνεια με βάση τον νόμο 4307/2014, θα δικαιούνται περαιτέρω έκπτωση 20% σε τόκους, πρόστιμα και προσαυξήσεις προς το Δημόσιο και η χορήγηση της έκπτωσης προβλέπεται ότι θα γίνεται στην τελευταία δόση της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες. Οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στη ρύθμιση πρέπει να υποβάλουν στις τράπεζες:
1. Τυποποιημένη αίτηση η οποία θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του δανειολήπτη όπως: ονοματεπώνυμο, τηλέφωνα επικοινωνίας, επάγγελμα, επωνυμία επιχειρήσης, ΑΦΜ, ΔΟΥ και ΑΜΚΑ. Με την αίτηση ο δανειολήπτης δηλώνει ότι αποδέχεται την εξακρίβωση των στοιχείων του από την τράπεζα και την κοινοποίηση τους σε άλλες τράπεζες, την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.α.
2. Τυποποιημένη βεβαίωση ότι πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση. Υποχρεούται να προσκομίσει έντυπα Ε1, Ε3, Ε5, Ε9, εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος, εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, πίνακα χρεών από την αρμόδια Εφορία και τον ασφαλιστικό φορέα εφόσον υπάρχουν, πιστοποιητικό ότι δεν έχει πτωχεύσει ή ότι δεν έχει υποβάλει αίτηση και πιστοποιητικό ποινικού μητρώου.
Στη βεβαίωση ο δανειολήπτης οφείλει να καταγράψει την πλήρη εικόνα των περιουσιακών του στοιχείων (ακίνητη περιουσία, καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, μεταβιβάσεις ακινήτων από το 2010 και μετά), αλλά και τυχόν έναρξη λειτουργίας άλλης επιχείρησης μετά την 1η Ιανουαρίου 2010 από συγγενή πρώτου βαθμού ή σύζυγο του οφειλέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: