Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

«Μαύρη τρύπα» στα έσοδα κληρονομεί η νέα κυβέρνηση

«Μαύρη τρύπα» στα έσοδα κληρονομεί η νέα κυβέρνηση

Με υστέρηση εσόδων άνω των 1,5 δισ. ευρώ κλείνει το 2014. Φόβοι για προβλήματα και στον προϋπολογισμό του 2015 με το ...καλημέρα. «Κρίσιμος» θεωρείται ο Ιανουάριος.
mauri-trupa-sta-esoda-klironomei-i-nea-kubernisi
Την ώρα που τα δύο μεγάλα κόμματα ερίζουν για το ποιο από τα δύο θα προχωρήσει σε μειώσεις φόρων αν αναλάβει τα ηνία της χώρας την 26η Ιανουαρίου, τα μηνύματα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την πορεία των εσόδων μόνο αισιόδοξα δεν είναι.
Το ...έργο του 2012 επαναλαμβάνεται. Πριν τις εκλογές του Μαίου 2012, οι υπολογισμοί της τρόικας έκαναν λόγο για ένα πακέτο μέτρων της τάξεως των 10-11 δισεκατομμυρίων ευρώ
Η απόκλιση στο σκέλος των καθαρών εσόδων για το 2014 –ενδεχομένως να ανακοινωθούν και εντός της ημέρας από το υπουργείο Οικονομικών- φαίνεται να ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ ενώ η ανησυχία ότι η νόσος της υστέρησης θα αποδειχθεί …κολλητική και στον προϋπολογισμό του 2015εντείνεται.

Γιατί είναι κρίσιμος ο Ιανουάριος 

Ο Ιανουάριος του 2015 θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμος μήνας καθώς εκτός από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τηνείσπραξη της 5ης δόσης του ΕΝΦΙΑ κρίνεται ουσιαστικά και το μέλλον των εσόδων από το ΦΠΑ για ολόκληρο το 2015. Και αυτό διότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, το δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ –είναι η απεικόνιση του Χριστουγεννιάτικου τζίρου στα έσοδα από ΦΠΑ- όταν τα συνολικά έσοδα της χρονιάς από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ανέρχονται περίπου στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το ...έργο του 2012 επαναλαμβάνεται. Πριν τις εκλογές του Μαίου 2012, οι υπολογισμοί της τρόικας έκαναν λόγο για ένα πακέτο μέτρων της τάξεως των 10-11 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όταν όμως ορκίστηκε η κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2012 και έγινε ο …λογιαρασμός, το «πακέτο» αυξήθηκε κατά τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια ευρώ φτάνοντας στα 14 δις. ευρώ  Όταν στις αρχές Δεκεμβρίου οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα διεκόπησαν προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ελληνική κυβέρνηση μιλούσε για δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 800-900 εκατ. ευρώ με την τρόικα να επιμένει στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποιος θα είναι ο τελικός λογαριασμός μετά την κάλπη, θα φανεί σε δύο, τρεις εβδομάδες από σήμερα.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής στο σκέλος των εσόδων;
  1. Ο στόχος για τις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται. Η υστέρηση κυμαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες στα 80-90 εκατ. ευρώ καθώς 135.000 οδηγοί κατέθεσαν και το 2014 τις πινακίδες τους. Κανονικά, στα ταμεία θα έπρεπε να μπουν από τα τέλη περίπου 1,156 δισεκατομμύρια ευρώ.
  2. Από τον ΕΝΦΙΑ οι συνολικές εισπράξεις φέρονται να έχουν φτάσει στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ παρά το γεγονός ότι περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι δεν πληρώνουν. Ο εισπρακτικός στόχος έχει οριοθετηθείς τα 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ και μπορεί να επιτευχθεί καθώς απομένουν δύο δόσεις. Το πρόβλημα είναι ότι:
  • Η πρώτη δόση λήγει πέντε ημέρες μετά τις εκλογές οπότε δεν είναι καθόλου βέβαιο το πώς θα αντιδράσει το εκλογικό σώμα.
  • Υπάρχει μεγάλη εκκρεμότητα με την τελευταία εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ η οποία ολοκληρώνεται σήμερα ή αύριο. Από αυτή θα προκύψει ότι περίπου 420.000 ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον ΕΝΦΙΑ 150 εκατ. ευρώ ενώ για 560.000 ιδιοκτήτες θα γίνει μείωση ΕΝΦΙΑ επίσης κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ. Ενώ οι μειώσεις θα γίνουν αυτόματα, το πρόσθετο ποσό φόρου θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ από τους φορολογούμενους μέχρι το τέλος Φεβροαρίου. Θα πάνε να πληρώσουν;
          3. Περίπου 70.000 ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να περάσουν από τον έλεγχο της εφορίας για να εξασφαλίσουν σημαντική μείωση στον ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον 300 ευρώ ανά περίπτωση. Από αυτή τη διαδικασία που αργά ή γρήγορα θα ολοκληρωθεί, το υπουργείο Οικονομικών θα χάσει περισσότερα από 70-80 εκατομμύρια ευρώ.
«Τρύπα» φαίνεται να δημιουργείται και από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα. Ναι μεν η αποκλιμάκωση της τιμής δημιουργεί γόνιμο έδαφος για αύξηση της κατανάλωσης (σ.σ τον Δεκέμβριο ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης υπήρξε μείωση σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα καθώς ο καιρός ήταν καλός) ωστόσο το δημόσιο χάνει έσοδα από τον ΦΠΑ των ενεργειακών προϊόντων.
Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν πηγαίνει καλά. Ενώ τον Δεκέμβριο προστέθηκαν φρέσκες ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ με αποτέλεσμα οι έχοντες ληξιπρόθεσμες οφειλές να φτάνουν στα 3,7 εκατομμύρια πολίτες, οι συμμετέχοντες στη ρύθμιση των 100 δόσεων είναι περίπου 130.000. Προς το παρόν έχουν πληρώσει περί τα 70-75 εκατ. ευρώ χωρίς όμως στο ποσό αυτό να συνυπολογίζονται οι ζημιές από τη μεταφορά οφειλόμενων ποσών από τις παλαιές ρυθμίσεις στις καινούργιες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: